Een vakantie in Warstein

Een vakantie in Warstein Het stadje Warstein staat in de eerste plaats natuurlijk bekend om haar brouwerij. Hier wordt het beroemde Warsteiner bier gemaakt. Alleen dat is al een reden om Warstein te bezoeken. Toch heeft het stadje veel meer te bieden dan alleen een brouwerij. Zo kun je bijvoorbeeld naar het dierenpark, rondlopen in druipsteengrotten, naar een heus pretpark en kun je naar mijnen gaan. Ook als je wilt wandelen zijn er genoeg opties. Daarnaast is er jaarlijks een luchtballonnenfestival dat zeker een bezoekje waard is. Warstein ligt in een natuurpark, genaamd het Arnsberger woud. Ook ligt het aan de rivier Wäster.

Geschiedenis

De stad Warstein is waarschijnlijk ontstaan rond de middensteentijd. Er werd eerst vooral ijzer gewonnen. Daarna ontstond er een nederzetting. Deze nederzetting leefde van bosbouw, het winnen van ijzer en verdiende ook aan de landbouw. In de middeleeuwen was Warstein lid van de Hanze. In het jaar 1802 zorgde een grote brand ervoor dat een groot gedeelte van Warstein verdween. De stad werd weer opgebouwd dankzij de opleving van de ijzerindustrie aan het begin van de negentiende eeuw. Zo werd de stad weer groot. Nu bestaat de stad uit verschillende wijken, namelijk Warstein, Belecke, Hirschberg, Niederbergheim, Allagen, Mülheim, Sichtigvor, Suttrop en Waldhausen.

Actieve uitjes

Dierenpark en druipsteengrotten

Het leuke aan 'Wildpark Bilsteintal' is dat de entree gratis is (in 2017). Er zijn verschillende dieren te bewonderen, zoals damherten, wilde zwijnen, vosjes, wasberen en schaapjes. Je kunt onderweg voer kopen om de dieren te kunnen voeren. Dit is zeker aan te raden, omdat het ervoor zorgt dat dieren dichterbij komen. De herten eten zelfs uit de handen. In dit wildpark kun je er ook voor kiezen om de druipsteengrotten in te gaan. De grotten worden Warsteiner Bilsteingrotten genoemd en rondleidingen duren ongeveer een half uur.

Bron: Adrian34, PixabayBron: Adrian34, Pixabay
Wandelen
Als je wilt wandelen, is Warstein daar een prima plek voor. Warstein ligt namelijk in het Arnsberger Wald. Dit betekent dat er diverse wandelroutes beschikbaar zijn. Ook kun je zelf de bossen in, en een eigen route ontdekken. In het natuurpark staat ook de Lormecke Turm. Deze uitkijktoren is gemakkelijk te bereiken. Je kunt de auto parkeren op de parkeerplaats en komt dan na een wandeling van ongeveer 3 kilometer bij de toren aan. Deze toren is ongeveer dertig meter hoog. Daarnaast zijn er ook diverse wandelroutes in de buurt te vinden. Op 22 kilometer afstand is bijvoorbeeld het mooie Möhnesee te vinden. Hier kun je over een stuwdam wandelen. Daarnaast kun je in deze stad de kapel van Drüggelt vinden en is er een hoge uitzichttoren van zandsteen genaamd Bismarcktoren.

Pretpark Fort Fun

Wanneer je toe bent aan iets anders, kun je naar het pretpark genaamd Fort Fun. Dit pretpark is te vinden in Bestwig, ongeveer 20 kilometer van Warstein. Er zijn verschillende attracties. Zo is er een reuzenrad, zie je verschillende achtbanen en kun je in het reuzenrad. Ook zijn er genoeg eetgelegenheden om de honger te kunnen stillen. Voor je hier naartoe gaat, is het wel belangrijk om goed te kijken of het pretpark open is. In de winterperiode of tijdens feestdagen kan het park dicht zijn.

Cultuur en musea

De brouwerij Warsteiner Welt

De brouwerij van het Warsteiner bier zorgt voor een hele dag plezier. Je wordt ontvangen in de ontvangsthal, waar de geschiedenis van de brouwerij staat uitgelegd. Vervolgens krijg je een film te zien over het proces van het bierbrouwen. Bij deze film kun je een speciale koptelefoon krijgen met daarin Nederlandse tekst, zodat je de film kunt volgen. Daarna mag je mee in het speciale treintje dat dwars door de brouwerij heen rijdt. Na deze bijzondere rondleiding mag je ook nog eens alle biersoorten uitproberen in een proeverij. Deze proeverij zit in de prijs van de rondleiding inbegrepen.

