Londen voor beginners

Londen voor beginners Londen is de hoofdstad van Engeland en tegelijkertijd ook het financiële centrum van Europa. Denk aan de Big Ben, de Tower Bridge, het Engelse koningshuis en natuurlijk de onmiskenbare rode dubbeldekkers. Loop tussen prachtige oude gebouwen, imposante musea en mooie parken. Voor een geslaagde stedentrip volgen er enkele niet te missen bezienswaardigheden op een rij.

Londen


Reizen

Van en naar Londen

Er zijn enorm veel mogelijkheden om van en naar Londen te reizen. De keus voor welk vervoersmiddel is erg per persoon en per budget afhankelijk. Reizen met het vliegtuig is de snelste manier en misschien ook wel de gemakkelijkste manier om in Londen te komen. Londen heeft vier vliegvelden, waarbij Londen City en Heathrow de dichtstbijzijnde vliegvelden voor het centrum zijn. Overige vliegvelden (Gatwick en Luton) bevinden zich iets verder van het centrum. Hou dan rekening met een extra reistijd van zo'n 30 tot 45 minuten vergeleken met Londen City en Heathrow.

Vliegvelden in en rond Londen

Legenda
A. Heathrow
B. Luton airport
C. London city airport
D. Gatwick airport

Een andere mogelijkheid om naar Londen te reizen is per boot. De Stenaline (ferry) brengt je al voor 45 euro per persoon naar het centrum van Londen. Voor ongeveer hetzelfde bedrag gaat er ook een trein vanuit Nederland of België naar Londen. Vanaf elk station in Nederland moet er eerst richting het station van Brussel-Zuid worden gereisd. Eenmaal aangekomen wacht er daar de Eurostar, die het station van Brussel-Zuid met het centrum van Londen verbindt.

In Londen zelf

De Oystercard is veruit de makkelijkste en goedkoopste manier om een paar dagen met het openbaar vervoer door Londen te reizen. Deze kaart kan bij elk station worden afgehaald na het betalen van 5 pond borg. Dit bedrag is terug te krijgen wanneer de kaart bijvoorbeeld bij vertrek weer wordt ingeleverd. Let er wel op dat er minder dan 5 pond op de kaart staat, dan is alles namelijk direct in contacten terug te krijgen. Per ritje wordt er een standaard bedrag van de Oyster kaart afgehaald, maar met een maximum bedrag per dag - de zogenaamde pricecap. Prijzen verschillen per jaar en soms per maand.

De tweede optie is een travelcard, dit is een papieren kaart waarmee de hele dag onbeperkt door Londen kan worden gereisd. De prijs is exact hetzelfde als de pricecap van een Oystercard. Nadeel van de travelcard is dus dat het hele bedrag in één keer betaald moet worden, ook als er maar één of twee keer mee wordt gereisd.

Losse kaartjes zijn uiteraard ook te koop, maar dit is vele malen duurder dan een oystercard of een travelcard. Dit wordt dan ook afgeraden.

Hotels

In Londen zijn er in elke prijscategorie zijn genoeg hotels en hostels te vinden. Kijk vooral op vergelijkingssites zoals Booking.com of Expedia.nl om een goede deal te vinden. Hoe verder buiten het centrum, hoe goedkoper het hotel. Echter loopt de reistijd naar het centrum - gemiddeld zo'n 30 tot 40 minuten - wel op. Hou hier dus rekening mee. In wijken zoals Marylebone en Bayswater zijn er redelijk betaalbare hotels niet ver van het centrum te vinden.

Bezienswaardigheden

Er zijn een heleboel must sees in Londen. Hieronder de belangrijkste die zeker niet gemist mogen worden op een rij.

Tower Bridge.
Het was oorspronkelijk een paleis, maar staat bekend om zijn gevangenis. Onder andere de kroonjuwelen zijn hier te bewonderen.

London Eye. Het bekende reuzenrad voor een prachtig uitzicht van de stad. Ga vooral kijken, echter tickets zijn nogal prijzig en de wachtrijen zijn lang. Voor een beter (en gratis!) uitzicht, neem dan de metro naar Primrose Hill. Deze tachtig meter hoge heuvel ligt iets ten noorden van Regent’s Park en is prima te bereiken per metro (halte Camden Town).

Westminster Abbey en Big Ben.
De bekendste kerktoren van Londen.

Buckingham Palace.
Het Koninklijk paleis waar de vlag uithangt als de Koningin thuis is.

Harrods / Selfridges.
De leukste warenhuizen van Londen om helemaal te vergapen aan de mooiste spullen.

Een wandeling maken langs de Thames

Geniet van het water in combinatie met alle mooie uitzichten die Londen te bieden heeft.

