Met een camper door de USA
Eens zin in een hele andere vakantie? Wil je veel zien en niet van hotel naar hotel hoeven reizen? Dan is een campervakantie het helemaal. Slechts één keer uitpakken en reizen door één van de grootste landen van de wereld. Hoe regel ik zo'n reis en hoe gaat zoiets in zijn werk?
Het kiezen van de route
Amerika is verschrikkelijk groot. Het hele land in één vakantie zien is onmogelijk. Bedenk dus van tevoren goed waar je heen wilt. De grote national parks, San Francisco en Los Angeles in het westen? Het oosten met Washington en New York? Of toch het zonnige Florida met zijn pretparken? Oriënteer je vooraf goed op de verschillende mogelijkheden en je eigen voorkeuren voor een vakantie. Als je wat onzeker bent over de reis, kan het aan te raden zijn om de eerste keer met een groepsreis mee te gaan. Dan liggen de campgrounds vast en kun je iedere avond de bezienswaardigheden en de route bespreken met medereizigers of de reisleidster. Overdag kun je gewoon individueel reizen, maar als het erg goed klikt met je reisgenoten kun je er ook voor kiezen om gezamenlijk van campground naar campground te reizen. Als je de reis helemaal zelf regelt is het belangrijk om rekening te houden met de reisduur. Het kan erg onprettig zijn als je de reis te krap plant, waardoor je gedwongen bent om alleen maar te rijden en geen tijd te hebben voor bezienswaardigheden.
Het kiezen van de camper
Campers zijn er in alle soorten en maten. Van tweepersoons tot achtpersoons, wat luxer of juist eenvoudiger. Er zijn verschillende grote aanbieders in Amerika zoals El Monte, Cruise America, Moturis en Roadbear. Afhankelijk van de stad waarin je begint en/of eindigt zijn er verschillende modellen beschikbaar. Vaak hebben de campers een aantal vaste slaapplaatsen en een aantal slaapplaatsen die gecreëerd kunnen worden door het ombouwen van banken en tafels. Het is aan te raden om niet een te kleine camper te nemen, je zit immers voor één of meerdere weken vele uren per dag op elkaars lip. Sommige campers hebben de mogelijkheid tot een slide-out. Dit betekend dat je de camper kunt vergroten wanneer deze stilstaat door de zijkant een stuk uit te schuiven.
De camper ophalen
Aangekomen op vakantie is het handig om eerst één of twee nachten in een hotel door te brengen om van je jetlag af te komen. Daarna kun je je camper op gaan halen. Voor het besturen van een camper heb je in Amerika geen groot rijbewijs of internationaal rijbewijs nodig. Zorg dat je de camper goed controleert op eventuele kapotte onderdelen of krassen, zodat je daar niet voor hoeft op te draaien aan het einde van reis bij het inleveren. Over het algemeen mogen er twee bestuurders worden opgegeven, die de camper mogen besturen. Op het moment dat je de enige bent die zo'n 'bakbeest' durft te rijden, laat dan niemand anders bijtekenen als bestuurder (dit is namelijk niet verplicht), dit zou betekenen dat als er iets met de eerste bestuurder is, de tweede bestuurder verplicht is om de camper verder te rijden. Als er geen tweede bestuurder geregistreerd staat, sturen ze vervangend vervoer of een chauffeur. Als de bagage aan boord is en alle papieren zijn getekend kun je op weg. Vaak is het prettig om eerst te gaan rijden en later op de campground op je gemak uit te pakken.
Het rijden van een camper
Als je nog nooit zo'n groot ding hebt gereden kan het zeer raadzaam zijn om onder begeleiding van iemand van de verhuur eerst een proefrit te maken. De bochten moeten immers anders aangesneden worden en de draaicirkel is vaak enorm, dus even omkeren gaat gepaard met minstens vier keer steken. Ook is het erg uitkijken op het moment dat er bomen over de weg steken. Je moet dan in het midden van de weg gaan rijden om te voorkomen dat de bovenkant van je dak de bomen raakt. Ook bij ronde tunnels is dit het geval. Houd er rekening mee dat je niet snel kunt optrekken en ook een langere remweg hebt.
