Ontstaan en situering van Parijs
Parijs is ontstaan op een plaats waar de Seine, dankzij twee kleine eilandjes (Ile St Louis en Ile de la Cité) gemakkelijk was over te steken. Door de eeuwen heen groeide Parijs uit tot een wereldstad met naam en faam.
Van Kelten tot Romeinen
De Keltische stam de Parisii bouwde de eerste vestiging op Ile de la Cité. Dit vissersdorp viel in 52 voor Christus in handen van de Romeinen die het de naam Lutetia gaven. Welgestelde ambtenaren en grondbezitters gingen de stad bewonen. Zij bouwden er thermen, een aquaduct, een amfitheater, waarvan nog steeds overblijfselen van zijn terug te vinden. In de tijd van de Romeinen deed ook het Christendom zijn intrede.
Germanen en Franken
Ronde 360 werd Lutetia veroverd door de Germanen . Vanaf dat ogenblik noemt de stad Parijs. Later met de opgang van het Frankische Rijk herstelde de vrede en onder Clovis, met residentie te Parijs, verbreidde zich het christendom. Op de linker- en rechteroever ontstonden abdijen. Door de verdeling bij Clovis' opvolging werd de stad aan haar lot overgelaten. Na de invallen van de Noormannen - de stad werd niet ingenomen - vestigde de Capetingische dynastie er zich. Zij vormden van Parijs de echte hoofdstad van het rijk.
Verdere groei
Onder Filips Augustus II kreeg Parijs zijn eerste ommuring gemaakt van de Romeinse overblijfselen (1180) en de Notre-Dame verrees ook. Dit werk zou bijna 200 jaar duren. Parijs werd ook een universiteitsstad.
De oorlogen van de 14de en de 15de eeuw konden de groei van de stad niet verhinderen. Karel V moest zelfs een tweede stadsmuur bouwen. Hij bouwde eveneens de Bastille. Onder druk van de koopliedengilden wijzigde het bestuur van een monarchische naar een gemeentelijke inslag.
Tijdens de Honderdjarige Oorlog, waarbij zelfs Frankrijk onder de heerschappij van Engeland kwam, werd Parijs verlaten door de koningen. Zij vestigden zich aan de oevers van de Loire.
Terugkeer van de koningen
In de 16de eeuw keerden de koningen terug naar Parijs. Dit luidde weer een groeiperiode in. Hendrik II bouwde de stad uit en Lodewijk XIII liet weer een nieuwe stadsmuur bouwen. Alhoewel Lodewijk XIV naar Versailles verhuisde, omdat de contrasten tussen rijk en arm te groot waren en dus gevaarlijk werden, hield hij toch zijn aandacht op Parijs gevestigd. Hij liet zijn minister Colbert poorten bouwen en het Louvre afwerken. Hij vaardigde verordeningen uit wat betreft het vuil en de straatlantaarns in Parijs en maakte zo van zijn hoofdstad een propere en veilige stad. Hij liet ook het wegdek overal herstellen.
Onder Lodewijk XV werden de Place de la Concorde, het Pantheon en de Champs-Elysées aangelegd.
Franse Revolutie
Op 14 juli 1789 viel de Bastille in handen van de opstandige bevolking tijdens de Franse Revolutie. 14 juli is nog altijd de Franse nationale feestdag.
Onder Napoleon I , die Parijs het aanzicht van een keizerstad wilde geven, werden triomfbogen, de Madeleine en colonnades gebouwd. Tevens werden er een aantal werken van openbaar nut uitgevoerd: bruggen, kaaien, hallen, slachthuizen, ziekenhuizen, ... werden gebouwd.
De 19de eeuw tot heden
Van het midden van de 19de eeuw tot het begin van de 20ste eeuw, onder het bestuur van prefect Hausmann, werd het centrum van de stad grondig vernieuwd en kreeg Parijs zijn huidig stadsbeeld. Meer dan de helft van de Parijse gebouwen werd tussen 1860 en 1914 gebouwd of herbouwd. Brede boulevards en bruggen werden aangelegd, rioleringswerken werden uitgevoerd, spoorwegstations rezen uit de grond, overal werd straatverlichting geplaatst en op veel plaatsen kwamen er groene zones.
De derde republiek (1870-1940) werd een periode van economische voorspoed. De wereldtentoonstellingen van 1878 en 1889, de bouw van de Eiffeltoren, de eerste metro in 1900 zijn hiervan het bewijs.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de stad gespaard dankzij de slag aan de Marne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad bezet door de Duitsers van juni 1940 tot augustus 1944. Gelukkig bleven de historische gebouwen gespaard.
Het huidige Parijs is gesitueerd binnen de Boulevard Périphérique. De stad zelf is ingedeeld in 20 arrondissementen die elk bestaan uit 4 wijken. Groot Parijs heeft meer dan tien miljoen inwoners en het grootste deel van de politieke, administratieve, culturele en artistieke bedrijvigheid is er geconcentreerd.
© 2007 - 2024 Kurtad1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het palmares van Tom BoonenAan koosnaampjes geen gebrek voor Tommeke Boonen. Sinds de Bom van Balen in 2005 gans wielerminnend Vlaanderen charmeerd…
Shoppen in ParijsParijs: de stad der liefde. Met de trein ben je 3 uur verwijderd van Parijs. En shoppen in Parijs is geweldig. Zie de an…
L'estartit in de Costa BravaHet Spaanse dorpje L‘estartit ligt in de Costa Brava en is populair onder de toeristen. L'estartit biedt activiteiten aa…