Zermatt: zowel in de zomer als in de winter de moeite waard

Zermatt: zowel in de zomer als in de winter de moeite waard Het Zwitserse Zermatt ligt in kanton Wallis en is een autovrij dorp. Het is uitsluitend te voet of met de trein te bereiken. Naast de regionale treinen van de Matterhorn Gotthard Bahn, komt ook de wereldberoemde Glacier Express in Zermatt. Zermatt is zowel in de zomer als in de winter een ware trekpleister. 's Winters kun je er schitterend skiën. 's Zomers kun je vanuit het dorp prachtige uitstapjes maken naar onder andere de Gornergrat. Zermatt ligt aan de voet van de imposante berg Matterhorn. Deze berg is erg bekend onder de bergbeklimmers. Naast de gewone toeristen zie je dan ook regelmatig bergbeklimmers bepakt en bezakt richting de Matterhorn lopen. Maar Zermatt heeft meer te bieden.

InhoudLigging Zermatt

Zermatt is een toeristisch dorp in Zwitserland. Het ligt aan het einde van het 30 kilometer lange Mattertal. In dit dal ligt ook het plaatsje Randa, dat in 1991 en in 2015 werd opgeschrikt door een steenlawine. Dit dal wordt trouwens ook wel het Nikolaital genoemd. Je kunt niet met de auto in Zermatt komen, het is namelijk een autovrij dorp. De enige twee mogelijkheden zijn: te voet of met de trein. Het ligt op een hoogte van 1.620 meter boven de zeespiegel en is omringd door vierduizenders, waaronder de Weisshorn, Breithorn en Matterhorn.

Geschiedenis

Zermatt was tot 1891 uitsluitend te bereiken via een muilezelpad. Voor de rest lag het geheel geïsoleerd en dus afgesloten van de wereld. Op dat moment woonden er slechts 400 mensen in Zermatt. Aan het isolement kwam in 1891 een einde toen het treinspoor Visp-Zermatt (VZ) werd geopend. Al waren er voor die tijd al mensen die Zermatt hadden ontdekt. Niet zozeer Zermatt zelf, maar de nog niet beklommen berg Matterhorn. In 1865 werd namelijk de Matterhorn voor het eerst met succes beklommen. Nadat Zermatt ook per trein te bereiken was, ging het de goede kant op met het toerisme.

Ontstaan treinverbinding

De Zwitser Alexander Seiler (1819-1891) zette zich in voor een treinverbinding tussen Visp en Zermatt. Hij had wel door dat er dan meer toeristen naar Zermatt zouden komen en dat zou zijn opgerichte hotel Monte Rosa ten goede komen. Op 17 november 1888 werd er met de aanleg van de spoorlijn begonnen. Het traject Visp-Stalden werd in juli 1890 geopend. Het stuk tussen Stalden en Zermatt volgde in 1891. Het was toen alleen maar in de zomerperiode geopend. Helaas heeft Alexander Seiler de opening zelf niet meer meegemaakt. Op 10 juli 1891 - een paar dagen voordat het traject werd geopend - kwam hij te overlijden. Zijn lichaam is trouwens wel met de trein naar beneden vervoerd.

Wandelroute Europaweg

De wandelroute Europaweg gaat van Zermatt naar het verderop gelegen Grächen. Tijdens deze tocht kom je over de sinds 2017 's werelds langste hangbrug voor voetgangers: de Charles Kuonen hängebrücke, ook wel bekend als de Europabrücke. Deze hangbrug ligt bij Randa, is 494 meter lang en ligt ongeveer 80 meter boven een ravijn.

Bahnhofplatz Zermatt met elektrische auto's / Bron: ©ottergraafjesBahnhofplatz Zermatt met elektrische auto's / Bron: ©ottergraafjes

Autovrij

Zoals al eerder aangegeven is Zermatt autovrij. Toeristen worden met behulp van elektrische auto's van en naar hun hotel gebracht. Er zijn zelfs hotels die gebruik maken van paard en wagen. De elektrische auto's staan verzameld op het plein - Bahnhofplatz - vlakbij het treinstation en de ingang naar de Gornergratbahn. Je kunt ook gebruik maken van zo'n elektrische wagen om je te laten vervoeren naar bijvoorbeeld de kabelbaan naar Schwarzsee (aan de voet van de Matterhorn). Informeer van tevoren wel even hoeveel zo'n ritje kost, want de afstanden in Zermatt zijn niet groot, dus is het ook mogelijk om er te voet heen te gaan.

