Athene, hoe is het leven daar?

Athene, hoe is het leven daar? Het leven in Athene bestaat niet alleen uit bezienswaardigheden zoals het syndagma en de acropolis, zon en zee, lekker eten, wijn, mooie uitzichten en leuke winkeltjes. Het is ook vaak moeilijk, de wegen zijn slecht, als voetganger heb je het niet best en pinnen in de supermarkt is ronduit lastig. Het leven in Athene, is niet altijd perfect. Het is niet alleen maar mooie zeegezichten, taverna's, wijn en vrijerslaantjes. Toch wil ik nergens anders wonen dan in Athene.

Wonen in Athene

Echt waar, woon jij in Griekenland, in Athene? Geweldig, dat zou ik ook wel willen. Wat let je, het is ook geweldig. De zomers zijn perfect, je hoeft nooit eerst uit het raam te kijken om te zien wat je aan moet, je trekt gewoon een korte broek aan en bij het weggaan, hoeft er ook geen jas mee. In de winter valt er in Athene zelf zelden sneeuw, de temperatuur zakt eigenlijk nooit tot onder het nulpunt. Als het al eens echt koud is, dan duurt dat meestal niet langer dan een paar dagen achter elkaar. Afgewisseld door dagen, dat het aangenaam is, geen snijdende wind, geen dagenlange regenbuien. Meestal schijnt de zon, zelfs als het wat kouder is.

Ook de uitzichten zijn geweldig, prachtige bergen, schitterende zeegezichten en mooie kerken. Boven op de heuvel de Lykavittos staat de witte kapel van Sint Joris. Hiervandaan kun je heel Athene overzien wat werkelijk de moeite waard is. Iets lager ligt het Atheense vrijerslaantje, daar verzamelen zich de jongelui in de avond. De Acropolis, wat 'hoogste punt van de stad' betekent, maar wat dat stiekem toch niet is, aangezien de Lykavittos hoger is, mag je als je in Athene bent zeker niet missen. Ook het monastiraki, moet je gezien hebben, met z'n tweedehands winkeltjes, waar alles zo staat opgestapeld dat je je afvraagt wat er gebeurd als je precies dàt vaasje uit het midden wilt.

Het Plaka met de vele souvenirwinkels, cafeetjes en taverna's waar de wijn rijkelijk vloeit, zeker als het aan de Griek ligt. De glazen tegen elkaar klinken, is volgens mijn lerares Grieks, een Grieks ding, want de Griek wil de wijn niet alleen zien en proeven, maar ook horen. Verder vertelde ze dat het Syndagma plein, het plein van de grondwet, zo heet doordat de bevolking op dat plein om een 'syndagma' dus, grondwet riep. Op dit plein staat het parlementsgebouw en ervoor staat de presidentiele wacht, de Evzones. Deze Evzones dragen een traditioneel uniform en staan tijdens de duur van hun wacht volkomen stil. Er is altijd een wacht in standaard uniform bij, die ervoor zorgt dat mensen niet te dichtbij komen. Hoe serieus deze Evzones hun taak nemen, wordt duidelijk bij de volgende gebeurtenis. In 2001 werd tijdens een betoging een molotov cocktail naar een van de wachthuisjes gegooid, het houten huisje vatte onmiddellijk vlam. De Evzone die er naast stond verroerde zich niet in het minst. Totdat de wacht in standaard uniform hem de opdracht gaf zich te verplaatsen. Toen de Evzone weg was gestapt kon men aan één kant van het uniform zien dat het was verschroeid, het rookte zelfs nog.

De andere kant

Tot zover een perfecte plek om te wonen, maar, hier zijn de wegen zo slecht dat je regelmatig grote kuilen in het wegdek moet ontwijken. Wanneer ze eventueel de kuil hebben dichtgegooid met asfalt, prijkt er een mooie berg daar waar eerst de kuil zat. Je medeweggebruikers zijn vaak niet zo vriendelijk, schelden je uit als jij een regel overtreedt en doen vervolgens hetzelfde. Als voetganger heb je het niet zo makkelijk als in Nederland, oversteekplaatsen worden genegeerd en als een auto moet stoppen, doet hij dat het liefst precies voor je neus, zodat je alsnog om moet lopen. Over omlopen gesproken, de Griek parkeert zijn auto het liefst zo dicht mogelijk bij de winkeldeur. Voor de voetganger zit er niets anders op dan slalommend over het trottoir te lopen.

