Betalen, geld pinnen en tanken in Amerika
Betalen en geld pinnen in Amerika is niet moeilijk, maar je moet wel rekening houden met een aantal verschillen met Nederland en België. Zo is de kredietkaart in de VS een veel belangrijker betaalmiddel. Zelfs voor kleine aankopen halen Amerikanen vaak hun Visa of Mastercard tevoorschijn. Ook heeft je Europese bankkaart aan de overkant van de oceaan een beperktere werking en wordt cash steeds minder aanvaard. Toch is het nuttig om de verschillende Amerikaanse biljetten en muntstukken te kennen. Ook tanken verloopt in de VS anders: je tankt niet in liter maar in gallon en vindt er haast alleen benzine in plaats van diesel. Een aantal tips en adviezen helpen je op weg om vlot door Amerika te reizen.
Biljet van 1 Amerikaanse dollar /
Bron: HealthWyze, PixabayAmerikaanse biljetten en muntstukken
De Amerikaanse dollar is samen met de euro een van de belangrijkste munten ter wereld. De wisselkoers heeft een grote impact op de kostprijs van je reis: hoe lager de dollar en hoe meer dollars je voor elke euro krijgt hoe goedkoper je vakantie wordt.
Tijdens je vakantie in Amerika zal je verschillende biljetten en muntstukken zien:
Biljetten
Er zijn zeven verschillende dollarbiljetten in omloop. Elk biljet bevat de afbeelding van een beroemd Amerikaans president, met uitzondering van het tiendollarbiljet:
- 1 dollar (met beeltenis van Washington)
- 2 dollar (komt maar weinig voor, met beeltenis Jefferson)
- 5 dollar (beeltenis Lincoln)
- 10 dollar (beeltenis minister van Financiën Hamilton)
- 20 dollar (beeltenis Jackson)
- 50 dollar (beeltenis Grant)
- 100 dollar (beeltenis Franklin)
Vaak noemen Amerikanen een dollar ook ‘a buck’: een overblijfsel uit de pionierstijd, toen trappers huiden van damherten (‘bucks’) voor dollars verkochten. Zo is 'ten bucks' hetzelfde als 'tien dollar'.
Muntstukken
Er bestaan vijf verschillende muntstukken in de VS:
- 1 cent (a ‘penny’, zo goed als waardeloos, vergelijkbaar met ons muntstuk van 1 eurocent)
- 5 cent (a ‘nickel’)
- 10 cent (a ‘dime’, dit stuk is kleiner dan dat van 5 cent)
- 25 cent (a ‘quarter’, vooral handig voor parkeermeters)
- 1 dollar (komt weinig voor: de biljetten van 1 dollar zijn couranter)
Geld afhalen aan een 'ATM' /
Bron: Peggy Marco, PixabayBetalen met kredietkaarten in de VS: adviezen en tips
Het betaalverkeer verloopt in de Verenigde Staten grotendeels zoals het Europese, maar er zijn toch een paar belangrijke verschillen.
De kredietkaart: een must
Zonder kredietkaart naar de VS reizen is een heel slecht idee. De kredietkaart is voor Amerikanen bijna ‘heilig’ en vaak de eerste keuze bij het betalen. Zelfs de kleinste aankopen zoals wat drank en eten kan je er met je credit card betalen. Er is dan ook bijna nooit een minimumbedrag vereist voor betalingen met kredietkaarten in de VS, in tegenstelling tot wat in België en Nederland nog wel eens voorkomt. Visa en Mastercard worden overal vlot aanvaard. Ook met American Express kan je in de VS op de meeste plaatsen terecht.
Je zal bovendien geen auto kunnen huren zonder een geldige kredietkaart. Ook de meeste hotels vragen steeds je kredietkaartnummer om je reservatie te garanderen of als waarborg. Indien je de kamer zou beschadigen of toestellen zou jatten kan men immers nadien op je credit card terugvallen. Heb je de huurwagen of je accomodatie al vooraf online of via een reisbureau geboekt? Dan nog zal je ter plaatse vrijwel altijd je kredietkaart en paspoort moeten tonen. Steeds meer hotels en motels weigeren bovendien cash voor de betaling van de kamerprijs.