Bron: Hzv Westfalen De, PixabayBron: Hzv Westfalen De, Pixabay
Het luchtballonenfestival
Begin september is het druk in Warstein. Dan vindt namelijk het 'Warsteiner Internationale Montgolfiade' plaats. Er gaan dan vele luchtballonen de lucht in. Het uitzicht dat dit geeft, is prachtig. Als je wilt, kun je zelf ook in een luchtballon stappen. Je ziet dan Warstein en haar omgeving vanuit grote hoogte. De mooie natuurgebieden zorgen daarmee voor prachtige plaatjes. Een fotocamera meenemen is daarom geen luxe, maar een vereiste.

Mijnenmuseum

Vijftien kilometer van Warstein vind je het Bergbaumuseum Ramsbeck. Dit museum geeft een inkijkje in de geschiedenis van de ertsindustrie van Warstein en haar omgeving. De rondleiding die er gedaan wordt is erg leuk voor jong en oud. Je gaat namelijk met een treintje de ertsmijnen in en krijgt daarbij ook de bijhorende uitrusting (denk aan helm en stofjas). Vervolgens krijg je uitleg over de mijnen en loop je rond. Het is wel belangrijk om te weten dat je hierbij iets van de Duitse taal begrijpt. De rondleiding wordt namelijk alleen in het Duits gegeven. Gelukkig spreken heel veel aspecten voor zichzelf en is het ook leuk om gewoon te kijken wat er allemaal is. Nadat je een rondleiding gehad hebt, kun je ook nog rondlopen in de rest van het museum. Hier is nog veel te vinden, zoals werktuigen en vondsten.

Geschiedenis bekijken

In Warstein kun je nog een deel van de oude stadsmuur bewonderen. Dit is mooi om te zien, omdat het je een inkijkje geeft in de geschiedenis van Warstein. Daarnaast zijn er heel veel oude kerken en kapellen te bezoeken. Vooral de altaren die hierin staan, zijn een reden om hier een kijkje te nemen. Ook de boerderijen laten wat zien van de oude tradities. In de boerderijen komt de vroegere manier van werken namelijk heel duidelijk naar voren. Je ziet zo precies het vakwerk van vroeger. Zo krijg je een goed beeld van hoe de stad er vroeger uit heeft gezien.

Warstein

Legenda
A. Warstein
B. Warsteiner brouwerij
C. Lormecke Turm
D. Wildpark en grotten
E. Möhnesee
F. Fort Fun
G. Mijnen
© 2017 - 2024 Star2000, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Warsteiner: Das einzige WahreWarsteiner: Das einzige WahreEr zijn heel wat verschillende merken pils te krijgen in Nederland, waaronder ook het Duitse Warsteiner. Dit bijzondere…
Bier, keuzes en calorieënBier, keuzes en calorieënBier kunnen we met uitstek één van de populairste alcoholische dranken noemen. Iedereen houdt wel van een biertje, voora…
Pampus, hindernis en beschermingPampus, de ondiepte voor het IJ, heeft, ondanks de hinder die het scheepvaartverkeer van en naar Amsterdam er door onder…
Fort Napoleon een onneembaar verdedigingswerkFort Napoleon een onneembaar verdedigingswerkEen fort is een gebouw waarin militairen gelegerd waren en dat zodanig is gebouwd dat ze zich vanuit het fort konden ver…

Salt Lake City: 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenSalt Lake City: 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenSalt Lake City is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Utah en heeft heel wat bezienswaardigheden en mooie plekjes. Dez…
Hanga Roa op Paaseiland, Chili: meer dan moai en ahuHanga Roa op Paaseiland, Chili: meer dan moai en ahuPaaseiland is een naam waarbij iedereen meteen denkt aan mysterieuze stenen beelden en hoofden. Dit eiland ter grootte v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tiger1x, Flickr (CC BY-SA-2.0)
 • http://www.warsteiner.nl/warsteiner-world/
 • http://www.warsteiner-wim.de/
 • http://www.bilsteintal.de/Wildpark.html
 • https://fortfun.de/mein-tag/
 • http://www.zoover.nl/duitsland/noordrijn-westfalen-nordrhein-westfalen/warstein-hirschberg/lormecke-turm
 • http://www.sauerlandgids.nl/mohnesee.html
 • http://www.ramsbeck.de/bergbau/museum/index.php
 • http://www.sauerlandgids.nl/warstein.html
 • Eigen reiservaring
 • Afbeelding bron 1: Adrian34, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Hzv Westfalen De, Pixabay
Star2000 (45 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.