Boottocht Oslo-Kiel met de Color Line

Boottocht Oslo-Kiel met de Color Line Na een vakantie/rondreis door Noorwegen, kan men ervoor kiezen om met de auto via Zweden en Denemarken naar Duitsland te rijden. Ook is het mogelijk om vanuit Kristiansand met de Color Line naar Hirtshals (Denemarken) over te steken. En van daaruit naar Duitsland te rijden. Een andere optie is de overtocht van Oslo naar Kiel (Duitsland), met rederij Color Line. Er zijn twee boten die op dit traject varen, de MS Color Magic en de MS Color Fantasy. Deze overtocht duurt 20 uren en is een belevenis op zich. Zodra je op de boot bent, merk je niet eens meer dat je je op een grote boot bevindt. Dat zal wel anders zijn als het erg hard waait.

Inhoud


MS Color Fantasy by night / Bron: ©sodrafMS Color Fantasy by night / Bron: ©sodraf

Rederij Color Line

Color Line is een grote Noorse cruise-ferrymaatschappij welke in 1990 is opgericht. Het is ontstaan door een fusie tussen Jahre Line en Norway Line. Het hoofdkantoor is gevestigd in Oslo, daarnaast hebben ze vestigingen in Kiel (DE), Hirsthals (DK), Kristiansand, Larvik, Sandefjord (alle drie in Noorwegen) en Strömstad (SE). De schepen van Color Line varen op diverse trajecten tussen Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Traject Kiel-Oslo (vice versa)

Op het traject Kiel-Oslo en Oslo-Kiel varen twee schepen, namelijk de MS Color Magic en de MS Color Fantasy. Beide schepen vertrekken om 14.00 uur en komen om 10.00 uur de volgende morgen op de eindbestemming aan. De één vertrekt vanuit Kiel en de andere vanuit Oslo. Halverwege komen ze elkaar tegen.

MS Color Magic

De MS Color Magic is in 2007 door scheepswerf Aker Yards in Turku, Finland gebouwd. Dit is het grootste cruise-ferryschip ter wereld. Het heeft ook nog een "kleiner zusje", namelijk de MS Color Fantasy.

MS Color Fantasy

Dit schip is in 2004 door scheepswerf Aker Yards in Turku, Finland gebouwd. Het is het "kleinere zusje" van de MS Color Magic.

Technische gegevens van beide schepen
MS Color Magic MS Color Fantasy
lengte224 meter224 meter
breedte35 meter35 meter
aantal dekken1515
diepgang6,8 meter6,8 meter
tonnage75.10074.500
snelheid22 knopen22 knopen
aantal pk's42.40042.400
auto capaciteit550750
aantal hutten1016966
aantal slaapplaatsen29752667
passagiers capaciteit26002400

Boeken van de reis

Op de site Colorline.nl kun je de overtocht boeken. Het is erg handig om dit ver van te voren te doen, want hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt. Zodra je op de site komt, kies je voor Ferry overtochten. Hier zou je een keuze kunnen maken uit het schip en de route, maar je kunt ook klikken op Auto-voordeelpakket Kiel-Oslo. Dat is misschien zelfs handiger. Als je dan op boek klikt, kom je op een scherm waar je van alles in kunt vullen. Je kunt dit ook doen als je alleen een prijs wilt weten zonder dat je daadwerkelijk de reis boekt.

Invulscherm

Het invulscherm wijst zich vanzelf. Je kunt kiezen voor een enkele reis of voor een retourtje. Bij outbound vul je de gegevens in van je vertrek, dus de oversteek die je wilt maken en de datum van vertrek. Als je verder alle benodigde gegevens hebt ingevuld, klik je weer op boek. Je komt dan in een vervolgscherm waar je onder andere de vertrekdata en prijzen kunt zien. Wellicht handig om te weten: de prijzen in het weekend liggen beduidend hoger dan op een doordeweekse dag.

