Topbestemming Beijing
Op een kleine 10 uur vliegen ligt een topbestemming: Beijing. De cultuur en de vele bezienswaardigheden in de miljoenenstad hebben een enorme aantrekkingskracht op de moderne reiziger. Overal waar men komt in de stad blijft men zich verbazen. Altijd is er iets te zien of te doen. De hoofdstad van China is een metropool met 23 miljoen mensen. Het aantrekkelijke aan de stad is dat er zowel historische als moderne bezienswaardigheden zijn. Bovendien ligt de stad dichtbij een andere topattractie in China: de Chinese muur.
Inhoud
Plan meerdere dagen voor een bezoek aan Beijing
Alles in China is groot. Ook Beijing. Er wonen veel meer mensen in deze stad dan alle inwoners in ons eigen land bij elkaar. Door de toegenomen welvaart hebben veel Chinezen een auto kunnen kopen. Dus heb je ook hier last van de onvermijdelijke files. En ook de bezienswaardigheden zijn verspreid over een groot gebied. Komt nog bij dat de bezienswaardigheden op zichzelf ook allemaal groot en uitgebreid zijn. Houdt er dus altijd rekening mee dat niet alles op één dag gezien en gedaan kan worden. Trek er meerdere dagen voor uit.
De bekendste en meest bezochte bestemmingen in Beijing
De stad heeft natuurlijk ontzettend veel bezienswaardigheden. En ook “verborgen” of onbekende attracties. Het leukst zijn de onvergetelijke indrukken op straat. Maar natuurlijk heeft de stad zijn eigen topattracties. De populairste en dus ook de drukstbezochte bezienswaardigheden in en rond Beijing:
- De Verboden Stad
- Temple of Heaven
- Het Tianmen plein
- Het Zomerpaleis
- De Chinese Muur
De Verboden Stad
Vanaf 1420 tot ongeveer 1920 was dit het keizerlijke hof. De “gewone man” mocht hier niet komen. De Verboden Stad is open voor het publiek sinds 1949 en staat op de lijst van het Werelderfgoed. Nu is het er dus wel druk. Er stoppen veel bussen met drommen mensen er in. Door de grote ruimte verspreidt deze menigte zich na de entree, zodat men alles toch goed kan bekijken.
Een ommuurd complex
Het hele complex van de Verboden Stad is 960 meter lang en 750 meter breed. Er omheen is een 10 meter hoge muur gebouwd. Met bijbehorende gracht. Het is mogelijk om helemaal rond de muur en de gracht te lopen. Op elke hoek staat een indrukwekkende wachttoren. En bij elke hoofdwindrichting hoort een poort. De hoofdingang is aan de kant van het Tian'anmen plein.
De Temple of Heaven
De Tempel van de Hemel ligt in een uitgestrekt park in het zuiden van Beijing. Hier werden door de keizers offers gebracht om de goden gunstig gezind te stemmen voor de oogst. Het complex bestaat uit een grote ronde hal, waar voor de goede oogst werd gebeden. Er is een hal van keizerlijke onthouding, een open altaar van de hemel en enkele bijgebouwen. De meeste aantrekkingskracht heeft de Echomuur.De Temple of Heaven wordt omsloten door een lange muur. Het hogere, noordelijke deel van de muur staat symbool voor de hemel en het (lagere) zuidelijk plein symboliseert de aarde.
Meedoen met de lokale bevolking in het park
Het leuke van het park is dat er altijd veel activiteiten van de lokale bevolking zijn. Men is aan het vliegeren, spelletjes aan het doen, muziekinstrumenten aan het bespelen, kalligraferen en tai chi of kung fu aan het beoefenen. Vaak wordt de toerist uitgenodigd om deel te nemen aan een spel.
Het Tian’anmen plein
Het Plein van de Hemelse Vrede wordt het grootste plein ter wereld genoemd. Het plein is 880 meter lang en 500 meter breed. Op dit gigantische plein kunnen minstens een miljoen mensen samenkomen. Het is een plein met een belangrijke culturele betekenis en staat symbool voor verschillende belangrijke gebeurtenissen in de Chinese geschiedenis. Zoals 1989, toen een botsing tussen ordetroepen en studentenprotesten volkomen uit de hand liep. In het midden van het Tian’anmen Plein staat een granieten monument met een inscriptie van Mao.
Het Zomerpaleis
Het Zomerpaleis is een van de meest indrukwekkende paleizen in heel China. Het ligt op een heuvel aan een kunstmatig aangelegd meer. Het Zomerpaleis bestaat uit vele paleizen, tempels, paviljoenen, bruggen, pagodes en ontelbare wandelpaden in uitgestrekte tuinen. Het geheel ligt dan ook op een zeer uitgestrekt oppervlak. Omdat de zomers in Beijing erg warm kunnen zijn gingen de keizers en zijn gevolg tijdelijk naar het Zomerpaleis, omdat het daar veel beter toeven was. Direct bij binnenkomst in het park kan men een boot nemen voor een tochtje over het meer. Het Zomerpaleis is in 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst.
Een bezoek aan een hutong
Zeer bijzonder is om een keer een kijkje in een hutong te nemen. Dit zijn traditionele, ommuurde stadsgedeelten die uit zeer nauwe straatjes bestaan. De huisjes zijn klein, laag en maken deel uit van een huizenblok. Veel van deze huisjes hebben maar enkele kamers die moeten dienen als keuken, slaapkamer, was gedeelte en woonkamer tegelijk. Vaak heeft men een centrale toilet- en wasgelegenheid. Omdat de woon- en leefomstandigheden erg slecht zijn, verlaten veel Chinezen deze wijken als het mogelijk is. Er zijn echter ook hutongs die worden opgeknapt, voorzien van water en elektra en onderdeel zijn van een toeristische route. Bezoeken te voet, per fiets en zelfs per riksja is mogelijk.
Het Olympisch park
In 2008 zijn in Beijing de olympische Spelen gehouden. Het waren de grootste en duurste Olympische Spelen ooit. Wat vaak gebeurd is dat Olympische plaatsen na afloop van de spelen verlaten spooksteden worden. De uitdaging voor Beijing was, zowel het Olympisch dorp als de stadions en faciliteiten zó in te richten, dat er na afloop van de Spelen nog optimaal gebruikt gemaakt werd van alles. Dat is bijvoorbeeld voor het Nationale Stadion niet helemaal gelukt, maar wie een bezoek brengt aan het park, zal versteld zijn van de vele mensen die er rondlopen en geld spenderen.
Het Nationale Stadion (het Vogelnest; bekend van de openings- en sluitingsceremonie) en het Olympisch Zwembad (Waterkubus) zijn de bekendste gebouwen. De meeste mensen bezoeken enkel het Nationale Stadion en lopen wat over het terrein, maar ook het zwembad is open voor een bezichtiging. In beide stadions is er nog veel informatie te vinden over de spelen.Het Olympisch dorp is direct na de spelen in gebruik genomen als woonruimte.