Tijdens het rijden is het officieel verplicht dat iedereen de gordel om heeft. Op een van die mijlenlange wegen die zich rechtdoor uitstrekken tot aan de horizon is het echter geen probleem om even wat te drinken of eten te pakken of om een uurtje te gaan slapen op het achterste bed (nooit in de bovenslaper gaan liggen tijdens het rijden in verband met risico van vallen). Pas wel op met het openen van kastjes, omdat spullen in de bochten verschoven kunnen zijn. Bijvoorbeeld als de koelkast aan de rechterkant van de camper zit, moet je die niet willen openen in een bocht naar rechts. Dan is je koelkast namelijk leeg. Denk er ook aan dat de meeste campers achter de achteras nog een paar meter uitsteken en dus uitzwaaien. Bij het parkeren kan het erg handig zijn om een spotter neer te zetten die aanwijzingen geeft. Spreek wel van tevoren goed de commando's af en zorg als spotter zijnde dat je in het zicht van de spiegels blijft.
De Amerikaanse wegen zijn over het algemeen goed onderhouden. Wel wordt er anders gereden dan hier in Nederland. Zo is op meerbaans snelwegen het keep-your-lane principe van toepassing. Je mag dus zowel links als rechts inhalen en in principe blijf je op je baan, tenzij je wilt inhalen of een afslag wilt nemen. Amerikanen zijn over het algemeen erg tolerant in het verkeer en op een drukke snelweg zul je zelfs met een camper van 10 meter zonder problemen kunnen in- of uitvoegen. Dit kan in Amerika overigens zowel links als rechts zijn, begin dus op tijd met voorsorteren, zeker op een zevenbaans weg. Zet gewoon je richtingaanwijzer aan en ze maken vanzelf ruimte. Ze verwachten echter ook hetzelfde van jou. Sommige snelwegen zijn voorzien van een carpoolstrook. Daar mogen alleen voertuigen rijden met twee of meerdere personen in de auto, daar mag de camper dus ook komen. Als je op een meerbaans weg rijdt en er staat een politiewagen op de vluchtstrook, dan ben je verplicht om een baan naar links te gaan mits daar ruimte is. Op parkeerplaatsen zijn over het algemeen aparte parkeervakken voor campers gemaakt, meestal herkenbaar aan de afkorting RV.
Op de campground
Het is raadzaam om van tevoren alle campgrounds die je wilt aandoen te reserveren. Zeker de campgrounds in de grote nationale parken zitten een uur nadat de plaatsen worden vrijgegeven al vol. Het is zaak om dan klaar te zitten achter de computer met je hand boven de muis. Let goed op dat je minstens eens in de paar dagen een campground hebt met zowel water als stroom (full hook-up) en af en toe een campground waar je vuil water kunt lozen.
Wanneer je aankomt op de campground moet je je eerst melden bij de beheerder. Daar kun je afrekenen, krijg je een plattegrond van de campground met jouw plaats erop aangegeven en eventueel de code van douches, wc's en wifi. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van wc's en douches op de campgrounds zelf. Dit scheelt water tanken en lozen. Geen enkele campground is volledig waterpas, dus moet je bij het parkeren controleren hoe recht je camper staat. Meestal is daarvoor een waterpas ingebouwd in bijvoorbeeld de koelkast. Om rechter te kunnen staan hebben de meeste campers blokken in hun luiken, war je op kunt rijden. De spotter kan deze voor of achter de wielen zetten. Het is raadzaam dit zorgvuldig te doen, want zelfs bij een kleine afwijking kan de nachtrust al ernstig verstoord raken. Als de camper staat kun je eventueel aanwezig stroom en water aansluiten.
Overige tips
- Bij het lozen van de grijze en zwarte tank moet er eerst een slang aangesloten worden waarna je de hendel kunt openen. In enkele gevallen staat die hendel van de eerste schoonmaak nog open. Controleer of de hendel gesloten is, anders krijg je bij de eerste keer lozen de inhoud van het afwaswater of erger, de wc over je heen.
- Zorg dat de camper altijd goed afgesloten is als je weg bent.
- Als het erg warm is en je staat maar kort stil, kun je de grote airco laten draaien. Bij langer stilstaan heb je stroomvoorziening nodig.
- Bij de camperverhuur kun je vaak extra toebehoren zoals een toaster en campingspullen huren, vaak zijn deze bij de eerste supermarkt veel goedkoper te verkrijgen.
- Een toaster is onmisbaar, Amerikaans brood is heel anders dan Nederlands brood.
- Hecht je waarde aan lekkere koffie? Neem deze zelf mee vanuit Nederland.
Een hele fijne vakantie!