Newcastle, bruisend winkelparadijs

Newcastle, bruisend winkelparadijs Het Engelse Newcastle is een wereldse stad waar moderne winkelparadijzen en ouderwetse markten wonderbaarlijk samen gaan. Ten zuiden van de rivier de Tyne, in Gateshead, vind je het grootste winkelcentrum van Europa: Het MetroCentre. Je kunt er eindeloos winkelen tot je er bij neervalt. Het hoogtepunt van de levendige stad is echter de Tyne zelf met zijn lange wandelpromenades langs de oevers en zijn vele bruggen, waaronder de hypermoderne Millennium Bridge. Newcastle bruist!

Eldon Square

Newcastle Gateshead is een tweelingstad. Newcastle ligt aan de noordkant van de Tyne, en Gateshead in het zuidelijk deel. In het oude stadsdeel ten noorden van het Centraal Station liggen diverse winkelstraten en centra, waaronder Eldon Square, dat geheel overdekt is. Het bevat 156 winkels, waaronder Marks and Spencer, John Lewis en Fenwick. Eldon Garden en Monument Hall zijn andere winkelcentra in het stadscentrum. Northumberland Street vormt de belangrijkste winkelstraat. Megastores, gesorteerd op elk vlak, kun je hier plenty vinden. Het winkelgebied is overzichtelijk en compact en alles is te belopen. Grey’s Monument is een standbeeld voor de voormalige prime minister Earl Grey. Voor wie toch nog verdwaalt: Grey's monument vormt een soort centraal punt. Hoe je ook wandelt, alles leidt altijd weer terug naar dit beeld. Grainger Market is een overdekte markt dat een bekend stukje geschiedenis van de stad vormt. Je vindt er talloze kraampjes die niets met elkaar te maken hebben. Wees niet verrast als er een karretje met een dood varken voorbij komt rijden en er driftig geschreeuwd wordt dat je opzij moet gaan. Vlees, computerspellen, kleren... alles is verkrijgbaar. Je valt van de ene verbazing in de andere.

MetroCentre

Newcastle's winkelhoogtepunt is MetroCentre waar honderden winkels, warenhuizen, restaurants en zelfs een overdekt pretpark (The New MetroLand ) zijn gelegen. De bus vertrekt vanaf het station in Newcastle en doet er ongeveer een kwartier over om MetroCentre te bereiken. Nergens in Europa vind je een groter aanbod van winkels en restaurants en je kunt er met gemak dagen doorbrengen en steeds weer iets anders zien. Er zijn in totaal 330 shops inclusief warenhuizen zoals Debenhams, House of Fraser en Marks and Spencer. Ook zijn er gedeelten met een thema, zoals The Forum, The Studio, The Village en Garden Court waar je kleinere winkeltjes vindt. Overal hangen plattegronden zodat het niet mis kan gaan. Het overdekte pretpark is eveneens het grootste indoor amusementspark van Europa met een bioscoop en een entertainment centre waar je kunt lasergamen en bowlen. Het aantal restaurants in MetroCentre is meer dan vijftig. Winkels zijn ook in de avonden open en ook op zondag.

De Millennium Bridge

De bruggen over de Tyne geven de stad een eigen gezicht. De rivier de Tyne ligt laag in het landschap, de stad zelf ligt op heuvels dus als je naar de Tyne loopt vanuit het centrum moet je een heel eind naar beneden. Eenmaal aan de kade van de Tyne word je verrast door de uitstraling van de stad, de mengelmoes van historisch en trendy en de enorme rij bruggen die op grote hoogten over de Tyne lijken te zweven. De belangrijkste brug is de originele Millennium Brug, een wonder van architectuur. Het werd geopend in 2001. Om de schepen door te laten opent en sluit de brug zich als een enorm ooglid. De brug kan dus knipogen! Je kunt er overheen lopen en prachtige foto's maken van de stad. Dit kan natuurlijk ook vanaf de oevers.

Musea en uitgaan

Behalve winkels en bruggen heeft de stad natuurlijk ook een aantal musea, te weten het Baltic Centre for Contemparory Art, het Discovery Museum, the Biscuit Factory en Centre for Life. Voor uitgaan kan men het beste gaan naar: The Gate, Baja Beach Club, Haymarket en Grey's Club. Het gebied nabij het treinstation is bekend om zijn vele pubs.

