Windhoek en zijn bezienswaardigheden

Windhoek en zijn bezienswaardigheden Windhoek is de hoofdstad van Namibië. De vele bezienswaardigheden van de stad zijn vaak niet bekend bij toeristen. Het bekendste beeld van Windhoek is de Christuskirche. Andere bekende plekken van Windhoek zijn: Die alte feste - een oud, Duits fort - en het tintenpalast. Het tintenpalast is de plaats waar de parlementen van Namibië zitten.

Inhoudsopgave


Hoofdstad van Namibië

Windhoek is de hoofdstad van Namibië. Deze hoofdstad is gelegen op 1650 meter boven zeeniveau. Het is in Windhoek vrijwel nooit kouder dan twintig graden Celsius overdag, slechts in de winter (juli en augustus) kan het soms net iets kouder worden. In de zomer kan het hier vrij warm worden met temperaturen boven de dertig graden Celsius. 's Nachts is het hier stukken minder warm, zeker in de droge winter. De droge winter kent namelijk nauwelijks wolken en hierdoor koelt het 's nachts extreem ver af.

Vluchten richting Namibië landen nagenoeg altijd op het internationale vliegveld van Windhoek. Windhoek is dan ook dé plek om een rondreis door Namibië te beginnen. De stad zelf biedt diverse bezienswaardigheden die zeer zeker de moeite waard zijn en die niet overgeslagen mogen worden. De bezienswaardigheden in de stad hebben meestal wel een Duitse achtergrond, verband houdende met de Duitse overheersing in Namibië.

Windhoek is niet zo heel groot, de stad biedt dan ook plaats voor slechts 320.000 inwoners. Om te vergelijken: Amsterdam heeft meer dan 810.000 inwoners.Duitse invloeden in Windhoek

Duitsland heeft veel invloed gehad in Windhoek. Het was 1878 toen Duitsland in Namibië aan de macht kwam. Windhoek was op dat moment nog geen belangrijke stad. De Duitsers raakten Namibië kwijt aan Zuid-Afrika. Namibië werd onafhankelijk in 1990. Ondanks het feit dat Duitsland al lang geen macht meer heeft in Namibië, is het zichtbaar wat de Duitse cultuur met die van Namibië heeft gedaan. De Duitsers hebben er voor gezorgd dat het overgrote gedeelte van de bevolking christelijk werd. Ze hebben er voor gezorgd dat oude mannen vaak nog Duits spreken. Ook de manier van leven en de economie is beïnvloed door de Duitsers.

In Windhoek zelf valt er vooral te zien dat er veel kerken zijn. In heel Namibië is dan ook minimaal tachtig procent van de bevolking christelijk. Verder is in Windhoek een oud fort te zien, dat oorspronkelijk van de Duitsers was. Dit fort - Die alte feste - heeft dan ook een Duitse naam tegenwoordig. Ook het station van Windhoek is beïnvloed door de Duitse cultuur in Namibië. Ook de bekendste kerk van Namibië - de Christuskirche - draagt een Duitse naam.

Bron: Peter Stenglein, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Peter Stenglein, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Christuskirche

De grote Lutherse kerk is de "eyecatcher" van Windhoek. Op de zestiende oktober van 1910 werd de kerk geopend als de kerk van vrede. Deze kerk zou een plaats van vrede moeten zijn en een einde moeten maken aan alle oorlogen. Het moest een symbool worden voor toekomstige vrede en rust in Namibië.

Dat het een Lutherse kerk is, is weer terug te vinden in de stijl. De kerk is vrij simpel en heeft eigenlijk geen versiersels. Juist het simpele en het recht toe, recht aan maakt het bijzonder. Veel kerken zijn versierd, maar deze kerk heeft alleen wat gekleurd glas. Dit gekleurde glas valt te zien in de kerktoren.

Bron: Fr:Utilisateur:Georgio, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Fr:Utilisateur:Georgio, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Tintenpalast - het parlement van Namibië

Het tintenpalast betekend in het Nederlands zoiets als "inkt paleis". Dit gebouw biedt plaats voor de parlementen van Namibië. Zowel de eerste als tweede kamer van Namibië valt te vinden in dit paleis. Het tintenpalast is vooral bekend onder de lokale inwoners. Toch is dit niet vanwege de parlementen. De tintenpalast is vooral bekend vanwege het prachtige park dat vlakbij ligt. Dit park is een baken van rust in een toch wel drukke stad.

