Suzhou, stad vol tuinen

Suzhou, stad vol tuinen De Chinese stad Suzhou ligt in de buurt van Shanghai en is daardoor een mooie plek voor een dagtrip, prima te doen met de hogesnelheidstrein. Veel Chinese toeristen gaan hierheen om de tuinen te bezoeken, dus verwacht in de vakantietijden veel tourgroepen. Maar de tuinen van Suzhou zijn zeker de moeite waard.
Alle prijzen genoemd in dit artikel zijn van juli 2012.

Achtergrond

Suzhou in de Jiangsu provincie is een van de populairste bestemmingen voor Chinese toeristen en terecht. De tuinen staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en daarnaast is er een interessante variatie aan bezienswaardigheden: tempels, pagoda's, bruggen, kanalen.

Suzhou bestaat al ruim 2500 jaar en groeide als handelsstad door de aanleg van het Grote Kanaal. Dit Kanaal verbond verschillende natuurlijke waterwegen met elkaar zodat troepen en voorraden makkelijker vervoerd konden worden. De huidige omvang van het centrum stamt uit de 12e eeuw. De voornaamste handelsproducten waren graan en zijde. De stad trok aristocraten, artiesten en geleerden die villa's en tuinen aanlegden. Het hoogtepunt hiervan was in de 16e eew toen er ca. 100 tuinen waren. Het werd het Venetië van het Oosten genoemd door de kanalen in de stad, de witgepleisterde huizen en straten met kinderkopjes. Marco Polo bezocht de stad tijdens zijn reizen door China.

Suzhou heeft bijna 6 miljoen inwoners, iets wat je niet direct merkt in het centrum. Natuurlijk zijn er veel mensen (het blijft China), maar de gebouwen zijn eigenlijk allemaal laagbouw. Dit komt doordat het centrum redelijk authentiek wordt gehouden terwijl de massa in de hoogbouw daarbuiten leeft. Dit contrast is te zien als je een van de pagoda's in de stad beklimt. Het centrum wordt omgeven door een rechthoekig kanaal, Waicheng He, en daarbuiten zie je de typische Chinese woontorens.

Tuinen

Van de 100 tuinen enkele eeuwen geleden zijn er nog maar een paar over. Voor ongetrainde westerse ogen zien ze er allemaal enigszins hetzelfde uit, dus kies er twee of drie uit en dan heb je het wel gezien. De prijzen verschillen voor hoog- en laagseizoen. De twee beste tuinen zijn naar mijn mening de Tuin van de meester der netten en de Tuin om in te vertoeven.

Tuin van de meester der netten
  • Engelse naam: Garden of the master of the nets
  • Chinese naam: 网师园
  • Chinese naam (pinyin): wang shi yuan
  • Toegang hoogseizoen: 30 yuan
  • Toegang laagseizoen: 20 yuan
  • Openingstijden: 08.00-17.00 uur

Deze kleine tuin stamt uit de 12e eeuw en wordt gezien als de best bewaarde. Er zijn maar drie delen: oost, west en midden. Aan de oostkant was een verblijf voor gasten, het middenstuk is de centrale tuin en in het westen ligt het Spring Rear Cottage waar de meester studeerde. Door het gebruik van doorkijkjes en labyrintachtige paadjes lijkt de tuin veel groter dan deze in werkelijkheid is.

Bereikbaarheid: twee kleine straatjes leiden naar de tuin. De ene is een straatje aan Daichengqiao Lu, de andere aan Shiquan Jie. De tuin staat duidelijk aangegeven op borden.

Tuin om in te vertoeven

  • Engelse naam: Garden to linger in of Lingering garden
  • Chinese naam: 留园
  • Chinese naam (pinyin): liu yuan
  • Toegang hoogseizoen: 40 yuan
  • Toegang laagseizoen: 30 yuan
  • Openingstijden: 07.30-17.00 uur

Deze tuin is groot, zo'n drie hectare. De tuin is aangelegd voor zieken die hier konden genezen. In deze tuin zie je veel rotsen, o.a. een van 6,5m hoog. Verder zijn er de klassieke elementen van een Chinese tuin: een boogbrug, vijvers, waterlelies, maar ook bamboebos, een gedeelte met bonsaibomen.

Andere bezienswaardigheden

Suzhou heeft meer dan alleen tuinen. Zo is er een Boeddhistische tempel met mosterdgele muren iets buiten de stad waar je lekker even de rust en schaduw op kan zoeken. Er is een gratis Zijdemuseum en wie de tegenoverliggende Pagode beklimt heeft een uitzicht over de oude en nieuwe stad. Het kanaal dat de oude stad omzoomt heeft een aantal oude bruggetjes. Als laatste zijn er de typische Chinese winkelgebieden waar vooral toeristische waar wordt verkocht.