Swipen en bevestigen
De manier van betalen verschilt per winkel en zelfs per toestel. Ofwel moet je je kredietkaart gewoon onderaan in het apparaat stoppen, ofwel moet je je kaart ‘swipen’: je 'veegt' de kaart langs de zijkant door het betaaltoestel. Nadien moet je meestal gewoon het papieren ticket (‘receipt’) ondertekenen, andere keren je handtekening op het scherm plaatsen met een elektronische pen en bij sommige apparaten toets je gewoon je pincode in om je aankoop te bevestigen.
Debetkaarten
In Nederland en België betalen we meestal met debetkaarten gelinkt aan een girorekening of zichtrekening: je weet wel, de bankkaarten met het bekende Maestro-logo waarbij het geld bijna onmiddellijk van je rekening gaat wanneer je een aankoop doet. In de VS bestaan debetkaarten ook maar gebruikt men ze veel minder vaak dan Visa of Mastercard.
Je kan met je Belgische of Nederlandse debetkaart meestal niet betalen in Amerikaanse winkels. Wanneer je je kaart in een betaaltoestel stopt vraagt men je meestal: ‘Debit or credit?’ ('Is het een debetkaart of credit card'?) 'Debit’ werkt echter meestal alleen met kaarten van Amerikaanse banken.
Geld afhalen of pinnen in Amerika
Waar kan je pinnen?
Je kan meestal wel cash geld afhalen en pinnen met je Belgische of Nederlandse bankkaart aan zogenaamde ATM’s (‘Automated Teller Machines’ of bankautomaten). Die vind je in de VS echt overal: aan kantoren van Bank of America, Wells Fargo of andere financiële instellingen, maar soms zelfs gewoon op straat of in een klein winkeltje. Het is een goed idee om geld te pinnen bij de automaten van bankkantoren. Wanneer het fout loopt of de automaat je kaart inslikt kan je tijdens de openingsuren onmiddellijk in het kantoor om hulp vragen. Bij andere automaten moet je eerst nog uitvissen hoe je je bankkaart terug kan krijgen.
Kosten
Je zal voor het afhalen en pinnen van cash aan een automaat in de VS wel kosten moeten betalen. Zo rekent Bank of America je bijvoorbeeld 3 dollar transactiekosten aan om geld af te halen met een bankkaart van een andere bank. Daar komen wellicht nog kosten bij je eigen bank voor pinnen in het buitenland bovenop. Voortdurend kleine sommen van 20 of 40 dollar opvragen is dus af te raden. Je kan beter ineens een wat groter bedrag uit de muur halen.
Activering van je kaart
Opgelet! Je Belgische of Nederlandse bankkaart werkt meestal niet vanzelf in de VS. Verschillende banken in de Lage Landen hebben de gewoonte om je bankkaart en kredietkaart standaard te blokkeren voor gebruik in de VS. Ben je dus van plan om naar de VS te reizen moet je voor je vertrek bij je bank langsgaan en vragen om je kaarten te activeren voor gebruik in de VS! Vergeet dit niet ... niets is vervelender dan in de VS met onbruikbare kaarten zitten. De (dure) stresserende telefoontjes naar je bank krijg je er dan nog bovenop.
Kijk ook na wat de maximale limiet van je bankkaart is. Hoeveel kan je per dag, week en maand afhalen? Check dit vooraf bij je bank en vraag indien nodig om je limiet permanent of tijdelijk wat te verhogen.
Cash
Net als bij ons betaalt men ook in de VS steeds minder cash. Af en toe zie je in landelijke gebieden nog wel eens iemand een opgerold pakketje dollarbiljetten uit de broekzak halen maar het wordt steeds zeldzamer. Toch is een beetje cash meenemen geen slecht idee voor kleine aankopen zoals drank of toegang tot attracties, of voor noodgevallen wanneer je kaart niet zou werken. Je kan bijvoorbeeld een paar weken voor je vertrek 500 dollar cash bestellen bij je bank, of na je aankomst gauw wat geld pinnen bij een ATM op de luchthaven of in de buurt van je hotel.
