Tombstone: 7 bezienswaardigheden die je niet mag missen

Tombstone: 7 bezienswaardigheden die je niet mag missen Tombstone in de Amerikaanse staat Arizona is een van de beroemdste stadjes van het wilde westen. De naam alleen al is nog steeds een legende. In haar gloriedagen was deze plek een van de ruigste van Amerika en het toneel van legendarische vuurgevechten als de ‘gunfight’ bij de OK Corral. Het is een leuke stad om te bezoeken en de sfeer van toen op te snuiven. De hoofdstraat Allen Street werd deels gerestaureerd en er zijn ook heel wat andere bezienswaardigheden en leuke attracties. Zo vind je er nog het oude gerechtsgebouw, de Boothill Graveyard met grappige opschriften, het opvallende Bird Cage Theater en een paar authentieke saloons waar je kan genieten van een drankje. Wat moet je zien en doen in Tombstone?

Tombstone (Arizona): bezienswaardigheden en attracties

Geschiedenis van Tombstone

Tombstone ontstond pas in de late jaren 1870. De Apache zwaaiden toen nog de plak in deze regio en de verstandhouding met de blanke indringers was helemaal zoek. De indianen vielen de immigranten aan wanneer ze maar konden.

Goudzoeker en stichter van de stad Ed Schieffelin besloot in 1877 om toch de gevaren te trotseren en doorzocht de nabijgelegen Dragoon Mountains op zoek naar kostbaars. Zijn droom ging een jaar later al in vervulling: hij vond goud en zilver. Schieffelin besloot de plaats ‘Tombstone’ te noemen, omdat vrienden hem gewaarschuwd hadden dat hij hier niets anders dan zijn eigen graf zou vinden. Gelukszoekers en desperados kwamen al gauw als vliegen op de stad af en tegen 1880 woonden er al tienduizend mensen in Tombstone. Binnen de kortste keren werd het een van de ruigste plaatsen van Arizona en van heel het wilde westen. De stad was op gegeven moment zelfs groter dan San Francisco.

Het sprookje was van korte duur. In 1886 stuitte men op grote diepte op water en liep de mijn voorgoed onder. Binnen de kortste keren liep het stadje leeg: bijna alle inwoners trokken weg om hun geluk elders te beproeven. Tombstone dreigde een spookstad of ‘ghost town’ te worden, maar in 1962 werd het een nationaal monument. De stad bleek ‘the town too tough to die’ en leeft sindsdien voort als toeristische attractie.

Ligging

Je vindt Tombstone in Arizona, zo’n 70 mijl ten zuidoosten van de stad Tucson. Je neemt de autosnelweg I-80 tot uitrit Benson, vanwaar je nog gedurende 22 mijl Highway 80 volgt. In totaal rijd je zo’n anderhalf uur van Tucson naar Tombstone.

Bezienswaardigheden in Tombstone

In het stadje rondwandelen tussen de vele sfeervolle historische gebouwen is leuk en gezellig. Wil je een van de vele attracties bezoeken moet je meestal wel toegang betalen. Voor de OK Corral en het Bird Cage Theater betaal je 10 dollar toegang, voor bezienswaardigheden als het Rose Tree Museum of het Courthouse 5 dollar. Prijzen kunnen uiteraard steeds wijzigen.

Allen Street, de hoofdader van Tombstone

Dit is de belangrijkste straat in Tombstone. Je vindt hier het ene historische gebouw naast het andere, eetgelegenheden, saloons en winkeltjes. Aanvankelijk was de hoofdstraat nog een eind langer, maar veel is door de jaren verloren gegaan. Wat je vandaag ziet is het gerestaureerde deel, maar het geeft een goede indruk van hoe het er ooit was. Stoffige straten, houten trottoirs en klapdeurtjes vormen hier het decor. Op de straathoeken staan vervallen wagons en bordjes geven de plaats van beroemde vuurgevechten aan.