Selecteer de datum dat je zou willen reizen en controleer verder de overige ingevulde gegevens en klik dan op search en daarna op continue. Op ieder vervolgscherm geef je aan wat voor jou van toepassing is. Bij cabin (hut) kun je kiezen wat voor soort hut je wilt. Bij extra's (op een vervolgscherm) kun je bijvoorbeeld een diner of ontbijt boeken. Als laatste moet je alle gegevens van de meereizende passagiers invullen: geslacht, voornaam, achternaam, leeftijd en nationaliteit. Let op: neem de gegevens over die ook op het legitimatiebewijs of paspoort staan vermeld. Tevens wordt er om het e-mailadres, telefoonnummer en adresgegevens gevraagd. En natuurlijk ook om een contactpersoon, die in geval van nood gebeld kan worden, mocht er onderweg iets gebeuren.

Zodra je de overtocht daadwerkelijk hebt geboekt, ontvang je een boekingsbewijs. Hetzij via de mail, hetzij via de post.

Boottocht Oslo-Kiel

Vanaf een uur of tien is het al één en al bedrijvigheid in de haven van Oslo. De passagiers die met de boot vanuit Duitsland (Kiel- Oslo) om 10 uur in de haven zijn aangekomen, maken zich klaar om het haventerrein te verlaten. Een aantal vroege passagiers voor de oversteek van Oslo naar Kiel staan al te wachten voordat ze zich mogen inchecken. Passagiers voor de overtocht van Oslo naar Kiel, mogen zich vanaf 11 uur inchecken. De boot vertrekt om 14.00 uur.

Schip weer klaar maken voor vertrek

En dan begint de drukte pas echt voor onder andere de schoonmaakploeg. Zij zijn reeds aangekomen om het schip van top tot teen klaar te maken voor de volgende oversteek. Het personeel heeft namelijk maar vier uren de tijd om alles in orde te maken. Dat betekent dus dat alle kamers schoongemaakt moeten worden, de bedden moeten worden verschoond, het eten in de restaurants en tax free winkel moeten worden aangevuld enz. Er komt heel wat bij kijken. Als buitenstaander merk je daar niets van. Maar voor het personeel is het aanpoten.

boardingpassboardingpass

Het inchecken

Bij het inchecken in de haven hoef je alleen maar je boekingsbewijs en legitimatie te tonen en dan krijg je de boardingpass en een kaartje met het kenteken van je auto erop. Tevens krijg je te horen in welke rij je met de auto en/of aanhanger plaats moet nemen.

Boardingpass

Iedere passagier krijgt een eigen boardingpass die nodig is voor het verblijf op de boot. Op deze boardingpass staat vermeld op welk dek de hut zich bevindt en welke lift je kunt nemen om op het juiste dek te komen. Deze boardingpass moet je altijd bij je dragen. Hiermee kun je in je hut komen, maar je hebt hem onder andere ook nodig in de taxfree winkel. En eventuele extra's die je bij het boeken hebt geregeld, staan in de streepjescode vermeld.

Kaartje met kenteken auto

Het kaartje met het kenteken van de auto dien je zichtbaar achter het raam te leggen.

Op de boot

Vanaf 11.45 uur mogen de eerste auto's en/of bussen de boot inrijden. Gelukkig wordt dit geregeld door een verkeersregelaar. Hij geeft aan welke rij wanneer mag rijden. Zodra je de auto op de aangewezen plek hebt neergezet en alle benodigde spullen hebt gepakt, mag je in verband met de veiligheid niet meer bij de auto komen.

De hut

De boardingpass heb je nodig om de deur van de hut te openen. Er zijn verschillende soorten hutten aanwezig. Bij het boeken kun je kiezen voor bijvoorbeeld een hut met zeezicht of zicht op de winkelpromenade (binnenhut). Er is keuze uit hutten vanaf de derde klasse tot en met de vijfde klasse. Heb je een hut in de vijfde klasse geboekt, dan heb je recht op vele extra's. Ook zijn er speciale hutten die voor rolstoelen toegankelijk zijn. Iedere hut is voorzien van een badkamer met douche en wc, een televisie en telefoon. Sommige hutten - de duurdere varianten - hebben vaste bedden. In andere hutten moet je een bank uitklappen tot slaapplek.

