Marokko, een land met vier Koningssteden
Marokko is een land dat in het noorden van Afrika ligt. In het Arabisch heet Marokko 'Maghreb' en dit betekent ook wel ‘het land van de ondergaande zon’. Het land grenst aan Algerije en de Atlantische Oceaan.
Inhoudsopgave
- Continent: Afrika
- Originele naam: Al-Maghrib
- Taal: Arabisch
- Valuta: Marokkaanse Dirham
Marokkaanse steden
Rabat
Rabat is de hoofdstad van Marokko en is al eeuwen bewoond. In de Romeinse tijd stond Rabat al bekend als Sala. De stad ligt tussen de Atlantische kust en de Bou Regret, een rivier van 240 kilometer. Er komen doorgaans niet heel veel toeristen in Rabat en hierdoor leer je sneller het echte Marokko kennen in deze stad dan bijvoorbeeld in toeristische steden zoals Marrakech en Fez. Er zijn in Rabat veel monumenten uit de twaalfde eeuw. Er zijn veel huizen met houten deuren en gemaakt van natuursteen. Interessant is het Koninklijk Paleis van Rabat, maar ook het Museum voor Marokkaanse Kunst is zeker aan te raden om te bezoeken. Ook zijn er overal in de stad leuke markten waar je eten en handelswaar kunt kopen. Tevens kun je op veel plaatsen goed uit eten gaan. De stad is één van de vier Koningssteden van Marokko.
Marrakech
Marrakech is een stad gelegen in het zuiden van Marokko. Ook deze stad is één van de vier Koningssteden van Marokko. De stad ligt op een zeer vruchtbare grond. Al eeuwen is Marrakech het trefpunt van reizigers. Eerder waren het de nomaden en lag het op de karavaansroute vanuit de Sahara, maar tegenwoordig zijn het de vele toeristen. Vooral leuk in Marrakech is het plein Fjema El-Fna. Op dit plein komen slangenbezweerders en acrobaten bij elkaar. Ook zijn er boksers en mensen die bizarre dingen doen. Bij dit plein oogt het erg middeleeuws. De rest van de stad is daarentegen erg modern. Toch wordt de stad omringd door ene stenen muur met veel torens die zeker de moeite waard is om te bekijken. Ook de Koutoubia-moskee moet zeker gezien worden, omdat hij een hoogte van zo’n 70 meter heeft.
Meknes
Meknes ligt ongeveer in het midden van het land en is hierdoor erg centraal. Ook ligt de stad in de buurt van Fez en het Atlasgebergte. Mekness wordt ook gezien als één van de vier Koningssteden van Marokko. De stad wordt ook vaak het Versailles van Marokko genoemd, omdat het zo’n mooie stad is. Meknes heeft nog steeds de oude stadsmuren en er zijn veel historische bezienswaardigheden. Je kunt mooie stadswandelingen maken en zo meer van de stad bekijken. Er zijn gezellige markten waar je terecht kunt om de sfeer van de stad te proeven. Ook zijn er talloze eettentjes in Meknes te vinden, waar de heerlijkste Marokkaanse gerechten worden bereid.
Nador
Nador is een stad gelegen in Marokko. Het is gelegen aan het Rifgebergte en de Middellandse zee. De stad moet het vooral hebben van de visserij en de handel in fruit. Toch begint de stad steeds bekender te worden bij de toeristen. Zeker sinds de komst van het vliegveld: Nador International Airport. Vooral in de zomer komen er veel toeristen naar Nador. Met de autoweg kun je naar de Spaanse stad Sevilla. Nador kent niet veel bezienswaardigheden. Je kunt er vooral goed heen om kennis te maken met de Marokkaanse cultuur. Er zijn niet echt veel horecagelegenheden, maar het eten is wel erg betaalbaar en van goede kwaliteit. Daarnaast kun je er goed ervaren hoe het is om in het Rifgebergte te zijn. Ook liefhebbers van vogels kunnen goed in Nador terecht, want er komen veel verschillende vogelsoorten voor.
Chefchaouen
Chefchaouen is een stad gelegen in Marokko die gesticht werd in 1447. Het is gelegen in het Rifgebergte en is erg populair bij toeristen in Marokko. De naam van de stad wordt ook vaak afgekort tot Chaouen. Er zijn veel huizen te vinden met witte punten. Deze staan er al sinds de stad werd gesticht en hebben een bijzonder uiterlijk. Een stadswandeling in Chefchauen is absoluut de moeite waard. Niet alleen de gebouwen zijn interessant, maar ook de levensstijl van de bewoners. Je kunt in veel straten zien hoe ze oude ambachten uitvoeren. Dit is erg interessant om mee te maken. Er zijn daarnaast talloze eettentjes beschikbaar, waar je terecht kunt voor typische Marokkaanse gerechten.
