Sion: zowel in de zomer als in de winter de moeite waard

Sion: zowel in de zomer als in de winter de moeite waard Sion is de hoofdstad van het Zwitserse kanton Wallis en ligt in het Rhônedal. De stad is al van ver te herkennen aan de burcht Tourbillon en ruïne Valère. Zij waken als het ware over de stad zelf. In dit deel van Wallis wordt Frans gesproken. Ongeveer 70% procent van de inwoners van Sion spreekt dan ook Frans. De stad bestaat al meer dan 7000 jaar en is daarmee de oudste stad van Zwitserland. Door de centrale ligging kun je vanuit Sion diverse uitstapjes maken. Zomers is het vaak aangenaam weer en in de winter ligt er genoeg sneeuw op de omliggende bergen.

Inhoud


Sion

De stad Sion is al heel oud, het is een middeleeuwse stad. Het oudste gedeelte bestaat al meer dan 7000 jaar. In het Frans wordt de stad met Sion aangeduid, in het Duits met Sitten en in het Latijns heet de stad Sedunum. Er is ook een camping net buiten Sion met deze naam. Sion is een Bijbelse naam en de officiële betekenis (uit de Bijbel) van Sion is vestingwerk. Sion is de hoofdstad van het kanton Wallis. Er wonen ongeveer 34.708 mensen in Sion (stand eind 2019), hiervan is ongeveer 68% van Zwitserse komaf. Van de inwoners spreekt ongeveer 70% Frans. De (plaats)naam Sion komt trouwens ook voor in Israël en in Nederland in de gemeente Rijswijk.

Winkels

Voor wie van winkelen houdt, kan zijn hart ophalen in Sion. Er zijn namelijk veel winkels. Deze winkels bestaan onder andere uit: kledingwinkels, bloemisterijen, winkels op het gebied van elektronica en winkels met huishoudelijke artikelen. Dit kunnen winkels in een winkelstraat zijn, maar er zijn ook overdekte winkelcentra met meerdere winkels in één pand.

Supermarkten

Er zijn ook diverse supermarkten in Sion. Dit zijn Coop, Migrolino, Denner en de Migros. Van een aantal van deze supermarkten zijn meerdere vestigingen. Op het adres Avenue de France 14-20 Sion zit een grote Migros. Deze heeft aan de buitenzijde drie keer een M op het pand staan. Hieraan kun je zien dat het om een grote winkel gaat. Naast de supermarkt Migros zijn er nog een aantal andere winkels waar je terecht kunt.

Klimaat

Er heerst een aangenaam klimaat in het kanton waaronder Sion valt. De zon schijnt veelvuldig - gemiddeld genomen is er sprake van 300 dagen zonneschijn - en er valt weinig neerslag. Sion heeft jaarlijks slecht ongeveer 500 millimeter neerslag. In de zomer liggen de temperaturen tussen de 22°C en 24 °C, al zijn er ook uitschieters. Zowel naar boven als naar beneden toe. In de maanden november tot en met maart is er kans op sneeuw. Dit is vooral het geval in de hoger gelegen gebieden in de buurt van Sion.

Legenda
A. Burcht Tourbillon
B. Ruïne Valère
C. VVV-kantoor
D. Grote Migros supermarkt
E. Station
F. Vliegveld
G. Gemeentelijk meer met park
H. TCS Camping Sion
I. Camping Sedunum
J. Ziekenhuis

Overnachten

Er zijn tal van mogelijkheden om in Sion of in de buurt van Sion te overnachten. Er is keuze uit: hotels, vakantiewoningen en Bed & Breakfast (Zimmer frei). Daarnaast zijn er een aantal campings in de buurt.

Hotels

Er zijn diverse hotels te vinden in Sion zelf. Deze liggen bijna allemaal dicht bij het stadscentrum. Deze hotels hebben veelal twee of drie sterren.

B&B

Sion heeft een aantal B&B, maar wie niet in Sion wil overnachten kan ook terecht in dorpjes in de omgeving. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: Veysonnaz, Salins, Savièse of Vex.

