Hermitage museum in Sint Petersburg
Het Hermitage museum in Sint Petersburg is gevestigd in een oud zomerpaleis van de tsaren, de Russische koninklijke familie. Het is een schitterend gebouw aan de Neva rivier. Het ligt aan het eind van de Nevsky prospect, een belangrijke en mooie, ruime straat in deze stad. Dit is eveneens de eerste straat in de stadsgeschiedenis. Hermitage is een museum waar je makkelijk een dag kunt ronddwalen om je ogen de kost te geven aan allerlei schitterende kunstwerken. Het gebouw zelf is al schitterend. Van buiten is het vooral opgezet met lichtblauw en wit. Van binnen zie je veel witte zuilen, ornamenten en reusachtige kroonluchters.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Locatie Hermitage
De Hermitage ligt in een erg mooi gebied van Sint Petersburg. Als je in het gebouw staat kun je af en toe naar buiten kijken om van het mooie uitzicht over het water te genieten. Het is aan te raden om een hotel te nemen niet ver van de Hermitage of Nevski prospekt; dan weet je zeker dat je in het centrum zit. De buitenwijken van Sint Petersburg zijn namelijk niet erg bijzonder om te zien. Vanaf de Hermitage kun je langs de rivier wandelen alwaar je ook vele prachtige gebouwen zult zien. Verder is de Nevsky prospekt een grote straat waar alle soorten winkels te vinden zijn.
Van Gogh in Hermitage /
Bron: Vincent van Gogh, Wikimedia Commons (Publiek domein)Prijs Hermitage
De entree voor de Hermitage is niet bijzonder duur. In 2014 kostte het 400 roebel en dat is ongeveer acht euro. Mensen met een Russisch paspoort betalen iets minder: 300 roebel. Als je wilt fotograferen moet je een extra kaartje kopen van 200 roebel. Dat is de moeite waard als je van het maken van mooie foto's houdt. Je kunt proberen om af en toe stiekem met je mobieltje te fotograferen. Echter, zo loop je de kans dat zaalwachten vragen of je een extra kaartje kan laten zien. Je kunt met een algemeen kaartje niet het hele museum bezoeken, maar wel een groot deel van het museum. Voor sommige delen moet je een apart ticket kopen. In Rusland zegt men ''biljet'' tegen een kaartje. Er is de kleine Hermitage, de oude Hermitage en de nieuwe Hermitage. In de Hermitage is een café gevestigd waar je gratis kunt gebruik maken van computers en internet. Dit artikel is zelfs geschreven in de Hermitage. Een kopje koffie met een taartje is er voor Russische begrippen relatief duur: 250 roebel oftewel vijf euro.
Schilderijen
Er is een enorme collectie schilderijen van kunstenaar uit de 19e en 20e eeuw in de Hermitage. Er hangt veel werk van Picasso, Gaugain en Van Gogh. Van vele Franse meesters kun je hier meer schilderijen aantreffen dan in Parijs. Zo hangt er werk van Rousseau, Margitte, Degas, Monet en Pisarro. Er hangt een beroemd werk van Matisse. Ook zijn er Nederlandse schilders in het bezit van dit staatsmuseum. Rembrandt is ruim vertegenwoordigd; er hangt een hele zaal vol Rembrandts. Van Van Gogh hangen er zes schilderijen en er zijn zowaar een aantal werken van Kees van Dongen te bewonderen.
Interieur
In de Hermitage zijn veel complete interieurs te bewonderen van 150 tot 200 jaar geleden. Er is een malachietzaal. Malachiet is een groene steen. Hier zijn alle meubels ingelegd met deze groene steen. Ook de pilaren in deze zaal zijn gemaakt van deze dure steensoort. In andere zalen zijn er pilaren van graniet of marmer. Verder staan er een aantal grote vazen van malachiet in de malachietzaal. Overigens staan er veel van deze vazen door het hele museum in allerlei vormen en maten en gemaakt van allerlei materiaal. Er is zelfs een ''Zaal van de grote vaas'' waar een vaas van ruim twee-en-een-halve meter staat. Verder is er een klassieke bibliotheek in oude stijl. Tot aan het plafond toe is het gevuld met boeken en met een donkeren, houten trap kon de koninklijke familie vanaf de bovengalerij een boek uitzoeken. Niet alleen de plafonds zijn erg bijzonder, ook de houten vloeren met veel verschillende patronen zijn als snoepjes voor de ogen.
