Montevideo: hoofdstad van Uruguay

Montevideo: hoofdstad van Uruguay Montevideo is de hoofdstad van Uruguay. De geschiedenis van deze stad gaat terug tot de Spanjaarden en Portugezen tijdens het koloniale verleden. Om Montevideo te bezoeken zal je moeten vliegen of met de boot moeten gaat. De reis richting deze stad zal een dag in beslag nemen. De beste reistijd is in de Zuid-Amerikaanse late lente. Bekende bezienswaardigheden zijn het Palacio Salvo en het Åpalacio Legislativo. Deze paleizen zijn echte "eyecatchers". Uruguay is vooral bekend in Nederland vanwege het voetbal en Luis Suárez, die tijdens het WK 2014 voor de derde keer iemand beet.

Inhoudsopgave


Algemeen

Montevideo is de hoofdstad van Uruguay. Met meer dan 1,3 miljoen inwoners is het ook gelijk de grootste stad van Uruguay. Niet alleen is het de officiële hoofdstad, in de praktijk valt dit ook goed te zien. Waar Amsterdam voornamelijk een formele hoofdstad is, is dit in Montevideo anders. De machten zijn ook daadwerkelijk gehuisvest in Montevideo.

Montevideo is gelegen aan de monding van de rivier “Rio de la Plata”. Deze rivier stroomt vanuit het hoogland van Brazilië via een enorme omweg naar Buenos Aires – de hoofdstad van Argentinië – en Montevideo. Montevideo ligt slechts ongeveer tweehonderd kilometer van de Argentijnse hoofdstad.De officiële taal in Montevideo is Spaans, maar ook Portugees wordt er geregeld gesproken. Dit heeft vooral te maken met een vroeger conflict tussen de Portugezen en de Spanjaarden. Verwacht niet veel Portugees sprekende mensen tegen te komen, want veel Portugees sprekende mensen wonen bij elkaar.

Montevideo beslaat een vrij groot oppervlakte. Met ruim 525 vierkante kilometer is dit een vrij grote stad. Alle verkeersaders komen samen bij Montevideo. Alle belangrijke toegangspoorten tot Uruguay, met uitzondering van landsgrenzen, liggen nabij Montevideo. De luchthaven ligt op een afstand van twintig kilometer tot het centrum van de stad. De haven ligt in het centrum van de stad.

Behalve een belangrijke toegangspoort tot Uruguay is de stad zelf ook bijzonder. Er zijn talloze bezienswaardigheden. Toch zijn er wel bekendere en populairdere bezienswaardigheden, waaronder het nationaal historisch museum en de ramblas. Ook “Mercado del Puerte” – een markt – en verschillende paleizen en parken zijn de moeite waard tijdens een bezoek.

Geschiedenis

De Portugezen probeerden tussen 1680 en 1683 de Spanjaarden te provoceren. Ze bouwden een stad aan de overkant van de rivier en probeerden een Spaanse reactie uit te lokken. Deze reactie kwam niet tot 1723. In 1723 werd de basis gelegd voor de huidige stad zoals deze is. De Spanjaarden begonnen met wat huizen te bouwen. Op 24 december 1726 werd Montevideo officieel opgericht.

Vanaf 1790 werd er een bakstenen kerk gebouwd in Montevideo, een belangrijk moment voor de verdere geschiedenis. Niet zozeer omdat de kerk erg belangrijk is geweest, maar wel omdat Uruguay tegenwoordig veel kerken en kathedralen kent. Het land is dan ook overwegend Rooms-katholiek.

Sport - voetbal

In Uruguay is de populairste sport absoluut voetbal. Voetbal wordt door het hele land beoefend, maar voornamelijk in Montevideo is de sport immens populair. Maar liefst veertien van de zestien beste profclubs van Uruguay zijn gehuisvest in Montevideo. De twee beste voetbalclubs van Uruguay, nacional en peñarol, zitten ook in Montevideo. Om een echt intens potje voetbal te zien is het dus aan te raden een wedstrijd tussen deze twee voetbalploegen te bekijken.

De bekendste voetballer van de 21e eeuw is waarschijnlijk Luis Suárez. Deze voetballer heeft bij Ajax gespeeld en is destijds bekend geworden om zijn rushes en vreemde acties. Daarnaast is Luis Suárez vooral bekend geworden om zijn gemene spel en de vreemde bijtincidenten.

Ook het allereerste wereldkampioenschap voetbal werd gehouden in Uruguay. Alle wedstrijden werden gespeeld in Montevideo, omdat er nog geen andere fatsoenlijk stadions waren. Dit WK van 1930 werd ook nog eens gewonnen door Uruguay.