De genoemde cijfers en prijzen gelden voor 2020.

Overnachten

Er zijn diverse mogelijkheden om te overnachten in of vlakbij Zermatt. Er zijn in totaal 1250 overnachtingsmogelijkheden. Hiervan zijn er 26 in Randa (9 km verwijderd van Zermatt), 40 in Täsch (5 km verwijderd van Zermatt) en 1184 in Zermatt zelf. In zowel Randa, Täsch als Zermatt is een camping. Wildkamperen is verboden.

Camping in Randa

Voor wie in Randa op een camping wil verblijven, kan terecht bij camping Attermenzen. Het betreft een terrassencamping met uitzicht op de Matterhorn. Deze camping is ook ideaal voor sportieve bezigheden.

Camping in Täsch

Vlakbij Täsch is ook een camping. Dit is camping Alphubel. Het is een 3-sterren camping en ligt aan de rivier de Vispa. Deze camping wordt veel gebruikt voor toeristen die één of meerdere actieve dagen in Zermatt op het programma hebben staan.

Camping in Zermatt

In Zermatt zelf is ook een kleine, maar eenvoudige camping vlak aan het spoor. Dat is camping Matterhorn. Deze camping wordt veel gebruikt door bergbeklimmers en is alleen bestemd voor tentjes. De camping is alleen open van begin juni tot eind september.

gedenkplaat Edward Whymper / Bron: ©ottergraafjesgedenkplaat Edward Whymper / Bron: ©ottergraafjes

Hotels

Er zijn 121 hotels in Zermatt. Deze hotels variëren van 1 tot 5 sterren. Er zit verschil in prijs tussen de diverse hotels. Dat heeft natuurlijk te maken met onder andere de extra faciliteiten die de hotels aanbieden en de ligging zelf. Het oudste hotel is Hotel Monte Rosa aan de Bahnhofstrasse 80. Hier vertrok Edward Whymper, samen met vier andere bergbeklimmer en een gids en zijn zoon (afkomstig uit Zermatt) in 1865 voor zijn expeditie naar de Matterhorn. Aan de buitenkant van het hotel hangt een gedenkplaat van Edward Whymper.

Vakantiewoningen

Er zijn 1063 vakantiewoningen in Zermatt. Deze variëren van 1 tot 5 sterren. De grootte van deze vakantiewoningen varieert. Zo zijn er woningen voor maar twee personen, maar er zijn ook woningen voor meerdere personen. Uiteraard zit er ook verschil in prijs.
gedenkplaat Edward Whymper bij hotel Monte Rosa in Zermatt / Bron: ©ottergraafjesgedenkplaat Edward Whymper bij hotel Monte Rosa in Zermatt / Bron: ©ottergraafjes
Dit heeft natuurlijk te maken met de accommodatie zelf.

Uitgaansgelegenheden

Ondanks dat Zermatt misschien niet een groot dorp is, zijn er wel mogelijkheden om 's avonds lekker uit te gaan. Er zijn 60 bars/lounges en meer dan 100 restaurants. Daarnaast zijn er ook nog diverse nachtclubs/discotheken.

Discotheken/nachtclubs

Voor wie 's avonds graag wil stappen is er genoeg keuze. Er zijn vijf discotheken/nachtclubs. Dit zijn:
 • Broken Bar Disco
 • Cuckoo Club
 • Loft Club clubbing 25+
 • Pink Live Music Bar
 • Vernissage (Bar)

Op het adres Bahnhofstrasse 41 in Zermatt bevinden zich meerdere discotheken/nachtclubs. Zij bevinden zich allemaal in de kelder van Unique Hotel Post. Een aantal hiervan zijn: Broken Bar Disco, Loft Club clubbing 25+ en Pink Live Music Bar. Al deze drie discotheken hebben hun eigen muziek. Zo kun je bij Loft Club clubbing 25+ genieten van muziek uit de jaren 70, 80 en 90. Maar ook van recentere hits. Ze zijn van maandag t/m zondag van 22.30 tot 03.30 uur geopend.