Campings

Net buiten Sion zijn een drietal campings. Twee hiervan vallen onder Sion en liggen tegenover elkaar. Dat zijn Camping TCS Sion en Camping Sedunum. Camping Valcentre valt onder Bramois.

Adres en contactgegevens Camping TCS Sion
Camping TCS Sion
Chemin du Camping 6
1950 Sion
Telefoonnummer: +41 (0) 27 346 43 47
website: https://www.tcs.ch/de/camping-reisen/camping/campingplaetze/standorte/sion.php
email: camping.sion@tcs.ch


Adres en contactgegevens Camping Sedunum
Camping Sedunum
Route des Ecussons
CH- 1950 Sion
Telefoonnummer: +41 (0) 27 346 42 68
website: www.camping-sedunum.ch
email: sedunum@bluemail.ch


Adres en contactgegevens Camping Valcentre
Camping Valcentre
CH- 1967 Bramois
Telefoonnummer: +41 (0) 27 203 16 97
website: www.campingvalcentre.ch
email: info@campingvalcentre.ch


Wijngaarden

Door de aangename temperatuur, de warme (föhn) wind en niet te veel neerslag, worden er volop druiven voor wijnen verbouwd. Van de totale Zwitserse wijnproductie komt maar liefst rond de 40% uit kanton Wallis. Er worden rond de 50 verschillende soorten druiven geteeld. De wijngaarden liggen volop in de zon. Een paar bekende wijnen zijn: Fendant (een witte wijn) en Dôle (een rode wijn).

druivenranken bij Sion / Bron: ©ottergraafjesdruivenranken bij Sion / Bron: ©ottergraafjes
trossen druiven bij Sion / Bron: ©ottergraafjestrossen druiven bij Sion / Bron: ©ottergraafjes
kassen voor fruitteelt van bovenaf / Bron: ©ottergraafjeskassen voor fruitteelt van bovenaf / Bron: ©ottergraafjes

Fruitteelt

Zoals al eerder vermeld heerst er een aangenaam klimaat in het Rhônedal waaronder Sion valt. Door dit klimaat worden er naast druiven nog meer soorten gewassen geteeld. Dit zijn onder meer:
 • abrikozen
 • frambozen
 • aardbeien
 • appels
 • peren

appelboom Sion / Bron: ©ottergraafjesappelboom Sion / Bron: ©ottergraafjes
abrikozen Sion / Bron: ©ottergraafjesabrikozen Sion / Bron: ©ottergraafjes
aardbeien in kas / Bron: ©ottergraafjesaardbeien in kas / Bron: ©ottergraafjes
frambozen in kas / Bron: ©ottergraafjesframbozen in kas / Bron: ©ottergraafjes

Bezienswaardigheden

Door de centrale ligging kun je vanuit Sion gemakkelijk leuke uitstapjes maken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

VVV-kantoor

Het is sowieso handig om een bezoekje te brengen aan het VVV-kantoor in Sion. Hier kun je veel informatie vinden over leuke bezienswaardigheden in en rondom Sion. In het Frans is de benaming Office du Tourisme de Sion.

Adresgegevens Office du Tourisme de Sion
Office du Tourisme de Sion
Place de la Planta 2
CH- 1950 Sion
Telefoon: +41 27 327 77 27
website: http://siontourisme.ch


burcht Tourbillon en ruïne Valère / Bron: ©ottergraafjesburcht Tourbillon en ruïne Valère / Bron: ©ottergraafjes

Burcht Tourbillon en ruïne Valère

De burcht Tourbillon en de ruïne Valère staan beiden op een heuvel en vallen daardoor van alle kanten duidelijk op. Tourbillon stamt uit de 13e eeuw en Valère is ergens tussen de 11e en 13e eeuw gebouwd. In 1788 heerste er een erge brand in Sion. Hierdoor werd Tourbillon volledig verwoest. Door politieke onrust heeft het erg lang geduurd voordat het kasteel weer werd opgebouwd. Sinds 1907 heeft het de status van een historisch monument.

