Bezienswaardigheden in Antwerpen

Bezienswaardigheden in Antwerpen Aan het zoeken naar dé bezienswaardigheden van Antwerpen, je hoeft niet verder te zoeken! Hier vind je alle mooie, interessante en leuke plekjes van Antwerpen. Enkele voorbeelden zijn het ondergrondse riool, de Antwerpse Zoo, het Rubenshuis, de Grote Markt met het stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Kijk waar je heen wilt, hoe je er moet komen en welke andere bezienswaardigheden erbij in de buurt liggen!

Onze lieve vrouwen kathedraal


Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Wat?

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal / Bron: G. Lanting, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Onze-Lieve-Vrouwekathedraal / Bron: G. Lanting, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
De mooiste gotische Belgische kathedraal koste 169 jaar om te bouwen. Waar je ook loopt in Antwerpen, de 123 meter hoge toren prijkt in de lucht. Het zicht op de kerk is bijzonder mooi vanaf de Pelgrimstraat in het licht van de namiddag.

Tijdens de beeldenstorm in de 16e eeuw hebben de calvinisten veel vernield, dus van de originele inrichting is weinig bewaard gebleven. Er zijn nog wel enkele fresco’s en een marmeren Madonnabeeld uit de 14de eeuw te zien. De kerk is vaak opnieuw ingericht en dat maakt de kathedraal bijzonder: er zijn elementen in verwerkt met allerlei invloeden, namelijk gotiek, barok, rococo, renaissance en neogotiek.

In de kathedraal hangen ook nog vier werken van de wereldberoemde schilder Peter Paul Rubens. ‘De kruisafneming’ uit het jaar 1612, ‘De Kruisoprichting’ uit 1609-1610 (twee drieluiken), ‘De hemelvaart van Maria’ uit het jaar 1626 en ‘De verrijzenis van Christus’ uit het jaar 1612. Ze hangen in de bidruimte, dus stilte is verplicht. Je kunt een tour door de kerk krijgen om 11.00uur.

 • Openingstijden: 10.00-17.00 (zaterdag tot 15.00, zondag 13.00-16.00)
 • Toegangsprijs: € 2,00, onder 12 jaar gratis
(Openingstijden en prijzen onder voorbehoud)

Waar?

 • Adres: ingang aan de Handschoenmarkt
 • Metro: Groenplaats, Melkmarkt

Wat ligt erbij in de buurt?

Grote markt, Stadhuis

Zoo


Antwerpse Zoo

Wat?

De dierentuin ligt midden in de stad en is een van de oudste (sinds 1843) en mooiste dierentuinen van Europa. Hij bedekt meer dan 10 hectare aan grond en er zijn ruim 5000 dieren verdeeld over bijna 1000 diersoorten. De zoo heeft een aantal prachtige bomen en een prachtige tuinaanleg. Het is niet vreemd dat de Antwerpse Zoo één van de belangrijkste attracties van België is. De dierentuin trekt ongeveer anderhalf miljoen bezoekers per jaar.
De komende jaren wordt de Zoo uitgebreid. Op dit moment valt onder andere te genieten van afdelingen uit verschillende werelddelen:
 • ‘Vriesland’ is het verblijf voor konings- en rotspinguïns en zeeotters
 • ‘Hati Mahal’ zijn de olifanten en in Aquaforum wordt dagelijks een zeeleeuwenshow gehouden
 • 'Hippotopia' is een moerasbiotoop met kroeskoppelikanen, nijlpaarden en tapirs
 • Een volière waarin je kunt rondlopen en waar o.a. ibissen rondvliegen

De Antwerpse Zoo vervult ook een belangrijke rol bij het instandhouden en kweken van bedreigde diersoorten zoals het Przewalskipaard, de Congopauw, de okapi, de dwergchimpansee, het goudkopleeuwaapje en de Europese otter.

 • Openingstijden: Het park is alle dagen open vanaf 10 uur. Het sluitingsuur hangt af van het seizoen.
 • Toegangsprijs: € 16,90, kinderen 3-11 jaar € 11,90, onder 3 jaar gratis.
(Openingstijden en prijzen onder voorbehoud)

Waar?