Grand Buffet / Bron: ©ottergraafjesGrand Buffet / Bron: ©ottergraafjes

Restaurants

Er zijn diverse restaurants aanwezig in het schip. Zo is er keuze uit à la carte dineren, maar je kun ook voor luxe kiezen. In alle restaurants mag je niet roken!

Cosmopolitan Gourmet / Manhattan Gourmet restaurant

In het Cosmopolitan Gourmet / Manhattan Gourmet restaurant kun je genieten van de meer exclusieve diners. Wie wil eten in dit exclusieve restaurant moet reserveren. Dit kan tot 48 uur voor vertrek. Het restaurant bevindt zich op het achterdek van dek 7. Je hebt hier een schitterend uitzicht over zee.

Oceanic à la Carte Restaurant

In het Oceanic à la Carte Restaurant kun je, zoals het woord al zegt, à la carte dineren. Dit is alleen mogelijk voor de Color Class-gasten en je moet wederom uiterlijk 48 uur van te voren hebben gereserveerd. Naast het diner, kun je er ook ontbijten of genieten van een lunch. Dit restaurant bevindt zich op het achterdek van dek 6.

Grand Buffet

In het Grand Buffet kun je in de vorm van een lopend buffet genieten van een ontbijt, lunch of diner. Ook hier geldt dat je dit uiterlijk 48 uur van te voren reserveert. Het restaurant bevindt zich aan de voorzijde van het schip op dek 6.

Mama Bella Pizza Ristorante

Mama Bella Pizza Ristorante / Bron: ©ottergraafjesMama Bella Pizza Ristorante / Bron: ©ottergraafjes
Naast de bovengenoemde restaurants zijn er ook gelegenheden om lekker te eten zonder dat je moet reserveren. Reserveren is trouwens bij onderstaande restaurants niet mogelijk. Al deze drie restaurants bevinden zich in de winkelpromenade op dek 7.

Promenade Café / Café Oriental

Het Promenade Café / Café Oriental is een zelfbedieningsrestaurant. Hier kun je zelfs 24 uur per dag terecht. Je kunt kiezen voor een lekker kopje koffie met iets lekkers, een sandwich of eventueel een lichte maaltijd. Ontbijten is ook mogelijk. In Mama Bella Pizza Ristorante kun je lekker Italiaans eten. Zowel lunch als avondeten. Ook bestaat er een mogelijkheid om maaltijden af te halen. Voor wie van tapas houdt, is de Tapas Bar een leuke locatie. Je kunt hier voor lunch en diner terecht.

Sports en Burger Bar

In de Sports en Burger Bar kun je terecht voor een lekkere hamburger met iets te drinken. Allemaal in Amerikaanse stijl. Dit restaurant zit op het achterdek op dek 13. In The Observation Lounge kun je terecht voor een eenvoudig hapje of drankje. Je hebt hier een schitterend panoramisch uitzicht. Dit restaurant bevindt zich op het voordek op dek 15.

Oceanic à la Carte Restaurant / Bron: ©ottergraafjesOceanic à la Carte Restaurant / Bron: ©ottergraafjes
de winkelpromenade / Bron: ©ottergraafjesde winkelpromenade / Bron: ©ottergraafjes
Promenade Café / Café OrientalPromenade Café / Café Oriental

Winkelpromenade

In de winkelpromenade zijn diverse winkeltjes te vinden. Van souvenirs tot de duurdere kleding.
 • In Shop Fashionize kun je terecht voor een ruime verscheidenheid aan dames- en herenkleding.
 • In de Color Shop verkopen ze naast kleding ook diverse accessoires, zoals horloges, souvenirs en sieraden. Deze winkel is te vinden in de winkelpromenade op dek 7.
 • In de Tax Free winkel (dek 6) verkopen ze onder andere snoep, drinken, sterke drank, speelgoed en tabakswaar.
 • Wie graag een lekker geurtje van een topmerk wil kopen, kan op dek 7 terecht bij Perfume en Cosmetics.