Openingstijden Tourbillon (2020)

In de periode van half november tot half maart is deze burcht gesloten. Van mei tot eind september kun je er van maandag tot en met zondag van 10.00-18.00 uur terecht. En van half maart tot begin april en van begin oktober tot half november is de burcht toegankelijk van maandag tot en met zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Openingstijden Valère (2020)

Een bezoek aan Valère kan met en zonder gids. Breng je een bezoekje zonder gids, dan is de toegang gratis. Je kunt er dan van juni tot en met september van maandag tot en met zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur terecht. In de periode van oktober tot en met mei kun je er van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur terecht.

Wil je de burcht bezichtigen met een gids dan kan dit in de periode van juni tot en met september iedere dag om 10.30 uur, 12.00 uur, 14.00 uur en 15.30 uur. Op zondagmorgen is het niet mogelijk om gebruik van een gids te maken. In de periode van oktober tot en met mei kun je alleen op zondag om 14.00 uur en 16.00 uur samen met een gids de burcht bezichtigen. De kosten bedragen (anno 2020):
 • CHF 2 voor kinderen, ouderen, scholieren en soldaten
 • CHF 4 voor volwassenen

Lac Souterain Saint Leonard

Tussen Sion en Sierre is Lac Souterain Saint Leonard. Dit is een ondergronds meer dat op natuurlijk wijze is ontstaan. Het is ongeveer 300 meter lang en 20 meter breed en heeft een totale oppervlakte van 6000 m2. Het is mogelijk om hier samen met een gids in een bootje een rondleiding te krijgen. Zo'n rondleiding duurt ongeveer 30 minuten. Het is binnen rond de 15 °C. Hou hier dus rekening mee als je een rondleiding wilt volgen. Tijdens de rondleiding wordt er Engels, Duits en Frans gesproken. De entree is niet gratis.

Toegangsprijs (2020)

 • kinderen tot 5 jaar zijn gratis
 • kinderen van 5 - 15 jaar betalen CHF 7
 • volwassenen betalen CHF 12

Openingstijden (2020)

Dit ondergrondse meer is pas vanaf 7 juni 2020 weer geopend. Gedurende de periode eind september 2019 tot en met 6 juni 2020 vinden er namelijk werkzaamheden plaats aan de buitengebouwen bij het ondergrondse meer. Vanaf 7 juni 2020 tot 1 november 2020 is het ondergrondse meer dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. In juli en augustus kun je er dagelijks van 09.00 tot 17.30 uur terecht.

Adres en contactgegevens Lac Souterrain de St-Léonard
Lac Souterrain de St-Léonard
Rue du Lac 21
CH - 1958 St-Léonard
Telefoonnummer: 027 203 22 66
website: http://www.lac-souterrain.com
email: admin@lac-souterrain.com


wandelpad langs suone Vieux / Bron: ©ottergraafjeswandelpad langs suone Vieux / Bron: ©ottergraafjes

Wandelingen langs suonen/bisses

Het regent niet veel in deze regio en toch hebben de diverse gewassen water nodig. Dit water halen de boeren uit een kunstmatig aangelegd kanaal. Zo'n kanaal heet een suone (Duits) of bisse (Frans). Deze kanalen zijn al heel oud en sommige zijn vervallen. Speciaal voor de toeristen zijn sommige suonen opgeknapt, zodat het mogelijk is om hierlangs een wandeling te maken. In heel kanton Wallis zijn diverse wandelingen langs deze watervoorzieningen. Sommige wandelingen zijn makkelijk te doen, andere zijn behoorlijk pittig. Voor alle wandelingen geldt dat het verstandig is om goede schoenen te dragen.