Bij Pink Live Music Bar wordt live opgetreden. Zo kun je genieten van funk, jazz, soul en r&b. Van december t/m april zijn ze van dinsdag t/m zaterdag van 21.00 tot 02.00 uur geopend.

Voor wie liever van klassiekers houdt, is Cuckoo Club een goed alternatief. Hier kun je onder het genot van een sigaar en een glas whiskey genieten van de muziek. Deze club is geopend van dinsdags t/m zaterdags van 22.00 tot 04.00 uur. Het adres is Bahnhofstrasse 70.

Bars/pubs/bistro

Daarnaast is er een grote keuze in diverse soorten bars, pubs en bistro's. Hieronder vallen onder andere après-skibars als bars met live muziek. Veel van deze bars zijn 's ochtends al geopend, anderen gaan rond het middaguur open en weer anderen aan het einde van de middag.

Restaurants

Er zijn diverse restaurants waar je kunt eten. Van eenvoudige restaurants tot chique restaurants. Sommigen hebben één of zelfs twee Michelinsterren. Je kunt kiezen voor traditioneel eten, maar ook voor een bepaald soort wereldkeuken. Ook zijn er restaurants waar je voor een ontbijt of lunch terecht kunt. Je kunt uitgebreid dineren, maar ook kiezen voor een à la carte-menu. Er zit zelfs een McDonald's in Zermatt. Tevens is het mogelijk om bij een berghut iets te nuttigen.

geiten in Bahnhofstrasse Zermatt / Bron: ©ottergraafjesgeiten in Bahnhofstrasse Zermatt / Bron: ©ottergraafjes

Geiten

Sinds rond 1990 lopen in de zomer, van begin juli tot half augustus, twee keer per dag zwarthalsgeiten door de hoofdstraat (Bahnhofstrasse) van Zermatt. Dit gebeurt onder toezicht van hun hoeder en een aantal jeugdigen. Dit is voor de toeristen een ware happening. De geiten worden dan ook veel op de foto gezet. Voor wie de geiten wil zien: de beste kans is 's ochtends rond 9 uur en 's middags rond 17 uur.

Geschiedenis geiten
Vroeger was de zwarthalsgeit een geliefde melkgeit onder de boeren uit Zermatt. Tot 1960 werden ze dan ook volop gehouden en liepen de boeren zowel 's ochtends als 's avonds met hun kudde door de hoofdstraat. 's Ochtends van de stal naar de weide en aan het einde van de dag omgekeerd. Dan werden ze in de stal gemolken. De zwarthalsgeit is later vervangen door een geit die meer melk geeft. Even leek het erop dat de zwarthalsgeit helemaal zou uitsterven. Het Walliser kantonnale parlement heeft dit door het geven van een lening tegen kunnen gaan.

Winkelstraat

De Bahnhoffstrasse is de winkelstraat van Zermatt. Dit is een gezellige straat. Hieraan bevinden zich diverse winkels, maar ook restaurants. De straat begint bij het treinstation en eindigt bij de kerk. Her en der liggen in de Bahnhoffstrasse gedenkplaten van de eerste beklimmers van de Matterhorn.

gedenkplaat Robert D. Hadow / Bron: ©ottergraafjesgedenkplaat Robert D. Hadow / Bron: ©ottergraafjes
gedenkplaat Lord Francis Douglas / Bron: ©ottergraafjesgedenkplaat Lord Francis Douglas / Bron: ©ottergraafjes
gedenkplaat Reverend Charles Hudson / Bron: ©ottergraafjesgedenkplaat Reverend Charles Hudson / Bron: ©ottergraafjes
gedenkplaat Michel Auguste Croz / Bron: ©ottergraafjesgedenkplaat Michel Auguste Croz / Bron: ©ottergraafjes
gedenkplaat gids Peter Taugwalder uit Zermatt / Bron: ©ottergraafjesgedenkplaat gids Peter Taugwalder uit Zermatt / Bron: ©ottergraafjes
gedenkplaat zoon van gids uit Zermatt / Bron: ©ottergraafjesgedenkplaat zoon van gids uit Zermatt / Bron: ©ottergraafjes

Zermatt Unplugged

In 2007 werd er voor het eerst een Zermatt Unplugged gehouden. Dit is een meerdaags Unplugged muziekfestival. Het wordt op verschillende plekken in Zermatt gehouden. In de loop der jaren hebben er al vele bekende artiesten opgetreden. Een aantal hiervan zijn:
 • Lionel Richie
 • Jason Mraz
 • Billy Idol
 • Chris de Burgh
 • Amy Macdonald
 • Emile Sandé
 • Norah Jones