OK Corral

De OK Corral is in Tombstone de grootste trekpleister. Bij deze stal vond op 26 oktober 1881 rond 14 uur de legendarische ‘Gunfight at the OK Corral’ plaats. De broers Wyatt, Morgan en Virgil Earp kwamen samen met Doc Holliday na een jarenlange vete tegenover de clan van de families McLaury en Clanton te staan. Het vuurgevecht duurde hooguit dertig seconden en kostte het leven aan twee van de McLaury's en aan Billy Clanton. Rond de ware toedracht en de aanleiding tot het incident hing steeds een waas van mysterie, wat tot heel wat speculatie en wilde verhalen heeft geleid.

Als je het gebouw bezoekt zie je de lijkwagen waarmee de slachtoffers zijn weggevoerd. In de binnentuin geven poppen aan waar de leden van elke clan stonden. Je kan ook de kamer zien van waaruit Big Nose Kate, de vriendin van Doc Holliday, de schietpartij zou hebben gevolgd. Tenslotte zijn in een studio ernaast foto’s van Geronimo en andere Apache krijgers te zien.

Dagelijks om 14 uur is er een korte show waarbij acteurs in traditionele klederdracht het schietincident opnieuw tot leven brengen.

Het Bird Cage Theater in Tombstone / Bron: PublicDomainPictures, PixabayHet Bird Cage Theater in Tombstone / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Bird Cage Theater

Het opvallend gekleurd ‘Bird Cage Theater’ was in Tombstone dé plaats voor amusement en avondlijke voorstellingen. Het gebouw was tegelijk saloon, danshal, goktempel en bordeel. De naam verwijst naar de veertien ‘bird cages’ aan het plafond, zogezegd loges vanwaar je de opvoeringen kon volgen, maar omdat ze een gordijn hadden werden ze vooral gebruikt door prostituees. De Earps en hun vrienden gebruikten de loges aan de linkerkant, terwijl de sheriff en de Clantons die aan de rechterkant inpalmden.

Het is leuk om door het theater te kuieren. Je snuift er de vervlogen sfeer van toen op dankzij de vele voorwerpen uit die tijd. Zelfs de oude speeltafels waar ooit voor veel geld gegokt werd staan er nog. Ook leuk zijn de 'ghost tours' 's avonds. De geesten van overledenen zouden nog regelmatig verschijnen. Op de Amerikaanse tv werden zelfs documentaires over de vreemde gebeurtenissen in het gebouw uitgezonden.

Tombstone Courthouse

Het gerechtsgebouw herinnert aan de tijd toen Tombstone de belangrijkste plaats van de streek was. Later zou het naburige stadje Bisbee die rol overnemen.

Interessante bezienswaardigheden in het Courthouse zijn informatie over de Apache en over bandieten uit het wilde westen, een lijkschouwersrapport over een struikrover in het bureau van de sheriff en een videoreconstructie van een beroemde moord uit 1897. Natuurlijk kan je ook de vroegere rechtszaal bezoeken. Neem ook een kijkje in de tuin: de galgen waaraan destijds misdadigers (al dan niet terecht) werden opgeknoopt staan er nog steeds.

Boothill Graveyard in Tombstone / Bron: CyberpunkLibrarian, PixabayBoothill Graveyard in Tombstone / Bron: CyberpunkLibrarian, Pixabay

Boothill Graveyard

Het oude kerkhof van Tombstone ligt iets minder dan een mijl buiten het centrum aan de Highway-80. Het werd gesloten in 1884 en telt 276 graven. Opmerkelijk: op haast elk graf is de doodsoorzaak vermeld. ‘Murdered’, ‘Shot’, ‘Suicide’ of ‘Killed by Indians’ zijn maar een paar voorbeelden. Je kan hier de laatste rustplaats van de verliezers van het incident bij de OK Corral bezoeken, maar nog leuker zijn de vele grappige grafschriften.