De ruimte zelf
De Hermitage is op zich al een erg groot gebouw. Om het nog groter te laten lijken is er veel gebruik gemaakt van spiegels en grote ramen. Verder zijn er plafondschilderingen en ornamenten aangebracht om het nog ruimer te laten lijken. De vloeren en hun geometrische patronen maken eveneens de ruimte groter. Bovendien is er veel gebruik gemaakt van de kleur wit wat het gebouw een lichte en ruime indruk geeft. Als laatste kun je zien dat vooral in de gangen veel van ritmewerking gebruik is gemaakt. Door het herhalingpatroon van de pilaren en andere ornamenten krijgt het hele gebouw een grote diepte.
Verschillende culturen in Hermitage
In het museum zijn er afdelingen ondergebracht naar cultuur. Zo zijn er hoogtepunten van de Engelse, Franse en Italiaanse cultuur te bewonderen. De Russen hebben altijd vooral met Frankrijk een goede band gehad; daarom houden Russen van Frans eten en Franse schilderijen. Russen van de oudere generatie spreken beter Frans dan Engels. Overigens is Tsaar Peter de Grote in Nederland geweest om de kennis van de Nederlandse scheepsbouw over te nemen. Daarom zijn vele scheepstermen in het Russisch afkomstig uit het Nederlands zoals: matroos, kapitein, kompas en boord. Daarnaast is er kerkelijke kunst te bewonderen in de Hermitage.
De oudheid
Een belangrijk onderdeel van de collectie van het Hermitage museum is de oudheid. Er zijn voorwerpen uit Soemerië, het antieke Egypte,
het oude Griekenland en van
het Romeinse rijk. Wat de Egyptische oudheid betreft liggen er een aantal sarcofagen die te bewonderen zijn. Er zijn sieraden, hiëroglyfen, allerlei voorwerpen en afbeeldingen te zien. Van het Romeinse rijk is er vooral een grote collectie beelden. Uit Soemerië heeft men een redelijke collectie rolzegels; dat zijn kleine pilaarvormige stenen voorwerpen met een inscriptie die als je hem in een kleitablet rolt vele afbeeldingen of een verhaal laten zien. Rolzegels zijn een manier van communicatie die al 12.000 jaar lang gelezen kan worden. Dergelijke communicatiemiddelen die de tand des tijds overleven kent de huidige moderne maatschappij niet.
Hollandse meesters
De Hermitage beschikt over een indrukwekkende verzameling Hollandse meesters. Gerard van Dou, Adriaen van Ostade, Frans van Mieris, Frans Hals en vele andere meesters zijn hier te zien. Opvallend is dat men vele werken van Rembrandt heeft, waaronder beroemde schilderijen zoals het portret van Saskia van Uylenburg, een portret van een oude jood en de afdaling van Jezus Christus. In tegenstelling tot de zalen van de Italiaanse en Duitse meesters zijn de zalen van de Hollandse meesters druk bezocht. Het feit dat de Hermitage zoveel Nederlandse meesters in is heeft zegt veel over de hechte band van
Nederland met Rusland die stamt uit de 16e eeuw. In de 17e eeuw behoorde Vlaanderen bij de Nederlanden dus er hangen ook werken van Rubens, Breughel en consorten.
Ga vroeg
Als je naar de Hermitage in Sint Petersburg wilt gaan is het verstandig om vroeg te zijn. Dat is niet alleen omdat de wachtrij korter is als je vroeg gaat maar ook omdat er zoveel te zien is dat je in feite aan een dag niet genoeg hebt. Bovendien kom je hier niet elke dag dus is het wel waard om twee keer je aan de prachtige werken van Van Gogh en Rembrandt te vergapen.