Tickets

Sommige concerten zijn gratis, voor andere concerten moet je betalen. Verder is het mogelijk om tickets te kopen bij:
 • de ZAP boekhandel in Zermatt, Visp, Brig en Sierre
 • bij de infotent in Zermatt
 • postkantoren in heel Zwitserland
 • via het speciale telefoonnummer 0900 325 325
 • ticketshop

Zermatt Unplugged 2020

Van 14 t/m 18 april 2020 wordt Zermatt Unplugged gehouden. Op het programma staan optredens van onder meer Dido en Richard Marx. Naast bekende artiesten treden ook minder bekende artiesten op. In 2019 gaven onder andere Boy George & Culture Club, Jessie J en Passenger een concert.

Diverse bezienswaardigheden

In en rond Zermatt zijn leuke bezienswaardigheden. Zo kun je een bezoekje brengen aan het Matterhorn museum of de bergbeklimmers begraafplaats. Met een beetje geluk kun je de helikopters van Air Zermatt zien opstijgen. Daarnaast kun je naar Klein Matterhorn, Gornergrat, Sunnegga Paradise (ski arena) of Schwarzsee. Hier kun je gewoon lekker van het uitzicht genieten, maar als je wilt kun je uiteraard ook nog wandelingen maken. Zo kun je bijvoorbeeld een wandeltocht naar de Hörnlihütte - aan de voet van de Matterhorn - maken. En speciaal voor de kleinere kinderen is er Wolli Erlebnispark Sunnegga.

Legenda
A. Zermatt station
B. Vertrekpunt Gornergratbahn
C. Kabelbaan Sunnegga-Rothorn
D. Zermatt Museum
E. Bergbeklimmers begraafplaats
F. Kabelbaan Matterhorn Glacier Paradise en Matterhorn Express
G. Ricola Kruidentuin
H. Schwarzsee Matterhorn
I. Gornergrat
J. Wolli Erlebnispark Sunnegga
K. Air Zermatt

Kabelbanen

Er vertrekken een drietal kabelbanen vanuit Zermatt naar boven. Tevens kun je met een tandradbaan naar het hoogste punt van de Gornergrat.

Kabelbaan Sunnegga & Rotthorn

De kabelbaan van Sunnegga & Rotthorn gaat naar een hoogte van 3.104 meter. Het is ook mogelijk om bij het station van Sunnegga uit te stappen. Dit is trouwens een gebied speciaal voor gezinnen met kinderen. Vanaf Zermatt ben je in ongeveer 3 minuten in Sunnegga. Je kunt nog door naar Blauherd op een hoogte van 2.613 meter en Unterrothorn op een hoogte van 3.104 meter. Deze kabelbaan ligt aan de rivier de Vispa en is ongeveer 10 minuten van het treinstation van Zermatt verwijderd.

Kabelbaan Matterhorn Express

De kabelbaan van de Matterhorn Express gaat van Zermatt naar Schwarzsee. Het is mogelijk om bij het tussenstation Furi (1.867 meter) uit te stappen. Het eindpunt Schwarzsee bevindt zich op 2.583 meter hoogte. Je bevind je daar min of meer aan de voet van de Matterhorn. Het beginpunt van deze kabelbaan bevindt zich bijna aan het einde van Zermatt. Om hier te komen loop je de Bahnhofstrasse uit en ga je op een bepaald moment links over een bruggetje over de Vispa. De route is goed aangegeven.

Kabelbaan Matterhorn Glacier Paradise

De kabelbaan van Matterhorn Glacier Paradise brengt je naar de top van Klein Matterhorn op een hoogte van 3.883 meter. Dit is de hoogste kabelbaan van Europa. Je komt via de tussenstations van Furi (1.867 meter) en Trockener Steg (2.939 meter) uiteindelijk aan op Klein Matterhorn. De kabelbaan vertrekt vanaf hetzelfde punt als die van de Matterhorn Express. Bij het tussenstation Furi moet je overstappen op de kabelbaan die je naar Klein Matterhorn brengt. Het is trouwens ook mogelijk om via Schwarzsee naar de top van Klein Matterhorn te gaan. Het is ook mogelijk om bij Trockener Steg op de Matterhorn Glacier Ride te stappen. Deze kabelbaan is in september 2018 in gebruik genomen. Het is een S-kabelbaan en is anno 2020 's werelds hoogste 3S-baan.