Avenide 18 de julio

Deze belangrijkste straat van de stad loopt van het Plaza Indepencia tot een park. Voornamelijk historisch waardevolle gebouwen zullen te zien aan deze straat. Ook het gemeentehuis is zichtbaar. Verder is dit de ideale straat om eens te gaan shoppen in Montevideo.

Palacio Salvo / Bron: Mike from Vancouver, Canada, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Palacio Salvo / Bron: Mike from Vancouver, Canada, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Palacio Salvo

Deze vijfennegentig meter hoge toren is een echte “eyecatcher” van de stad. Het gebouw zelf is vooral architectonisch erg bijzonder, voor de rest is het niet echt heel erg bijzonder. Oorspronkelijk moest het een hotel worden, maar tegenwoordig zijn het kantoren en
(privé-)woningen. Het is het hoogste gebouw van Zuid-Amerika.

Palacio Legislativo / Bron: Fatima Cáneba, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Palacio Legislativo / Bron: Fatima Cáneba, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Palacio Legislativo

Dit paleis van justitie biedt plaats voor de gerechtelijke macht van Uruguay. Zoals reeds gezegd ligt in Montevideo ook de macht van Uruguay en dit gebouw is een centraal punt van die macht. Sinds 1975 is het Palacio Legislativo ook een nationaal monument. Ook dit gebouw is voornamelijk architectonisch erg bijzonder.

Mercade del Puerte

Deze plek was vroeger een markt. Ook zijn naam verwijst hier naar, omdat het woordje “Mercade” markt betekend. Tegenwoordig is het echter geen markt meer, maar is het een plek waar toeristen en locals komen om te genieten van restaurants. Diverse, echt Uruguayaanse restaurants hebben zich hier gevestigd en dit is dé plek om een hapje te komen eten. De locatie is bij elke inwoner van Montevideo bekend, dus met alleen de naam komt de gemiddelde toerist wel op de locatie aan.

Ramblas Montevideo

De twintig kilometer lange ramblas van Montevideo is voornamelijk een baken van rust. Deze lange weg langs de rivier biedt talloze mogelijkheden om even te zitten en uit te rusten. Ook de inwoners van Montevideo komen geregeld op de ramblas, al is het maar om even weg te zijn uit de stadse drukte.

Beste reistijd

De ideale reistijd voor Montevideo is er niet. In de winter is het er namelijk vrij koud en niet een pretje om er rond te lopen. Ook zijn veel bezienswaardigheden dan gesloten of beperkt open. Voor een toerist dus zeer zeker niet ideaal. In hartje zomer kan het daarentegen weer extreem warm worden, wat ook als minder prettig kan worden ervaren. Wel zijn alle bezienswaardigheden open. Ideaal zou zijn om in de late lente en vroege zomer een bezoek te brengen. Het is in die periode nog niet te warm, maar het is ook niet koud meer. Zwemmen in zee zal mogelijk nog wat te koud zijn. Mocht de late lente geen mogelijkheid zijn, valt de vroege herfst ook nog goed te doen. Mocht dit allebei geen mogelijkheid zijn, kies dan alsnog voor de zomer. De winter heeft namelijk te veel nadelen.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK Voetbal 1930In veel landen is het om de 4 jaar groot feest tijdens het WK Voetbal. Het is een van de grootste toernooien die gehoude…
WK voetbal 1954In 1954 werd alweer het 5e WK voetbal georganiseerd, en dit jaar met als gastland Zwitserland. En wederom waren er enige…
WK voetbal 1970In 1970 heeft Mexico de eer om de 9e editie van het WK in hun land te mogen houden. Voor het eerst zijn er twee reserves…
WK Voetbal 1950Na 12 jaren was er in 1950 dan eindelijk weer een WK om te organiseren, de reden hiervan was de oorlog die tussen 1940 e…

Aalborg - stad in DenemarkenAalborg - stad in DenemarkenAalborg is de vierde stad van Denemarken. Deze stad is desondanks nog vrij onbekend bij toeristen. Toch is de geschieden…
Windhoek en zijn bezienswaardighedenWindhoek en zijn bezienswaardighedenWindhoek is de hoofdstad van Namibië. De vele bezienswaardigheden van de stad zijn vaak niet bekend bij toeristen. Het b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Morrissey, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Montevideo_(stad)
  • http://www.reisgraag.nl/vakantie_uruguay/top_5_bezienswaardigheden_montevideo.html
  • http://www.landenweb.net/uruguay/montevideo/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Uruguay
  • Afbeelding bron 1: Mike from Vancouver, Canada, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Fatima Cáneba, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.