Dagje Amsterdam - Wat valt er te zien, doen en beleven?
Amsterdam is een wereldberoemde stad. Niet voor niets, want er is van alles te doen en te bekijken. Dat blijkt ook wel uit de vele toeristen die de hoofdstad bezoeken. Je kunt je in de stad prima meerdere dagen vermaken. Zeker wanneer je alles zou willen bekijken, dat de moeite waard is. We zetten de bekendste bezienswaardigheden op een rij. Zo maak je een dagje Amsterdam eenvoudig tot een succes.
Ook al is Amsterdam een echte wereldstad, voor veel toeristen is de relatief kleine binnenstad een verrassing. In deze binnenstad vind je echter wel een heel aantal plekken, die een bezoekje waard zijn. Je kunt dat allemaal prima met de voet doen, waardoor een dagje Amsterdam een stuk eenvoudiger wordt. Vooral wanneer je met de trein gaat en je op Centraal Station kunt uitstappen. Dankzij de indeling met de grachten, de typische Amsterdamse architectuur, de vele winkels en bedrijvigheid is een stukje lopen naar een volgende bezienswaardigheid helemaal geen straf. Vooral bij mooi weer.
Een rondvaart op de grachten
Amsterdam staat onder andere bekend vanwege de grachten. Dankzij die grachten kun je je goed verplaatsen over het water en zie je de stad toch vanuit een andere hoek. Er zijn meerdere bedrijven die rondvaarten door Amsterdam verzorgen. Het leuke is dat je lekker rustig kunt zitten en je een hele serie interessant plekken van de stad krijgt te zien. Je kunt meestal een drankje of iets dergelijks bestellen.
Daarbij wordt er meestal een beschrijving gegeven via een luidspreker, met oordopjes of live door een gids. Op die manier weet je ook waar je moet kijken en wat je ziet. Tevens hoor je de nodige interessante en vermakelijke achtergrondverhalen. Wanneer je met iemand gaat die geen Nederlands verstaat is het aanbevolen om een rondvaart te nemen, waarbij je zelf een taal kunt kiezen. Iedereen krijgt een setje nieuwe goedkope oordopjes bij het aan boord gaan. Deze kun je inpluggen op je zitplaats en daar kan je de gewenste taal kiezen.
Het Anne Frank huis
Een erg populaire toeristische bestemming in onze hoofdstad is het Anne Frank huis. In dit museum wordt het wereldberoemde verhaal verteld van Anne Frank en haar familie, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dit huis ondergedoken zaten. Zeer de moeite waard om eens te bekijken. Het museum is min of meer een eenrichtingsroute, waarbij je vanuit het naastliggende gebouw het Anne Frank huis betreedt en zo het hele huis door geleid wordt. Het museum is erg druk bezocht. Wachtrijen bij de entree zijn geen uitzondering.
Een bezoekje aan De Dam
De Dam is de centrale plek in Amsterdam. Hier vinden vaak evenementen plaats. Denk bijvoorbeeld maar aan Koningsdag, De dodenherdenking en de kroning van Willem Alexander. Op het plein staat het Nationaal Monument ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast vind je rondom de Dam onder andere het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk, De Bijenkorf en Madame Tussauds. In de zomer vind je hier vaak veel mensen, naast de vele duiven die de Dam een herkenbaar uiterlijk geven.
Het Museumplein
Op en rondom het Museumplein vind je een aantal bekende musea. Maar los van de musea is het plein zelf ook een bezoekje waard. Vooral bij mooi weer is het er vaak een drukte van belang. Je kunt er heerlijk zitten en genieten van het weer en de mensen om je heen. Er is ruimte om te voetballen, te picknicken en er is een vijver aangelegd. Auto's kunnen er niet komen. Onder het Museumplein is een parkeergarage. Ideaal wanneer je met de auto reist. Een hele dag parkeren zal echtere wel in de papieren lopen. De volgende musea vind je op deze locatie:
- De bekendste is natuurlijk het Rijksmuseum. De officiële naam is Rijksmuseum Amsterdam. In dit museum vind je een grote collectie kunst en zaken uit de Nederlandse geschiedenis. Het museum bestaat uit maar liefst 200 zalen. Het bekendste schilderij is De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.
- Het volgende museum aan het plein is het Vincent Van Gogh Museum. Daar dit museum gewijd is aan de beroemdste Nederlandse schilder is het een stuk kleiner dan het Rijksmuseum. Toch beschikt dit museum over maar liefst 23.000 werken, omdat er ook werk van andere schilders aanwezig is, dat iets met Van Gogh heeft.
- Het laatste museum aan het plein is het Stedelijk Museum. Hier vindt je klassiek moderne en hedendaagse kunst. Het museum is na acht jaar gesloten te zijn geweest weer geopend in 2012. Het staat bekend als een invloedrijk musea voor twintigste-eeuwse kunst. Verwacht hier dus geen schilderijen van de bekendste grootmeesters uit de Gouden Eeuw. De collectie bestaat uit zaken schilderijen, beeldhouwkunst, fotografie, grafische vormgeving, affiches, installaties, sieraadontwerp en tekeningen.
Andere bekende musea in Amsterdam
Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen te zien in Amsterdam. Een kleine greep uit andere beroemde zaken die je kunt gaan bekijken:
- Amsterdam Museum: Tot 2010 was de naam Amsterdams Historisch Museum. In dit museum zie je alles over de historie van de stad zelf.
- Het Rembrandthuis: Betreed het voormalige huis van Rembrandt van Rijn: Je ziet hoe Rembrandt van Rijn in de 17e eeuw leefde en in het museum ernaast zie je een uitgebreide collectie van zijn werk.
- Het Scheepvaartsmuseum met VOC-schip replica: Hier zie je de rijke Nederlandse geschiedenis op het gebied van scheepvaart tentoongesteld.
- Madame Tussauds: Het beroemde wassenbeeldenmuseum
- Hermitage Amsterdam: In 2009 is deze dependance van de wereldberoemde Hermitage in Sint-Petersburg geopend. Anders dan de veel musea over geschiedenis en kunst is bij de Hermitage speciaal aandacht voor kinderen.
Bijzondere musea
Tot slot noemen we nog een paar minder bekende plekken. Wanneer je genoeg reguliere geschiedenis en schilderijen hebt gezien, kan een bezoekje aan één van onderstaande attracties precies zijn wat je nodig hebt.
- NEMO: Een technologiemuseum waar je ook zelf mag experimenteren met onder andere natuurkunde, scheikunde en biologie.
- Amsterdam Dungeon: Deze interactieve attractie is niet aan iedereen besteed: Centraal staat de duistere kanten in de geschiedenis van Amsterdam. Denk aan de pestepidemie, de straffen van de Spaanse Inquisitie, de keerzijde van het VOC-tijdperk, heksenverbranding en een martelkamer.
- Micropia: In dit relatief jonge museum (geopend in 2014) maak je kennis met de wereld van micro-organismen, zoals bacteriën. Je leert van alles over de grote rol die deze microben in ons alledaagse leven spelen.
- Tulipmuseum: Een klein museum volledig gewijd aan de bloem waar Nederland om bekend staat. Alles over de geschiedenis van onze tulp.
- Tassenmuseum Hendrikje: In het grootste tassenmuseum ter wereld zie je de ontwikkeling van de tas over een periode van 500 jaar. In de collectie vind je meer dan 4.000 tassen in werkelijk alle soorten, maten, kleuren en ontwerpen.