Naar Suzhou

Suzhou is eenvoudig te bezoeken als dagtrip vanuit Shanghai. Verschillende treinen gaan dagelijks zowel tussen Shanghai's centraal station naar Suzhou als vanuit Hongqiao treinstation. De reistijd vanuit centraal met de hogesnelheidstrein is ongeveer 30 minuten. Als buitenlander kun je geen kaartje kopen voor de hogesnelheidstreinen bij de automaat, omdat je identificatienummer op het kaartje hoort te staan (kaartjes zijn dus persoonlijk en niet overdraagbaar). De machines kunnen dit niet voor buitenlandse paspoorten en je moet dus naar het loket. Je kunt de machines wel gebruiken om te kijken hoe laat de treinen gaan en alvast een keuze maken, want ze zijn beschikbaar in het Engels. Op het centraal station is er een Engelstalig loket (nummer 10). Zorg dat je je paspoort bij je hebt, want ook al weet je jouw nummer uit je hoofd, je krijgt geen kaartje.

Er zijn twee Suzhous in China: een in Anhui en een in Jiangsu, dus zorg dat je de goede stad te pakken hebt. Een enkeltje met de hogesnelheidstrein kost 40 yuan vanuit Shanghai, dus als het heel veel meer is, heb je de verkeerde Suzhou. Er zijn ook bussen naar Suzhou, maar met de snelle treinverbinding is dit niet echt een interessante reismethode meer.

Let op dat een treinkaartje in China specifiek is voor een bepaalde datum en tijd. Het is het beste om ervoor te zorgen dat je bijtijds op het station bent, omdat je tassen gescand worden bij binnenkomst in het station en kaartjes gecontroleerd worden voordat je het perron op gaat. Je wordt geacht om de juiste wachtruimte op te zoeken voor jouw trein. Raak je kaartje niet kwijt, want bij aankomst is er weer een controle.

Je kunt maximaal 20 dagen van tevoren kaartjes kopen, maar dit is lastiger rond de grote feestdagen zoals Chinees Nieuwjaar in januari-februari en de Gouden Week in het begin van oktober. Specifieke reisorganisaties bieden online boekingen aan voor buitenlanders die betaald worden met Paypal, maar let op dat je dan minimaal drie of vijf dagen van tevoren je kaartje moet kopen en je te maken krijgt met servicekosten.

Suzhou heeft geen vliegveld, maar wel een bootverbinding met Hangzhou over het Grote Kanaal.

In Suzhou

Als je aankomt op het station, neem de noorduitgang. Er lopen hier veel aanbieders rond van tours, maar dat is enkel in het Chinees. Met wat geluk kun je een plattegrond kopen die zowel Chinees als Engels heeft. Als je met je rug naar het station staat, is de straat die ervoor loopt Suzhan Lu. Het busstation ligt aan je rechterhand en de lokale bussen stoppen aan Suzhan Lu. Als je wilt lopen, houd dan rechts aan en volg Suzhan Lu tot de kruising met Renmin Lu. Ga hier weer rechts en loop onder de tunnel door en voer de brug. Je bent nu een paar honderd meter verwijderd van de Noord Pagode en het Zijdemuseum.

Voor een bezoeker die geen Chinees spreekt, is het het handigst om de stad per fiets te verkennen. Het centrum is ca. 2,5 bij 4 km. Koop een plattegrond en ga naar de fietsverhuurder in een straatje vlak na het Suzhou Cultural Center. Dit staat ook in het Engels aangegeven. De goede man spreekt geen woord Engels, maar heeft een briefje met daarop de voorwaarden. Je betaalt 20 yuan voor de dag en geeft als onderpand je paspoort of 300 yuan. Je moet de fiets voor 18.00 uur terugbrengen.
© 2013 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Suzhou bij Sjanghai: Unesco werelderfgoed met 50 tuinenSuzhou bij Sjanghai: Unesco werelderfgoed met 50 tuinenSuzhou (ook wel Jiangsu genoemd) in China telt voor onze begrippen het onbegrijpelijke aantal van ruim twee miljoen inwo…
Bezienswaardigheden Myanmar (Birma)Bezienswaardigheden Myanmar (Birma)Myanmar, het voormalige Birma, is een echte cultuurbestemming. Door het hele land zijn duizenden pagodes te vinden, alle…
Boeddhistische tempel: Chinese verstilling in AmsterdamBoeddhistische tempel: Chinese verstilling in AmsterdamIn het hart van Amsterdams China Town, op de Zeedijk, staat de kleurrijke humanistisch boeddhistische tempel van meester…
Hangzhou - Hemel op AardeHangzhou - Hemel op AardeHangzhou is de hoofdstad van de Chinese provincie Zhejiang. Niet heel bekend in Europa, staat het onder Chinezen echter…

Met de hop on – hop off bus door NewcastleMet de hop on – hop off bus door NewcastleErg populair zijn de mini-cruises naar Newcastle upon Tyne. Het grootste voordeel is wellicht het relatief lage prijskaa…
Architecturale highlights in DublinVoordat je Dublin gaat bezoeken, is het handig om een beetje een idee te hebben van hoe de stad in elkaar zit. Wat je ab…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Sui_Dynasty
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Canal_of_China
  • Lonely Planet China, 2007
  • Eigen ervaringen in juli 2012
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.