Bezienswaardigheden in Berlijn
Aan het zoeken naar dé bezienswaardigheden van Berlijn, suche nicht weider! Hier vind je alle mooie, interessant en leuke plekjes van Berlijn. Het staat natuurlijk bol van de geschiedenis voor de tweede wereldoorlog, heel interessant en zeker iets om bij stil te staan. Maar niet alle bezienswaardigheden nemen je mee terug naar die tijd. Kijk waar je heen wilt, hoe je er moet komen en welke andere bezienswaardigheden erbij in de buurt liggen!
Brandenburger Tor
Wat?
De Brandenburger Tor is een stadsicoon en tevens een symbool van Duitse eenheid. Het is een soort poort die de grens van het oude stadscentrum bepaald. Deze poort werd in 1795 voltooid. Het origineel werd tijdens de oorlog vernield, het gaat nu dus om een replica. Het is een bouwwerk dat bestaat uit een zuilengalerij van 26m hoog en 66m breed, met als voorbeeld de bouwwerken uit de Griekse Oudheid. Wie destijds door de poort de stad in wilde, moest tol (een klein geldbedrag) betalen. Bovenop de poort staat een beeld van kunstenaar Johan Gottfried Schadow. Het beeld toony een wagen met een vierspan van paarden, wederom een replica.
in de 60-er jaren stond de poort in het oostelijke deel van de stad. Als men in het westen stond kon men te poort zien, als men op een verhoging stond. De poort is dagelijks open voor bezichtiging.
Waar?
Adres: Ebertstrasse/Unter den Linden
Metrostation: Unter den Linden
Wat ligt erbij in de buurt?
De Berlijnse Muur, Reichstag, Unter den Linden en Checkpoint Charlie
Reichstag
Wat?
Vandaag de dag is de Reichstag een van de symbolen van het moderne Berlijn. De glazen koepel is ongeveer 23 meter hoog en wordt 's nachts verlicht. Hierdoor valt de koepel dus al van ver op. Je ziet hem op bijna alle foto's van Berlijn.
De Reichtag, het Parlementsgebouw van het Duitse Rijk, brandde in 1937 af. De nazi's waren waarschijnlijk verantwoordelijk voor deze brand, maar de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe is uiteindelijk gearresteerd. Hij bekende namelijk schuld. Het voorval gaf Hitler een reden om de noodtoestand te verkondigen en zijn nazidictatuur verder op te leggen.
Het gebouw werd in de jaren 1957 tot 1972 opnieuw opgebouwd en is heden ten dage de thuishaven van de Bundestag van Duitsland. Het bouwontwerp is van Norman Foster. Het bezoeken van de glazen koepel is sinds het najaar 2010 helaas alleen mogelijk indien dit vooraf officieel is aangevraagd. Deze aanvraag dient minimaal twee dagen van te voren gedaan te worden. Er wordt echter aangeraden dit zo tijdig mogelijk te doen in verband met de enorme belangstelling. Het zou zonde zijn als u net achter het net vist.
Openingstijden: Dagelijks 8.00-23.00 uur
Prijzen: Gratis
Dit kan via de
website: http://www.bundestag.de/besuche/kuppel.html.
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)
Waar?
Adres: Platz der Republik 1
Metro: Brandenburger Tor
Wat ligt erbij in de buurt?
Unter den Linden, Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie en de Berlijnse Muur
De Berlijnse Muur
Wat?
Ooit was het een symbool...nu een mysterieus overblijfsel uit een zeer duister verleden. Berlijn is door deze muur 28 jaar lang in tweeën gedeeld. Slechts de stippellijn op de hedendaagse plattegronden doet nu nog herinneren aan toen.
Op 9 november 1989 kwam met de "val van de Muur" een symbolisch eind aan de Koude Oorlog. Deze oorlog deelde de stad bijna veertig jaar lang in twee blokken. De val van de Muur luidden in het jaar 1989 het einde in van de macht van de communistische regimes in het Oostblok. Een paar maanden later waren bijna alle Oostbloklanden overgegaan op een parlementaire democratie.
