Beleef het in Purmerend

Beleef het in Purmerend In Purmerend is veel meer te beleven dan je zou verwachten. De afgelopen jaren is de stad steeds aantrekkelijker geworden. Je kan er prima uiteten gaan, een bioscoopje pakken, winkelen, zwemmen, een concert luisteren, naar het theater gaan of met de kids naar de nieuwe speeltuin. Voor velen heeft Purmerend echter het imago van een slaapstad van Amsterdam. Purmerend wordt zelfs door sommigen vergeleken met Almere. Purmerend lijkt met zijn historische kern en oude marktpleinen in de verte niet op Almere. In een notendop wordt uiteengezet wat deze oude marktstad zo de moeite waard maakt voor een dagje uit.

Purmerend is leuk

Purmerend ligt in Noord-Holland, zo'n 25 kilometer boven Amsterdam. De stad ligt in de regio Waterland tussen Amsterdam, Zaandam, Alkmaar, Hoorn en Volendam in. Met ongeveer 80.000 inwoners is het een middelgrote stad. Purmerend bestaat al meer dan 600 jaar. Van oorsprong was Purmerend gericht op visserij en scheepvaart. Purmerend lag aan het eind van een binnenmeer de Purmer. Vandaar de naam Purmer-End.

Historie

In 1414 stond er zelfs een kasteel. Dit kasteel, slot Purmersteijn, was van Willem Eggert. Het winkelcentrum in de binnenstad is naar deze man vernoemd: Willem Eggert Centrum. In de nieuwbouw wijk Weidevenne wordt weer een heus kasteel gebouwd. Nu dan met appartementen. Dit appartementengebouw Convento wordt het kasteel van Weidevenne genoemd.

Sinds 1434 heeft Purmerend stadsrechten. Naast stadsrechten kreeg de stad ook marktrechten. Er werden jaarmarkten en weekmarkten gehouden. In de 16e eeuw kwam daar de veemarkt bij. Er ontstond veel nijverheid in de plaats. Bierbrouwerijen en jeneverstokerijen, touwslagerij, zaagmolens waren allemaal te vinden in de stad.

Woonwijken

Tot 1960 woonden er niet meer dan 10.000 inwoners. Daarna is het inwonersaantal snel gestegen. De gemeente heeft nu rond de 80.000 burgers. Deze mensen wonen in de verschillende wijken rond het oude centrum: Overwhere, Wheermolen, Gors, Weidevenne, Purmer-Noord en Purmer-Zuid. De wijken hebben allemaal hun eigen kenmerken.

Purmer-Zuid

Zo ligt de Purmer-Zuid dicht tegen het Purmerbos aan. Inmiddels stelt dit bos zeker wat voor. Je kan er fietsen en wandelen. Wandel daar vooral met je hond. Je komt vele hondeneigenaren tegen, daardoor is het bos voor kleine kinderen minder geschikt. Voor de paardenliefhebbers is dit een ideaal bos met ruiterpaden en de manege Purmerbos.

Purmer-Noord

In de Purmer-Noord aan de Westerweg ligt BurgGolf: een prachtige locatie om te golfen. Je bent midden in een rustige omgeving van weiden en bos. Er is een golfhotel, een restaurant en een mooi hooggelegen terras met uitzicht op de baan. Zelfs voor paas- en kerstbrunches en hightea kan je hier terecht.

Weidevenne
De woonwijk De Weidevenne is nog vol op in ontwikkeling. Onlangs is er weer een fraai bouwwerk opgeleverd: Heel Europa.

Heel Europa is een opvallend hoge flat voor de wijk. Hier vinden allerlei activiteiten plaats.Ook is er aandacht voor verschillende zorgbehoeftes.

Het centrum

Het centrum van Purmerend heeft een dorpse uitstraling. Naast bekende winkelketens vind je ook nog echte eenmanszaken van families die al jaren in Purmerend zitten. De straatjes zijn klein. De straatnamen geven nog een beeld wat er vroeger in de stad gebeurde: Peperstraat, Bierkade, Achter de Kerk, Kaasmarkt, De Vereniging Historisch Purmerend verzamelt historisch materiaal en organiseert tentoonstellingen. Meer informatie is te vinden op hun website.

