Parga, Griekse badplaats vol romantiek

Tijdens de ontdekkingstocht in het prachtige dorpje Parga zullen de authentieke huizen - die erbij liggen alsof ze uitgestrooid zijn in de schitterende natuur - je verrassen. Daarbij zullen de idyllische baaitjes tussen Parga en het noordelijker gelegen Sivota je uitnodigen tot het maken van romantische uitstapjes, terwijl een heerlijk boottochtje naar de eilandjes Paxos en Antipaxos je zal verleiden tot een duik in de échte blue lagoon.

Parga

In de bergachtige provincie Epirus in het noordwesten van Griekenland ligt - verscholen in het gevarieerde landschap - de gezellige badplaats Parga te midden van magnifieke flora en vaak schuwe fauna. Het plaatsje aan de Ionische zee is als een eldorado voor verliefde koppels en even bekend als beroemd om zijn boulevard, waar de terrasjes 's zomers altijd vol zijn. Zoals in veel toeristenoorden is het in Parga soms dringen in de mensenmassa op de steile, kronkelige steegjes in eilandstijl (wit geschil-derde huizen met blauwe luiken) en vol toeristenshops.

Toch hoef je niet echt je best te doen om de knus-romantische plekjes te vinden, waar je elkaar diep in de ogen kunt kijken of waar je met zijn tweeën een overheerlijke cocktail soldaat kunt maken in de Blue Bar. Nog maar te zwijgen van 'Green Bakery', de bekendste patissier van Parga. Hier bakken ze al vijfenzeventig jaar lekkernijen als appelflapjes, baklava en pasteitjes gevuld met fetakaas. Behalve een uitstekende omgeving voor een tête-à-tête of rendez vous, komen er klanten uit alle gelederen van de bevolking. Overigens geniet je vanuit het favoriete terras van restaurant Kastro van een gratis, maar subliem uitzicht op de haven van Parga, waar de excursieschepen zij aan zij liggen aangemeerd.

Wanneer je met nieuwsgierige ogen de grotendeels ongerepte, groene kustlijn volgt, ontwaar je aan de horizon telkens de contouren van de eilanden Corfu (met onder meer het Paleis van Sissi), Paxos en Antipaxos. Geen wonder dus dat de excursies naar die eilandjes rond Parga niet zijn aan te slepen. Onder de gidsen is aardig wat concurrentie. En iedere kapitein die vindt dat hij wat voorstelt dingt mee naar de prijs van leukste gids op Paxos en nevenknie Antipaxos. Anno nu heeft het plaatsje nog niets aan romantische kracht ingeboet, want nog altijd spreekt men er van het zogenaamde 'Parga-effect', waarmee bedoeld wordt dat verliefde, verloofde of al tientallen jaren getrouwde stelletjes er op slag weer verliefd worden op hun partner, waardoor er wolken vlinders in hun buik rond dartelen.

Acheron

Deze rivier vind je eveneens in de provincie Epirus, waar hij tenslotte al meanderend uitmondt in een moerassig meer. De Acheron is een erg bekend water, want niet alleen in onze dagelijkse realiteit maar ook in de mythologie werd hij al genoemd. Het is namelijk een van de rivieren uit de onderwereld. Immers over de Acheron werden de schimmen van de doden uit de Griekse oudheid overgezet naar het dodenrijk. Heden ten dage wandelen echter tientallen levenslustige dagjesmensen door het ravijn met zijn duizelingwekkend hoge rotswanden en is het enige dodelijke dat aan de rivier verbonden is, het immens koude water.

Dodona

Dodona stamt reeds uit de oudheid en genoot bekendheid om het heiligdom van Zeus, waarin het orakel. Zo'n orakel was een persoon (soms een middel) om het oordeel van godheid Zeus te peilen of hem een uitspraak te ontlokken. Na meer dan 2.000 jaar staat het grote halfronde theater er nog altijd puik bij.

Ali Pasha

Albanees Ali Pasha voerde vanaf 1788 een waar schrikbewind over de provincie Epirus. Hij vestigde zich in het stadje Ioannina, vanwaar hij zijn rijk in de gaten hield. Volgens de overlevering wachtten de inwoners van Parga de komst van deze despoot niet af, maar vluchtten halsoverkop naar het eiland Corfu, waarbij ze zelfs hun doden meenamen. Ioannina is gebouwd aan een uitgestrekt meer, waar zelfs heden ten dage de oriëntaalse sfeer van de vroegere overheerser voelbaar is in de nauwe straatjes rond het ommuurde kasteel. De thans aangename studentenstad heeft een boulevard om van te zwijmelen, waar je genoeglijk langs trendy cafés kunt flaneren op zoek naar een sfeervol terrasje om te genieten van excentrieke drankjes, zoals 'biscolato freddo', geserveerd met koude koffie en gemalen biscuit.

Eiland Nisi

In het uitgestrekte meer waaraan het plaatsje Ioannina ligt, vind je het eiland Nisi waar je zomaar de geest van Ali Pasha kunt tegenkomen. Hier had de 'Leeuw van Ioannina', zoals Ali genoemd werd, zijn eigen museum. Boze tongen beweren dat hij de gewoonte had om ontrouwe echtgenotes in een jute zak te naaien en in het meer af te laten zinken. Wel voegde hij altijd een schepje suiker toe, om de dood zoeter te maken.

Valtos Beach

Valtos Beach is het langste strand van Parga, slechts door een rots van het centrum gescheiden. Heb je een rammelende maag en wil je moussaka eten op de boulevard, dan moet je óf een klimmetje maken óf voor twee euro een taxiboot nemen. Lunchen kun je prima op Valtos zelf, waar onder andere beachclub Tango vurig hoopt een Hawaii-sfeertje te kunnen oproepen onder palmbomen, met vrolijke cocktails en een gratis zwembad. Zoals alle strandtenten speelt Tango duidelijk in op een jeugdig publiek of op toeristen die jong van geest zijn.

Loutsa Beach

Je zou Loutsa Beach kunnen omschrijven als 'het Bloemendaal van Parga'. De badplaats - ongeveer 20 km van Parga gelegen -
is niet alleen bekend om zijn jeugdig publiek, maar ook vanwege het feit dat je er geen ijsje bestelt, maar een glas 'granita' met gecrushte ijsblokjes.

Dus: ben je jong of voel je je jong van geest, kom dan eens proeven van de romantiek op dit weergaloze eiland in de Ionische zee.
© 2012 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Beach BoysBiografie: Beach BoysDe Beach Boys zijn ontstaan in 1961 en opgericht door Brian Wilson, Dennis Wilson, Carl Wilson, Mike Love en Al Jardine.…
De stranden van KosDe stranden van KosKos maakt onderdeel uit van de eilandengroep Dodekanesos en is 290 km² groot. Kos is ongeveer 43 km lang en 9 km breed e…
Cambodja, een land met een wereldwonder!Cambodja, een land met een wereldwonder!Het toerisme is in Cambodja nog maar weinig ontwikkeld, ook al beschikken ze over misschien wel de mooiste tempel ter we…

Met een camper door de USAMet een camper door de USAEens zin in een hele andere vakantie? Wil je veel zien en niet van hotel naar hotel hoeven reizen? Dan is een campervaka…
Problemen met vals geld op vakantieProblemen met vals geld op vakantieIn de Europese Unie hebben we gelukkig dezelfde munteenheid en zo hebben we minder wisselproblemen in Europa en kunnen w…
Bronnen en referenties
  • Tekst I. Mink.
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.