Aan de Bernauer Strasse is de Gedenkplaats Berlijnse Muur, hier staan een aantal restanten. Een bijzonder stukje is de East Side Gallery, waar kunstenaars uit de hele wereld hun artistieke kwaliteiten op de Muur los hebben gelaten. Het Museum Haus am Checkpoint Charlie is ook een bezoekje waard. Hier zijn de vele vluchtpogingen vanuit toenmalig Oost-Berlijn in beeld gebracht.
Wat ligt erbij in de buurt?
Unter den Linden, Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie en de Reichstag
Unter den Linden
Wat?
Deze laan met zijn sprookjesachtige naam is in het hart van Berlijn. Hij begint aan het Schlossplatz en loopt helemaal door tot de Pariser Platz en de Brandenburger Tor. De Nationale Bibliotheek met zijn vele gezellige boekenstalletjes voor de deur is er gevestigd net als: het standbeeld van Frederik II, het paleis van Wilhelm I en de Humboldt-Universität.
Haar naam dankt de laan aan de vele lindebomen die hier in de 17de eeuw werden aangeplant. De bomen die er nu te zien zijn, stammen uit latere tijden. Unter den Linden was destijds de weg waarover de Pruisische koningen en de Duitse keizers zich lieten rijden in koetsen en waar de mensen van stand kwamen flaneren. Sinds een paar decennia is het 'plebs' er neergestreken en kan er fijn gewinkeld worden en kan men er lekker uit eten.
Waar?
Adres: Unter den Linden
Metro: Brandenburger Tor
Wat ligt erbij in de buurt?
Reichstag, Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie en de Berlijnse Muur
Fernsehturm
Wat?
Alweer zo'n symbool van Berlijn, een waar u niet omheen kunt, maar op moet! Deze toren is 365meter hoof en is in 1965 gebouwd. Het ontwerp komt van Hermann Henselmann, de architect van de Karl Marx Allee. De toren is het hoogste gebouw van de stad. Op 207 meter hoogte zit een tea-room, die langzaam draait en hierdoor is er een adembenemend zicht op de stad. Elk half uur draait de toren een heel rondje.
De Fernsehturm bevindt zich in het voormalige Oost-Berlijn. De toren werd midden in een stadswijk gebouwd. Het moest de bevolking imponeren en hen doordringen van de allesoverheersende macht van de DDR-leiders. Oude, zelfs middeleeuwse gebouwen moesten ervoor uit de weg geruimd worden. Het leek alsof de machthebbers achtervolgd werden door hun eigen achterdocht. Als de zon op een bepaalde manier op de stalen koepel schijnt, lijkt daar namelijk een kruis op te lichten. Hierdoor werd door mensen beweerd dat het de wraak van de paus was op de goddeloosheid van de DDR.
Openingstijden: 10.00-0.00 uur
Prijzen: €11,-
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)
Waar?
Adres: Panoramastrasse 1a
Metro: Alexanderplatz
Wat ligt erbij in de buurt?
Alexanderplatz
Alexanderplatz
Wat?
Dit plein is vernoemd naar Tsaar Alexander en is tegenwoordig een van de drukste verkeersknooppunten in Berlijn. Tot de val van de Muur was het plein een deel van Oost-Berlijn. Het werd in de jaren '90 volledig gerenoveerd en sinds kort worden er ook verschillende moderne warenhuizen en winkelcentra gebouwd.
Onder de locale mensen wordt het plein liefhebbend "Alex" genoemd. Op 4 november 1989 werd er een belangrijk stuk geschiedenis geschreven. Toen werd een van de grootste demonstraties ooit tegen het Oostblokbewind daar georganiseerd. Die dag waren er tussen 500.000 en 1.000.000 mensen op de been en de manifestatie droeg zijn steentje bij aan de val van het wankelende totalitaire Oostblokregime.
