Florence - Bargello Museum

Florence - Bargello Museum Het Museo Nazionale del Bargello, oftewel het Bargello, is een van die musea die u gezien moet hebben als u Florence een bezoek brengt. Dit massieve gebouw stamt uit de dertiende eeuw en is het oudste publieke gebouw van Florence. Door de tijd heen heeft het Bargello diverse functies gehad. Tegenwoordig is het een museum om het overvolle Uffizi Museum te ontlasten. Te zien zijn werken van allerlei beroemde meesters: Michelangelo, Donatello, Giambologna, Brunelleschi, Ghiberti en nog vele anderen.

Functies van het gebouw door de tijd heen

Het Palazzo del Bargello is het oudste publieke gebouw van Florence. Men begon in 1255 met de bouw van het Bargello, maar zoals wel vaker gebeurde werd het daarna nog geregeld verbouwd en aangepast. De derde verdieping is bijvoorbeeld pas na een brand in 1323 gebouwd, en heeft duidelijk kleinere stenen. Het Bargello werd oorspronkelijk gebouwd voor de eerste Capitano del Popolo, de vertegenwoordiger voor de rijke, maar niet adellijke, middenklasse die toen sterk opkwam. Van 1261 tot 1502 zetelde de podestà, het stadsbestuur, in dit gebouw. Daarna deed het tot 1574 dienst als rechtsgebouw en gevangenis. De hoogste politiechef, de Bargello, betrok in dat jaar het pand en sindsdien raakte deze naam voor het gebouw in zwang en wordt het tot op de dag van vandaag gebruikt.

In die tijd werden er op de binnenplaats executies voltrokken. Wanneer een executie op het punt stond om plaats te vinden, luidde de bel met de naam Volognana in de klokkentoren tot het laatste moment van de gevangene geslagen had. Tegenwoordig is er van deze macabere geschiedenis niets meer te zien want het is al sinds 1859 een museum. Toen werd namelijk besloten dat de Galleria degli Uffizi, ook een museum, te vol werd en dat de objecten van de kunstnijverheid en beeldhouwwerken naar het Bargello moesten verhuizen. Vandaar dat het Uffizi voornamelijk schilderijen heeft, en het Bargello beeldhouwwerken en objecten.

Het gebouw

Hoewel het Bargello met zijn drie bouwlagen en kantelen vrij massief oogt, heeft het een mooie open binnenplaats. Op deze binnenplaats zijn de wapenschilden te zien van de verschillende stadswijken die vroeger de podestà vormden. Een open trap leidt naar de loggia, een galerij met open bogen, op de eerste verdieping. In de diverse ruimtes op alle drie de verdiepingen worden de beelden van o.a. Michelangelo, Cellini, Giambologna en Donatello tentoongesteld. Maar niet alleen de tentoongestelde kunstvoorwerpen verdienen de aandacht, ook de versieringen op de muren en plafonds zijn een kijkje waard!

Het Bargello moest wel tegen een stootje kunnen en eventuele opstanden van zich af kunnen slaan. Vandaar dat het zo´n robuust uiterlijk kreeg. Het gebrek aan ramen op de begane grond had als doel om het de ongewenste indringers wat moeilijker te maken. Dit kenmerk is te zien bij meerdere Florentijnse gebouwen. Mocht het Bargello bekend voorkomen, dan kan dat kloppen. Het Palazzo Vecchio, het prominente paleis aan de Piazza della Signoria, is namelijk naar voorbeeld van het Bargello gebouwd.

Collectie

Zoals reeds vermeld, bestaat de collectie voornamelijk uit beelden en kunstnijverheid. De meeste beelden komen uit de periode van de renaissance, maar ook eerdere en latere periodes komen voor. Een groot aantal beroemde meesters is vertegenwoordigd in de collectie van het Bargello. De Dronken Bacchus van Michelangelo uit 1496-1497 is bijvoorbeeld één van de grootste publiekstrekkers, evenals Giambologna's Mercurius (1564-1580) en Donatello's Sint Joris van de Orsanmichele (ca. 1417).

Naast de beelden heeft het museum een collectie kunstnijverheid die bestaat uit onder andere keramische voorwerpen, tapijten, ivoor, zilver en munten. Tevens is het Bargello in het bezit van de enige twee overgebleven proefpanelen voor de deuren van het Baptisterium. Zeven deelnemers deden mee aan de wedstrijd voor de opdracht om de noordelijke deuren van het Baptisterium te mogen maken. De twee grootste kanshebbers waren Ghiberti en Brunelleschi, wiens inzendingen hier te zien zijn. Ghiberti won, waarschijnlijk telde het feit dat zijn ontwerp maar liefst 7 kilo minder brons kostte en in één keer gegoten kon worden, zwaar mee. Dit scheelde namelijk aanzienlijk in de kosten, gezien de deuren uit 24 panelen bestond. Bekijk zelf welke volgens u de winnaar is!

Lees verder

© 2015 - 2024 Ninea, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
KCV: Michelangelo Buonarroti in RomeMichelangelo, bekend om zijn fresco's op het plafond van de Sixtijnse Kapel was een kunstenaar ten tijde van de Renaissa…
Renaissance wandeling door FlorenceItalië heeft acht steden die bekend staan om de Renaissance en waar tal van herinneringen aan weleer terug te vinden en…
Toscane; Florence, Gate of ParadiseTegenover de mooie Dom van Florence staat het Baptisterium oftewel doopkapel. Deze kapel is ouder dan de kerk zelf en he…
Firenze, een stad vol kunst en architectuur!Firenze, een stad vol kunst en architectuur!Wanneer je door Firenze, ook Florence genoemd, wandelt adem je gewoon cultuur en geschiedenis in. Niet enkel vind je er…

De Chinese muur: dé bezienswaardigheid in ChinaEén van de bezienswaardigheden op de wereld die bij veel mensen op het verlanglijstje staat, is de Chinese muur. De Chin…
Ribe - Vikingen en het Viking CentrumRibe - Vikingen en het Viking CentrumRibe was 1300 jaar geleden een Viking nederzetting. Bij archeologische opgravingen zijn spullen gevonden die een beeld g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fabbio, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • National Museum of Bargello - Florence, http://www.museumsinflorence.com/musei/museum_of_bargello.html, bezocht op 01-09-2015.
  • Bargello - Wikipedia, the free encyclopedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Bargello, bezocht op 01-09-2015.
  • National Museum of the Bargello in Florence: The Bargello Museum in Florence, Tuscany, http://www.visitflorence.com/florence-museums/bargello.html, bezocht op 01-09-2015.
  • Palace of Bargello (Bargello's Palace), http://www.italyguides.it/en/tuscany/florence/palace-of-bargello, bezocht op 01-09-2015.
Ninea (8 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.