Rondreis Amerika zelf samenstellen en plannen: hoe begin je?
Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat naar Amerika reizen! Misschien droom je er al je hele leven van en gaat je wens nu pas in vervulling. Touroperators bieden vooraf uitgestippelde rondreizen aan waarbij een kant en klaar traject is uitgewerkt. Een rondreis in Amerika zelf samenstellen en plannen kan echter nog veel leuker zijn. Het schrikt de meeste mensen af omdat ze niet goed weten hoe eraan te beginnen. Nochtans is het helemaal niet zo moeilijk. Een aantal tips kunnen je op weg helpen. Je volgt telkens hetzelfde stappenplan om zo tot een volledige planning te komen. Aan reizen naar Amerika op tijd beginnen is uiteraard wel de boodschap. Hoe begin je aan het uitstippelen van rondreizen in de VS?
Een rondreis in Amerika zelf plannen
Hoe begin je eraan?
Wanneer je nog nooit rondreizen in de VS hebt samengesteld lijkt het misschien aanvankelijk een hele rompslomp. Nochtans is het uitstippelen en plannen van de reis vaak al de helft van de pret.
Je koopt een aantal reisgidsen en begint te lezen over de bestemming en de bezienswaardigheden. Zo doe je alvast ideeën op over wat je interessant lijkt (of niet) om in je planning te verwerken.
Tijd voor actie!
Na de eerste fase van reisgidsen kopen en lezen is het tijd voor concrete planning:
Stappenplan bij het plannen van een rondreis in Amerika
- Kiezen wanneer je gaat
- Bepalen hoe lang je zal naar Amerika reizen
- Tijdig paspoort aanvragen
- Je vertrekpunt bepalen
- Vlucht, huurwagen en eerste overnachting boeken
- Traject uitstippelen
- Overnachtingen reserveren
Wanneer reis je best naar de VS?
Ideale maanden
Mei, juni en september zijn ideale maanden om een reis naar Amerika te maken. Het weer is er meestal goed en de prijzen van vliegtickets en accommodatie liggen vaak wat lager dan in juli en augustus.
In de zomermaanden heb je echter het voordeel dat alle bezienswaardigheden open zijn en de dagen lang zijn. Bovendien is de kans op zon in juli en augustus het grootst.
Afhankelijk van de staat
Reis je naar Florida dan kan je beter in het voorjaar (april, mei of juni) reizen. Vanaf september is er kans op ‘hurricanes’ (orkanen) die vanuit de Caraïben richting VS trekken. In de westelijke staten stijgt vanaf oktober het risico op sneeuw en afgesloten wegen, zelfs in staten als Californië. Het gebeurt dat wegen in Yosemite National Park (Californië) al in oktober afgesloten zijn.
Hoe lang reizen naar Amerika?
Maak het niet te kort
Er zijn mensen die voor een weekje naar San Francisco vliegen. Eigenlijk is dat jammer. Tenzij je een citytrip naar New York maakt is twee weken in Amerika aangewezen.
Drie weken is ideaal
Drie weken is voor een rondreis ideaal, dan kan je pas echt veel zien. Vergeet ook niet dat je vaak al twee dagen kwijt bent aan de vlucht, zeker wanneer je naar west Amerika reist. Ook naar de oostkust van de VS hang je al heel wat uren in de lucht voor je er bent. Helaas kan niet iedereen zich veroorloven om drie weken aan een stuk te reizen en verlof te nemen.
Vraag tijdig je paspoort aan
Paspoort met voldoende geldigheid
Je kan niet met enkel je Belgische of Nederlandse identiteitskaart naar de VS reizen. Je moet op de gemeente een paspoort aanvragen. Houd er rekening mee dat het weken kan duren voor je dit ontvangt en dat je dit dus ruim op voorhand moet aanvragen.
Reis ook niet naar de VS met een paspoort dat nog maar een paar maanden geldig is. Je paspoort moet nog minstens zes maanden na aankomst geldig zijn.
Rijbewijs?
Een internationaal rijbewijs is niet nodig. Je kan zonder problemen met je Belgisch of Nederlands rijbewijs een auto huren.
Beslis waar je zal aankomen
Westen van de VS
Je kan op verschillende plaatsen aankomen in de VS en van daaruit met de wagen een rondrit maken. In het westen kiezen de meeste toeristen voor Los Angeles (Los Angeles International Airport, afgekort LAX) of San Francisco (San Francisco International Airport, afgekort SFO). Je zou echter ook op Phoenix of Las Vegas kunnen vliegen en vandaar je vakantie plannen. Las Vegas ligt centraal in het zuidwesten en vaak zijn vluchten naar Vegas goedkoper dan naar de andere grootsteden. In het noordwesten is de keuze beperkter: een vlucht naar Seattle lijkt dan het meest aangewezen.
Aan de oostkust en in Florida
In het oosten zal je wellicht een vlucht boeken naar New York, Boston of Chicago. Voor Florida heb je de keuze uit vluchten naar Orlando of Miami. Beide steden zijn goede vertrekpunten voor een vakantie in Florida.