Fez
Fez is de op twee na grootste stad van Marokko en zeer centraal gelegen in Noord-Marokko. Ook deze stad is één van de vier Koningssteden van Marokko. Fez is al jaren een belangrijk historisch en spiritueel centrum van het land. Ook is het een belangrijk cultureel centrum en komen er jaarlijks vele toeristen op af. Fez is één van de grootste middeleeuwse steden ter wereld. Er hangt een middeleeuwse en islamitische sfeer, die zeer uniek is. Er zijn talloze moskeeën, handelshuizen, stoombaden en fonteinen. De stadsmuren en stadspoorten van de stad zijn intact. Het bekendste gebouw is de Medersa Bou Inania en wordt gezien als het spectaculairste gebouw van Marokko. In de steegjes lopen veel ambachtslieden die hun goederen verkopen.
Natuur
Marokko heeft een afwisselende natuur. Het land kan worden onderverdeeld in vier groepen: het Rifgebergte, Atlasgebergte, het Hoogplateau van Oost-Marokko en de Noordwestelijke Atlas. Ook ligt een deel van de Saharawoestijn in Marokko. De landschappen zorgen voor prachtige panorama’s die je zeker een keer gezien moet hebben. De Mediterrane stranden zijn een goede manier om even lekker af te koelen in zee.
Beste reisperiode
Je kunt Marokko het hele jaar door prima bezoeken. In de zomertijd is het warm en droog, en zeer goed te doen. Wel is het verstandig om dan in de middag wat rustiger aan te doen en de activiteiten voornamelijk ’s ochtends uit te voeren. In de middag kun je bijvoorbeeld wat winkelen, of de tijd doorbrengen in de schaduw. Het is wel aan te raden om rekening te houden met de jaarlijkse Ramadan.
Klimaat
In Marokko is het hele jaar goed weer. In de zomer kan het oplopen tot ruim 32 graden en in deze periode kun je beter het zuiden en het oosten mijden, vanwege de hitte. In de winter kan het er rond de 15 graden zijn. Marokko kent grote verschillen tussen dag en nacht. ’s Nachts kan het flink afkoelen. Soms kan het in de winter ’s nachts afkoelen tot het vriespunt.
Reisdocumenten voor Marokko
Als je naar Marokko gaat, dan heb je een geldig Nederlands paspoort nodig. Het paspoort moet na terugkomst in eigen land nog minimaal zes maanden geldig zijn. Als je geen Nederlandse nationaliteit hebt, is het verstandig om contact op te nemen met de ambassade. Zo weet je precies of je wel of niet naar Marokko kunt gaan met je nationaliteit. Voor een bezoek aan Marokko is geen visum nodig.
Vaccinaties tijdens de reis
Het wordt aangeraden om tijdens de reis naar Marokko vaccinaties tegen DTP en hepatitis A te nemen. Deze zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden. Het is verstandig om vier tot zes weken voor vertrek naar Marokko contact op te nemen met je huisarts of de GGD, zij weten van de laatste stand van zaken. Neem tijdens je reis altijd het vaccinatieboekje en bloedgroepgegevens bij je hebt. Een eventueel medisch paspoort kan ook geen overbodige luxe zijn.
Marokkaanse Dirham
In Marokko wordt betaald met de Marokkaanse Dirham. Bijna in het hele land kun je pinautomaten vinden waar je met een Nederlandse bankpas kunt pinnen. Op veel plaatsen wordt tevens de creditcard geaccepteerd. Sowieso kun je de creditcard in de meeste hotels en restaurants gebruiken. Reischeques daarentegen worden niet veel gebruikt in Marokko en het omwisselen ervan kan aardig wat tijd in beslag nemen.
Fooien
Het is in Marokko gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Je geeft fooien bijvoorbeeld in een hotel aan het kamermeisje, in een restaurant of aan een taxichauffeur. Zorg ervoor dat je altijd wat kleingeld bij je hebt, zodat je gemakkelijk een fooi kunt uitdelen. Een goede richtlijn voor een fooi is ongeveer 10% van het bedrag.
Arabisch
In Marokko is het Arabisch de officiële voertaal. Van het Arabisch zijn er drie varianten, namelijk de informele taal, de geschreven taal en het standaard Arabisch. In veel gebieden wordt ook Marokkaans gesproken in veel verschillende dialecten. Het Marokkaans heeft vaak wat weg van Frans en daarom vind je veel Franse woorden en uitdrukkingen terug in de taal. Je kunt als toerist dus goed in Marokko terecht met wat Franse woorden.
Arabische woorden
De Marokkaanse bevolking zal het zeker waarderen als je probeert wat met hen te praten in het Marokkaans. Om iemand te begroeten zeg je bijvoorbeeld ‘Salaam aleikoem’. Bij het afscheid zeg je ‘Beslama’. Om iemand te bedanken is ‘Shoekran’ voldoende. En als je wilt laten weten dat je iets niet wilt kopen, zeg je ‘Mabrit walo’. Op het moment dat je wilt betalen vraag je: ‘Khlas, lehseb afak’.
Kledingvoorschriften
Het is voor vrouwen verstandig om, zeker op het platteland, decent gekleed te gaan. Het liefste zien ze bedekte schouders en een niet al te laag hals en een rok tot aan de kuit. Sommige Marokkaanse mannen denken dat een vrouw in een korte rok benaderd wilt worden. Badkleding mag zowel door mannen als vrouwen alleen gedragen worden op het strand of bij een zwembad.