Vakantie naar Funen (Denemarken); voor eenieder wat wils

Funen, ook wel ‘het sprookjeseiland’ of ‘de tuin van Denemarken’ genoemd ligt tussen het vasteland van Jutland en het eiland Seeland. De weg naar Jutland voert over de Lillebæltsbroen (Kleine Beltbrug) en die naar Seeland (waar ook Kopenhagen is gelegen) over de Storebæltsbroen (Grote Beltbrug), zodat dit eiland van beide zijden over land te bereiken is. De afstand van Utrecht tot Odense, de hoofdstad van Funen, bedraagt 740 kilometer. Daarmee is het binnen een dag zeer goed berijdbaar vanuit Nederland.

Water, water, water

Aan water geen gebrek op Funen. Het eiland is omsloten door respectievelijk de Kleine Belt aan de linkerzijde en de Grote Belt aan de rechterzijde. Vooral in het Noordwesten van het eiland zijn zeer kindvriendelijke, brede zandstranden te vinden, zoals onder andere bij de plaatsen Vejlby Fed en Hasmark. Dit zijn dan ook de plekken die bij toeristen het meest geliefd zijn.

De watersporter kan er zijn hart ophalen. De wateren rond Funen zijn een waar eldorado voor de visser. In deze wateren is vooral de stand van de zeeforel erg goed. Ook kan het vissen op platvis, geep en kabeljauw in het seizoen zeer lonend zijn. Langs de kust wordt eveneens veel gekajakt en worden er op verschillende plaatsen zogenaamde whale trips aangeboden, waarbij boten met liefhebbers uitvaren voor het spotten van bruinvissen. Ook ónder water is voldoende te zien hetgeen er toe heeft geleid dat het een geliefde plek is bij duikers. Langs de Fuunse wateren zijn de laatste jaren eveneens fraaie golfbanen aangelegd.

Wandelen en fietsen

Funen heeft een licht glooiend landschap hetgeen prettig is voor fietsers en wandelaars. Het eiland kent dan ook talloze fiets- en wandelroutes langs welke in veel gevallen door bewoners streekproducten worden aangeboden, zoals groente, fruit en handwerk. Fietsen hoeven zeker niet mee te worden gebracht. In de meeste (grotere) dorpen en steden en op veel campings worden huurfietsen aangeboden.

Attracties en bezienswaardigheden

De meest bekende (oud)inwoner van Funen is waarschijnlijk Hans Christian Andersen. Deze wereldberoemde sprookjesschrijver, onder meer bekend van de sprookjes ‘De kleren van de keizer’ en ‘Het lelijke jonge eendje’ woonde een groot deel van zijn leven op Funen. In Odense is het huis waar hij van zijn tweede tot zijn veertiende woonde opengesteld voor publiek. Hier is ook een museum aan hem gewijd.

Verder zijn er op Funen een aantal fraaie kastelen te bezoeken waaronder de meest bekende waarschijnlijk Egeskov Slot is. Deze kastelen tonen nog het leven van vroeger en zijn over het algemeen uitgerust met prachtig aangelegde tuinen.

Ook voor zowel jonge als oudere kinderen is er op Funen volop dingen te doen. Zo is bijvoorbeeld in het Fjord & Baelt centrum in Kerteminde het zeeleven rondom Funen nagebootst. Hier kan men de zee daadwerkelijk beleven. Naast het kijken naar de verschillende dieren mogen deze in veel gevallen ook worden aangeraakt. Voor de waaghalzen is er sinds een aantal jaren de mogelijkheid om in het plaatsje Middelfart een ‘wandeling’ te maken over de oude spoorbrug boven de Kleine Belt op maar liefst 60 meter boven het water.

Verder is Funen in Denemarken zeer centraal gelegen, zodat uitstapjes naar bijvoorbeeld Legoland in Billund en naar Kopenhagen vanuit Funen zeer goed te doen zijn.

Winkelen

Denemarken staat bekend om haar zogenaamde ‘Danish design’. Voorbeelden van de meest bekende Deense designers zijn Bang & Olufsen (video en audio) en Jacob Jensen (horloges). Van sieraden tot bankstellen, ook op Funen zijn talloze winkels te vinden waar dit design te koop is. Daarnaast winnen steeds meer Deense modeontwerpers aan populariteit. Dit geldt zowel voor kindermode als voor mode voor volwassenen.

Accommodaties

Denemarken is een land dat veel campings kent waarbij op nagenoeg alle campings, naast staanplaatsen voor tenten en (sta)caravans, ook hutten worden aangeboden. Die hutten kunnen vooral in de nattere seizoenen een aanrader zijn. Ook worden er veel vakantiehuizen aangeboden die, naast dat ze over het algemeen goed betaalbaar zijn, meestal zeer dicht bij het water zijn gelegen. Er zijn in Nederland enkele in Denemarken gespecialiseerde aanbieders van accommodaties met een zeer gevarieerd aanbod. Van kleine 2-persoons blokhutten tot ruime 10+-persoons villa’s, van alles is hier te huur.

Ten slotte

Kortom, Funen kent voor (bijna) een ieder wat wils. Of je nu houdt van winkelen en daarna liggen op het strand of van een actieve vakantie op of langs het water, Funen is zeker een bezoekje waard. Zowel met als zonder kinderen.
© 2017 - 2024 Eleven-eleven, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Odense op het eiland Funen in DenemarkenOdense op het eiland Funen in DenemarkenOdense is de derde stad van Denemarken, gesticht aan het riviertje Odense Å. Dit riviertje stroomt midden door de stad e…
Sprookjes van Hans Christian AndersenSprookjes van Hans Christian AndersenHans Christian Andersen is een van de bekendste sprookjesschrijver. De schrijver en dichter kwam uit Kopenhagen en schre…
Sprookjes bestaan in het H.C. Andersen museumWie kent ze niet! De sprookjes van Hans Christian Andersen. De kleine zeemeermin, het meisje met de zwavelstokjes en de…
Hans Christian Andersen (1805-1875): dé sprookjesschrijverHans Christian Andersen (1805-1875): dé sprookjesschrijverHet leven zelf is geen sprookje, maar sprookjes horen wel bij het leven. Wie is er niet mee groot geworden? Als kind wer…

Regio Zuidelijk Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Zuidelijk Afrika: landen, landschappen en gebiedenZuidelijk Afrika grenst in het westen aan de Atlantische Oceaan en in het zuiden en het oosten aan de Indische Oceaan. H…
Regio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenOost-Afrika is het oostelijk deel van het continent Afrika met schitterende landschappen en een grote diversiteit aan fl…
Eleven-eleven (5 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.