 • Adres: Koningin Astridplein 26
 • Openbaarvervoer: Centraal station, Astrid, Koningin Astrid of halte Diamant

Wat ligt erbij in de buurt?

Diamantmuseum

Grote markt


Grote Markt

Wat?

De Grote Markt is een plein dat op mooie dagen gevuld is met mensen op vele de terrasjes. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en het Stadhuis zijn gevestigd aan het plein. Dat Stadhuis werd gebouwd tussen de jaren 1561-1564 in de stijl van de renaissance, met zowel Vlaamse als Italiaanse invloeden. Dit zie je terug in het bovenste deel van de gevel: dit is namelijk duidelijk Vlaams. Terwijl de nissen en pilasters juist de Italiaanse invloeden laten zien. Het Stadhuis is ook de moeite waard om van binnen te gaan bekijken, er zijn namelijk mooie zalen, zoals de Leyszaal (met grote fresco’s) en de Trouwzaal (met schilderijen van het huwelijk door de tijden heen).

 • Openingstijden: verschillend, soms gesloten voor bijzondere gelegenheden
 • Toegangsprijs: gratis
(Openingstijden en prijzen onder voorbehoud)

Ook de gildenhuizen aan de noordkant van het plein zijn de moeite om te bekijken. Het grootste deel van de huizen brandde helaas af in het jaar 1576 en werd daarna op nieuw opgebouwd. Het gaat dus niet om de originele huizen. Het Pand van Spanje is het grootste huis (op nummer 7) met een opvallend beeld van Joris en de Draak. Sint Joris verslaat de draak bijna. De draak lijkt zich nog net aan de gevel vast te kunnen klampen, maar kan elk moment gaan vallen.

In de fontein op het plein staat de Romeinse soldaat Silvius Brabo. Deze soldaat heeft te maken met de legende over de oorsprong van de naam van de stad; Antwerpen. De reus Druoon Antigoon vroeg veel van de schippers op de Schelde. Van iemand die niet kon of wilde betalen hakte de reus Druoon zijn hand af. De soldaat Silvius Brabo verzette zich tegen de reus en versloeg hem. Brabo hakte Druoon’s hand af en wierp zijn hand in de Schelde. Antwerpen zou dus kunnen komen van het werkwoord ‘handwerpen’. Althans, deze legende doet dit ons geloven. Waarschijnlijker is dat de naam afgeleid is van ‘de aanwerp’, dit is een zandplaat in de Schelde.

Waar?

Metro: Groenplaats, Melkmarkt

Wat ligt erbij in de buurt?

Onze-lieve-vrouwen kathedraal, Stadhuis

Rubenshuis


Rubenshuis

Wat?

Hersteld in zijn originele staat, het gebouw uit 1611 werd gebouwd als huis en studio voor de schilder Pieter Paul Rubens. Het zag eruit als een paleis naar het voorbeeld van de renaissancepaleizen in Italië. Dit is waar Rubens een tijd verbleef voor weer terug te keren naar Antwerpen. Naast het huis maakte hij een atelier voor zijn leerlingen. Die schilderden in totaal zo’n 25.000 doeken en panelen in die ruimte. Het was een echte schilderijenfabriek, maar de productie was desondanks van hoge kwaliteit. Rubens zelf werkte in een privé-atelier, deze was op de bovenste verdieping.

In het jaar 1937 kocht de stad Antwerpen het pand van de bewoners en vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het officieel geopend voor bezichtiging. Er staan wel meubels uit de tijd van Rubens, maar deze zijn niet van Rubens zelf geweest. Wel zijn er werken van Rubens en zijn leerlingen te zien, met als bekend voorbeeld het zelfportret van Rubens. In het grote atelier hangt een van zijn eerste werken, genaamd ‘Adam en Eva in het Paradijs’.

 • Openingstijden: 10.00-17.00 (maandag gesloten)
 • Toegangsprijs: € 6,00, 19-25 jaar € 4,00, jonger dan 19 jaar en 65+ gratis
(Openingstijden en prijzen onder voorbehoud)

Rubens stierf in het jaar 1640 en werd begraven in de St. Jacobskerk. Zijn grafkapel kan bezocht worden, maar de kerk is alleen ’s middags geopend.