De huisarts is hier geen begrip, hier heeft iedereen wel 15 verschillende artsen, die op verschillende plaatsen hun praktijk houden. De meesten houden geen patiëntinformatie bij dus moet je zelf opletten bij medicijngebruik. In plaats van een klein plastic kaartje hebben wij hier een dik boek dat je meeneemt bij elk doktersbezoek, je zou er een hernia aan overhouden. Wanneer je echt iets mankeert ga je naar het ziekenhuis, waar je dan wel even zelf voor een privéverpleegster of familielid moet zorgen, want veel meer dan medicijnen uitdelen doet de verpleging niet.

'Even' pinnen bij de supermarkt is er niet bij, want tot groot ongenoegen van de mensen achter je in de rij, wordt je meegenomen naar een grote tafel waar verschillende pinapparaten op staan. Daar kun je dan pinnen bij het apparaat van de bank waar jij je rekening hebt. Bij de banken zelf staan regelmatig lange rijen, zeker aan het begin van de maand als iedereen zijn rekeningen wil gaan voldoen. E-banking is hier nog niet echt op gang gekomen. Al die zaken die je in Nederland gewoon via internet kan regelen, rekeningen betalen, de belasting regelen, verzekeringen en abonnementen, daar moet je hier voor in een rij gaan staan.

Gevaarlijk in Griekenland

De Griek en Griekenland staat er tegenwoordig niet zo goed voor in Nederland. In Nederland denken de mensen dat de Griek lui is en alle regels aan zijn laars lapt. Dat de Griek hele dagen in de kafeneio koffie zit te drinken en spelletjes zit te spelen. In Nederland denken de mensen dat de Griek hele dagen stenen naar elkaar loopt te gooien en aan het vechten zijn met de politie. Of dat de Griek alleen maar staakt zodat de toerist de acropolis niet kan zien en niet terug naar huis kan vliegen.

Maar zo simpel liggen de zaken niet. Het Griekse volk, dat afgeschilderd wordt als lui, agressief en belasting ontduikers, wil niets liever dan dat er toeristen komen. Zij willen graag in vrede leven, het wordt ze helaas onmogelijk gemaakt. Belastingen rijzen de pan uit, de lonen gaan omlaag, elke dag sluiten er wel een aantal winkels hun deuren omdat de belasting en de huur niet meer kan worden betaald. Elke dag raken mensen hun baan en hun huis kwijt. De regering zit prinsheerlijk in hun dure huizen te genieten van het geld dat ze al die jaren, van vader op zoon, van het volk hebben gestolen. Het enige dat het volk kan doen om te proberen, de wereld naar ze te laten luisteren, is staken en de regering bestoken met agressie.

Griekenland is zeker niet gevaarlijk voor de toerist, er worden geen stenen naar toeristen gegooid. Wanneer er in Athene onlusten zijn, dan zijn die op één plek en niet door heel Athene en zeker niet door heel Griekenland. Laat u niet wegjagen door de media die alles zoals gewoonlijk opblaast. Griekenland is prachtig, met mensen die te alle tijden zullen proberen u een geweldige vakantie te bezorgen. Help de Grieken zich te bewijzen en kom de geschiedenis bekijken. Mocht het onverhoopt gebeuren dat u door een staking gedupeerd wordt, neem het dan niet het volk kwalijk. Zij proberen te overleven in een land waar alles niet zo makkelijk gaat als in Nederland.

Tot slot

Ik ben blij dat ik hier mag wonen, dat ik elke zomerse dag lopend naar het strand kan, dat ik mag genieten van de zon, de bezienswaardigheden, de zeegezichten de taverna's en de wijn. Hier is mijn thuis, hier wil ik wonen en hier wil ik zijn. Griekenland heeft voor altijd mijn hart gestolen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekenland, vakantie op AndrosMet meest noordelijke eilanden van de Cycladen is Andros, een rotsachtig maar groen eiland. Ook dit eiland heeft natuurl…
Vrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isVrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isDe effecten van een glaasje wijn op het lichaam van vrouwen zijn volgens wetenschappelijk onderzoek zo gek nog niet. Wat…
Stedentrips in EuropaVeel mensen zijn toe aan een lekker weekendje weg naar een grote stad. In Europa zijn veel verschillende grote steden om…

Odense op het eiland Funen in DenemarkenOdense op het eiland Funen in DenemarkenOdense is de derde stad van Denemarken, gesticht aan het riviertje Odense Å. Dit riviertje stroomt midden door de stad e…
Weer, temperatuur en weersverwachting ValenciaValencia, gelegen aan de Costa del Azahar in het oosten van Spanje, is een zeer populaire vakantiebestemming. Zowel in z…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alephschrijft
  • www.athensinfoguide.com
Alephschrijft (93 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.