Portland (Oregon): 10 mooie plekjes en bezienswaardigheden

Portland (Oregon): 10 mooie plekjes en bezienswaardigheden Portland is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Oregon. De stad wordt ook wel ‘city of roses’ genoemd en is een van de mooiste, groenste en leefbaarste grootsteden van de VS. Hier heerst niet de drukte van de metropolen van Californië en de stad is als toeristische bestemming wat minder populair. Toch valt er heel wat te beleven en wemelt Portland van bezienswaardigheden, mooie plekjes en leuke activiteiten. De stad biedt mooie parken en tuinen zoals Washington Park met zijn prachtige Japanse Garden. Maar je vindt er ook uitstekende musea en imposante historische gebouwen. Wat kan je zien en doen tijdens je bezoek aan deze leuke stad?

Bezienswaardigheden in Portland

Legenda
A. Pioneer Courthouse Square
B. Portland Art Museum
C. Saturday Market
D. Pittock Mansion
E. Washington Park
F. Japanese Garden
G. Oregon Zoo
H. International Rose Test Gardens
I. Forest Park
J. Portland Building
K. Powell’s City of Books
L. Oregon Museum of Science and History


Bezienswaardigheden en mooie plekjes in Portland: wat zien en wat doen?

Wat zien in Portland?

Net als Seattle is Portland een rustige en leefbare stad in het noordwesten van de VS. Een heel verschil met de drukke grootsteden zuidwaarts langs de westkust, zoals Los Angeles en San Francisco. Portland heeft geen wereldberoemde bezienswaardigheden, maar biedt toch heel wat mooie plekjes en leuke attracties om een paar aangename dagen in de stad door te brengen. Er zijn mooie parken en tuinen, maar ook imposante historische gebouwen en een paar uitstekende musea.

Openbaar vervoer

Parkeren in Portland is geen lachertje. Het is daarom handig om je met het openbaar vervoer te verplaatsen. Maak bijvoorbeeld gebruik van de trams van ‘MAX’ Light Rail (Metropolitan Area Express).

Pittock Mansion, een van Portlands bezienswaardigheden / Bron: Cacophony / Tiptoety, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Pittock Mansion, een van Portlands bezienswaardigheden / Bron: Cacophony / Tiptoety, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Pittock Mansion

Pittock Mansion is een van de mooiste bezienswaardigheden en historische gebouwen van Portland. Het telt maar liefst tweeëntwintig kamers. Pioniers Henry en Georgiana Pittock woonden er van 1914 tot 1919. Henry Pittock kwam in 1853 als zestienjarige knaap naar Portland en ging aan de slag als hulpje in een drukkerij. Acht jaar later begon hij met zijn dagblad 'The Oregonian', ook in de eenentwintigste eeuw nog altijd een invloedrijke krant.

Een bezoek aan het gebouw is de moeite waard, niet alleen voor het indrukwekkende interieur maar ook voor het spectaculaire uitzicht over Portland vanaf de tuin. Je geniet er van een prachtig panorama over de stad met de top van Mount Hood in de achtergrond.

Washington Park

Portland is een stad van prachtige tuinen en parken. Het kroonjuweel is Washington Park, dat tal van bezienswaardigheden huisvest. Je kunt al gauw een hele dag spenderen aan dit park en zijn vele attracties.

International Rose Test Garden

Deze enorme rozentuin maakt deel uit van Washington Park. De tuin is een van Portlands fraaiste bezienswaardigheden en bevat meer dan achtduizend rozen, waaronder een aantal zeldzame variëteiten. Je wandelt er in een overweldigend decor van geuren en kleuren. Niet alleen de bloemen zijn fraai, ook de ligging met het grandioze uitzicht maakt dit tot een van de mooiste plekjes van Portland. De tuin is tegelijk een testsite voor rozenkwekers. Men plant hier nieuwe variëteiten om ze gedurende een tweetal jaar te testen op kleur en vorm. Mei tot september zijn de beste maanden om de rozen in hun volle glorie te bewonderen.

De Japanse tuin van Washington Park / Bron: Melissa Wilmot, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De Japanse tuin van Washington Park / Bron: Melissa Wilmot, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Portland Japanese Garden
De Japanse tuin is een van Portlands mooiste bezienswaardigheden en is ideaal voor een ontspannende wandeling. Je kuiert hier door een landschap van kabbelend water, vijvers met koi-vissen, bloemen, een theehuis, een zandtuin en spectaculaire uitzichten op Mount Hood.

