Met de hop on – hop off bus door Newcastle

Met de hop on – hop off bus door Newcastle Erg populair zijn de mini-cruises naar Newcastle upon Tyne. Het grootste voordeel is wellicht het relatief lage prijskaartje dat aan deze cruises hangt, vooral wanneer je gebruik maakt van een van de vele speciale acties. Een nadeel echter is, wanneer je geen extra nacht in Newcastle blijft, je er gemiddeld maar een halve dag daadwerkelijk kunt doorbrengen. Dit is erg weinig wanneer je meerdere bezienswaardigheden wilt bezoeken. Maar door gebruik te maken van de hop on - hop off bus, heb je de mogelijkheid om de belangrijkste bezienswaardigheden ten minste te zien en om er daarnaast een of meerdere van dichtbij en / of van binnen te bewonderen. De hop on – hop off bus tour start bij het centraal treinstation van Newcastle upon Tyne (hier stopt de transferbus vanuit de haven) en rijdt in ongeveer een uur tijd langs zeventien haltes. De prijs voor een ticket is zo’n acht pond (ongeveer tien euro); er geldt een reductie voor kinderen t/m 15 jaar, families, studenten en senioren. Het ticket is 24 uur geldig: je kunt net zo vaak rondrijden als je wilt en ook in- en uitstappen bij elke gewenste halte. Het meest efficiënt is het om te beginnen met een volledig rondje (bij mooi weer bij voorkeur bovenop het dak met vrij zicht over de stad en de bezienswaardigheden). Tijdens deze rit kun je dan bepalen waar je graag even wilt rondkijken en welke bezienswaardigheden je het liefst van dichterbij en / of van binnen wilt bekijken; zo kun je de uit- en instappunten vaststellen voor de volgende ronde (eventueel kun je dan beneden in de bus en dichter bij de deur gaan zitten, maar dat is niet noodzakelijk: je moet immers op de bel drukken als je bij de volgende halte wilt uitstappen). Houd goed de instaptijden in de gaten, zeker wanneer je een stuk zelf gaat lopen en je een of meerdere haltes verder gaat instappen. Maar zorg er vooral voor dat je op tijd terug bent bij het centraal station, zodat je ook op tijd terug kunt zijn voor de laatste transferbus terug naar de haven (taxi’s zijn duur).

Halte 1 – Centraal Station

Aan het plein bij het centraal station bevindt zich halte 1 van de hop on – hop off bus; de tour start hier. Vanaf hier is niet alleen het station dichtbij, maar ook de metro, de St. Mary’s Cathedral en het Centre for Life Discovery Museum. De metro is handig voor het bezoeken van bezienswaardigheden die niet op de route van de hop on – hop off bus liggen, wat overigens wel geschikter is bij een meerdaags bezoek aan Newcastle. St. Mary’s Cathedral is een monumentale, katholieke kerk uit 1844. De kerk zelf is dagelijks te bezoeken, inclusief het Sacrament van de Biecht, en van maandag t/m vrijdag is er ook toegang tot de expositie van het Heilig Sacrament. Het Centre for Life Discovery Museum is een unieke combinatie van permanente en tijdelijke tentoonstellingen, een wetenschappelijk theater, een planetarium en een 4D theater. Beschermheer van Life is James Wattson, Nobelprijswinnaar en medeontdekker van de structuur van DNA. Halte 1 is tevens eindpunt van de hop on – hop off bus tour.

Halte 2 – Clayton Street

Clayton Street is de uitstaphalte voor Grainger Market. Grainger Market is een monumentaal pand uit 1835 waarin een traditionele markt is gevestigd. Op deze populaire markt wordt een compleet skala aan producten te koop aangeboden: van verse groenten en fruit, vlees en vis tot handgemaakte ambachten, hardware en fournituren. Verder zijn er diverse cafés en eetgelegenheden van Engelse muffins en taarten tot een volledig en typisch Engels ontbijt en de Marks and Spencer Penny Bazaar, de allerkleinste Marks en Spencer winkel ter wereld. Grainger Market is geopend van 09.00 tot 17.00 op maandag en woensdag en van 09.00 tot 17.30 op dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, maar is vooralsnog gesloten op feestdagen.

Halte 3 – Newgate Street

Als je uitstapt bij halte 3, kun je via Newgate Street The Gate, China Town en Blackfriars Monastery bezoeken. The Gate is het op negentien locaties en drie verdiepingen verdeeld entertainment centrum. Je vindt hier onder andere een 12-schermen bioscoop, een casino, theater, poppodium en bars. Chinatown in Newcastle is een van de vijf China Towns in Engeland, de andere vier bevinden zich in London, Manchester, Birmingham en Liverpool. In China Town vind je restaurants, cafés en winkels voor van alles en nog wat dat met eten te maken heeft. Het Blackfriars Monatery is een uit 13de eeuw stammend en gerestaureerd klooster.