Alexanderplatz is, mede door zijn centrale ligging in het stadsdeel Mitte, een belangrijke ontmoetingsplek. Een leuke bezienswaardigheid op het plein is het Weltzeituhr. Dit is de wereldklok en hierop kunt u zien hoe laat het op dat moment is in een andere grote wereldsteden. De fontein op het plein is voor Berlijners een geliefde ontmoetingsplek.
Waar?
Adres: Alexanderplatz
Metro: Alexanderplatz
Wat ligt erbij in de buurt?
Fernsehturn
Checkpoint Charlie
Wat?
Checkpoint Charlie in de Friedrichstrasse was ten tijde van de Koude Oorlog de derde controlepost tussen Oost- en West-Berlijn. Van 1961 tot en met 1990 was het de enige grensovergang voor buitenlanders. Degenen die via West-Berlijn het oostelijk deel van de stad in wilden. Heden ten dage is van de controlepost slechts een kopie van het wachthuisje over. Bij het wachtershuisje van Checkpoint Charlie kun je op de foto met een wachter. Meestal moet je wel wat geduld hebben, want de grenspost is geliefd bij toeristen.
Vlakbij Checkpoint Charlie is het museum Haus am Checkpoint Charlie. Hier kan een beeld gevormd worden van de geschiedenis van de Muur en de gebeurtenissen bij Checkpoint Charlie. In het museum zijn vluchtpogingen te zien. De Oost-Duitsers die via de grenspost naar het vrije West-Berlijn wilden vluchten, werden bij die pogingen niet zelden doodgeschoten. Sommige vluchtpogingen slaagden echter wel en hier kun je alles over te weten komen in het museum.
Openingstijden: 9.00-22.00 uur
Prijzen: €12,50
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)
Waar?
Adres: Friedrichstrasse 43-45
Metro: Kochstrasse
Kurfürstendamm
Wat?
De Kurfürstendamm is de bekendste straat van Berlijn. Deze lange laan doet denken aan de Champs-Elysées van Parijs. Ook hier vind je namelijk bekende winkelketens en de duurdere merken. De straat ontstond in de 16de eeuw, toen was het een verbindingsweg van het stadsslot van Berlijn naar het jachtslot van de keurvorst in het Grünewald. Vandaar ook de naam: Kurfürstendamm of "Keurvorstendam". Pas in de tweede helft van de 19e eeuw werd de laan aangelegd zoals hij nu bestaat. In de volksmond wordt de naam vaak afgekort tot Ku'damm. Aan de meer dan 3 kilometer lange boulevard zijn bekende warenhuizen als Wertheim, vele modehuizen en andere grote winkels te vinden. Ook zijn er vele eet- en drinkgelegenheden. Een bezoek aan de Gedächtniskirche, die aan het eind ligt van de Kurfürstendamm, zou mooi hiermee gecombineerd kunnen worden.
Waar?
Adres: Kurfürstendamm
Metro: Uhlandstrasse/Kurfürstendamm
Wat ligt erbij in de buurt?
Berlin Zoo
Berlin Zoo
Wat?
De "Berlin Zooligischer Garten" is een van de oudste dierentuinen van Europa. Vooralhet indrukwekkende aquarium en de ruimte met reptielen, insecten en vogelspinnen trek de bezoekers. De Zoo was de afgelopen jaren vaak in het nieuws omdat men in binnen- en buitenland meeleefde met de beslommeringen van het ijsbeertje Knut. Toen Knut in 2011 overleed, was dat groot nieuws. Niet alleen Knut is een grote naam, maar ook de reuzenpanda Bao-Bao. Hij gestorven in 2012. En ten derde het nijlpaard Knautschke die de Tweede Wereldoorlog overleefde. Alle drie waren het historische bewoners van de dierentuin.