Matterhorn museum

Het Matterhorn Museum, ook wel Zermatlantis genoemd, toont veel over de geschiedenis van Zermatt en de Matterhorn. Hier kun je een kijkje nemen hoe de inwoners vroeger leefden, maar ook kun je met eigen ogen het gebroken touw zien dat het gevolg was van de tragedie dat zich tijdens de eerste beklimming van de Matterhorn heeft afgespeeld. Maar ook informatie over recentere beklimmingen van de Matterhorn zijn in het museum te vinden. Per jaar bezoeken rond de 4.000 toeristen het museum.

Toegangsprijs 2020

 • kinderen van 0-9 jaar (onder begeleiding van een volwassene) gratis
 • kinderen van 10-16 jaar 5 CHF
 • volwassenen CHF 10
 • volwassen vanaf 64 jaar betalen CHF 8

Openingstijden

Het museum is van maandag t/m zondag van 15.00 uur - 18.00 uur geopend.

Adres en contactgegevens
Matterhorn Museum - Zermatlantis
Kirchplatz
3920 Zermatt
Telefoon: +41 27 967 41 00
website: http://www.zermatt.ch/museum

bergbeklimmers begraafplaats in Zermatt / Bron: ©ottergraafjesbergbeklimmers begraafplaats in Zermatt / Bron: ©ottergraafjes

Bergbeklimmers begraafplaats

De expeditie van eerste beklimming van de Matterhorn in 1865 begon in Zermatt. Helaas is deze beklimming in een tragedie geëindigd. Op de begraafplaats voor omgekomen bergbeklimmers zijn graven/gedenkplaten van deze expeditieleden te zien.

De Duitse benaming voor deze begraafplaats is Bergsteigerfriedhof. Op deze begraafplaats liggen rond de vijftig klimmers - zowel mannen als vrouwen - van over de hele wereld. Helaas zijn zij tijdens hun beklimming omgekomen. Soms ligt er niet eens een lichaam, maar gaat het om een gedenkteken, omdat de klimmer nooit is gevonden.
graf voor "onbekende alpinisten" bij bergbeklimmers begraafplaats in Zermatt / Bron: ©ottergraafjesgraf voor "onbekende alpinisten" bij bergbeklimmers begraafplaats in Zermatt / Bron: ©ottergraafjes
Sinds 14 juli 2015 is er ook een graf voor de "onbekende alpinisten". Dit zijn klimmers die helaas nooit zijn geïdentificeerd. Vanaf het begin van de eerste beklimming in 1865 zijn er al meer dan 500 alpinisten op de Matterhorn omgekomen. De graven/gedenkplaten hebben niet alleen betrekking op de beklimming van de Matterhorn, maar ook die van de Weisshorn Lyskamm, Täschhorn, Obergabelhorn en Monte Rosa. De begraafplaats is vrij toegankelijk en ligt niet ver van het Matterhorn Museum verwijderd. Het adres is: Englischer Viertel 8.

Engelse kerk

Speciaal voor de Britse toeristen werd de Engelse kerk opgericht. Hier konden en kunnen zij naartoe om diensten bij te wonen. De lichamen van twee van de drie Britten die tijdens de beklimming in 1865 op de Matterhorn zijn omgekomen liggen hier begraven. Het gaat om Reverend Charles Hudson en D. Robert Hadow. Het graf van Reverend Charles Hudson bevindt zich onder het altaar en het graf van D. Robert Hadow bevindt zich buiten op de begraafplaats. Daar liggen meer Britse alpinisten die tijdens een beklimming zijn omgekomen.