Bron: Didgeman, Pixabay De vlucht en huurwagen boeken
Vliegtickets vinden
Zodra je weet welke staat of gebieden je vooral wil bezoeken en welke stad het vertrekpunt van je reis wordt kan je op zoek gaan naar vliegtickets. Vluchten naar Amerika zijn in verhouding tot kortere Europese vluchten relatief goedkoop op voorwaarde dat je ze geruime tijd op voorhand boekt.
Tickets naar pakweg Los Angeles of San Francisco met vertrek in september kan je soms al vanaf 400 tot 450 euro boeken. Wacht je te lang dan kan hetzelfde ticket oplopen tot 1200 of 1300 euro.
Je moet uiterlijk begin januari op zoek gaan naar een ticket voor september. Wil je in het hoogseizoen (juli-augustus) reizen, kijk dan al uit naar vliegtickets vanaf september-oktober van het jaar voordien.
Huurwagen boeken
Samen met je vliegticket kan je ook alvast een
huurwagen voor twee of drie weken reserveren. Je kan hiermee ook wachten tot na aankomst in de VS, maar er zijn weinig goede redenen om dat te doen. Je spaart er geen geld mee uit of doet er meestal geen voordeel mee maar bezorgt jezelf vooral rompslomp en papierwerk ter plaatse.
Een traject plannen en uitstippelen
Rustig aan beginnen
Eens je weet waar je zal aankomen en een vlucht en huurwagen hebt kan je beginnen je traject uit te stippelen. Voorzie in je planning eerst twee of drie nachten in de stad waar je zal aankomen. Zo kan je rustig wennen aan het tijdsverschil met Europa en ontspannen aan je vakantie beginnen.
Less is more
Maak niet de fout om teveel te willen zien in een korte periode. Wanneer je elke dag van de ene bezienswaardigheid naar de andere moet spurten of de helft van de dag in de auto zit blijft er nog maar weinig tijd over om te genieten en rustig onderweg hier en daar te stoppen.
Maak liever je parcours niet te groot, zodat je tijd hebt om voor een nationaal park minstens een volledige dag uit te trekken. Zo kan je de mooiste plekjes van het park zien en zelfs een korte wandeling maken langs een van de vele ‘hiking trails’ (wandelpaden).
Veel toeristen maken de fout om gehaast rond te rijden en missen zo veel van de beleving en het natuurschoon. In grote parken als Yellowstone National Park kan je gemakkelijk drie dagen vertoeven. Naar het westen van de VS zou je elk jaar kunnen reizen en elke keer weer nieuwe dingen bezoeken.
Afstanden: neem niet teveel hooi op de vork
Wees realistisch met afstanden. Rijd niet meer dan hooguit vierhonderd of vijfhonderd kilometer op een dag. Dagen waarop je duizend kilometer moet rijden zijn absurd. Je brengt dan de hele dag in de auto door en hebt niets gezien. Hoewel rijden in Amerika leuker en minder stresserend is dan in Europa zijn dergelijke afstanden voor iedereen vermoeiend en uitputtend.
Ideaal gezien besteed je hoogstens een halve dag aan autorijden. Je kan dan in de voormiddag rijden, in de namiddag iets bezoeken en in de omgeving overnachten. Of in de voormiddag eerst iets gaan bezoeken en dan in de namiddag een paar uurtjes rijden tot je overnachtingsplaats kan natuurlijk ook.
Overnachtingen reserveren
Zelf accommodatie boeken
Wanneer je het traject hebt uitgestippeld kan je op zoek naar accommodatie. Je kan het reisbureau vragen om dit voor jou te doen maar vaak is het goedkoper om overnachtingen zelf te boeken. In Amerika behoren veel hotels tot een grotere keten als Ramada, Best Western, Days Inn, Comfort Inn, Motel6, Super8 of Travelodge.
Indien je kamers boekt op de beveiligde sites van deze grote ketens loop je weinig of geen risico op fraude. Daarnaast zijn er ook sites als Booking.com waar je overnachtingen kan reserveren.
Motels
In de VS overnachten veel mensen onderweg in motels. Een motel is in de VS niet hetzelfde als in Europa. Wij denken al gauw aan groezelige toestanden. In de VS is een motel eigenlijk hetzelfde als een hotel maar dan zonder alle faciliteiten die je in een hotel vindt. Zo heeft een motel meestal geen eigen restaurant en is het ontbijt vrij beperkt. De goedkoopste kamers vind je vaak bij Motel6. Motels in de VS zijn steeds proper en verzorgd. Angst voor een vuile kamer hoef je in de VS en zeker bij de grote ketens niet te hebben.
Ligging bepaalt prijs
In het binnenland vind je vaak al mooie kamers voor vijftig tot zestig dollar per nacht in het hoogseizoen. In minder drukke maanden dalen de prijzen. Overnachtingen zijn meestal wel duur in de grootsteden (met uitzondering van Las Vegas) en vlakbij toeristische trekpleisters.
De accommodatie gelegen in nationale parken is vaak duur omwille van de uitzonderlijke ligging vlakbij natuurpracht. Het scheelt veel in je budget wanneer je het nationale park overdag bezoekt en ’s avonds nog een halfuurtje of uurtje verder rijdt tot een plaats verderop om daar te overnachten. Zo beperk je ook nog eens de kosten van je rondreis in Amerika.
Lees verder