Auto huren in Amerika: 8 tips en adviezen voor een huurwagen

Auto huren in Amerika: 8 tips en adviezen voor een huurwagen De Verenigde Staten zijn een heel praktisch land om te bezoeken. Vluchten zijn betaalbaar en een auto huren om rond te toeren is in Amerika gemakkelijk en zelfs in het hoogseizoen niet overdreven prijzig. Je hebt vaak al een degelijke huurwagen vanaf 250 euro per week. Hertz en Avis zijn de grootste bedrijven voor autoverhuur in de VS, maar ook Alamo, Budget, National en Thrifty beschikken over een uitgebreid netwerk. Wel moet je op een aantal zaken letten bij het huren van een auto. Niet alleen de prijs maar ook de voorwaarden en inbegrepen verzekeringen kunnen verschillen tussen verhuurbedrijven. De types auto zijn overal gelijkaardig maar hebben soms een andere benaming. Waar moet je op letten bij het huren van een auto?

Wat je vooraf moet weten

Kredietkaart

Om in Amerika een auto te kunnen huren moet je over een kredietkaart (Visa of MasterCard) beschikken. Zonder kredietkaart naar Amerika op reis gaan is geen goed idee want Amerikanen betalen werkelijk alles steevast met hun kredietkaart.

Toeslag voor jonge bestuurders

Wanneer je jonger dan vijfentwintig jaar bent moet je er rekening mee houden dat de meeste verhuurders een toeslag zullen aanrekenen op de normale huurprijs. Het risico op ongevallen ligt bij jonge bestuurders statistisch gezien nu eenmaal hoger.

Rijbewijs

Je Belgisch of Nederlands rijbewijs volstaat. Een internationaal rijbewijs is niet nodig om in Amerika een auto te huren.

Welke types auto huren in Amerika?

Klein

De kleinste huurwagens in de VS zijn van het type 'economy' of 'compact'. Voor één persoon bieden ze voldoende ruimte, maar voor twee personen met kinderen beschik je over te weinig bagageruimte om alles comfortabel te kunnen meenemen.

Middenklasse

Met een 'intermediate' of 'midsize' beschik je over een wagen uit de middenklasse zoals een Pontiac Grand Am. Vaak heb je hier al een ruime kofferbak en voldoende plaats voor twee volwassenen en drie kinderen.

Groot

Een 'fullsize' is een grote en ruime wagen die plaats biedt aan drie volwassenen en twee kinderen en die bovendien ook beschikt over een grote koffer zodat je moeiteloos je bagage kwijt kan.

Andere types

Bij veel verhuurbedrijven kan je nog andere types huren zoals een 'convertible' (cabrio), four wheel drives (4x4), mobilhomes om het land mee te verkennen of kleine of grote bestelwagens ('small minivan' of 'large minivan').

Automatisch rijden

Amerikaanse wagens zijn allemaal ‘automatisch’. Om nog een wagen met een versnellingsbak te vinden moet je ver gaan zoeken. Automatisch rijden is heel gemakkelijk: je hebt je linkervoet niet nodig en gebruikt alleen je rechtervoet om gas te geven of te remmen. Om te rijden plaats je de pook in het midden van de wagen op ‘D’ (‘drive’). 'N' staat voor 'neutral': deze positie hoef je normaalgezien nooit te gebruiken. Wil je achteruit rijden moet je eerst de pook in ‘R’ (‘reverse’) zetten. Als de wagen geparkeerd staat zet je hem in 'P' ('park'). Je kan bij de meeste auto's de deuren en koffer pas openen als de wagen eerst in 'P' staat. Pruts nooit aan de stand van de pook terwijl de wagen nog in beweging is, dit kan de automatische versnellingsbak beschadigen.

1. Ga na of Collision Damage Waiver (CDW) inbegrepen is

In het huurcontract zit bijna altijd reeds een verzekering inbegrepen voor schade die je met de huurwagen aan andere personen of andermans bezit toebrengt bij een ongeval. Vraag dit uiteraard voor de zekerheid na. Je Europese autoverzekering dekt wellicht geen schade toegebracht met een huurwagen in de VS.

Kijk zeker na of ‘collision damage waiver’ (CDW) inbegrepen is in je huurcontract. Zoniet moet je dit via een apart contract afsluiten. Deze verzekering dekt de schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld ongeval, hagel of vandalisme. Ook volledig verlies van de wagen door bijvoorbeeld diefstal is gedekt, zodat je zelf niet opdraait voor de schadevergoeding die de verhuurder in dat geval zal eisen. Met ‘collision damage waiver’ vermijd je ook dat de verhuurder bij het inleveren van de wagen moeilijk begint te doen over een krasje of bultje in de wagen. Soms spreekt men ook van Loss Damage Waiver (LDW).

2. Laat je geen extra verzekeringen aansmeren

Wanneer je de auto gaat afhalen zal menig verkoper proberen om je nog extra verzekeringen aan te smeren. Ga hier niet op in. Met aansprakelijkheidsverzekering en Collision Damage Waiver heb je alle verzekeringen die nodig zijn. In Seattle huren veel mensen een wagen waarmee ze ook een stuk van Canada zullen gaan verkennen. Sommige verkopers proberen je dan bijvoorbeeld een aanvullende ‘insurance for Canada’ te verkopen.

3. Staar je niet alleen blind op de prijs

Natuurlijk wil je zo weinig mogelijk betalen voor je huurauto. Maar houd ook rekening met de inbegrepen service en het comfort van de auto. Een fullsize wagen lijkt misschien niet nodig, maar soms is het prijsverschil met een middenklasse-wagen minimaal (bijvoorbeeld 20 EUR / week extra). Voor die 20 EUR beschik je dan wel meteen over een veel ruimere koffer en een comfortabelere wagen. Je zal wellicht tijdens je verblijf in Amerika een paar duizenden kilometers afleggen. Comfort is dan zeker belangrijk.