Oregon Zoo

Washington Park huisvest ook de Oregon Zoo, waar je meer dan tweeduizend diersoorten van over de hele wereld kunt zien. De dierentuin is vooral beroemd voor zijn kweekprogramma van Aziatische olifanten. Je bereikt de zoo langs Highway 26 West vanuit downtown. Je kan ook de MAX Light Rail nemen tot halte Washington Park.

Lan Su Chinese Garden

Lan Su Chinese Garden is een prachtige tuin pal in het centrum van Downtown Portland. Hij werd door Chinese vaklui authentiek gebouwd zoals de tuinen uit de tijd van de Ming-dynastie. In dit mooie landschap vind je overdekte wandelpaadjes, brugjes en paviljoenen. In het midden van de tuin ligt een fotogeniek meer. Het theehuis serveert lichte snacks en verschillende soorten traditionele thee. Er gaan ook heel wat evenementen door. Zo viert men gedurende twee weken het Chinese Nieuwjaar en vinden er in de zomer tal van concerten plaats.

Powell's City of Books, de grootste boekhandel ter wereld / Bron: Cacophony, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Powell's City of Books, de grootste boekhandel ter wereld / Bron: Cacophony, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Winkelcentra en boekhandels in Portland

In Portland shop je tax-free, wat het tot een echt winkelparadijs maakt. De inwoners staan ook bekend als ijverige lezers. Je vindt hier dan ook heel wat boekhandels.

Downtown Portland

In Downtown Portland vind je zowel kleine boetieks als grote winkelketens. De belangrijkste winkels vind je in Northwest-Nob Hill en Lloyd District-NE Broadway. Ook in het Pearl District naast Downtown vind je heel wat winkels.

Lloyd Center

Lloyd Center is Portland's grootste shoppingparadijs. Hier vind je meer dan honderdvijftig winkels onder één dak. Er is ook een bioscoop en een ijsbaan. Het enorme winkelcomplex is bereikbaar met de MAX.

Powell’s City of Books

Boekenwurmen moeten zeker een kijkje nemen in 'Powell's City of Books'. Het is de grootste boekhandel ter wereld, waar je letterlijk een kaart nodig hebt om je weg te vinden. De shop bestaat al sinds 1971 en neemt een heel stadsblok in, goed voor meer dan één miljoen boeken verdeeld over 3500 afdelingen. In de boekhandel bevindt zich ook een cafeetje waar je bij een kop koffie kan ontspannen met een boek.

Portland Art Museum

Het Portland Art Museum heeft de grootste kunstverzameling van de stad. Bovendien behoort het museum tot de vijfentwintig grootste van de VS. Het bestaat al sinds 1892 en is daarmee een van de oudste musea in Noord-Amerika. Sindsdien werd het echter voortdurend vernieuwd en uitgebreid.

Vooral populair is de kunst van indianenstammen. Hier vind je duizenden voorwerpen en kunstwerken van oude stammen, zoals prachtige kleurrijke maskers. Het museum heeft daarnaast ook heel wat doeken van Amerikaanse en Europese meesters.

Oregon Museum of Science and History

In dit uitstekende museum ontdek je leuke weetjes over astronomie, technologie, wetenschappen en aardrijkskunde. Hier bevindt zich bovendien het grootste planetarium van de VS. Pronkstuk van het museum is de 'USS Blueback', een oude onderzeeër van de US Navy waar je door kan lopen.

Het museum is een boeiende en interactieve ervaring. Je kunt er immers veel zelf uitproberen. Zo kan je deelnemen aan demonstraties in laboratoria, maar ook een aardbeving ervaren of je gewicht op Mars testen.

Forest Park, een van Portlands mooiste bezienswaardigheden / Bron: EncMstr, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Forest Park, een van Portlands mooiste bezienswaardigheden / Bron: EncMstr, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Forest Park

Forest Park is een van Portlands mooiste parken en velen beschouwen dit als een van Portlands mooiste bezienswaardigheden. Het park van tweeduizend hectare is het grootste stedelijke bosgebied in de VS: het lijkt wel een woud in het midden van de stad. Forest Park is dan ook erg populair bij wandelaars, joggers en fietsers.