Wie op stedenreis is gaat misschien niet op dag één naar de dierentuin, maar toch is een bezoek aan de Berlin Zoo een aanrader. Het ligt namelijk midden in de stad, en de dierentuin heeft zijn klasse van weleer behouden en trekt het grote aantallen bezoekers met zijn roof- en nachtdierenhuis, zijn uitgebreide aquarium, zijn krokodillen, vogels, reuzenkangoeroes en nog vele andere diersoorten. Het dierenpark heeft een groots fokprogramma waarmee het bijdraagt aan het behoud van bedreigde diersoorten.
Openingstijden: 09.00-17.00 uur
Prijzen: Zoo €13,- Zoo en aquarium €20,-
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)
Waar?
Adres: Hardenbergplatz 8
Metro: Zoologischer Garten/Kurfürstendamm
Wat ligt erbij in de buurt?
Kurfürstendamm
Park Tiergarten
Wat?
Het park Tiergarten beslaat 210 hectare grond. Om even aan de hectiek van de stad te ontkomen is een uitstapje naar het park een prima idee. Het park stamt uit de vroegrenaissancistische periode en was toen nog groter. Het werd lange tijd door de keurvorsten gebruikt als jachtgrond. Vorst Frederik II van Pruisen maakte daar een eind aan. Halverwege de 18e eeuw liet hij het ombouwen tot een publiekstuin. Landschapsarchitecten bouwden het om tot een paradijsje met hagen, bloembedden, vijvers, bankjes en beeldhouwwerken. Vanaf de 19e eeuw ging het park weer op de schop en kreeg het een wilder en natuurlijk karakter.
Tussen 1961 en 1989 was het park, gelegen aan de westelijke zijde van de Muur, een belangrijk toevluchtsoord voor mensen uit West-Berlijn. Doordat hun stukje vrije westen geïsoleerd in de DDR lag, konden zij niet makkelijk even de stad uit om een groene omgeving op te zoeken. Park Tiergarten was voor hen dus letterlijk en figuurlijk een verademing.
Bekijk en beklim op uw wandeling ook de zuil de Siegessäule, deze zuil staat midden in het park.
Openingstijden:
Siegessäule
apr-okt ma-vr 9.30-18.30 uur, za-zo 9.30-19.00 uur,
nov-mrt ma-vr 10.00-17.00 uur, za-zo 10.00-17.30 uur
Prijzen: €3,-
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)
Waar?
Adres: Grosser Stern/Strasse des 17. juni / Tiergarten
Metro: Bellevue
Potsdamer Platz
Wat?
Potzdamer Platz is een nieuw en modern stukje en bevindt zich op een plaats waar dit 25 jaar geleden nog geheel ondenkbaar was. In hartje "Oost-Berlijn" is het een hypermodern en westers centrum. Dit drukke plein werd vernoemd naar de nabijgelegen stad Potsdam. Hier kwamen de wereldleiders na de Tweede Wereldoorlog bijeen om te beslissen over de toekomst van Duitsland. In 1961 werd de Berlijnse muur dwars over het plein gebouwd. Toen de Muur echter in 1989 viel, ontstond er een flinke bouwput. Grote kantoorgebouwen schoten er als paddenstoelen uit de grond en het opmerkelijkste gebouw op de Potsdamer Platz is ongetwijfeld het Sony Center. Dit is het Europese hoofdkwartier van multimediagigant Sony. Aan het plein zitten theaters en bioscopen, onder andere twee IMAX-bioscopen met enorme 3D schermen. Ook zit er Daimler-city, het nieuwe metrostation Mendelssohn-Bartholdy-Platz en het winkelcentrum Potsdamer Platz Arkaden met zijn winkels, restaurants, bistro's en bars.
Waar?
Adres: Potsdamer Platz
Metro: Potsdamer Platz
Metrokaart Berlijn
Lees verder