Denver: 10 bezienswaardigheden die je niet mag missen

Denver: 10 bezienswaardigheden die je niet mag missen Denver is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Colorado en telt meer dan 600.000 inwoners. Je vindt er heel wat interessante bezienswaardigheden en mooie plekjes. In deze grootstad aan de voet van de Rocky hangt bovendien nog steeds een vleugje ‘Far West’. Downtown Denver is een van de gezelligste wijken van de stad: een groot verschil met het soms grimmige centrum van andere Amerikaanse grootsteden. Je ontdekt er heel wat prachtige historische gebouwen, vooral rond Larimer Square. Ook uitstekende musea ontbreken niet. Vergeet ook het prachtige stadion van Coors Field en de gezellige voetgangerszone van de 16th Street Mall niet. Wat moet je zien en doen in deze mooie stad?
Denver 's nachts / Bron: Refractor, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Denver 's nachts / Bron: Refractor, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Denver’s bezienswaardigheden en mooie plekjes: wat zien en wat doen?

Denver is de grootste stad van de staat Colorado. Het is bovendien de laatste grote plek voor je in de Rocky Mountains belandt. De stad heeft heel wat te bieden en er zijn tal van bezienswaardigheden. Begin je ontdekkingstocht met een ontspannende wandeling langs de 16th Street Mall om daarna de vele andere mooie plekjes te verkennen.

Historische gebouwen

Je vindt een weelde aan historische gebouwen in Denver, vooral in de omgeving van Larimer Square en de naburige straatjes. Daarnaast is ook het Molly Brown House een bezoekje waard. Vergeet ook het historische Brown Palace Hotel niet!

Musea

Denver gaat prat op een aantal musea met nationale uitstraling. Vooral het Denver Art Museum en het Museum of Nature and Science hebben een uitstekende reputatie. Probeer dus tijdens je bezoek zeker een van deze mooie bezienswaardigheden mee te pikken!

Denver's 16th Street Mall / Bron: MattWright at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Denver's 16th Street Mall / Bron: MattWright at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

16th Street Mall

Het hart van de stad is de voetgangerszone ‘16th Street Mall’. Deze straat doorkruist downtown Denver, is zo’n mijl lang (1,6 kilometer) en telt een tweehonderdtal bomen. Er is een grote variatie aan winkels, van luxueus tot basic. Hier een namiddag rondkuieren is een leuke manier om de sfeer van Denver op te snuiven. Zie je het wandelen niet meer zitten is er ook nog de ‘Free Mall Ride’, een gratis pendelbus langs 16th Street.

Larimer Square en Lower Downtown Denver

Larimer Square

Larimer Square is een historische plek en een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen. Hier stichtte pionier William Larimer de stad Denver in 1858, toen hij er de eerste houten cabin van de stad maakte. Ook de straatjes rond Larimer Square behoren tot de oudste van Denver. Later werden in deze wijk ook de eerste stenen huizen van Denver gebouwd. Ze werden gerestaureerd en in hun oude glorie hersteld. Achttien fraaie gebouwen in victoriaanse stijl omgeven het plein. Buffalo Bill, een legendarische figuur uit het wilde westen, verbleef regelmatig in een van de prachtige huizen.

Larimer Square is een van de hipste plekjes in Denver. Je vindt er een gevarieerde en grote collectie aan boetieks, restaurants, galerijen en nachtclubs. Kortom, er is altijd wel iets te beleven.

Lower Downtown

Van Larimer Square loop je naadloos naar ‘lower Downtown’, ook wel ‘LoDo’ genoemd. Deze buurt is het historische centrum van Denver en ligt tussen Union Station, Larimer Street en Coors Field. Ook hier vind je heel wat prachtige huizen uit de victoriaanse tijd.

Coors Field, een van Denver's mooiste bezienswaardigheden / Bron: Matt Kozlowski, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Coors Field, een van Denver's mooiste bezienswaardigheden / Bron: Matt Kozlowski, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Coors Field

Stadion

Baseball is een belangrijke sport in de VS en dat is in Denver niet anders. ‘Coors Field’ is sinds 1995 het prachtige stadion van een van de bekendste teams: de Colorado Rockies. De arena is vernoemd naar de gelijknamige beroemde bierbrouwer en biedt plaats aan maar liefst 50.000 toeschouwers. Er zijn ook restaurants, ruimtes voor tentoonstellingen en zelfs een kleine brouwerij.