Sunegga - Wolli Erlebnispark Sunegga

Wolli Erlebnispark Sunegga bevindt zich bij de Leisee. Om hier te komen neem je de kabelbaan Sunegga-Rothorn. Hier heb je een prachtig uitzicht op de Matterhorn, de Weisshorn en andere bergtoppen. Het Erlebnispark is voor zowel jong als oud en is met een kinderwagen gemakkelijk te bereiken. Speciaal voor kinderen van 0-15 jaar is een speeltuin aangelegd. Ze kunnen zich urenlang vermaken op onder andere glijbanen, schommels en klimrekken. Ze kunnen met het water van een kleine beek spelen en als ze willen kunnen ze met een vlot, dat aan een staalkabel vastzit, van de ene kant naar de andere kant van de Leisee. Voor de volwassenen zijn er mogelijkheden om te grillen, lekker te eten bij de picknicktafels of ontspannen op het strandje bij het meer. Er zijn zelfs een paviljoen en toilet aanwezig. De toegang tot dit park is gratis. Hou er wel rekening mee dat er geen schaduw is. Zorg er dus voor dat iedereen goed wordt ingesmeerd. Soms komt Wolli de mascotte bij de Leisee.

Gornergratbahn / Bron: ©ottergraafjesGornergratbahn / Bron: ©ottergraafjes

Gornergrat

Vanuit Zermatt kun je met het tandradbaantje van de Gornergratbahn helemaal naar boven naar de Gornergrat. Hier heb je een schitterend uitzicht op vele vierduizenders, waaronder de Matterhorn. Ook zie je hier de hoogste bergtop van Zwitserland, de Dufourspitze (4.634 meter). Deze berg ligt echter op zowel Zwitsers als Italiaans grondgebied. De hoogste berg dat geheel op Zwitsers grondgebied ligt is de Dom (4.545 meter). Vanuit het treintje gaan verschillende landschappen aan je voorbij. Eerst is er bos en later rijdt het treintje over de morenen - restanten - van de Gornergletsjer.

Hörnlihütte Matterhorn

Vanaf het eindstation van de kabelbaan naar Schwarzsee is het mogelijk om via de Hörnliweg naar de Hörnlihütte te lopen. Deze hut ligt op een hoogte van 3.260 meter. De tocht er naartoe duurt circa 3 1/2 uur. Het hangt er uiteraard vanaf hoe snel je loopt. Deze tocht is voor de geoefende wandelaar. Goede bergschoenen is een must. Zodra je bij de hut bent zie je de Matterhorn van dichtbij. Deze hut wordt ook gebruikt als basiskamp voor de beklimmers van de Matterhorn.

huidige Hörnlihütte / Bron: ©ottergraafjeshuidige Hörnlihütte / Bron: ©ottergraafjes

Ontstaan hut

Tijdens de eerste beklimming van de Matterhorn in 1865 was er voor de klimmers nog geen mogelijkheid om in een hut te overnachten. Pas in 1880 werd de Hörnlihütte in opdracht van SAC (Schweizer Alpen-Clubs), sektie Monte Rosa, gebouwd. De hut had op dat moment een capaciteit van 17 bedden. In 1911 kwam er nog een overnachtingsplaats bij. Dit was Berghaus Belvédère. De initiatiefnemer was de Zermatter gemeenschap. Beide hutten werden los van elkaar bemand. Pas vanaf 1987 werden ze bij elkaar getrokken. In 2013/2014 werd er een stuk bij de hut gebouwd. In 2015 werd de hut gerenoveerd. De hut biedt ruimte aan 130 klimmers verdeeld over 34 kamers. Wie in de hut wil overnachten, moet dit ver van te voren regelen. De Hörnlihütte is van juli tot september geopend.

Ricola Kräutergarten bij Furi

De naam Ricola is bekend van keelpastilles. Deze pastilles worden gemaakt met kruiden uit de Ricola tuinen. In Zwitserland zijn zes verschillende soorten Ricola kruidentuinen. Eén hiervan is in de buurt van Zermatt. De toegang tot deze showtuin in gratis. Vanaf de kabelbanen van Zermatt loop je in ongeveer een half uur naar de tuin toe. Je moet de richting van het gehucht Blatten aanhouden. Naast de tuin zijn een kapel en het Gasthaus Blatten. Je kunt er ook vanaf Furi (tussenstation kabelbaan) komen. Als je het wandelpad naar beneden richting Zermatt aanhoudt, kom je er langs. De wandeltijd naar de tuin is ongeveer 15 minuten.

helikopter stijgt op bij Air Zermatt / Bron: ©ottergraafjeshelikopter stijgt op bij Air Zermatt / Bron: ©ottergraafjes

