Viking Museum in stad Ribe - Museet Ribes Vikinger

Viking Museum in stad Ribe - Museet Ribes Vikinger Ribe, de oudste stad in Denemarken, was eens een nederzetting van Vikingen en in de stad zijn restanten van het Vikingleven gevonden. In het Viking Museum van Ribe, Museet Ribes Vikinger, wordt de geschiedenis van de Vikingen, de Middeleeuwen en de stad op een zeer aansprekende manier verteld. Het museum is gevestigd in een prachtig pand met uitzicht op de rivier Ribe Å, die de stad doorsnijdt en naar de Waddenzee stroomt. Het museum is bijzonder kindvriendelijk en heeft een fijne museumwinkel.

Museum in de oudste stad van Denemarken


Archeologische opgravingen in Denemarken

De wereld van het Vikingtijdperk en de Middeleeuwen is ondermeer bekend door de duizenden artefacten die bij archeologische opgravingen in de stad en in de regio zijn gevonden. Ze vertellen de groei van Ribe van 700 tot het jaar 1700. In het Viking Museum kun je die geschiedenis beleven. Kinderen onder de 18 mogen gratis naar binnen.

Markt in stad Ribe

Rond het jaar 700 is er een markt opgericht in Ribe. De artefacten die bij de opgravingen tevoorschijn kwamen geven een heel goed beeld van het leven van de Vikingen en hun handel met de rest van Europa. Tussen 800 en 1100 werd de stad versterkt met grachten en wallen.

Dagelijks leven

De expositie geeft een indruk van de handgemaakt gebruiksvoorwerpen, kleding en kunstvoorwerpen van de Vikingen. De tentoonstelling leert ook over het dagelijks leven, met wie ze handel drijven, hoe ze met de dood omgaan en over de religie.

Bikkelen en monniken in het Viking Museum

Er is een markt nagebouwd, je ziet kinderen bikkelen, er ligt een echt Vikingschip waar de kinderen zelfs op mogen klimmen en je ziet de ambachtslui aan het werk. Je hoort een monnik zingen en staat opeens zelfs oog in oog met die monnik op het middeleeuwse pleintje waar de poes probeert de bikkels, waar de kinderen mee spelen, met zijn pootje te pakken. Een paar stappen verder en je staat op de straathoek van het Ribe van 1500, waar de bakkersvrouw voor haar winkeltje zit en brood verkoopt.

Houten gezichten

De tableaus zijn verstild, maar heel levensecht uitgevoerd, zonder popperig te zijn. De gezichten van de figuren zijn grof uit hout gesneden, maar de uitdrukkingen van alle figuranten zijn goed getroffen.

De Middeleeuwen

De kathedraal werd het middelpunt van de stad en middeleeuws Ribe bloeide vanwege de vestiging van het bisdom in de stad. Het werd een handelscentrum met een grote haven en met handelsroutes door heel Europa. De tentoonstelling vertelt over middeleeuws Ribe, van de wieg tot het graf.

Dagmar en Valdemar

Voor de kinderen is er een zaal waar ze zich kunnen verkleden en spelen. Er zijn kleren voor prinsessen en boerinnen, voor smeden en ridders. Er ligt een ridderhandschoen en er hangt een maliënkolder, dat de kinderen ook aan mogen trekken om zelf te ervaren hoe zwaar die dracht is. Uit boomstammen zijn spellen gemaakt en zittend op een stompje kunnen de kinderen dammen of het molenspel spelen.

Feest voor kinderen

Het Viking Museum in Ribe is een feest voor kinderen. In de tentoonstellingsruimtes maakt een speurtocht het museum tot een leerzaam spel. Al speurende naar schatten die in een koffertje zijn verborgen, leren de kleintjes over Vikingen en ridders. De speurtocht is internationaal gericht.

Entree van het museum / Bron: Persbureau AmelandEntree van het museum / Bron: Persbureau Ameland
De bakkersvrouw / Bron: Persbureau AmelandDe bakkersvrouw / Bron: Persbureau Ameland
De museumwinkel / Bron: Persbureau AmelandDe museumwinkel / Bron: Persbureau Ameland

Film over een Vikingnederzetting

Het museum heeft een filmzaal, waar een film wordt gedraaid over de opgravingen van een Vikingnederzetting. De filmtaal wordt afgesteld op de bezoekers van het museum en is in het Deens, Duits en Engels te volgen. De vrijwilligers van het Vikingcentrum, een belevingspark net buiten de stad, brengen met hun spel de tijd van toen tot leven en geven een nog helderder beeld hoe het moet zijn geweest om Viking te zijn.

Museumwinkel in het Viking Museum

De museumwinkel heeft een grote collectie boeken, kaarten en speelgoed. Ook zijn er kralen te koop zoals die door de Vikingen werden vervaardigd en zijn er replica’s van glaswerk uit de middeleeuwen aan te schaffen. Het is een prachtige afsluiting van een mooie museummiddag.

Museet Ribes Vikinger

Odins Plads 1
6760 Ribe
Web - www.ribesvikinger.dk
E-mail - info@ribesvikinger.dk

Ribe

Legenda
A. Ribe
B. Ribe Viking Museum
C. Ribe Ε
D. Ribe VikingCenter

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ribe – Raadhuis, Kerst, museum en meer bezienswaardighedenRibe – Raadhuis, Kerst, museum en meer bezienswaardighedenRibe is een Deense stad aan de waddenkust. Door de stad stroomt de Ribe Å en die rivier heeft in het verleden grote voor…
Denemarken – vakantie en de terugreis door DuitslandDenemarken – vakantie en de terugreis door DuitslandVoor de vakantie in Denemarken was Ribe de standplaats. Van daaruit maakten we uitstapjes naar bijzondere plaatsen en Wa…
Bijna gratis op reis naar Denemarken als testpersoonGratis op vakantie. Dat wil iedereen wel. Denemarken wil graag weten wat toeristen van het land vinden en daarom bieden…
Rode Ribes – Ribes sanguineum; roze bloeiende sierheesterRode Ribes – Ribes sanguineum; roze bloeiende sierheesterRode Ribes of ook Ribes sanguineum genaamd is een sierheester die vooral in het voorjaar veel wordt aangeboden bij tuinc…

Boottocht Oslo-Kiel met de Color LineBoottocht Oslo-Kiel met de Color LineNa een vakantie/rondreis door Noorwegen, kan men ervoor kiezen om met de auto via Zweden en Denemarken naar Duitsland te…
Triëst is een prachtige stad met bijzonder mooie paleizenTriëst is een prachtige stad met bijzonder mooie paleizenTrieste ofwel Triëst is een prachtige stad die gelegen is aan de grens tussen Italië en Slovenië. De luchthaven van Trië…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Waddenpost
  • www.ribesvikinger.dk
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-04-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.