Opvallend is de kleur van de stoelen op de twintigste rij van de bovenste tribune: ze zijn paars in plaats van groen. Hiermee verwijst men naar Denver’s bijnaam ‘the mile-high city’. Deze zitjes bevinden zich immers exact één mijl boven de zeespiegel.

Rondleidingen

Ook voor niet-baseballfans is een bezoek aan dit mooie stadion de moeite waard. Maar de kenners moeten zeker een rondleiding volgen. Je ziet niet alleen het speelveld maar ook de loges voor de pers, de dug-outs en de kleedkamers. Nog leuker is een wedstrijd meepikken om de sfeer pas echt te beleven. Ben je hier tussen april en september is dit zeker een aanrader. Baseball is in de VS één groot feest.

Brown Palace Hotel

Dit grote en luxueuze hotel werd gebouwd in 1892. Het telt negen verdiepingen. Ook als je hier niet verblijft mag je een kijkje nemen in de lobby en op de eerste verdieping. Vooral de lobby is indrukwekkend en heeft een hoge patio, galerijen en weelderige decoratie. Tweemaal per week gaan er rondleidingen door. Je leert er veel over het gebouw en zijn geschiedenis. Zo liep er in vroegere tijden een onderaardse gang van het hotel naar een luxebordeel op 17th Street.

Denver Art Museum

Het ‘Denver Art Museum’ staat bekend als een van de beste kunstmusea in de VS. Het heeft een enorme collectie. Er zijn twee gebouwen, het ‘North Building’ en het ‘Hamilton Building’, elk met verschillende verdiepingen. Vooral de moeite waard zijn de kunstvoorwerpen van de Native Americans. Je vindt er kunst van verschillende indianenstammen uit het hele land. Zo vind je er prachtige parelsnoeren van stammen uit het midden van de VS, maar ook indrukwekkend weefwerk van de Navajo-indianen.

Hedendaagse Amerikaanse kunstenaars komen ook aan bod. Je ziet er bovendien een groot aantal schilderwerken van Europese meesters.

Colorado History Museum

Fans van geschiedenis moeten zeker een bezoekje brengen aan het ‘Colorado History Museum’. Het is een van de beste musea van Denver.

Heel leuk zijn de diorama’s waarbij historische gebeurtenissen uit de geschiedenis van Colorado in detail uitgebeeld worden. Zo zie je de Anasazi, een oud volk dat de regio van Mesa Verde bewoonde, maar ook scènes waarin blanken indianen ontmoetten rond 1800. Voorts zie je onder meer hoe Denver eruitzag rond 1860 en een grote verzameling historische foto’s uit de pionierstijd van het wilde westen.

Het Colorado State Capitol / Bron: Onetwo1 at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het Colorado State Capitol / Bron: Onetwo1 at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Colorado State Capitol

Een van de belangrijkste gebouwen en bezienswaardigheden van Denver is het Colorado State Capitol, dat erg lijkt op het capitoolgebouw van Washington DC in een kleinere versie. Dit gebouw werd echter volledig opgetrokken in materialen uit Colorado. De bouw vond plaats in de periode 1886-1908. Hier zijn de kamer en senaat van de staat Colorado ondergebracht.

Wanneer je de trappen naar de ingang oploopt loont het de moeite om even te stoppen bij de dertiende trede. Deze bevindt zich exact één mijl boven het zeeniveau en gaf Denver zijn bijnaam ‘the mile-high city’. Maar dat is niet de enige reden om even halt te houden. Als je je omdraait en naar het westen kijkt geniet je van een prachtig zicht op de Rocky Mountains die aan de horizon opdoemen.

Er zijn gratis rondleidingen met heel wat leuke informatie over het gebouw en zijn geschiedenis. Je klimt ook naar de koepel, die bedekt is met zestig kilogram bladgoud en vanwaar je nog betere panorama's op de omgeving hebt.

Molly Brown House

Molly Brown was een legendarisch personage van het wilde westen. Van een arm Iers volksmeisje was ze gaandeweg tot de ‘nieuwe rijken’ gaan behoren. De toenmalige elite van Denver had geen hoge pet van haar op. Ze huwde met James Brown, een miljonair die een fortuin had vergaard door zijn geluk te zoeken in Amerika en grof geld te verdienen in de mijnbouw en goudwinning.