Monumenten

Purmerend kent diverse rijks-en gemeentemonumenten. Bezienswaardig zijn bijvoorbeeld de Kaaswaag van eind 19e eeuw en het voormalige stadhuis waarin het Purmerendsmuseum is gevestigd aan de kaasmarkt, Verder zijn er vele oud Hollandse huizen met trap-, klok-, lijstgevels in de stad te ontdekken.

Leuk is ook de buurt van het Singel en de Vooruitstraat.


Koemarkt

De Koemarkt is met alle horeca en terrassen een gezellig middelpunt. De Koemarkt dateert uit de 17e eeuw. Op de Koemarkt werden nog niet zolang geleden koeien verhandeld. Na het uitbreken van Mond- en Klauwzeer (MKZ) en in verband met allerlei wettelijke verplichtingen is de veemarkt verplaatst naar een industrieterrein aan de rand van de plaats.

Markten en Kermis
Nu vinden er vaak activiteiten op de Koemarkt plaats: curiosamarkten (Matsmarkt), internationale markten, concerten en kermis. In mei staat er vaak een enorme kermis waar je wel een dikke portemonnee mee naar toe kan nemen.

Vanaf 13 mei 2016 tot en met 23 mei 2016 is er weer een grote voorjaarskermis in Purmerend.

Restaurants en Cafés

De horeca is prima en divers. Cafés en restaurants wisselen elkaar af: Biercafé De Bonte Koe, Wokrestaurant De Doele, Jazz of Zo met een eet- en dansstudio, Effe Anders met Frans-Mediterrane keuken, La Cubanita, Eetcafé Jo & Co, Tydloos met internationale kaart en ga zo maar door. Ook in andere straten zoals in de Peperstraat en de Nieuwstraat bevinden zich vele restaurants.

Hotels

Bekend is ook Restaurant en hotel Spijkerman die nu in een heel nieuw gebouw aan de Neckerdijk is gevestigd. Het oude hotel restaurant is volledig afgebroken. Een gewaagde stap in financieel lastige tijden. Het hotel is verdwenen en het restaurant heeft een geheel nieuwe uitstraling.

Aan de rand van Purmerend zit het Beemsterpolderhotel van Van der Valk. Het gebouw is wat gedateerd en aan renovatie toe, dat wel, maar het hotel behoudt haar charme. Voorheen zat hier het geboortehotel in. Heel wat Purmerendse kinderen hebben als geboorteplaats De Beemster gekregen, want het Beemsterpolderhotel valt net buiten de Purmerendse gemeente.

Theater en Concert

Met Theater Purmaryn en Pop & Cultuurpodium P3 heeft Purmerend ook voor de cultuurliefhebber veel te bieden.
Als je zelf kan zingen of muziek maakt vind je bij P3 een open podium om je kunsten ten gehore te brengen. Check het programma op: Pop & cultuurpodium P3

Bekende Purmerenders zijn trouwens: illusionist Hans Klok, sopraan Anna Kappel, tv persoonlijkheid Britt Dekker en volkszanger Danny de Munk.

Buiten het centrum

Buiten het centrum van Purmerend is nog veel meer te doen:

De Kinderboerderij

De kinderboerderij de Ridder bevindt zich in het Leeghwaterpark. Het Leeghwaterpark is een park tussen de Purmer-Noord en Purmer-Zuid in. Op Koningsdag is hier de vrijmarkt voor en door kinderen. Op de kinderboerderij zijn vele dieren, zowel binnen als buiten. Ook wordt er uitleg gegeven aan de kinderen. Even verderop in het park is het zwembad van Purmerend.

Zwembad

Het Leeghwaterbad is uitstekend geschikt voor een kinderpartijtje. Het water is niet diep. Zelfs kinderen kunnen op de meeste plaatsen staan. Voor de hele kleintjes is er een groot peuterbad. Toezicht wordt gehouden.

De kinderen vermaken zich met glijbaan en wildwaterbaan. Met mooi weer kan je je handdoek leggen op een kleine ligweide. Het instructiebad is boven en als je mensen in een aquarium wilt zien, kijk dan achter de caissière langs door een glazenwand. Dames en heren, doe dus wel een goede zwembroek of bikini aan. Want je staat tot aan je navel te kijk! Bij de ingang van het zwembad bevindt zich het restaurantje voor snacks, ijs en koffie.