Newcastle per schip

Newcastle is te bereiken per vliegtuig en per DFDS Seaways schip vanuit IJmuiden. De ferry-overtocht die in de nacht plaatsvindt duurt zo'n vijftien uren. Het schip vertrekt om 18.00 uur vanuit zowel Nederland als Engeland en je komt rond 9 uur in de ochtend aan. Op het schip vind je diverse uitgaansgelegenheden, winkels en restaurants. Zorg voor een hut die zo hoog mogelijk ligt, anders heb je kans op ernstig geluidsoverlast van de machinekamers onderin het schip. Er worden twee schepen gebruikt voor de reis. Als je een mini-cruise boekt en slechts een dag in Newcastle verblijft (in de praktijk slechts een middag), dan heb je hetzelfde schip op de terugreis. Maar Newcastle vraagt minstens om 1 hotelovernachting, dus minimaal een tweedaags verblijf, om een betere indruk van de stad te krijgen. Daarbij komt dat je op de terugtrip dan in elk geval het andere schip treft, die er weer heel anders uitziet. Na de prachtige aankomst in Newcastle met het schip staan er bussen klaar die je naar het centrum van de stad brengen. Die rit duurt niet zo lang maar het is mogelijk dat je lang moet wachten tot de bus vol is en hij vertrekt. Je wordt afgezet bij het Centraal Station. Ook voor de terugreis word je geacht daar weer te staan, meestal rond 16.00 uur.

Newcastle is een zeer geschikte stad voor shopliefhebbers die aan de oever van de Tyne een rustpunt vinden met een weergaloos uitzicht op de brug die knipoogt!

"But which is the stone that supports the bridge?" ~ Kublai Khan

Lees verder

© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met de hop on – hop off bus door NewcastleMet de hop on – hop off bus door NewcastleErg populair zijn de mini-cruises naar Newcastle upon Tyne. Het grootste voordeel is wellicht het relatief lage prijskaa…
Bezienswaardigheden in New YorkNew York is een stad waar je eens geweest moet zijn. Je kunt er winkelen, maar er zijn ook veel bezienswaardigheden. Wel…
Wat te doen in New York?Wat te doen in New York?Wat te doen in New York? New York, de grootste stad van de Verenigde Staten is altijd erg populair onder toeristen. Gaat…
Stedentrip Austin, AmerikaStedentrip Austin, AmerikaAustin is een stad in Texas, Amerika die zeer de moeite waard is om eens te bezoeken. De stad heeft een aantal prachtige…

Hangzhou: de mooiste stad van ChinaHangzhou: de mooiste stad van ChinaDe meeste mensen hebben wel van Beijing en Shanghai gehoord, maar Hangzhou is buiten China weinig bekend. Maar de Chinez…
Ontstaan en situering van ParijsParijs is ontstaan op een plaats waar de Seine, dankzij twee kleine eilandjes (Ile St Louis en Ile de la Cité) gemakkeli…
Bronnen en referenties
Reacties

Bijlsma, 12-11-2012
Geachte heer /mevrouw,
Wij gaan rond de kerst naar NewCastle maar willen graag naar het grote winkelcentrum even buiten de stad. Kan u mij zeggen hoe wij daar moeten komen?
Bij voorbaat mijn dank, Eva Reactie infoteur, 13-11-2012
Hi Eva, het antwoord staat al bij 8-2-2010. Grt, A.

Cindy, 02-11-2012
Hi, wij willen in het weekend van 22 december naar Newcastle maar vroegen ons af hoe het zit met koopzondagen? Zijn alle winkels alle zondagen open of alleen eerste of laatste zondag van de maand? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 03-11-2012
Hi Cindy, Eldon Square en MetroCentre (de belangrijkste shopping spots) zijn alle zondagen geopend, tijden vergelijkbaar met hier. Grt, A.

Eddy de Meester, 15-10-2012
Is het mogelijk te betalen in Newcastle met euro? Reactie infoteur, 16-10-2012
Hi Eddy, nee dat is niet mogelijk. De Britse munteenheid is de pond. In Newcastle bevinden zich op meerdere plekken geldautomaten, zodat je de ponden gewoon uit de pinautomaten kunt trekken. Ook kun je de euro's omwisselen bij banken. Grt, A.

Mike, 06-02-2010
Hoe kom ik het snelst mogeljik vanaf de mini cruise bij het metro centre?

groetjes Reactie infoteur, 08-02-2010
Hi Mike, vanaf de terminal gaan er bussen rechtstreeks naar het centrum van Newcastle (Central Station). Van daar kun je een shuttlebus nemen naar MetroCentre. Groetjes, A.

Martijn, 02-11-2009
Welke winkelsluitingstijden gelden er in Newcastle? Reactie infoteur, 05-11-2009
Hi Martijn, de openingstijden van winkels in Metro Centre zijn: ma t/m vr 10 am - 9 pm, zaterdagen 9 am - 7 pm, zondagen 11 am - 5 pm. Voor Eldon Square geldt: ma t/m vr 9 am - 6 pm, donderdagavond tot 8 pm. Zaterdagen 9 am - 6 pm, zondagen 11 am - 5 pm. Er kunnen onderlinge verschillen zijn, maar dit is het globaal. Shop ze! A.

Wilma, 23-12-2008
Zijn een midweek in Newcastle geweest en zijn van plan om er weer naar toe te gaan, maar nu wel het liefst in een huisje of appartement in de stad, we hebben genoten daar. Reactie infoteur, 27-01-2009
Hi Wilma, dat kan ik me voorstellen! Newcastle heeft het. Groetjes, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 06-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.