Het Pantheon in Rome

Het Pantheon in Rome In Rome zijn er een aantal gebouwen die je gezien moet hebben. Het Pantheon is er daar zeker een van. Deze tempel is al meer dan 19 eeuwen oud en zal er hopelijk nog een hele tijd staan.

De geschiedenis

Het Pantheon is een Romeinse tempel die gericht is aan alle goden. Pantheon (bestaande uit Pan = Alles en uit Theos = God) betekent ook letterlijk ‘alle goden‘. Het Pantheon werd gebouw tussen 118 en 125.

Het oorspronkelijke Pantheon is echter gebouwd in 27 voor Christus, maar werd verwoest in het jaar 80, tijdens de grote brand van Rome. Gelukkig liet kiezer Hadrianus die mooi gebouw op nieuw bouwen. De reden dat het Pantheon nog bestaat, terwijl veel andere Romeinse tempels zijn vernietig omdat zij als heidens werden beschouwd, is dat het Pantheon door Paus Bonifatius de 4e werd uitgeroepen tot kerk. Deze Paus had het Pantheon als geschenk ontvangen van de Keizer Phocas in het jaar 609. Op de gevels staat trouwens nog wel dat het Pantheon door de originele bouwer, Maruc Agrippa werd gebouwd. Dit wordt gezien als een teken van bescheidenheid van keizer Hadrianus. Het Pantheon werd later ook gebruikt om belangrijke Italiaanse personen te begraven.

Gezegde

Oorspronkelijk was het Pantheon versiert met brons, maar dit is er door Paus Barberini afgehaald. Hierna is het brons omgesmolten en hergebruikt in de Sint-Pieter. Omdat dat toen der tijd erg veel ophef met zich mee bracht bestaat er nog steeds een gezegde over. Deze luidt: Wat de Barbaren niet hebben gesloopt, hebben de Barberini wel afgebroken.


De bouw

Het Pantheon wordt gekenmerkt door zijn opening in het midden van de koepel. Deze opening word ook wel de oculus genoemd. Deze opening is niet opgevuld met glas of iets dergelijks, waardoor het bij slecht weer naar binnen kan regenen. De vloer is zo gebouwd dat het regenwater wordt afgevoerd, maar het kan er wel glad worden. De meeste mensen die het Pantheon bezoeken zullen het volgende niet door hebben, maar er zitten nogal wat aparte dingen in het ontwerp. Zo is de afstand van de grond tot de oculus 43 meter. Ook de diameter van de vloer is 43 meter. De koepel is precies zo gebouwd dat er een enorme bol met een diameter van 43 meter in zou passen.


De grote koepel

Bron: Poepoe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Poepoe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
De koepel is gemaakt van beton en is lange tijd de grootste betonnen koepel op aarde geweest. Dit veranderde toen er een nog grotere koepel werd geplaatst op de Santa Maria Del Fiore. Deze koepel had een diameter die twee meter grote was dan die van het Pantheon. De koepel van de Sint-Pieter in Rome is net iets kleiner dan de koepel van het Pantheon.

De koepel heeft allemaal inhammetjes, waardoor het gewicht van de koepel niet zo groot is, maar zodat de koepel wel stevig is. De oculus heeft naast een opening naar de Goden nog een functie. De oculus zorgt er namelijk voor dat de koepel flexiebel is bij bijvoorbeeld een aardbeving. Dit is ook een van de redenen waarom dit gebouw er nog staat.

Ervaring

Het is een hele aparte ervaring om het Pantheon in te lopen. Je komt in een grote koepel, die toch groter is dan je vanaf buiten had verwacht. Op een mooie zonnige dag is het ook prachtig om de cirkel die de zon op de koepel achter langzaam te zien bewegen. Het Pantheon is een van de meest aparte gebouwen van Rome en is zeker een bezoek je waard.
© 2008 - 2024 Dribbel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rome: het Pantheon, voorbeeld van antieke bouwkunstRome: het Pantheon, voorbeeld van antieke bouwkunstHet Pantheon bestaat uit een rechthoek, met een door granieten pilaren gedragen dak, en een rondbouw, met een grote half…
De verbazingwekkende waarheid achter het Pantheon in RomeDe verbazingwekkende waarheid achter het Pantheon in RomeHet Pantheon in Rome is een van de meest beschreven gebouwen uit de oudheid, maar is desondanks nooit helemaal begrepen.…
Bezienswaardigheden RomeRome is een stad met veel historische bezienswaardigheden. Waar moet je in Rome zeker een keer zijn geweest?
Koepel: bijzondere bouwconstructie ook in NederlandKoepel: bijzondere bouwconstructie ook in NederlandMet een koepel wordt in de bouwkunde een halfbolvorming dak bedoeld. Koepels zijn vooral in het verleden toegepast in ge…

Avignon. de pausenstad; vakantie in FrankrijkAvignon, gelegen in de Provence, is bekend om zijn beroemde "halve" brug; le Pont d'Avignon en om het feit dat in de mid…
China; de geschiedenis van BeijingDe hoofdstad van China staat op het volop in de aandacht. In de zomer van 2008 is het namelijk gastheer van de Olympisch…
Bronnen en referenties
Dribbel (56 artikelen)
Gepubliceerd: 22-04-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.