10 dingen om te doen in Sint Petersburg

Sint Petersburg is misschien wel de mooiste stad van Rusland. Het centrum is schoon; er rijdt vaak een wagen langs die met een hogedrukspuit de wegen schoonhoudt en alle Russen gooien hun snoeppapiertjes gewoon in de prullenbak. De monumentale gebouwen worden goed onderhouden waardoor het er schitterend uit ziet. De mooiste panden zijn 's avonds uitgelicht waardoor de stad sfeerrijk aandoet. De buitenwijken van Sint Petersburg zijn niet zo mooi; deze moet je mijden. En eerlijk is eerlijk in het centrum is het redelijk mooi, maar zodra je iets te ver in een achteraf straat stapt ziet het er onguur, vaal en afgebladderd uit. In het centrum is er genoeg vertier om één of enkele weken je te vermaken. Niet alle dingen om te doen kosten geld. Sommige kicks krijg je gewoon voor niks. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


1. Hermitage

Een bezoek aan de Hermitage is een must. Zelfs als je voor de tweede keer naar Sint Petersburg gaat is het museum een bezoek waard want dit museum is zo groot dat de kans klein is dat je alles in een keer goed hebt bekeken. Bovendien kent het museum drie afdelingen waarvoor je apart moet betalen; die kun je nooit allemaal in een dag zien. Het museum is een groots en schitterend bouwwerk op zich. In het museum is werk uit de klassieke oudheid te bewonderen. De oude Egyptenaren, Soemeriërs, Grieken en Romeinen zijn allemaal van de partij. Daarnaast zijn er vele schilders uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw te bewonderen. Er hangen beroemde werken van Rembrandt, zes schilderijen van Van Gogh, en verder vele Picasso''s, Matisses, Monets en Pisarro's. Uiteraard kun je vele meubelstukken uit de vroegere interieurs van dit paleis bewonderen. Vergeet vooral niet belangrijke zalen als de troonzaal, waar ooit Tsaar Peter op de troon zat en de zaal met de vazen, waar een twee-en-een-halve meter hoge vaas tentoon gesteld staat.

2. Nevsky prospekt

De Nevsky prospekt is een straat in Sint Petersburg die van het centrum uitloopt op de rivier, waar het Hermitage museum staat. In deze straat vind je vele cafés en koffieshops, kledingwinkels, juweliers, uitgaansgelegenheden, restaurants, maar ook supermarkten. Het is een gevarieerde straat en het is er lekker lopen omdat het een brede straat is. In het midden is een drukke rijweg. Wacht daarom altijd op het groene licht als je de straat gaat oversteken want men kan in Rusland soms erg hard rijden. Vooral motoren scheuren met oorverdovend lawaai door de straat.

3. Avondwandeling langs de rivier

Als je naar Sint Petersburg gaat, is het een aanbeveling om een avondwandelingetje langs de rivier in de buurt van de Hermitage en voor het admiraliteitsgebouw te maken. Deze rivier is erg breed. De monumenten langs het water zijn schitterend uitgelicht waardoor je vele plekken hebt waar je een mooie foto kunt maken. Langs de rivier is een brede wandelboulevard gemaakt.

4. Chram spasa na Krovi

De Russische naam die hierboven staat betekent letterlijk 'kerk van de verlosser op het bloed'. Deze kerk is geen kerk in werking. Je kunt de kerk zelf bezichtigen; het gehele interieur bestaat uit graniet in verschillende kleuren en vooral mozaïekwerken met afbeeldingen uit de bijbel. Tegenover de bont gekleurde kerk staat een bijgebouw wat als een museum is ingericht. Tot de jaren 70 was het een opslagplaats voor de opera. In het communistische Rusland waren kerkgenootschappen niet welkom. Tijdens de Russische revolutie is de kerk geplunderd en nadien nooit meer als kerk werkzaam geweest. De kerk is afgebouwd in 1907 en heeft dus maar tien jaar gefunctioneerd als kerk. Hij is ontworpen door Alfred Parland. De kerk kent vele typische felgekleurde koepels wat hem een sprookjesachtig aanzicht geeft. Het bezoeken van de kerk is zeer de moeite waard; hier hangt niet de kerksfeer zoals in vele andere kerken aanwezig is; hij is immers niet in gebruik. Het is alsof je door een mozaïsch kunstwerk heen loopt. Wie de bijbel een klein beetje kent zal vele voorstellingen herkennen.

