Sint Petersburg
Sint Petersburg (Russisch: Санкт-Петербург, “Sankt Pieterburk”) is de op één na grootste stad van Rusland. De stad ligt aan de rivier de Neva, die uitmondt in het deel van de Oostzee genaamd de Finse Golf. In 1914 vond een naamsverandering plaats, de stad werd toen van Sint Petersburg omgedoopt in Petrograd, in 1924 wederom echter in Leningrad, om uiteindelijk in 1991 weer Sint Petersburg te heten. De Russen zelf noemen de stad meestal “Piter” (Russisch: Питер). De tsaar richtte de stad in 1703 op. In 2012 woonden er ongeveer 5 miljoen mensen. Het wordt vaak beschreven als de meest Westerse stad van Rusland. Een groot aantal consulaten, banken en bedrijven hebben zich er gevestigd. Daarnaast geeft de hermitage de stad veel bekendheid.
Inhoudsopgave
Standbeeld ter ere van Peter de Grote /
Bron: Juliacasado1, Pixabay
Geschiedenis
Rond 1611 stond op de plek van het huidige Sint Petersburg een kleine Finse nederzetting genaamd ‘Nyen’. Peter de Grote had interesse in varen en wilde graag dat Rusland een goede haven kreeg. Op 12 mei 1703 veroverde hij de kleine nederzetting en plaatste er een fort, het zogenaamde Peter en Paul Fort (genaamd naar Sint Peter en Sint Paul). Van heinde en ver werden mensen ingeschakeld om het op te bouwen. De eerste huizen werden gebouwd rondom het fort. In 1712 werd de stad de hoofdstad, in plaats van Moskou.
De revolutie van 1905 begon in Sint Petersburg en verspreidde zich van daaruit over de rest van het land. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog werd de stad omgedoopt tot Petrograd, dit om de Duitse worden Sankt en Burg te vermijden. In 1917 bestormde Lenin het winterpaleis, om wat later bekend zou worden als de Oktoberrevolutie. Vlak na het overlijden van Lenin in 1924 werd de stad genoemd naar hem: Leningrad.
In de Tweede Wereldoorlog werd de stad door de Duitsers veroverd in juni 1941. Dit gevecht duurde 872 dagen en zou bekend worden als een van de langst durende en meest slopende veldslagen. Meer dan een miljoen burgers kwamen om, voornamelijk door verhongering. Vlak voor de oorlog was een metrosysteem ontworpen, deze zou pas in 1955 worden geopend. Gedurende de jaren na de oorlog nam de populatie van Sint Petersburg fors toe.
Ligging
De stad ligt midden op laaglanden met taiga en langs de kust van de Neva baai, uitmondend in de Gold van Finland. De hoogte verschilt in Sint Petersburg van 170 meter tot 4 meter boven zeeniveau. In het verleden zijn er een aantal maal grote overstromingen geweest.
Klimaat en weer
Sint Petersburg wordt geclassificeerd als een vochtig, continentaal klimaat. Het gemiddelde maximum in juli is 23*C, het gemiddelde over het hele jaar is 5,8*C. Gedurende de periode november tot april bevriest de Neva meestal. Van december tot maart zijn er gemiddeld 118 dagen met sneeuw. De vorst-vrije periode is ongeveer 135 dagen per jaar.
Demografie
Sint Petersburg is de tweede stad qua populatie in Rusland, met zo’n 5 miljoen inwoners. Dit aantal is in 2012 met 3,2% toegenomen ten opzichte van 2002. Er zijn in het verleden grote schommelingen geweest in de populatie. Bijvoorbeeld een daling van 2,4 miljoen naar 0,7 miljoen in de periode van 1916 naar 1920, omdat een groot aantal Finnen, Polen en Duitsers de stad verlieten door de Eerste Wereldoorlog.
Economie
Sint Petersburg vormt met name een handelscentrum voor de olie en gas industrie, zware scheepvaart, elektronica, zware machines, de mijnindustrie en chemicaliën. Ongeveer 10% van de windturbines worden er gemaakt. Daarnaast is het in Rusland bekend als de ‘bier hoofdstad’, ongeveer 30% van de binnenlandse bierproductie komt uit de stad.
Toerisme
Sint Petersburg is een trekpleister voor zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen. De grotendeels intacte architectuur van de 18e en de 19e eeuw is een van de grote attracties. De stad staat ook ingeschreven op de UNSESCO werelderfgoed lijst. De musea en balletvoorstellingen in de stad zijn wereldberoemd. De stad heeft een aantal grote winkelcentra. De meeste toeristen bezoeken vooral de hermitage, Kerk van de Verlosser op het bloed en het Russisch museum.
Transport
De stad is goed bereikbaar middels trein, boot, vliegtuig en auto. Er zijn een vijftal grote treinstations. Het meest bekende vliegveld is het Pulkovo International Airport. Daarnaast heeft de stad een uitgebreid metro netwerk, over het algemeen is dit het meest eenvoudige om mee te reizen als buitenlander. Het verkeer is over het algemeen druk en chaotisch.
Bekende mensen
Bekende mensen die in Sint Petersburg geboren zijn, zijn onder meer: Vladimir Putin, Dmitry Medvedev, Vladimir Lenin, Peter de Grote, Grigori Rasputin en Alexander Pushkin.