Wales, en het dorpje met de langste naam in Europa

Wales, en het dorpje met de langste naam in Europa Wales ligt in Europa en is onderdeel van het Verenigd Koninklijk, samen met Engeland, Schotland en Noord-Ierland. Wales is eigenlijk niet echt een land, maar een gedeelte dat bij Engeland past.

Inhoudsopgave


Algemene informatie

  • Continent: Europa
  • Originele naam: Cymru
  • Taal: Engels, Welsh
  • Valuta: Engelse Pond

Steden in Wales

Cardiffis

Cardiffis de hoofdstad van Wales en is gelegen in het zuiden van Wales. Het is een traditionele stad, met vele bezienswaardigheden. De stad kent een lange geschiedenis. De Romeinen hebben er vroeger namelijk al een fort gebouwd. En duizend jaar later gebruikten de Nomandiërs dit fort nog steeds. Later werd het fort vervangen door een stenen fort en kwam er een kasteel bij. Tegenwoordig is Cardiff een historische stad met veel bezienswaardigheden en een uitgebreid vervoersnetwerk. Behalve de trolleybussen en de taxi’s is er ook een internationale luchthaven, namelijk Cardiff Wales. Cardiff Castle is het bekende kasteel waar nog steeds veel overblijfselen van zijn. Veel toeristen komen het kasteel bekijken. Cardiff Bay is zeker de moeite waard, omdat Cardiff vroeger de grootste kolenhaven had. Verder zijn er veel musea in Cardiff die vertellen over de historie van de stad. Ook kun je op veel plekken lekker eten en zijn er veel bars waar je terecht kunt voor een drankje.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyllllantysiliogogogoch

Een andere eigenaardige plek in Wales is het dorpje – geen grap – Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyllllantysiliogogogoch. Een wat aparte naam en dat is dan ook precies de reden waarom er zoveel toeristen op dit dorp afkomen. Het is namelijk de plaats met de langste naam in Europa en de derde ter wereld. Veel mensen komen er om een foto van het treinstation te nemen. De plaatsnaam wordt vaak afgekort tot Llanfair PG of Llanfairpwll. De naam is in de Welsche taal geschreven. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyllllantysiliogogogoch heeft niet heel veel bezienswaardigheden. Vooral interessant is het treinstation met het plaatsnaambordje. Ook leuk is het bezoekerscentrum, waar je een stempel kunt laten zetten in je paspoort van de plaatsnaam. In de buurt heb je ook het vlinderhuis Pili-Palas. Je kunt op verschillende plaatsen overnachten en er zijn ook divers eettentjes in het dorp.

Swansea

De op één na grootste stad van Wales is Swansea. De stad heeft veel kastelen en pubs, waardoor het een unieke locatie om te bezoeken is.

Natuur in Wales

Wales kent drie nationale parken, namelijk Brecon Beacons National Park, met veel spectaculaire rotsformaties; Pembrokeshire Coast National Park, met bergen en mooie stranden en Snowdonia National Park, dat een beetje op de Alpen lijkt. Er zijn in Wales vooral veel bergen, meren en stranden. Je kunt er prachtige wandeltochten maken en de natuur verkennen. Er groeien diverse plantensoorten en er leven ook verschillende dieren in Wales.

Beste reistijd Wales

De beste reistijd van Wales is doorgaans in het voorjaar en de zomer. In het voorjaar zijn er meestal minder toeristen dan in de zomer. De temperatuur is dan op zijn aangenaamst. Het klimaat van Wales is te vergelijken met dat van Nederland. De meeste neerslag valt doorgaans in het najaar en de winter. Regen kan echter ook in het voorjaar en de zomer vallen.

Klimaat

Het klimaat van Wales is mild en te vergelijken met het klimaat in Nederland. In de winters is het er koel en komen de temperaturen meestal net rond het vriespunt. In de zomers, juli en augustus, komt de temperatuur praktisch nooit boven de 30 graden Celsius uit. Het kan de hele dag bewolkt zijn en een beetje regenen.

Reisdocumenten voor Wales

Om naar Wales te reizen heb je geen visum nodig. Wel heb je een geldig Nederlands paspoort nodig of een Europese Identiteitskaart. Bij voorkeur is het paspoort of identiteitskaart nog zes maanden geldig na terugkomst in eigen land. Heb je geen Nederlandse identiteit? Dan kun je het beste contact opnemen met de ambassade. Je kunt naar Wales reizen met het vliegtuig, de boot, de trein of de auto.

Gezondheid in Wales

De gezondheid in Wales is prima en te vergelijken met die in Nederland. Er zijn voldoende dokters en ziekenhuizen waar je zonder problemen terecht kunt. Je hebt geen vaccinaties nodig voor een reis naar Engeland. Ook de hygiëne is goed. Het water kun je gewoon drinken en ook groente en fruit is betaalbaar. Voor je rondreis is een EHBO-setje echter wel aan te raden.

Engelse Pond

In Wales wordt betaald met de Engelse Pond. Op sommige toeristische plekken kun je ook betalen met de Euro. Je kunt overal goed pinnen in Wales, aangezien vrijwel overal werkende pinautomaten te vinden. Ook de creditcard wordt vrijwel overal geaccepteerd. Ook reischeques zijn goed in te wisselen.

Engels en Welsh

In Wales wordt Engels gesproken. Je kunt hiermee overal goed terecht. Ook wordt door zo’n 25% de taal het Welsh gesproken. Een oude Keltische taal die het nog steeds overleeft. Mensen die Welsh spreken kunnen doorgaans ook een woordje Engels en je kunt als toerist dus goed terecht in Wales. Het Welsh kom je zeker tegen in Zuid-Wales in een pub.

Tradities in Wales

Op 1 maart wordt in Wales altijd st. David’s day gevierd, de dag waarop de beschermheilige van Wales overleed. In heel Wales kun je veel traditionele dansen en liederen tegenkomen. Wat je ook vaak zult zien is het nationale symbool: een prei. Een ander nationaal symbool is de narcis, dit komt omdat prei en narcis in het Welsh dezelfde betekenis hebben.

Lees verder

© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 1958Zweden heeft in 1958 de eer om het WK voor dat jaar te mogen organiseren. Het speelsysteem is voor de laatste keer aange…
EK Hockey 2019: opzet, teams, uitslagen en speelschemaEK Hockey 2019: opzet, teams, uitslagen en speelschemaTussen 16 augustus 2019 en 24 augustus 2019 vindt het EK hockey voor de mannen plaats. Tegelijkertijd vindt het EK voor…
Wales, een eerste kennismakingCroeso y Cymru: Welkom in Wales. Als je de grens tussen Engeland en Wales overgaat word je verwelkomt met deze tekst. Be…
Wales voor beginnersSommige landen zijn zo veelzijdig dat ze elk type reiziger verzekeren van een unieke vakantie. Deze reisbestemmingen wor…

Vietnam, een land met een fijne sfeerVietnam, een land met een fijne sfeerVietnam is een land gelegen in Azië. Het grenst aan China, Cambodja en Laos. Ook grenst Vietnam aan de zee Golf van Tonk…
Marokko, een land met vier KoningsstedenMarokko, een land met vier KoningsstedenMarokko is een land dat in het noorden van Afrika ligt. In het Arabisch heet Marokko 'Maghreb' en dit betekent ook wel ‘…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jamieo, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ThreeCliffsBay.jos.500pix.jpg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.