Halte 4 – Hay Market Barras Bridge

Halte 4, Hay Market Barras Bridge is de uitstaphalte voor de universiteiten, het civiele centrum, Northumberland Street en de metro. Een paar van de ongeveer tien hogescholen en universiteiten van Newcastle bevinden zich rond de Hay Market Bridge, waar ook een groot aantal instanties uit de civiele sector gevestigd zijn. Northumberland Street is de belangrijkste winkelstraat van Newcastle en is na Oxford Street in Londen ook de duurste winkelstraat; het is de thuisbasis van verschillende bekende winkels, cafés en banken.

Halte 5 – Great North Museum

Als je uitstapt bij halte 5, kom je terecht bij het Great North Museum, maar ook het Museum of Antiquities, het Shefton Museum, de Hatton Gallery en het Hannock Museum zijn op loopafstand.

Halte 6 – St. James Park Shearer’s Bar

Halte 6 ligt pal tegenover St. James Park Stadium en Shearer’s Bar. St. James Park Stadium is het voetbalstadion van Newcastle United Football Club, waar onder andere het standbeeld van Sir Bobby Robson te bewonderen is. Verder zijn er rondleidingen door het stadion, de zogeheten Stadium Tours, mogelijk en kan je er de enorme Newcastle United Football Club fanshop binnengaan. Onder de Gallowgate tribune bevindt zich de Shearer’s bar, genoemd naar Newcastles grootste voetballegende. De drie verdiepingen tellende bar is dagelijks geopend en is meer dan een bar, waar bekroonde top chefs in de keuken bijzondere gerechten bereiden en zo’n vier televisies ervoor zorgen dat de gasten niets van hun favoriete sport hoeven te missen. Vanaf halte zes is het maar een klein stukje lopen naar Leazes Park, het in 1873 geopende en daarmee oudste park van de stad.

Halte 7 – Gallowgate

Als je uitstapt bij halte 7, kun je net zoals bij halte 3 Chinatown en Blackfriars Monastary bezoeken met daarbij de City Walls. De Newcastle stadsmuur is een middeleeuwse verdedigingsmuur die in de 13de en 14de eeuw is gebouwd en deze beschermde de stad tegen aanvallen en bezetting in tijden van conflict. Er is door de jaren heen veel gesloopt en ook veel gerestaureerd, maar de deels onderbroken resten zijn nog zeker het bezoeken waard. In China Town wordt elk jaar het Chinese Nieuwjaar gevierd.

Halte 8 – Blackett Street

Halte 8, Blackett Street is de toegangspoort tot Eldon Square Shopping Centre, Monument Mall Shopping Centre en het City Centre met tal van winkels, cafés en restaurants. Bij Blackett Street is ook de metro toegankelijk.

Halte 9 – Blue Carpet

Als je uitstapt bij halte 9 kun je de Lain Art Gallery en de Central Library bezoeken. De Lain Art Gallery werd geopend in 1904, wordt beheerd door Tyne & Wear Archief en Media, gesponsord door het ministerie van Cultuur, Media en Sport en herbergt een collectie schilderijen, aquarellen en historische voorwerpen waaronder Necastle zilver. De Central Library is de nieuwe, uit zes verdiepingen bestaande stadsbibliotheek met onder andere een uitkijkplatform, openbare kunst, een café, 185 zetels prestatieruimte, expositieruimte en de Newcastle Collection presentatie.

Halte 10 – Quayside, opposite Law Courts

Halte 8, Quayside is de ideale uitstaphalte voor de Gateshead Millennium Bridge, Quayside Art en wandelingen door Quayside en langs de Tyne. De Quayside Millennium Bridge is een brug voor voetgangers en fietsers over de Tyne. De brug is het zestiende hoogste gebouw van Newcastle en heeft als bijnaam ‘Blinking Eye Bridge’ vanwege zijn vorm en kantelbare methode. Iets verderop ligt de bekende Tyne Bridge en nog een aantal bruggen meer, zowel voor auto’s als voor de trein. Tijdens een wandeling langs de Tyne is het uizicht op de verschillende, en in totaal zeven min of meer bij elkaar komende, bruggen uniek.

Halte 11 – Quayside, Guildhal

Als je uitstapt bij halte 11, kom je midden in het historische hart van Quayside. Hier bevindt zich ook het Tourist Information Centre en het Bessie Surtees House. Quayside is een gezellige buurt met nostalgische straatjes, monumentale panden en gemoedelijke kroegen en restaurantjes, waar het erg leuk rondwandelen is. Het Bessie Surtees House is de naam van twee koopmanshuizen die in de 16de en 17de eeuw werden gebouwd en zijn een mooi voorbeeld van de binnenlandse Jacobijnse architectuur. Op de eerste verdieping is een tentoonstelling van de geschiedenis van de gebouwen te vinden.