'Here lies Lester Moore, four slugs from a 44, no Les, no More'

'Here lies George Johnston, hanged by mistake, 1882, he was right, we was wrong, but we strung him up and now he's gone'

De toegang tot het kerkhof loopt door een souvenirshop maar is gratis. Voor een paar dollar koop je een overzicht van alle graven met plaatsaanduiding en een korte biografie.

Rose Tree Museum

Dit is een bijzondere plek in Tombstone en zeker een bezoekje waard. Je vindt hier de grootste klimrozelaar ter wereld. Het is een ongelooflijk zicht. Dat een boom zo groot kon worden had je wellicht niet gedacht! De kleine boom, geplant in 1886, kwam oorspronkelijk uit Schotland en werd door de jaren heen steeds groter tot een spectaculaire mastodont.

De beste periode van het jaar om deze attractie te zien is april, wanneer de boom in bloei staat en de hele plek naar rozen geurt. Vanaf een uitkijkplatform kan je ook de top van de boom zien. Er is ook een klein maar interessant museum.

De saloons van Tombstone

Overnacht je in Tombstone of in de buurt, trek dan zeker ’s avonds nog eens naar het stadje. Pas dan kan je de sfeer van het oude westen echt voelen, wanneer de meeste toeristen verdwenen zijn. Doe dan zoals de cowboys en breng een gezellig avondje door in een van de mooie saloons!

Crystal Palace Saloon

Deze levendige saloon in Tombstone uit 1879 werd gerestaureerd. Je kan hier iets eten in het restaurant of gewoon genieten van drankjes in de bar tot diep in de nacht. De lange toog, opgezette herten en andere decoraties uit de tijd van toen doen het verleden herleven. Volgens de geruchten zouden er ook gaten van kogels in het plafond zitten en bloedvlekken op de vloer, maar of het waar is?

Big Nose Kate’s saloon in Tombstone

Ook deze bar in Tombstone is een pareltje waar je je zo terug in het wilde westen waant. Tot middernacht kan je hier genieten van een drankje in een ruige maar gezellige sfeer. De bar is genoemd naar Doc Holliday's vriendin en je hoeft niet lang te raden hoe ze aan haar naam kwam. Ben je hier in de namiddag? Ook dan is het gezellig, met op sommige dagen zelfs live muziek.

Lees verder

© 2016 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tombstone, Arizona en het oude "wilde westen"Tombstone, Arizona en het oude "wilde westen"Tombstone, Arizona, een sprong naar het wilde westen uit de negentiende eeuw. Een plek waar de tijd stilgestaan lijkt te…
Lucky Luke, de strip door Maurice de BevereWie is er niet mee groot geworden? De zeer bekende strips getekend door de Belg Maurice de Bevere. De man die sneller sc…
Tucson (Arizona): tien mooie plekjes die je niet mag missenTucson (Arizona): tien mooie plekjes die je niet mag missenTucson, uitgesproken als ‘toew-sen’, is na Phoenix de grootste stad van de Amerikaanse staat Arizona. Toch is het een vr…

Joshua Tree National Park Californië: 7 bezienswaardighedenJoshua Tree National Park Californië: 7 bezienswaardighedenJoshua Tree National Park is een woestijngebied in het zuiden van Californië, zo'n 145 mijl ten oosten van Los Angeles l…
Everglades: tien mooie plekjes die je niet mag missenEverglades: tien mooie plekjes die je niet mag missenDe Everglades in Florida zijn het op een na grootste Amerikaanse nationaal park, na Yellowstone in de staat Wyoming. Het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TraveLink, Pixabay
  • http://www.planetware.com/tourist-attractions/arizona-usaz.htm
  • http://www.placestoseeinarizona.com/
  • Lonely Planet Southwest USA
  • Rough Guide Zuidwest USA
  • Capitool reisgids, USA-Zuidwest & Las Vegas
  • Michelin, De groene reisgids, Zuidwest USA
  • Eigen ervaring
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: CyberpunkLibrarian, Pixabay
Karldelauw (115 artikelen)
Laatste update: 17-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.