Entertainment

Voor veel mensen is deze boottocht een moment om te genieten van entertainment. Er is een behoorlijke keuze. Zo kun je terecht in het Casino, je kunt diverse spelletjes spelen in de Adventure Planet of genieten van zang en dans of zelf dansen. In de Showlounge kun je gedurende drie kwartier genieten van shows met zangers en dansers. Na de shows kun je zelf dansen op de dansvloer. Te vinden op het voordek op dek 6 en 7. In Tower Night Club / Palazzo Night Club (voordek dek 14 en 15) kun je lekker dansen. Of wil je liever gezellig ergens iets drinken? Dat kan in de Donkey Pub / Monkey Pub. Dit is te vinden op dek 7 in de winkelpromenade.

zwembad / Bron: ©ottergraafjeszwembad / Bron: ©ottergraafjes

Activiteiten

In het Color SPA & Fitness Center kun je onder andere voor een lekkere massage of het bezoeken van een sauna terecht. Voor de liefhebbers is er zelfs een zwembad aanwezig aan boord. Het zwemparadijs heet Aqualand en er zijn een wildwaterrivier, glijbaan, jacuzzi, peuterbad en fonteinen aanwezig.

Voor diegene die graag wil golven, is er een golfsimulator aanwezig. En speciaal voor kinderen van 2-6 jaar is er een kinderspeelplaats (Kid's Corner) aanwezig. Men moet hier zelf op zijn kroost letten, er is namelijk geen toezicht.

Ontbijt

In zowel het Grand Buffet (voor passagiers met een hut in de derde en vierde klasse) als in de Observation Lounge (voor passagiers met een hut in de vijfde klasse) kun je ontbijten. Vanaf 07.00 tot 09.45 uur is dit mogelijk. Het betreft een lopend buffet en er is genoeg keuze. Het is verstandig om niet zo laat naar het Grand Buffet te gaan, omdat je anders moet wachten op een plek. Hoe dit in de Observation Lounge gaat, is ons niet bekend.

ontbijtzaal Grand Buffet / Bron: ©ottergraafjesontbijtzaal Grand Buffet / Bron: ©ottergraafjes
lopend buffet / Bron: ©ottergraafjeslopend buffet / Bron: ©ottergraafjes

Lees verder

© 2015 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met de ferry naar NoorwegenMet de ferry naar NoorwegenSteeds meer en meer mensen weten de weg te vinden naar Noorwegen. Als je op zoek bent naar rust en ruimte, cultuur en na…
Diverse rederijen van cruiseschepenDiverse rederijen van cruiseschepenEr varen heel wat cruiseschepen over de wereldzeeën. Deze cruiseschepen zijn van diverse rederijen die gevestigd zijn in…
Wandelvakantie in NoorwegenEen wandelvakantie in Noorwegen is een echte belevenis. In Noorwegen vind je uitgestrekte hoogvlaktes, heidevelden, ruig…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…

Denemarken – van Ribe naar MarneDenemarken – van Ribe naar MarneEen vakantie, in dit geval naar Ribe in Denmarken, houdt tevens in dat je op een gegeven moment de terugreis moet aanvaa…
Viking Museum in stad Ribe - Museet Ribes VikingerViking Museum in stad Ribe - Museet Ribes VikingerRibe, de oudste stad in Denemarken, was eens een nederzetting van Vikingen en in de stad zijn restanten van het Vikingle…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • Eigen belevenis
 • https://www.colorline.com/practical_information/facts_about_color_magic
 • https://www.colorline.com/practical_information/facts_about_color_fantasy
 • http://www.colorlineferries.nl
 • Afbeelding bron 1: ©sodraf
 • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 3: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 4: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 5: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 6: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 7: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 8: ©ottergraafjes
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 01-09-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.