Problemen met vals geld op vakantie

Problemen met vals geld op vakantie In de Europese Unie hebben we gelukkig dezelfde munteenheid en zo hebben we minder wisselproblemen in Europa en kunnen we vals geld ook sneller herkennen, omdat we gewend zijn aan de euro. Alleen problemen ontstaan als we naar het buitenland gaan. Toeristen worden vaak genept met vals geld en zo kan er toch een smet worden geworpen op een fijne vakantie. Wat kun je doen tegen vals geld op vakantie?

Voorbereiding

Eén van de belangrijkste voorzorgsmaatregelen kun je thuis alvast doen, namelijk voorbereiden. Welke munteenheid wordt er in het land gevoerd en hoe zien de biljetten eruit? Op internet kun je veel informatie opvragen over de heersende munteenheid en ook zijn er per munteenheid kenmerken van echtheid. Deze informatie kun je dus vergaren voordat je weg gaat. Een mogelijkheid is om alvast in Nederland geld te bestellen, maar hier zijn wel kosten aan verbonden. Beter en goedkoper is het om geld te pinnen op een vliegveld of in een stadscentrum, dat laatste is uiteraard goedkoper dan op het vliegveld.

Voorkomen van het krijgen van vals geld

Belangrijkste is het om te voorkomen dat je vals geld krijgt. Probeer vooral op straat en in taxi's gepast te betalen, want de grootste problemen met vals geld komen door het wisselgeld wat een toerist terug krijgt. Een aantal punten om in acht te nemen als je in het buitenland bent, zijn:

1. Pin alleen bij gerenommeerde banken

Net als in Nederland moet je ervoor waken dat de pincode afgelezen kan worden. Controleer ook het vakje waar de pas in gaat, deze moet goed vastzitten op het automaat. Heb je twijfels? Loop dan een apparaat verder. In veel landen buiten de EU kun je pinnen in speciale hokjes, waar ook beveiligingsapparatuur hangt. Deze zijn aan te raden net als de pinautomaten in winkels. Pin dus vooral bij banken die bekend zijn en scherm je pincode goed af. Heel af en toe (zelden) kan het zijn dat er vals geld uit een pinautomaat komt. Bekijk de biljetten goed en laat dit zin in de beveiligingscamera's. Het hangt per land af of je hier iets tegen kunt doen.

2. Controleer de biljetten die je krijgt

Bekijk de biljetten die je krijgt goed, eventueel kun je advies krijgen in het hotel of het hostel waarin je slaapt. Ook in gidsen staan de echtheidskenmerken van de biljetten die gelden in dat land. Over het algemeen zijn vieze, gekreukelde biljetten echt! Deze zijn al jaren in de omloop en er nooit uit gehaald als vals.

3. Breek grote bedragen bij 'bekende' winkels

Uit de meeste pinautomaten komen grote bedragen en belangrijk om vals geld te voorkomen is om deze uit te geven of te laten 'breken' bij een groot bedrijf. Bij grotere bedrijven, zoals supermarkten, tankstations, hotels, is de kans dat je vals geld als wisselgeld terug krijgt vele malen kleiner. Met name de grotere supermarkten letten goed op of de biljetten echt zijn en zo kun je kleinere bedragen terug krijgen.

4. Betaal zo gepast mogelijk

Het meeste vals geld op vakanties komt in de omloop doordat toeristen de taxi en op straat met grote (meestal gepinde) bedragen betalen. Het geld wat ze terug krijgen kan makkelijk vals zijn en met name grote bedragen zijn snel verdiend. Betaal op de markt of op straat een bedrag van 15 zo gepast mogelijk en vermijd het gebruik van bijvoorbeeld 100. Hoe meer gepast je betaald, hoe minder de kans dat je vals geld terug krijgt.

Wat doen met vals geld?

Krijg je toch vals geld op vakantie? Dat is heel vervelend en het is af te vragen of je er iets aan kunt doen. Het bewijs is meestal heel zwak en het is af te vragen of je de persoon waarvan je het vals geld kreeg, weer kunt opsporen. Het is mogelijk om even naar de politie te stappen of naar de toeristenpolitie als die aanwezig is. Wat ook handig is voor andere toeristen is dat het vals geld te zien valt bij het hotel. Informeer bij het hotel of hostel dat je vals geld hebt gekregen en hoe dat kon gebeuren. Zo kun je mede voorkomen dat ook andere mensen vals geld krijgen.

Een zorgeloze vakantie

Hou de voorgaande punten goed in acht als je op vakantie gaat. Mocht je toch vals geld krijgen, weet dan dat je niet de eerste bent. Leer ervan, stel anderen op de hoogte, maar geniet vooral van je vakantie!

Lees verder

© 2012 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik bezit vals geld, wat nu?Ik bezit vals geld, wat nu?Iedereen kan ongewenst in het bezit komen van vals geld. Hoe moet u hiermee omgaan? Moet u het zo snel mogelijk uitgeven…
Vals geld en de echtheidskenmerken van eurobankbiljettenVals geld en de echtheidskenmerken van eurobankbiljettenHet aantal valse eurobiljetten in Nederland is hoog, in 2019 werden 60.000 valse biljetten onderschept in Nederland. Hoe…
Vals geld, het herkennen van vals geldVals geld, het herkennen van vals geldDe kans dat u een briefje vals geld in handen krijgt is niet zo erg groot. Wel is het handig om te weten hoe u valse eur…
Ontwikkeling van het geldstelselOntwikkeling van het geldstelselGoederen hebben dienst gedaan als ruilmiddel om de handel te versoepelen voordat de ontwikkeling van het geldstelsel ont…

Parga, Griekse badplaats vol romantiekTijdens de ontdekkingstocht in het prachtige dorpje Parga zullen de authentieke huizen - die erbij liggen alsof ze uitge…
Door Frankrijk met een kanaalbootDoor Frankrijk met een kanaalbootReizen met een kanaalboot is niet zeer bekend als vakantie. In dit artikel wat meer informatie over het reizen met een k…
Annfinance (119 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.