Waar?

Adres: Wapper 9-11 (heette voorheen dus de Vaartstraat)

Het Steen


Het Steen

Wat?

Het Steen is een deel van een voormalige burcht op de rechteroever van de Schelde en een van de oudste gebouwen in Antwerpen. Het kasteel stamt uit begin 13e eeuw. In de 16e eeuw werd het verbouwd en kreeg het de naam ’s Heeren Steen'. De toevoegingen van Karel V in die tijd zijn nog steeds zien. De bovenbouw van zandsteen heeft namelijk een lichtere kleur dan de onderbouw. In de 19e eeuw onderging het gebouw nog een verandering, het grootste gedeelte van het complex werd afgebroken omdat de Schelde verbreed moest worden en de kades rechtgetrokken.

Er zijn twee beelden die opvallen bij Het Steen. Voor de ingang van Het Steen staat een standbeeld van 'Lange Wapper'. Dat was een reus die zich zo klein als een muis kon maken. In het holst van de nacht dook hij op om Antwerpenaren te laten schrikken. Hij had het voornamelijk op dronkaards voorzien. En boven de ingang van het gebouw staat een beeld dat de God van de Vruchtbaarheid weergeeft. Oorspronkelijk had het beeldje een rechtopstaande penis, maar die werd er door de Jezuïeten in het begin van de 16e eeuw afgehakt. In deze tijd werden er ook vele ketters bij Het Steen geëxecuteerd. Een iets minder vrolijk stukje geschiedenis.

Waar?

 • Adres: Steenplein
 • Metrostation: Klapdorp
 • Bus: Suikerrui, Steenplein (lijn 30, 291, N86)

Wat ligt erbij in de buurt?

Grote markt, stadhuis Antwerpen, de Ruien

Diamantmuseum


Diamantmuseum

Wat?

Antwerpen is al honderden jaren een belangrijke stad voor de diamanthandel. Er zijn ongeveer 1500 diamantbedrijven en zo'n 50% van de wereldhandel in diamant gebeurt in Antwerpen. In het Diamantmuseum is van alles te leren over diamant en hoe de handel in de hardste materie tot bloei kwam. Verder zijn er drie goed beveiligde schatkamers met prachtige sieraden van diamant. Daar zie je replica’s (namaak) van de Britse kroonjuwelen: de Koninginnekroon met de Koh-I-Noor en de Koninklijke Scepter met de Cullinan I, ook bekend onder de naam de Grote Ster van Afrika. Naast exclusieve toppers is in het museum ook werk te zien van hedendaagse diamantkunstenaars. Ook leuk: In een speciaal laboratorium kun je zelf proberen een diamant te slijpen. Met de nadruk op proberen. Het Diamantmuseum is nu het grootste en modernste diamantmuseum ter wereld.

 • Openingstijden: 10.00-17.30
 • Gesloten: iedere woensdag behalve op feestdagen die op woensdag vallen; 25 en 26 december; de maand januari
 • Toegangsprijs: € 6,00; reductieprijs € 4,00; gratis o.a. voor jongeren onder de 12 jaar
(Openingstijden en prijzen onder voorbehoud)

Waar?

Adres: Koningin Astridplein 19-23

Wat ligt erbij in de buurt?

Antwerpse Zoo

Ruien


De Ruien

Wat?

De Ruien zijn natuurlijke riolen die verbonden zijn met de rivier, die 5,5 meter in waterniveau kan verschillen (hoog- en laagtij). Ze boden een perfecte natuurlijke bescherming tegen de vloed en de stad groeide er snel omheen. In de 11de eeuw werd de oude stad om het kasteel te klein voor de bewoners en gingen mensen buiten de muren van het fort wonen. In de 13de eeuw reikten de ruien al tot de kathedraal en in de 16de eeuw tot de leien (een kleine ring om Antwerpen heen). Alles tussen de Scheldt en de leien noemt met nu de oude stad.