Halte 12 – Baltic Square

Halte 12, Baltic Square is net zoals halte 10 een uitstapplaats voor de Gateshead Millennium Bridge, maar het is vooral de toegangspoort voor Baltic – The Centre for Contemporary Art.

Halte 13 – St. Mary’s Square

Als je uitstapt bij halte 13 op St. Mary’s Square kun je een bezoek brengen aan The Sage Gateshead Music Centre en het Gateshead Heritage Centre. The Sage Gateshead Music Centre opende in 2004 en is het centrum voor muzikale opleidingen, presentaties en conferenties. Het Gateshead Heritage Centre is gebaseerd op de voormalige en uit de 12de eeuw daterende Mariakerk. Het is nu een monumentaal pand en het aangrenzende kerkhof werd al in 1853 gesloten voor begrafenissen, maar bezit nog steeds een aantal goed gesneden en unieke grafstenen uit de 18de en vroeg 19de eeuw. Verder is er een afdeling gevestigd waar men naar voorouders kan zoeken en vinden er het hele jaar door een breed programma aan evenementen plaats.

Halte 14 – Tyne Bridge

Halte 14 zet je vlakbij de Tyne Bridge af. Ook op loopafstand staat het Hilton hotel en in vijf tot tien minuten loop je naar het Gateshead Town Centre. De zeven bruggen over de Tyne verbindt Gateshead met Newcastle.

Halte 15 – Market Street

Als je uitstapt bij halte 15 op Market Street, heb je net zoals bij halte 2, de mogelijkheid om Grainger Market te bezoeken. Ook dichtbij zijn een Tourist Information Centre, Pavement Cafes oftewel terrasjes, Central Arcade, Theatre Royal en City Centre Shops met onder andere een groot aantal modewinkels. Central Arcade is een elegante, in 1904 gebouwde winkelgalerij waar onder ander Starbucks gevestigd is. Theatre Royal is een in 1837 geopende theater dat na een brand in 1901 werd heropend. In 1980 is er begonnen met het restaureren, waarna het in 1988 opnieuw werd heropend. De laatste heropening van dit monumentale theater was in 2011.

Halte 16 – Mosley Street

Halte 16 zet je af in Mosley Street waar zich tal van locale bars en restaurants bevinden. Als je je onder de locals van Newcastle wilt begeven, dan moet je hier uitstappen voor een hapje en / of een drankje.

Halte 17 – St. Nicholas Street

Als je uitstapt bij halte 7 op St. Nicholas Street, kun je de St. Nicholas Cathedral, Castle Keep en de Black Gate bezoeken. De St. Nicholas Cathedral is gewijd aan St. Nicolaas en het eerste kerkje stond er al in 1091, totdat deze door brand werd verwoest in 1216. In de 14de eeuw werd er op dezelfde plaats een grotere kerk gebouwd die in 1862 als kathedraal werd ingewijd door koningin Victoria. Het kasteel Castle Keep, met de Black Gate, is een ford uit 1018 dat in de 12de eeuw Hendrik II en in de 13de eeuw Hendrik III toebehoorde. Het kasteel ligt niet zo ver van het centraal station en het poortgebouw is bijna volledig gevuld door een spoorwegviaduct.

Na de laatste halte 17 op het eindpunt, rijdt de hop on – hop off bus weer door naar het startpunt van de hop on, hop off tour bij halte 1.
© 2013 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Newcastle, bruisend winkelparadijsNewcastle, bruisend winkelparadijsHet Engelse Newcastle is een wereldse stad waar moderne winkelparadijzen en ouderwetse markten wonderbaarlijk samen gaan…
Strakke billen met de 30 day butt challengeStrakke billen met de 30 day butt challengeWil jij jezelf eens goed uitdagen en tegelijkertijd werken aan je billen? Met de 30 day butt challenge ben je dertig dag…
Grondwerk met je paard: ClickertrainingClickertraining is een fijne en effeciente methode om je paard te trainen. Door middel van een positieve beloning ga je…
Anatomie van de elektrische gitaarAnatomie van de elektrische gitaarAltijd willen weten waar de elektrische gitaar nou uit bestaat? In dit artikel worden alle onderdelen van de elektrische…

10 parken in Amsterdam10 parken in AmsterdamIn de hoofdstad van Nederland, het prachtige Amsterdam, vind je tussen de bebouwing vele parken. Sommige parken zijn al…
Suzhou, stad vol tuinenSuzhou, stad vol tuinenDe Chinese stad Suzhou ligt in de buurt van Shanghai en is daardoor een mooie plek voor een dagtrip, prima te doen met d…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.org
  • www.city-sightseeing.com
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.