In 1912 zat Molly Brown op de fatale eerste reis van de ‘Titanic’, die tegen een ijsberg voer en naar de bodem van de oceaan zonk. Molly overleefde de scheepsramp en richtte nadien een steunfonds op voor de armere overlevenden en hun families, wat haar een heldenstatus bezorgde.

In 1894 gingen de Browns in dit mooie Victoriaanse huis op Pennsylvania Street wonen dat nu een van Denver's mooiste bezienswaardigheden is. Om het halfuur geven gidsen in traditionele kostuums een korte rondleiding.

Het Black American West Museum, een van Denver's unieke bezienswaardigheden / Bron: Midimacman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het Black American West Museum, een van Denver's unieke bezienswaardigheden / Bron: Midimacman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Black American West Museum and Heritage Center

Dit opvallende en unieke museum vertelt het verhaal van de ‘zwarte’ pioniers, of zoals de slagzin van het museum het verwoordt: ‘we tell it like it was’. Een bezoek geeft je een heel andere kijk op de geschiedenis van het westen. Zo ontdek je dat maar liefst één derde van de cowboys zwart waren, wat niet strookt met ons beeld van de ‘blanke’ cowboy. Meestal ging het om zwarte slaven, bevrijd na de burgeroorlog.

Zwarten speelden bovendien een belangrijke rol in de verovering van het westen. Je leert er ook over de zwarten in het US Army, zwarte gelukszoekers en het leven in Five Points, de zwarte wijk van Denver. Je maakt er kennis met opmerkelijke figuren. Zo was er Westbrook, een zwarte met een blanke huid. Hij sloot zich aan bij de Ku Klux Klan, om anderen te kunnen waarschuwen voor nakende acties.

Denver Museum of Nature and Science

Dit museum is niet alleen een van de mooiste bezienswaardigheden van Denver, maar is ook een van de beste musea in de VS. Het ligt in het grote City Park, waar ook de zoo van Denver gevestigd is. Je kunt er makkelijk een paar uur doorbrengen.

In het museum ontdek je heel wat interessante weetjes rond geologie, wilde dieren en zelfs dinosaurussen. Er is ook een IMAX-bioscoop met een gigantisch scherm van vier verdiepingen hoog waar je indrukwekkende documentaires kunt zien. Wie geboeid is door het heelal mag zeker ook het ‘Gates Planetarium’ niet missen, waar men je meeneemt naar verre sterrenstelsels, onder meer dankzij een spectaculaire show met laserlicht. Je kunt hier ook veel zelf uitproberen. Zo kan je zelf testen welk effect alcohol op je lichaam heeft en hoe je rijdt onder invloed.
© 2017 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Portland (Oregon): 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenPortland (Oregon): 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenPortland is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Oregon. De stad wordt ook wel ‘city of roses’ genoemd en is een van de…
De grootste en mooiste musea van NederlandDe grootste en mooiste musea van NederlandNederland heeft veel mooie en internationaal bekende kunststukken in beheer bij diverse mooie musea. Door het bezoeken v…
Lekker weg in... Den HaagLekker weg in... Den HaagVeel mensen bezoeken nooit hun eigen land. Het wordt eens tijd dat we ons eigen land gaan ontdekken. Er is namelijk geno…
Normandië (D-day): musea, bezienswaardigheden en strandenNormandië (D-day): musea, bezienswaardigheden en strandenNormandië ligt in Noord-Frankrijk en is vooral bekend van de geallieerde invasie in de Tweede Wereldoorlog, ook wel D-da…

Hoogeveen: de plaats van turf, de Cascade en de TamboerHoogeveen: de plaats van turf, de Cascade en de TamboerDe plaats Hoogeveen ligt in het zuiden van de provincie Drenthe. Het centrum van deze plaats is meermaals verkozen tot d…
Tucson (Arizona): tien mooie plekjes die je niet mag missenTucson (Arizona): tien mooie plekjes die je niet mag missenTucson, uitgesproken als ‘toew-sen’, is na Phoenix de grootste stad van de Amerikaanse staat Arizona. Toch is het een vr…
Bronnen en referenties
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 05-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.