Het park ligt op de heuvels in het westen van de stad en kijkt uit op de Willamette River. Door Forest Park lopen heel wat wandelpaden. Een van de populairste wandelingen is het 'Wildwood Trail'. Het is dertig mijl lang en loopt dwars door het dichte bos. Dit pad even volgen is ideaal om Forest Park te verkennen.

Portland Building en Portlandia

Portland Building

Bij de kruising van Madison Street en 5th Avenue ligt het imposante Portland Building, een van de mooiste gebouwen van de stad.

Het werd gebouwd door de beroemde architect Michael Graves in de jaren tachtig van de twintigste eeuw. In het gebouw bevinden zich de kantoren van het stadsbestuur. Dit fraaie gebouw met pastelkleuren was een van de eerste panden ter wereld in een postmoderne stijl.

Portlandia

Vooral indrukwekkend is het enorme koperen beeld van 'Portlandia' boven de hoofdingang. Het stelt de godin van de handel voor. Ze zit geknield met een drietand in de hand, terwijl haar andere hand naar 5th Avenue reikt. Het is het op één na grootste koperen beeld ter wereld, na het Vrijheidsbeeld in New York.

Saturday Market

De zaterdagmarkt van Portland is een bijzondere attractie. De markt vindt plaats in de buurt rond de Skidmore Foutain (SW 1st Avenue) en Ankeny Street, onder de Burnside Bridge. De naam is wat misleidend, want de markt is ook open op zondag. Deze Saturday Market is de grootste openluchtmarkt van het land. Er heerst een gezellige sfeer met veel entertainment en een enorme diversiteit van kraampjes en eetstandjes.

Het mooie Pioneer Courthouse Square van Portland / Bron: Cacophony, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het mooie Pioneer Courthouse Square van Portland / Bron: Cacophony, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Pioneer Courthouse Square

Pioneer Courthouse Square is een van de mooiste pleinen van de stad en ligt in het centrum van Downtown. In de zomer zijn er vaak concerten en festivals. Een fontein en een grote wegwijzer met de afstanden tot beroemde wereldsteden vervolledigen het decor.

Het plein is genoemd naar het Pioneer Courthouse. Dit was het eerste federale gebouw in het noordwesten van de VS, opgetrokken in een Italiaanse Renaissancestijl omstreeks 1875. Mis ook de Jackson Tower niet, een prachtig gebouw uit 1912. Het plein is een gezellige buurt om even rond te hangen en uit te blazen in hartje Portland.
© 2017 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fort Rock in de Amerikaanse staat OregonFort Rock in de Amerikaanse staat OregonDe staat Oregon in het noordwesten van de Verenigde Staten heeft enkele bekende bezienswaardigheden, zoals de stad Portl…
Bezienswaardigheden in FrieslandFriesland is een hele mooie provincie. Er zijn vele bezienswaardigheden. Waar moet je zeker zijn geweest?
Tuinen en parken in AmsterdamTuinen en parken in AmsterdamBij een bezoek aan Amsterdam is er veel meer te zien dan alleen pittoreske grachten, leuke winkels en markten, interessa…

Sion: zowel in de zomer als in de winter de moeite waardSion: zowel in de zomer als in de winter de moeite waardSion is de hoofdstad van het Zwitserse kanton Wallis en ligt in het Rhônedal. De stad is al van ver te herkennen aan de…
Sion: stad met veel cultuur in het Zwitserse WallisSion: stad met veel cultuur in het Zwitserse WallisSion is een stad in het Franstalig deel van Zwitserland die gedomineerd wordt door een tweetal rotsen met bijzondere bou…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cacophony, Wikimedia Commons (GFDL)
 • Lonely Planet, Pacific Northwest
 • Rough Guide, Pacific Northwest
 • https://www.travelportland.com/article/top-sights-in-portland/
 • http://www.planetware.com/tourist-attractions-/portland-us-or-port.htm
 • http://www.10best.com/destinations/oregon/portland/attractions/best-attractions-activities/
 • Afbeelding bron 1: Cacophony / Tiptoety, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Melissa Wilmot, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Cacophony, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 4: EncMstr, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 5: Cacophony, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Karldelauw (115 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.