5. Het koffiemuseum

Als je na de Hermitage in noordelijke richting doorloopt langs het water, in de richting van het Tsaar Peter de Grote paleis, zie je op een gegeven moment aan je rechterhand een klein museumpje. Dit is het eerste koffiemuseum van Rusland. De toegangsprijs in 2014 is 300 roebel, inclusief een speciale kop koffie van bijzondere maling van drie verschillende arabicasoorten geteeld in Midden-Amerika. Het koffiemuseum laat de geschiedenis en de productiewijze van koffie zien. Alle inventaris van het museum behoort toe aan een privécollectie. De meest dure koffie is de kopi luwak uit Maleisië. Deze koffie wordt gemaakt door een diertje wat luwak heet van de bessen te laten eten. De koffiebonen die in zijn uitwerpselen worden gevonden is de duurste koffie ter wereld. Aanvullend op een gratis kopje koffie kun je voor 4500 roebel, zon slordige 100 euro, een kopje koffie luwak drinken. Overigens is deze koffie hoogstwaarschijnlijk een soort nepkoffie. Je kunt in het museum deze koffie ruiken en dan zal opvallen dat het een veel minder lekker aroma heeft dan de andere koffiesoorten die je kunt ruiken. Koffie luwak is een verzinsel van op geld beluste, criminele handelaars, maar veel koffieverkopers trappen er nog steeds in. Ook in Nederland wordt op sommige plekken koffie luwak voor honderd euro per kopje verkocht.

6. Het cyrillische alfabet leren

Terwijl je door de stad Sint Petersburg loopt is het een leuke uitdaging om het cyrillische alfabet te leren. Hiervoor dien je eerst wat basiskennis te hebben; die kan je verkrijgen door een alfabet van internet te downloaden zodat je alvast kunt studeren. Op straat zijn veel uithangborden te zien. Hierop staan vele woorden die internationaal zijn; we kunnen ze verstaan alleen niet goed lezen. Dat zijn woorden als juwelier, bank, koffie, stop, taxi, theater, antiquariaat, café en restaurant. Door op straat te oefenen en er wellicht met je reispartner er een spelletje van te maken kun je spelenderwijs het Russische alfabet leren lezen. Als je deze eerste woorden onder de knie hebt kun je het wat moeilijker maken. De straatnamen staan allemaal groot in het cyrillisch geschreven. Je kunt proberen uit te spreken hoe de straat heet. In Sint Petersburg staat op de straatnaambordjes in het klein onder de Russische letters dezelfde straat in ons eigen alfabet. Als je dichterbij het straatbordje komt kun je zodoende controleren of je het juist had.

7. Russische koffietent

In Sint Petersburg is in principe goed te belopen, hoewel je soms ver moet lopen. Gelukkig kun je overal onderweg uitrusten in een koffietent. Probeer de internationale koffieketens te vermijden en ga koffie drinken en taart eten bij een typisch Russische bakker. Dat is leuker, unieker, gezelliger, goedkoper en lekkerder dan bij een grote koffieketen in de rij staan. Russische banketbakkers doen hun werk heel anders dan in het westen. Het is lekker terwijl het toch een stuk minder zoet is. In vrijwel elke Russische koffietent kun je eveneens hartig eten.

8. Russische metro

Jouw hotel staat ongetwijfeld in de binnenstad, als je het goed hebt geboekt. De buitenwijken zijn niet om aan te zien zo lelijk en soms nog gevaarlijk ook. In de binnenstad is alles goed te belopen; daarom heb je eigenlijk geen ritje met de metro nodig. Toch is een metroritje een unieke ervaring. Je kunt op de Nevsky prospect instappen om een of twee haltes verderop uit te stappen. Zo heb je in ieder geval even in de metro gezeten. Wat vooral opvalt is de ontzettend lange roltrap naar beneden. In de Sovjettijd was het vrij ongewoon dat geliefden elkaar een kus op straat gaven. Overal kon er worden gecontroleerd en kon je erop worden aangesproken. De roltrap van Sint Petersburg stond erom bekend dat je hier gewoon vrij kunt zoenen. Het duurt een paar minuten voordat je op het metroplatform bent. Het ziet er heel anders uit dan In andere steden. Niet dat het echt mooi is, maar het is gewoon apart en je ziet aan veel dingen af dat het een stalinistisch vervoerssysteem is. De metro stopt niet aan een perron maar aan een lange, stenen gang met aan weerskanten ijzeren deuren. Deze deuren gaan open als de metro stil staat. In 2014 kostte een metroritje, ongeacht waar je heen gaat 28 roebel, wat omgerekend ongeveer 55 cent is.