Grande Dixence/Lac de Dix

Het stuwmeer Lac de Dix ligt in Val d’Hérens. Dat is een zijdal van het Rhônedal. Om hier te komen moet je in Vex richting Val d'Hérémence rijden. Dit stuwmeer is het hoogste stuwmeer ter wereld. De muur van de stuwdam (Grande Dixence) is ongeveer 285 meter hoog. De bouwwerkzaamheden vonden plaats tussen 1950 en 1961. Het stuwmeer werd in 1961 in gebruik genomen. In dit stuwmeer wordt het smeltwater van 35 gletsjers opgevangen. Dat komt neer op een watercapaciteit van 400 miljoen kubieke meter. Dit smeltwater wordt door tunnels met een totale lengte van 100 kilometer aangevoerd. Het is mogelijk om een betaalde rondleiding te krijgen binnen in de stuwdam. Er gaat een kabelbaan naar de dam toe. Ook al zou je geen bezichtiging willen in de damwand zelf, dan is het nog de moeite waard om hier naartoe te gaan. Je hebt namelijk een prachtig uitzicht en voor wie van wandelen houdt, is het mogelijk om langs het meer te wandelen of zelfs verder naar de hut, Cabane de Dix.

Piramides van Euseigne

In Val d’Hérens is een prachtig natuurverschijnsel te zien. Dat zijn de Piramides van Euseigne. Deze piramides zijn aardpiramides en zijn tijdens de Würm-ijstijd (80.000 tot 10.000 jaar geleden) ontstaan. Ze zijn 10 tot 20 meter hoog en op sommige piramides ligt een rotsblok. Als je de weg volgt naar Euseigne zie je de piramides vanzelf verschijnen. De weg naar het dorpje Euseigne gaat namelijk dwars door de piramides heen.

Derboranche

Niet ver van Sion, in de buurt van Vétroz, gaat een weg richting Derboranche en Col du Sanetsch. Op een bepaald moment splitst de weg zich. Je moet links aanhouden om richting Derboranche te rijden. Je komt dan uiteindelijk in het dal van Derboranche. Voor wie het eng vindt om op erg smalle wegen te rijden, moet niet naar Derboranche gaan. De weg er naartoe is namelijk behoorlijk smal. Op sommige plaatsen kun je elkaar niet passeren. De weg er naartoe is prachtig. Aan de linkerkant zie je een diepe afgrond. Af en toe rijd je door tunnels heen en kan het gebeuren dat je een Zwitserse postbus tegenkomt. Het is verstandig om in de tunnels af en toe even te claxonneren, zodat eventuele tegenliggers weten dat er iemand aankomt. De weg er naartoe is ongeveer 11 kilometer lang. Aan het einde van de weg kun je niet verder. Er is een parkeerplaats en dan kun je te voet verder. Het is leuk om rond het meer van Derboranche te wandelen. Op één of andere manier wordt het meer ieder jaar kleiner.

Ontstaan meer

In de 18e eeuw vond er tot twee keer toe een aardverschuiving plaats. Grote hoeveelheden rotsen vielen naar beneden van de bergen van Diablerets. Daardoor ontstond het meer. De bergen kregen zelfs de naam Duivelsbergen, omdat men op een gegeven moment dacht dat de aardverschuivingen door een kwaad iets waren ontstaan.

Col du Sanetsch

Deze pas ligt op een hoogte van 2.044 meter. De ene kant ligt in kanton Wallis, terwijl de andere kant onder het Berner Oberland valt. Vanaf die kant gaat er een kabelbaan naar boven. De weg er naartoe is prachtig, maar loopt aan het einde dood. Ook hier kom je door een aantal tunnels heen. Hoe hoger je komt, hoe minder bomen. Op een bepaald moment kom je boven de boomgrens terecht. De weg is niet het hele jaar door geopend. Van oktober tot mei geldt de winterafsluiting. Hier is sprake van ongerepte natuur en met een beetje geluk zie je murmeltiere (bergmarmotten).

Aardpiramides bij Euseigne / Bron: ©sodrafAardpiramides bij Euseigne / Bron: ©sodraf
meer bij Derboranche / Bron: ©ottergraafjesmeer bij Derboranche / Bron: ©ottergraafjes
Col du Sanetsch / Bron: ©ottergraafjesCol du Sanetsch / Bron: ©ottergraafjes

Winter

Het is niet alleen prettig om in de zomer in Sion en omgeving te vertoeven. Ook in de winter is het de moeite waard. Op de omliggende bergen ligt in de winter vaak voldoende sneeuw. Dus ideaal voor een wintersportvakantie. Naast skiën kun je in de winter prachtige sneeuwwandelingen maken. Er zijn diverse skigebieden in de omgeving. Zo kun je onder andere terecht in Veysonnaz, Verbier of Crans-Montana.

