Het Pantheon in Rome
In Rome zijn er een aantal gebouwen die je gezien moet hebben. Het Pantheon is er daar zeker een van. Deze tempel is al meer dan 19 eeuwen oud en zal er hopelijk nog een hele tijd staan.
De geschiedenis
Het Pantheon is een Romeinse tempel die gericht is aan alle goden. Pantheon (bestaande uit Pan = Alles en uit Theos = God) betekent ook letterlijk ‘alle goden‘. Het Pantheon werd gebouw tussen 118 en 125.
Het oorspronkelijke Pantheon is echter gebouwd in 27 voor Christus, maar werd verwoest in het jaar 80, tijdens de grote brand van Rome. Gelukkig liet kiezer Hadrianus die mooi gebouw op nieuw bouwen. De reden dat het Pantheon nog bestaat, terwijl veel andere Romeinse tempels zijn vernietig omdat zij als heidens werden beschouwd, is dat het Pantheon door Paus Bonifatius de 4e werd uitgeroepen tot kerk. Deze Paus had het Pantheon als geschenk ontvangen van de Keizer Phocas in het jaar 609. Op de gevels staat trouwens nog wel dat het Pantheon door de originele bouwer, Maruc Agrippa werd gebouwd. Dit wordt gezien als een teken van bescheidenheid van keizer Hadrianus. Het Pantheon werd later ook gebruikt om belangrijke Italiaanse personen te begraven.
Gezegde
Oorspronkelijk was het Pantheon versiert met brons, maar dit is er door Paus Barberini afgehaald. Hierna is het brons omgesmolten en hergebruikt in de Sint-Pieter. Omdat dat toen der tijd erg veel ophef met zich mee bracht bestaat er nog steeds een gezegde over. Deze luidt: Wat de Barbaren niet hebben gesloopt, hebben de Barberini wel afgebroken.
De bouw
Het Pantheon wordt gekenmerkt door zijn opening in het midden van de koepel. Deze opening word ook wel de oculus genoemd. Deze opening is niet opgevuld met glas of iets dergelijks, waardoor het bij slecht weer naar binnen kan regenen. De vloer is zo gebouwd dat het regenwater wordt afgevoerd, maar het kan er wel glad worden. De meeste mensen die het Pantheon bezoeken zullen het volgende niet door hebben, maar er zitten nogal wat aparte dingen in het ontwerp. Zo is de afstand van de grond tot de oculus 43 meter. Ook de diameter van de vloer is 43 meter. De koepel is precies zo gebouwd dat er een enorme bol met een diameter van 43 meter in zou passen.
De grote koepel
De koepel is gemaakt van beton en is lange tijd de grootste betonnen koepel op aarde geweest. Dit veranderde toen er een nog grotere koepel werd geplaatst op de Santa Maria Del Fiore. Deze koepel had een diameter die twee meter grote was dan die van het Pantheon. De koepel van de Sint-Pieter in Rome is net iets kleiner dan de koepel van het Pantheon.
De koepel heeft allemaal inhammetjes, waardoor het gewicht van de koepel niet zo groot is, maar zodat de koepel wel stevig is. De oculus heeft naast een opening naar de Goden nog een functie. De oculus zorgt er namelijk voor dat de koepel flexiebel is bij bijvoorbeeld een aardbeving. Dit is ook een van de redenen waarom dit gebouw er nog staat.
Ervaring
Het is een hele aparte ervaring om het Pantheon in te lopen. Je komt in een grote koepel, die toch groter is dan je vanaf buiten had verwacht. Op een mooie zonnige dag is het ook prachtig om de cirkel die de zon op de koepel achter langzaam te zien bewegen. Het Pantheon is een van de meest aparte gebouwen van Rome en is zeker een bezoek je waard.