Hyde Park.
Om even te ontsnappen aan het drukke Londen en lekker in de zon bij te komen met een hapje en een drankje.

Vergeet verder niet om ook af en toe eens een bus te pakken of door de stad te lopen in plaats van de metro te pakken. Tip: buslijn 24 gaat dwars door het centrum en rijdt in een mum van tijd langs bezienswaardigheden zoals Trafalgar Square en de Big Ben. Goedkoper dan zo'n hop on - hop off bus.

Eten en drinken

In Londen zijn binnen elke prijscategorie lekkere restaurants en bars te vinden. Hier enkele tips:
  • Princi, 135 Wardour St. Italiaans restaurant, gerund door italianen. Voor een overheerlijke tiramisu en een lasangne is dit het juiste adres. Het is er vaak druk en reserveren is geen optie, dus wees op tijd. Lukt dit niet, wees niet getreurd: 's avonds binnenstappen voor een heerlijke cake en cappuccino is ook een aanrader.
  • Wahaca, 80 Wardour St. Een Mexicaans restaurant schuin tegenover Princi. Ook hier is het soms wachten op een plek, maar beneden is een bar waar er gewacht kan worden tot er een plaats beschikbaar is. Aanrader: de tapas.
  • Sophie's steakhouse, 29-31 Wellington St, Covent Garden. Goddelijke steaks, die niet al te duur zijn.
  • Pizza express. Een keten weliswaar, maar de pizza's zijn er voortreffelijk.
  • Comptoir Libanais 65 Wigmore St, London. Een Libanese lunchroom vlak naast Oxford Street. Inmiddels ook te vinden op Gatwick airport. Aanrader: de kipwraps met salade.
  • Dirty Martini, Covent Garden. Een keten waarin ze overheerlijke cocktails schenken.

Sowieso is Soho (gebied tussen Shaftesbury avenue, Regent street, Oxford street en Charing cross road) erg leuk om te eten/drinken.

Markten

Londen heeft een heleboel interessante en drukbezochte markten. De meeste bekende en misschien wel de opvallendste is Camden. Deze markt wordt van donderdag t/m zondag gehouden. Helaas is deze erg toeristisch en dus druk geworden. Hier nog drie alternatieven:

Spitalfields / Brick Lane

Alleen op zondag geopend. Er zijn veel veel vintage winkels met kleding en accessoires te vinden. Ook om te eten is dit het juiste adres. Richting Brick Lane is er een enorme overdekte hal met streetfood aanwezig waar het eten direct wordt bereid. Chinees, Italiaans, Marokkaans en noem het maar op. Voor de beste curry is dit ook the place to be. Elke zondagochtend is de markt open van 08.00 tot 14.00 uur. Metro: Aldgate East, Liverpool Street of Shoreditch.

Portobello Road Market

Deze markt ligt midden in de modieuze wijk Notting Hill. Vintage kleding, biologisch eten, antiek en accessoires zijn hier vooral te vinden. Verder is er ook een groente- en fruitmarkt. Deze markt is op vrijdag en zondag open. Metro: Ladbroke Grove.

Covent garden market

Het was ooit een groente- en fruitmarkt, maar nu zijn er vooral sieraden en antiek te vinden. De markt is elke dag open. Metro: Covent Garden. Er staat vaak een enorme wachtrij voor de lift. Neem hiervoor enkele minuten de tijd en bespaar jezelf de 193 tellende traptreden.
© 2014 - 2024 Miwen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een stedentrip naar LondenLonden is de grootste stad van Europa, er is daarom genoeg te beleven en te zien voor een stedentrip.
Senioren: stedentripWat is er nou leuker dan op zijn tijd een prachtige stad te bezoeken, waarbij u in enkele dagen tijd een stad goed leert…
Studeren in EngelandStuderen in EngelandEngeland is een erg populair land bij Nederlandse studenten. Maar wat houdt studeren in Engeland eigenlijk in?
Naar welke stad ga jij voor een citytrip?Naar welke stad ga jij voor een citytrip?We maken graag een citytrip en in Europa zijn er veel leuke steden om te bekijken. Het aanbod is ontzettend groot, waard…

Aït Ben Haddou - Magische zandstad in MarokkoAït Ben Haddou - Magische zandstad in MarokkoOp bijna 200 km van de bruisende stad Marrakesh, het grote Atlas-gebergte overstekend, en aan het begin van de grote Sah…
Een stedentrip naar BerlijnEen erg populaire bestemming voor een stedentrip onder Nederlanders is Berlijn. Dit komt doordat in Berlijn altijd wel w…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Londen
  • https://www.thalys.com/nl/nl/bestemmingen/stationinformatie/londen
  • http://www.londenvoorbeginners.nl/
Miwen (9 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.