4. Profiteer van ‘upgrades’ wanneer ze een meerwaarde geven

Heel vaak gebeurt het dat het autobedrijf je ter plaatse een ‘upgrade’ voorstelt. Is die betalend, vraag je dan af of dat wel echt nodig is. Een 4x4 is heel nuttig als je in Alaska op ‘dirt roads’ gaat rijden maar heb je echt zo’n wagen nodig om op gewone asfaltwegen te rijden? Een ‘convertible’ is een cabrio en heeft weinig nut in streken of jaargetijden waarin er weinig zon is. Bovendien heeft een convertible vaak weinig ruimte voor bagage.

Vaak gebeurt het ook dat je tijdens het afhalen van je wagen een gratis upgrade aangeboden krijgt omdat het bedrijf krap zit met het type wagen dat jij hebt geboekt. Is de ‘upgrade’ gratis en biedt die een meerwaarde, ga hier dan zeker op in. Heb je bijvoorbeeld een intermediate geboekt en krijg je een fullsize dan zal de wagen ruimer en groter zijn dan degene waar je eigenlijk voor betaald hebt.

5. Boek je huurauto reeds van thuis uit

Het heeft weinig zin om een huurauto pas ter plaatse te regelen. Je kan er geen prijsvoordeel mee doen en vaak zal je zelfs duurder uitkomen dan wanneer je dit reeds vanuit Nederland of België via een reisbureau regelt. Zij hebben immers als ‘grote afnemer’ vaak al interessante prijzen bij de grote ketens kunnen bedingen waar je dan toch van mee profiteert. Vaak zitten alle nodige verzekeringen zoals ‘Collision Damage Waiver’ trouwens al inbegrepen in de prijs.

Bovendien is het tijdverlies en een rompslomp om op de luchthaven na een lange intercontinentale vlucht nog alles te regelen voor een huurauto, laat staan om verschillende aanbieders af te dweilen en de prijzen te gaan vergelijken.

6. Lees alles goed na voor je tekent

Onbeperkte kilometers

Neem de tijd om het contract dat je ter plaatse tekent eerst goed na te lezen. Kloppen de huurdata? Is er geen kilometerbeperking? Best neem je een contract waarbij het aantal kilometers dat je met de wagen mag afleggen ongelimiteerd is.

Terugbrengen met volle of lege tank?

Moet je de auto met een volle tank terug inleveren of met een lege tank? Algemeen genomen is het een voordeel als je de auto met een volle tank terug moet inleveren. Een ‘lege’ tank is immers nooit volledig leeg. Soms doe je op die manier tot een vierde van de brandstoftank cadeau aan de verhuurder.

Je hebt echter niet bij alle verhuurders de keuze: meestal ligt de ene of de andere mogelijkheid vast en kan je hier niet over onderhandelen. Vooraf op de hoogte zijn van alle voorwaarden bespaart je achteraf discussies en extra kosten.

7. Vermeld meerdere bestuurders duidelijk op het contract

Indien het de bedoeling is dat meer dan één persoon met de wagen zal rijden gedurende de huurperiode laat dit dan duidelijk vermelden op het contract. Het kan je wat extra kosten maar als je dit niet doet loop je het risico dat de dekkingen van de verzekeringen (zoals de ‘collision damage waiver’) niet gelden bij een ongeval. Zonder tussenkomst van de verzekering haal je je heel wat bijkomende problemen en financiële zorgen op de hals.

8. Kijk de auto na wanneer je hem afhaalt

Loop rond de wagen wanneer je hem afhaalt en kijk na of er nergens krassen of deuken zijn. Zo ja neem er een foto van en laat als opmerking in het contract zetten dat de wagen licht beschadigd was toen je hem hebt afgehaald. Dit vermijdt dat een verhuurder bij het inleveren van de wagen moeilijk gaat doen. Je kan dan achteraf steeds bewijzen dat jij de schade niet hebt veroorzaakt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een auto huren in AmerikaEen auto huren in AmerikaHet huren van een auto in Amerika is vaak eenvoudig en goedkoop. De verkeersregels zijn nagenoeg het zelfde als in Neder…
Auto huren Tenerife, Canarische eilandenAuto huren Tenerife, Canarische eilandenOp Tenerife, Canarische eilanden, Spanje is een auto huren geen probleem. Goedkope autoverhuur kan op elk moment van de…
Een auto kopen in AmerikaEen auto kopen in AmerikaWie kent die grote wagens nou niet waarmee ze in de Verenigde Staten rijden? Veel mensen dromen van een echte Amerikaans…
Auto huren, waar moet u op letten?Auto huren, waar moet u op letten?Voordat u een auto gaat huren, moet u voor uzelf duidelijk hebben wat de voorwaarden zijn en waar u op moet letten Door…
Reizen naar Amerika: tien onmisbare tips voor je vakantieReizen naar Amerika: tien onmisbare tips voor je vakantieReizen naar Amerika is een belevenis en een avontuur op zich. De Verenigde Staten zijn een land dat je gemakkelijk op ei…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BKD, Pixabay
  • http://www.allesamerika.com/autohuur-amerika.html
  • https://www.huurautoverzekering.com/cdw-verzekering-collision-damage-waiver
  • https://www.ricksteves.com/travel-tips/transportation/car-rental-cdw
Karldelauw (153 artikelen)
Laatste update: 15-08-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.