Crans-Montana

Van oorsprong waren het twee verschillende dorpen, namelijk Crans en Montana. Uiteindelijk werd het Crans-Montana. Het is een vrij mondaine wintersportplaats en ligt op een hoogte van 1.500 meter. Het skigebied gaat tot een hoogte van 3.000 meter. Er is 140 kilometer aan skipistes. Deze pistes zijn verdeeld over blauwe, rode en zwarte pistes. Naast skiën kun je hier ook langlaufen, wandelen (met of zonder sneeuwschoenen) en zelfs bobsleeën.

Thyon-2000

Zoals de naam al aangeeft ligt Thyon 2000 op een hoogte van 2.000 meter. Het is erg geschikt voor de beginnende skiër en voor kinderen. Er is meer dan 400 kilometer aan skipistes.

Verbier

De plaats Verbier is een wereldberoemde plaats met betrekking tot wintersport. Het ligt in Val de Bagnes en het skigebied valt onder Les Quatre Vallées. Er is rond de 400 kilometer aan skipistes, van beginners tot gevorderden.

Tot slot

Hoe er rekening mee dat je op de Zwitserse autobanen en snelwegen verplicht bent om een vignet op je auto te hebben. Rijd je met een aanhanger, dan moet ook deze worden voorzien van een vignet.
© 2017 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wintersportgebieden in ZwitserlandGaat u in Zwitserland op wintersport, kiest u voor kwaliteit. De gebieden liggen hoog en het is sneeuwzeker. Veel plaats…
Vakantie in Wallis, ZwitserlandVakantie in Wallis, ZwitserlandWallis is een kanton in het zuidwesten van Zwitserland. Dankzij hoge bergen, honderden kilometers skipistes en prachtige…
Zwitserland: wandelen langs suonen/bisses in UnterwallisZwitserland: wandelen langs suonen/bisses in UnterwallisIn het Zwitserse kanton Wallis zijn diverse irrigatiekanalen te vinden. Een aantal van deze zijn al eeuwen oud. Deze kan…
Zwitserland: wandelen langs suonen/bisses in MittelwallisZwitserland: wandelen langs suonen/bisses in MittelwallisHet klimaat in het Zwitserse kanton Wallis is te vergelijken met het Middellandse zeeklimaat. De temperaturen zijn er vr…

Ninove: 9 mooie plekjes en bezienswaardighedenNinove: 9 mooie plekjes en bezienswaardighedenNinove is een gezellig stadje in de Vlaamse provincie Oost-Vlaanderen en heeft een aantal interessante bezienswaardighed…
Portland (Oregon): 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenPortland (Oregon): 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenPortland is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Oregon. De stad wordt ook wel ‘city of roses’ genoemd en is een van de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • Eigen ervaring
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sion_(Zwitserland)
 • http://www.myswitzerland.com/nl-nl/sion-sitten.html
 • http://www.sion.ch/particuliers.xhtml
 • https://www.citypopulation.de/php/switzerland-valais_d.php?cityid=6266
 • ANWB gids Zwitserland
 • http://www.klimaatinfo.nl/zwitserland/wallis.htm
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sion_(Rijswijk)
 • https://siontourisme.ch/index.php/fr/culture/les-4-chateaux-de-sion
 • https://www.lac-souterrain.com/
 • https://www.gotquestions.org/Nederlands/sion.html
 • http://www.wijnkennis.be/locatie/wallis
 • http://www.myswitzerland.com/nl-nl/aardpiramides-van-euseigne.html
 • http://www.myswitzerland.com/nl-nl/grande-dixence.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sanetschpas
 • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 3: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 4: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 5: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 6: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 7: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 8: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 9: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 10: ©sodraf
 • Afbeelding bron 11: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 12: ©ottergraafjes
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 28
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.