Opgelet! Heel wat winkels en andere zaken in de VS aanvaarden geen cash meer in biljetten met waarden van meer dan 20 dollar! Dit komt wellicht door de vele valse biljetten van 50 en 100 dollar.
Tank steeds 'unleaded' brandstof /
Bron: Markusspiske, PixabayHoe werkt tanken in Amerika?
Tanken verloopt in de VS meestal zonder problemen. Net als bij ons zie je dezelfde tankstations overal terugkomen. Zo vind je er vertrouwde namen als Shell maar ook ketens die je bij ons minder of helemaal niet aantreft, zoals Chevron, Philips 66 of Sinclair.
Eenheden
Aan benzinestations in de VS tank je geen 'liters' maar 'gallons':
1 gallon = 3,8 liter
Prijs
Brandstof is in de VS veel goedkoper dan in België en Nederland. De overheid heft er minder belasting op benzine, misschien omdat de Amerikaan door de grote afstanden en het beperkte openbaar vervoer nu eenmaal niet zonder wagen kan.
De gemiddelde prijs bedraagt zo’n 3,5 dollar per gallon (in 2016). Prijzen verschillen per staat. Zo tank je in Arizona meestal goedkoper dan in Californië. In Arizona betaal je hooguit 2 tot 2,5 dollar per gallon. Ook tussen stedelijke en landelijke gebieden kan je prijsverschillen zien. Benzine is doorgaans heel wat duurder nabij nationale parken. Je tank nog eens volgooien bij vertrek of op ruime afstand van je bestemming is dus zeker een goed idee!
Hoe tanken?
Hoe moet je tanken? Tot begin van de jaren 2000 was het principe bijna overal ‘please pay first’. Je moest dan eerst binnen in het winkeltje van het tankstation cash betalen, waarna de winkelbediende de pomp aanzette en je kon tanken. Had je daarna nog geld tegoed, dan ging je in de winkel je wisselgeld ('change') halen.
Intussen kan je bij veel ‘gas stations’ ook rechtstreeks met je Europese kredietkaart aan de pomp tanken, maar lang niet overal. Aan veel benzinestations vraagt het toestel ter controle van je kredietkaart immers je ‘zipcode’ (postcode) van 5 cijfers. En daar wringt het schoentje: postcodes in België en Nederland hebben maar vier cijfers en vier cijfers intoetsen werkt niet. Je zal aan dergelijke tankstations dus alsnog eerst binnen in het winkeltje moeten gaan betalen voor je tankt, hetzij cash, hetzij met je kredietkaart rechtstreeks aan de kassa. Daarna activeert de winkelbediende de pomp en kan je tanken.
Aan de meeste stations neem je na het selecteren van het octaangehalte gewoon de pomp van de haak en hup, je kan tanken. Vaak lees je op het schermpje een boodschap als ‘remove nozzle’ ('neem de slang van de haak'). Bij sommige (oudere) pompen moet je soms eerst nog een hendel naar boven trekken nadat je de pomp van de haak hebt genomen.
Wat tanken?
Auto’s rijden in de VS al lang niet meer op diesel. Dit is zo zeldzaam geworden dat tankstations die toch nog diesel hebben dit expliciet aangeven: ‘Diesel here’. Vrijwel alle wagens in de Verenigde Staten rijden op ongelode benzine. Net als bij ons vind je benzine in verschillende octaangehaltes. De goedkoopste heet ‘regular unleaded’ en heeft een octaangehalte van 87. De hogere octaangehaltes zoals ‘special 89’ of ‘super/supreme 91’ zijn van betere kwaliteit.
Rijd je met een huurwagen door de VS, tank dan gerust de goedkoopste benzine met het laagste octaangehalte. Geld spenderen aan brandstof met hogere gehaltes voor een huurwagen is echt niet nodig.