In de 16de eeuw waren alle putten en kanalen open, maar vanwege de vervuiling van de industrie werd het vies en stonk het en deed het functie als een open riool. Toen de stank ondraaglijk werd besloot het bestuur van Antwerpen er iets aan te doen. Maar omdat het veel geld kostte liet het bestuur het over aan de bevolking. En die vonden dat wel best, want het leverde hen een stukje extra grond op. Dit proces duurde echter 300 jaar, pas toen was alles overdekt.

Bij de wandeling door het riool zie je verschillende soorten stenen (dure en goedkope materialen) en vakmanschap van verschillende bewoners. De bewoners konden natuurlijk niet voor een goede constructie zorgen en dit leidde in 1923 tot het instorten van een gedeelte onder een tram.

Tot 1990 zijn de Antwerpse Ruien in gebruik geweest. Toen kwamen er Europese wetten van kracht, die eisten dat de rioolsystemen gereorganiseerd moesten worden. Nieuwe pijpen werden geïnstalleerd en de putten en leidingen van de ruien werden geleegd; in 2004 werden de Ruïne geopend voor het publiek.

Het is echter geen makkelijke wandeling en als je geen fan van insecten bent, is het geen aanrader. Wees voorbereid op een modderige, enigszins vreemd ruikende en donkere wandeling die ongeveer drie uur duurt, waarvan twee uur ondergronds en een uur bovengronds.

Tips:
 • Maak een paar weken van te voren een reservering
 • Wees voorbereid op een afzegging in verband met slechte weersomstandigheden
 • Draag geen rokje
 • Neem sokken mee
 • Je krijgt een rubberen pak aan over je eigen kleding
 • Er zijn geen kluisjes, je krijgt een tas waar je al je persoonlijke spullen kan doen
 • Je hebt wel een beetje conditie nodig voor de wandeling
 • De wandeling is niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar

Metrokaart Antwerpen / Bron: LennartBolks, Wikimedia Commons (Publiek domein)Metrokaart Antwerpen / Bron: LennartBolks, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Openingstijden: 10.00-17.30 (gesloten op dinsdag en woensdag
 • Toegangsprijs: € 2,50. Een wandeling door de ruien met gids kost € 14,00, kinderen 12-18 jaar € 10,00, voor groepen zijn er kortingen. Bij telefonische reserveringen wordt € 3,00 administratiekosten in rekening gebracht.
(Openingstijden en prijzen onder voorbehoud)

De temperatuur in de ruien is vrij stabiel: ’s zomers en ’s winters rond de 10-13 graden. Neem dus een vest of jas mee. Door die 'lage' temperatuur kunnen er zeldzame spinnensoorten leven, dus kijk niet verbaasd als je de 8-benige vriend treft in de Ruien.

Waar?

Adres: Suikerrui 21

Lees verder

© 2014 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 5 beste bezienswaardigheden van AntwerpenDe historische havenstad aan de Schelde is de plaats bij uitstek voor een dagje of weekendje genieten. Antwerpen heeft v…
Antwerpen: Gouden Eeuw 1490-1530 eerste groeifaseDe ontwikkleing van de stad Antwerpen in de 16e Eeuw was grandioos. Na Parijs was Antwerpen de grootste stad ten noorden…
Antwerpen: Gouden Eeuw, 2de groeifase: 1535-1565De stad Antwerpen gaat rond 1535 voor de tweede keer groeien na de groeivertraging rond 1520 van de Gouden Eeuw van Antw…
Dagje uit naar België waar naar toe?Dagje uit naar België waar naar toe?België is voor de Nederlandse toerist een aantrekkelijke bestemming. Zonder al te ver te hoeven rijden, is het mogelijk…

Windhoek en zijn bezienswaardighedenWindhoek en zijn bezienswaardighedenWindhoek is de hoofdstad van Namibië. De vele bezienswaardigheden van de stad zijn vaak niet bekend bij toeristen. Het b…
Wat te zien en wat te doen in Kaapstad?De naam Kaapstad heeft voor veel toeristen een magische klank. Weinig wereldsteden zijn zo prachtig gelegen en hebben zo…
Bronnen en referenties
Brigitte_ (94 artikelen)
Laatste update: 14-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.