Air Zermatt

Tussen Täsch en Zermatt is Air Zermatt gevestigd. Als je met de trein naar Zermatt reist, kun je een glimp van helikopters opvangen. Deze helikopters worden gebruikt voor reddingsoperaties in de bergen. Maar dat niet alleen. Ze worden voor nog veel meer doeleinden ingezet. Het is mogelijk om als toerist een kijkje te nemen bij het heliplatform. Tevens kun je in de shop onder andere terecht voor kleding, speelgoed of posters. De toegang is gratis. Als je het wandelpad van Zermatt naar Täsch volgt, kom je vanzelf langs Air Zermatt. Air Zermatt bevindt zich aan de rechterhand, aan de linkerhand staan diverse banken. Vanaf hier kun je - indien er een oproep is - een helikopter zien opstijgen.

Hinterdorf: oudste gedeelte van Zermatt

Zoals veel steden en dorpen heeft Zermatt ook een oud gedeelte. Dat is "Hinterdorf". Hier staan veel oude gebouwen, bestaande uit woningen, stallen en schuren. Zij dateren uit de 16e tot 18e eeuw. De straten zijn daar erg smal. De gebouwen zijn allen van larikshout gemaakt. Onder invloed van zonlicht en door verwering is dit hout uiteindelijk zwart geworden. Vandaar dat de huizen, stallen etc. in dit oude dorpsdeel ook erg zwart zijn.

Erlebniscard

Met de Erlebniscard kun je in een tijdsbestek van een maand meerdere dagen voordeliger reizen met de trein of bus in een groot gedeelte van de Zwitserse Alpen. Voor bepaalde kabelbanen of bezienswaardigheden krijg je op vertoon van je Erlebniscard 50% korting op de prijs. Deze kaart kun je ook in Zermatt gebruiken. Je kunt hiermee met korting naar de Gornergrat, met korting gebruik maken van de kabelbanen en met korting naar het Matterhorn Museum.

vuurwerk Nationale feestdag in Zermatt / Bron: ©ottergraafjesvuurwerk Nationale feestdag in Zermatt / Bron: ©ottergraafjes

Nationale feestdag

De Zwitserse Nationale feestdag wordt ook in Zermatt gevierd. De Bahnhoffstrasse staat dan vol met houten banken, tafels en stoelen. Op diverse plaatsen klinkt muziek. Er zijn diverse stands waar je eten en drinken kunt kopen. Als het weer het toelaat, wordt het traditionele vuurwerk ook afgestoken in Zermatt. Dit wordt vanaf de bergwand gedaan. De mooiste plek om dit te bekijken is bij Obere Matten. De toegang is gratis.

Wintersport

Zermatt is niet alleen 's zomers een bekende plaats waar veel toeristen naartoe gaan. Ook in de winter weten de toeristen Zermatt te vinden. Dat is ook niet zo vreemd, want het gebied is sneeuwzeker. Het gebied rond Zermatt beschikt over 360 kilometer aan pistes. Helaas willen mensen soms off piste (buiten de pistes) skiën. Dat is vaak genoeg niet zonder gevaar. Speciaal voor deze mensen is er rond Zermatt een gebied van 36 kilometer waar men off-piste kan skiën, waarbij skiërs zijn beschermd tegen eventuele gevaren. De sneeuw in dit gebied is ongeprepareerd, maar toch is deze route gemarkeerd.

Heliskiing

De helikopters van Air Zermatt kunnen je ook naar "Tiefschnee" in hoog gelegen gebieden brengen. Ze zetten je dan met je ski-uitrusting af in de sneeuw. De helikopter gaat weer terug en jij skiet door de diepe sneeuw naar beneden.

Wolli Anfängerpark Sunnegga

's Zomers kun je terecht bij Wolli Erlebnispark Sunnegga aan de Leisee. Ook in de winter kun je hier terecht. Bij Wolli Anfängerpark Sunnegga leren kinderen in een mooie omgeving op een leuke manier skiën.

