Wandelvakantie in Noorwegen

Een wandelvakantie in Noorwegen is een echte belevenis. In Noorwegen vind je uitgestrekte hoogvlaktes, heidevelden, ruige berggebieden met eeuwige sneeuw en kristalheldere fjorden met aan weerszijden honderden meters hoge bergen die loodrecht uit het water rijzen. Noorwegen is bovendien erg op wandelaars ingesteld, met goed uitgezette routes en uitstekend onderhouden paden. De beste tijd om in Noorwegen te wandelen is van juli tot en met september, omdat dan ook de hooggelegen wandelpaden sneeuwvrij zijn. Als je in de lager gelegen gebieden wilt wandelen of ervaring met wandelen hebt, is het voorjaar ook geschikt.

Reizen naar Noorwegen

Noorwegen is zowel per vliegtuig als per auto prima te bereiken. Als je met de auto vanuit Nederland naar Noorwegen reist, is de meest gangbare weg via Bremen of Hannover naar Hamburg. Vanuit Hamburg de volg je de E45 richting de grens met Denemarken. Als je helemaal per auto wilt reizen, volg je bij Kolding de E20 naar Odense, Kopenhagen en het Zweedse Malmö. Vanuit Malmö loopt een snelweg naar Oslo. Reken op minimaal 2 volle dagen rijden om in Oslo te komen.

Het is ook mogelijk om een gedeelte van de reis per ferry af te leggen. Vanuit het Noord-Duitse Kiel vertrekken ferry’s naar Zweden en Noorwegen, net als vanuit een aantal plaatsen in Noord Denemarken.

Wandelgebieden in Noorwegen

Noorwegen is een gigantisch uitgestrekt en dunbevolkt land. Noorwegen staat vooral bekend om de prachtige natuur, verspreid door het hele land. Zowel rondom Oslo, in Centraal-Noorwegen, aan de Fjordenkust en in het koude noorden zijn diverse prachtige wandelgebieden te vinden. Hieronder een paar voorbeelden.

Oslofjord

Het zuidoosten van Noorwegen, tussen Oslo en de grens met Zweden, is heuvelachtig en bosrijk. Hier heb je een goede kans om elanden en beren tegen te komen.

Oppland

Oppland ligt ten noordwesten van Oslo en is een uitgestrekt, ruig en groen gebied met hoogvlaktes rond 1000 meter, gletsjers en spectaculaire berggebieden zoals Rondane en Jutunheimen. Hier ligt ook de hoogste top van heel Scandinavië, de Galdhoppigen van 2469 meter. Deze reus is in de zomer te beklimmen. Op de hoogvlaktes vind je tientallen vrij vlakke wandelroutes die ook voor minder ervaren wandelaars zeer geschikt zijn.

Het Fjordengebied van Noorwegen

Als je een ansichtkaart van Noorwegen ontvangt, staat daar zeer waarschijnlijk een afbeelding van een helderblauw fjord omringd door spectaculaire bergen op. Het Fjordengebied tussen Stavanger en Trondheim is wellicht het bekendste gebied van heel Noorwegen. Hier kun je spectaculaire wandelingen maken langs honderden meters hoge watervallen, overhellende rotsblokken en steile rotspaden. Erg bijzonder is het vogeleiland Runde, het meest zuidelijk gelegen en dus dichtstbijzijnde Noorse vogeleiland. Je vindt hier broedkolonies papegaaiduikers, jan-van-genten, alken, zeekoeten maar bijvoorbeeld ook zeearenden en steenarenden.

Waar vind je wandelpaden in Noorwegen?

Noren zijn gek op wandelen en dat merk je. In elke regio vind je – vaak direct aan de doorgaande weg – parkeerplaatsen waarvandaan één of meerdere routes starten. Deze parkeerplaatsen staan op regionale (auto)kaarten aangegeven.
Meestal staat er bij het beginpunt van de wandeling hoeveel uur de wandeling duurt of hoeveel kilometer het traject is. Bedenk goed dat je in bergachtige gebieden veel minder kilometer in een uur aflegt dan in vlakke gebieden. Reken op maximaal 2 tot 3 kilometer per uur als de route steil omhoog gaat en/of over moeilijk begaanbaar terrein voert.

Naast de door bordjes bewegwijzerde routes vind je in Noorwegen ook routes die met rode T’s en/of op elkaar gestapelde stenen worden bewegwijzerd. De rode T’s worden geplaatst en onderhouden door de Noorse Toeristenbond. Deze ‘steenmannetjes’ vind je vooral in gebied waar geen duidelijk zichtbare paden zijn en de route vaak dwars door open terrein of sneeuwvelden voert.

Als je kiest voor een wandelvakantie in Noorwegen, beleef je een vakantie om nooit meer te vergeten!
© 2010 - 2024 Michielonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in NoorwegenStuderen in NoorwegenNoorwegen is een van de welvarendste landen ter wereld. Het onderwijs in Noorwegen in gratis. Maar de levensonderhoudsko…
Visvakantie: vissen in NoorwegenVisvakantie: vissen in NoorwegenVissen in Noorwegen is populair. Dat komt door de ongerepte natuur van het land. Daardoor is er een grote visstand. Het…
Beleggen in NoorwegenNoorwegen is op dit moment een van de meest aantrekkelijke landen om in te beleggen. Het Scandinavische land maakt een s…

Fietsen in de omgeving van Ronda (Spanje)In de omgeving van Ronda in Zuid Spanje zijn heel wat mooie secundaire wegen met weinig verkeer waar het heerlijk fietse…
Vakantie in MonacoVakantie in MonacoMonaco is een zeer klein, maar een zeer leuk vakantieland. Lees hier alles over Monaco en wat het zo'n geweldig vakantie…
Michielonline (80 artikelen)
Laatste update: 01-08-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.