9. Muziek op straat

Achter het station, voor de Galeria, dat is een overdekt winkelcentrum, is een plein gevestigd. Hier vind je allerlei optredens op muziekgebied. s Avonds zijn er wel eens artiesten te vinden met een vuurshow. In tegenstelling tot in Nederland mag in Rusland iedereen muziek maken op straat. Je vindt er elektrische rockbands, akoestische gitaarmuziek, blazersensembles, wedstrijdjes ´het langst aan een stok hangen' en theateracts. Vooral op zaterdag wordt er rondom het nabijgelegen plein Ploschad Vosstaniya veel gemusiceerd. Op de hoek van Ligovsky prospect en Nevski prospekt staat regelmatige een oudere trompettist bovenop een elektriciteitskast te toeteren. Het is de moeite waard om bij je favoriete muziek even stil te staan en te luisteren. Sommige Russen brengen uren door bij een band; het is een echte openlucht-uitgaansgelegenheid. Vele muzikanten leveren muziek van hoogstaande kwaliteit. Het is niet zomaar iemand die voor de gein op een mondharmonica op de Albert Cuyp staat te blazen om geld te verdienen; de muzikanten van Sint Petersburg zijn mensen die professioneel kunnen musiceren.

10. Het erotisch museum

In Sint Petersburg staat aan de Ligovsky prospekt, vlak om de hoek van de Nevsky prospekt en tegenover het centraal station een erotisch museum waar je vele voorwerpen van de hele wereld kunt vinden met een erotische connotatie. Hieronder zijn afbeeldingen en gebruiksvoorwerpen. Ook is er de geschiedenis van erotiek beschreven. de meeste informatie staat in het Russisch maar er is ook Engelstalige informatie. Heel interessant is dat vlak na de Russische revolutie in 1917, waarna het land communistisch werd, de vrouw gelijk was aan de man. Seksuele vrijheid werd gepromoot waardoor de vrouw net als de man meerdere partners kon hebben zonder daarvoor te worden veroordeeld. De vrijheid van de vrouw was in feite eerder tot stand gebracht dan in het westen. In de naoorlogse Stalinistische periode is deze filosofie weer taboe geworden en was men bijvoorbeeld aangewezen op 'verwerpelijke lectuur' uit het westen.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met (jonge) kinderen naar het museumMet (jonge) kinderen naar het museumMet (jonge) kinderen naar het museum is lang niet altijd vanzelfsprekend, maar kan erg leuk zijn. In Nederland zijn een…
Sint PetersburgSint PetersburgSint Petersburg (Russisch: Санкт-Петербур&…
Stedentrip Rusland - Moskou en St PetersburgStedentrip Rusland - Moskou en St PetersburgRusland is onderdeel van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Van al deze staten is Rusland het grootst en toeristi…
Naar een museum voor kinderen in AmsterdamNaar een museum voor kinderen in AmsterdamHet is geen probleem om in Amsterdam een museum te vinden dat geschikt is om met kinderen te bezoeken. Sommige zijn gehe…

Hermitage museum in Sint PetersburgHermitage museum in Sint PetersburgHet Hermitage museum in Sint Petersburg is gevestigd in een oud zomerpaleis van de tsaren, de Russische koninklijke fami…
Bezienswaardigheden in BerlijnAan het zoeken naar dé bezienswaardigheden van Berlijn, suche nicht weider! Hier vind je alle mooie, interessant en leuk…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kerk_van_de_Verlosser_op_het_Bloed
  • Bezoek aan Sint Petersburg in april 2014
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.