Monkeytown Purmerend

Deze binnenspeeltuin is niet zolang geleden geopend en ligt aan de rand van de Purmer Noord. Bij heet zomerweer kan Monkeytown dicht zijn. Dus is het handig altijd even de website te checken: Monkeytown

Reuring

In het Leeghwaterpark wordt het jaarlijkse Reuring gehouden. Dit is een zomerfestival van vier dagen lang met muziek, dans, theater en gewoon lekker buiten zijn. In 2016 start Reuring op 22 juni en duurt tot en met 26 juni 2016.

De Speelkraam

Met mooi weer kunnen de kinderen spelen in de nieuwe houten speeltuin De Speelkraam in het Leeghwaterpark. Kinderen die niet kunnen zwemmen, moeten worden begeleid. Er is namelijk water op het terrein om mee te spelen en over te varen.

Rommelmarkten

In sportzaal de Beukenkamp zijn regelmatig rommelmarkten. Dichtbij Purmerend in de Midden-Beemster in sporthal De Kloek worden trouwens ook vaak rommelmarkten georganiseerd.

Museum, film, natuurspeeltuin, skaten en schaatsen, tennissen

Eigenlijk is er in Purmerend zoveel te doen. Teveel om op te noemen. Wat dacht je van:
  • Purmerends Museum aan de Kaasmarkt met de grootste collectie Purmerends Aardenwerk. In vroegere tijden waren er wel vier aardenwerkfabrieken in Purmerend.
  • Een filmpje pakken in de bioscoop JT Purmerend of in het Filmhuis aan de Kerkstaat.
  • Bouw- en natuurspeeltuin Het Kinderparadijs aan het Trimpad
  • IJs- en Inlineskateclub aan het Trimpad met diverse evenementen en open dagen voor kinderen en volwassenen.
  • Een tennisbaan huren kan prima bij Neckslag.
  • Bowlen bij Bowling Centrum Purmerend aan de Purmersteenweg. Nog steeds leuk voor een kinderfeestje.

Noord-Hollandskanaal

Langs Purmerend stroomt het Noord-Hollandskanaal. Ooit is dit kanaal met de hand uitgegraven. Onlangs is er wel een heel opvallend bouwwerk opgeleverd.Een metershoge brug verbindt Weidevenne met het centrum. Deze brug heet niet voor niets de Melkweg. 's Avonds is de brug betoverend mooi verlicht: net een sterrenhemel.

Omgeving

Theetuin

In de omgeving van Purmerend hoef je ook niet te vervelen. Zo zijn er bijvoorbeeld theetuinen in Overleek en Beemster waar je zo vanuit Purmerend naar toe fiets. Ook is het leuk in mei de Kunstroute in de Beemster te doen. De RIjp is niet ver van Purmerend en daar vind je vele historische gebouwen.

Kanoën en fluisterboten

Wil je juist sportief bezig zijn, huur dan eens een kano in De Rijp, in Broek in Waterland, in recreatiegebied Het Twiske of in Jisp. Vanaf de theetuin in Overleek kan je met een fluisterboot een leuke route varen tussen de weilanden door.
Op de sites van o.a. VVV De Rijp of Recreatienoordholland.nl vind je de adressen.

Schaatsen

In de winter worden er veel schaatstochten uitgezet in Waterland. Een bekende tocht is De Grote Waterland-Oost tocht van dik 45 kilometer. Startplaatsen zijn bijvoorbeeld te vinden in: Monnickendam, Zunderdorp, Ilpendam, Broek in Waterland, Holysloot, Monnickendam.

Tot slot

Ga naar Purmerend en ontdek het zelf. Je zult je verbazen over de mogelijkheden die deze stad en haar omgeving je te bieden hebben. Op de website Purmerend leeft! vind je een actuele agenda wat er de komende periode te doen is.

Tips

Heb je zelf nog leuke tips? Laat dan gerust een reactie achter.
© 2014 - 2024 Mesdag, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Beemster, UNESCO werelderfgoed“Wie zoekt, kent de Beemster niet… maar wie De Beemster kent, zoekt niet meer…” Zo luidt het vaak gebruikte en ietwat ch…
Luilak vieren, datum en traditiesLuilak vieren, datum en traditiesLuilak is een jaarlijks terugkerende traditie, die nu voornamelijk nog gevierd wordt in Noord-Holland. Met Luilak gaan j…

Bezienswaardigheden in BerlijnAan het zoeken naar dé bezienswaardigheden van Berlijn, suche nicht weider! Hier vind je alle mooie, interessant en leuk…
Mesdag (7 artikelen)
Laatste update: 12-05-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.