Andere mogelijkheden

Voor diegene die niet van skiën houdt, of gewoon even een dagje niet wil skiën, zijn er genoeg andere mogelijkheden. Je kunt:
 • langlaufen
 • lekker wandelen in de sneeuw (er zijn tal van mogelijkheden)
 • of meedoen aan speciale sneeuwschoen wandelingen

cadeauverpakking Zermatt Bier / Bron: ©ottergraafjescadeauverpakking Zermatt Bier / Bron: ©ottergraafjes

Zermatt Bier

Zermatt heeft een eigen bierbrouwerij. Daar wordt Zermatt Bier gebrouwen. Het water dat voor deze bieren wordt gebruikt komt uit de beekjes in de bergen van Zermatt. Er worden twee verschillende soorten bier gebrouwen:
 • Zermatt Bier Matterhorn 5,0%
 • Zermatt Bier Monte Rosa 4,8%

Zermatt Bier Matterhorn
Dit is een speciaal bier met 5% alcohol. Het bier is licht roodgekleurd en deze kleur doet sterk denken aan de zonsondergang bij de Matterhorn. Het bier heeft een fruitige zoete smaak.

Zermatt Bier Monte Rosa
Dit is een lager bier. Dat betekent dat er sprake is van een langere narijping dan bij bijvoorbeeld speciaal bier. Dit bier heeft een goudgele kleur.
© 2017 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in Wallis, ZwitserlandVakantie in Wallis, ZwitserlandWallis is een kanton in het zuidwesten van Zwitserland. Dankzij hoge bergen, honderden kilometers skipistes en prachtige…
Hangbrug Charles Kuonenbrücke: onderdeel route EuropawegHangbrug Charles Kuonenbrücke: onderdeel route EuropawegBij het Zwitserse dorpje Randa hangt sinds juli 2017 's werelds langste hangbrug voor voetgangers. Deze brug draagt de n…
Ricola: keelpastilles en kruidenthee van Zwitserse bodemRicola: keelpastilles en kruidenthee van Zwitserse bodemWie kent de reclame van Ricola keelpastilles niet. Hierin is een man in de bergen op zoek naar alle dertien kruiden die…
Air Zermatt: vliegende (hulp)diensten in de Zwitserse AlpenAir Zermatt: vliegende (hulp)diensten in de Zwitserse AlpenAls er in de bergen iemand of zelfs meerdere mensen in nood zijn worden de helikopters van Air Zermatt ingezet. De helik…

Tucson (Arizona): tien mooie plekjes die je niet mag missenTucson (Arizona): tien mooie plekjes die je niet mag missenTucson, uitgesproken als ‘toew-sen’, is na Phoenix de grootste stad van de Amerikaanse staat Arizona. Toch is het een vr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • Eigen ervaring
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zermatt
 • http://www.zermatt.ch/
 • http://www.zermatt.ch/Media/Zermatt-Geschichten/1891-Zermatt-erwacht-aus-dem-Dornroeschenschlaf
 • http://www.zermatt.ch/dorferlebnisse/Sport-Geschichte-Denkmale/schwarzhalsziegen
 • http://www.zermatt-unplugged.ch/
 • http://www.zermatt.ch/unterkunft/hotel-ferienwohnung#/
 • http://www.zermatt.ch/ausgehen-nightlife/Discos-Clubs
 • http://www.hotelpost.ch/#uniquehotelpost
 • http://www.zermatt.ch/museum
 • http://www.zermatt.ch/Media/Attraktionen/Wolli-Erlebnispark-Sunnegga
 • http://www.zermatt.ch/Media/Attraktionen/Bergsteigerfriedhof
 • http://www.zermattbier.ch/de/
 • http://www.matterhornparadise.ch/de
 • http://www.hoernlihuette.ch/hoernlihuette.html
 • http://www.zermatt.ch/Media/Attraktionen/Hoernlihuette-Base-Camp-Matterhorn
 • http://www.ricola.com/nl-nl/Kruidenwereld/Kruidentuinen-van-Ricola/Zermatt
 • http://www.air-zermatt.ch/wordpress/angebote/basisbesichtigung/
 • http://www.zermatt.ch/Media/Attraktionen/Alter-Dorfteil
 • http://www.zermatt.ch/winter
 • http://www.monterosazermatt.ch/de/hotel/geschichte
 • https://www.eurocampings.nl/zwitserland/wallis/randa/camping-attermenzen-107101/
 • https://www.campingzermatt.ch/
 • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 3: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 4: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 5: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 6: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 7: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 8: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 9: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 10: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 11: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 12: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 13: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 14: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 15: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 16: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 17: ©ottergraafjes
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 15-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 41
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.