Die alte feste

Dit oude fort is tegenwoordig een museum. In vroegere tijden, 1890 om precies te zijn, werd dit fort gebouwd voor de koloniale troepen van Duitsland. Dit fort werd gekozen op een zo strategisch mogelijke plek, maar er heeft nooit een gevecht plaatsgevonden. Het fort is dus nog vrij ongeschonden en hierdoor was het een goede plek voor een museum. Tegenwoordig valt er geschiedenis te bekijken.

Bron: Lonelyplanet, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Lonelyplanet, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het station van Windhoek

Het station van Windhoek doet denken aan vroegere tijden. De stoomlocomotief die bij het dichtste bij het station staat is een referentie naar het verleden, toen dit station en de rails nog in volle ontwikkeling was. Tegenwoordig is het station het centrale punt van de Namibische spoorwegen. Alle belangrijke trajecten leiden uiteindelijk naar het station van Windhoek.

Collectie van meteorieten

In het centrum van Windhoek vallen er drieëndertig meteorieten te bezichtigen. Van de zevenenzeventig gevonden meteorieten is dit dus een substantieel deel. Er wordt geclaimd dat dit de grootste verzameling meteorieten is ter wereld. Met een gemiddeld gewicht van maar liefst driehonderdvijftig kilogram zijn dit zeker geen kleine meteorieten. Dit meteorieten zijn te vinden op Post Street.

Daan Viljoen game reserve

Op een afstand van slechts vijfentwintig kilometer van Windhoek, is dit park ideaal voor reizigers die even weg willen uit de stad. Ook tijdens de doorreis naar andere gebieden kan dit park erg gunstig liggen. Daan Viljoen game reserve is het kleinste wildpark van het land. In het park leven vooral herbivoren zoals zebra's, gnoes, giraffe, koedoe, impala en klipspringers. Met heel veel geluk vallen er ook luipaarden te zien, maar de kans om deze te zien is nihil.

Het park is verder vooral bekend vanwege de perfecte toegankelijkheid en het mooie landschap. Het park biedt mede vanwege dit mooie landschap de mogelijkheid om een onvergetelijke bruiloft hier te vieren. Men kan hier terecht in een speciale ruimte van een oud landhuis. Deze ruimte biedt plaats voor driehonderd mensen. Voor een ideale bruiloft kan men hier dus heen gaan.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duits naamvallen met voorzetsels, bijv.naamwoord + toepassenDit is een beknopt overzicht van de meest belangrijke Duitse grammatica. In dit artikel worden de naamvallen, bijvoeglij…
Duitse grammatica: bijvoeglijk naamwoord in het DuitsDuitse grammatica: bijvoeglijk naamwoord in het DuitsDit artikel in de reeks 'Duitse grammatica' gaat in op het bijvoeglijk naamwoord in de Duitse taal. Het Duitse bijvoegli…
Namibië, een prachtig land in Zuidwest-AfrikaNamibië, een prachtig land in Zuidwest-AfrikaNamibië is een land in Afrika dat aan de Atlantische oceaan ligt en grenst aan Angola, Botswana, Zuid-Afrika en Zambia.…
Brno in Moravië, TsjechiëBrno in Moravië, TsjechiëNa Praag is Brno de grootste stad van Tsjechië. De stad ligt in Moravië, het oostelijk deel van Tsjechië. In Moravië vin…

Montevideo: hoofdstad van UruguayMontevideo: hoofdstad van UruguayMontevideo is de hoofdstad van Uruguay. De geschiedenis van deze stad gaat terug tot de Spanjaarden en Portugezen tijden…
Bezienswaardigheden in AntwerpenBezienswaardigheden in AntwerpenAan het zoeken naar dé bezienswaardigheden van Antwerpen, je hoeft niet verder te zoeken! Hier vind je alle mooie, inter…
Bronnen en referenties
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.