Londen, wervelende metropool

Londen, wervelende metropool Londen is 'the-place-to-be' voor miljoenen toeristen uit alle omstreken van de wereld. De stad wemelt van indrukwekkende herinneringen aan een roemrijk verleden en is een eldorado voor shoppers, museumliefhebbers en musicalfans. Welbekende hoogtepunten zoals de Big Ben, St.Paul's, Buckingham Palace, Piccadilly Circus en de Tower Bridge zorgen voor een druk maar boeiend programma. Om weer bij te komen pak je de dubbeldekker naar het uitgestrekte Hyde Park. In Londen kun je je nooit vervelen!

Wereldstad

De hoofdstad van Engeland werd ongeveer tweeduizend jaar geleden gesticht door Romeinse indringers op een zo gunstig mogelijke plaats om een militaire basis te vestigen. Londen kwam tot stand onder deze vijandelijke heerschappij en heeft zich in alle voorgaande eeuwen ontwikkeld tot de machtige stad van nu. De wereldstad heeft een keur aan grandioze bezienswaardigheden die elk iets van het politieke of commerciële karakter van de stad uitdragen. Londen strekt zich uit tot aan de heuvels van Chiltern in het noordwesten en reikt zuidwaarts tot aan het glooiende landschap van Surrey en Kent. Het centrum van de stad bestaat uit Westminster en The City. Londen heeft zijn aantrekkingskracht ondanks de tand des tijds en de wonden van het verleden altijd weten te behouden en trekt bezoekers vanuit de hele wereld.

Aflossing van de wacht bij Buckingham Palace / Bron: KatarzynaBruderGulcz, PixabayAflossing van de wacht bij Buckingham Palace / Bron: KatarzynaBruderGulcz, Pixabay

Buckingham Palace

Voor de deur van Buckingham Palace kun je de aflossing van de wacht meemaken. Het 'changing the guard' is een van de oudste en bekendste ceremonies. De Queen's Guard bestaat meestal uit zgn. 'Foot Guards, voorzien van rode uniformen en berenmutsen. Gedurende deze ceremonie lost de nieuwe garde de oude af, onder begeleiding van een Guards band die traditionele militaire marsmuziek speelt maar ook popnummers of nummers uit musicals. De koninklijke ceremonie kunt u in de zomer elke dag zien, in najaar en winter om de dag. Het is om 11.30 uur en duurt circa drie kwartier.

St. Paul's Cathedral

De onmiskenbare koepel van de St.Paul's Cathedral steekt duidelijk uit boven het stadsbeeld van Londen. Het is een wonder dat de kathedraal de oorlog heeft overleefd want hij werd tweemaal geraakt. In het verleden is de St.Paul's driemaal afgebrand geweest en verwoest door de Noormannen. In de zeventiende eeuw werd een nieuwe kathedraal gebouwd en het was direct een bouwkundig meesterwerk. Het interieur is bijzonder en schitterend. De Whispering Gallery is een akoestische hal waar het zwakste gefluister nog kan worden gehoord. Ook zijn er vele monumenten en graftombes te vinden. Aan de oostzijde van de kerk is de American Memorial Chapel, welke de Amerikaanse militairen herdenkt die in Groot-Brittannië om het leven kwamen in de Tweede Wereldoorlog. Je kunt de St.Paul's beklimmen en van het uitzicht over Londen genieten.

Westminster Abbey

De Westminster Abbey is een architecturaal meesterwerk en een van de mooiste gotische bouwwerken van heel Groot-Brittannië. In 1065 werd de kerk ingewijd als abdij voor monniken. Sinds de 11e eeuw vinden er traditioneel vele kroningen, begrafenissen en huwelijken plaats. Je vindt er zodoende de graven van beroemde Engelse koningen en koninginnen, van Charles Darwin, Charles Dickens en Isaac Newton. Tevens het graf van de Onbekende Soldaat. De officiële naam van de Westminster Abbey is The Collegiate Church of St.Peter. Het is gelegen aan de Deansís Yard.

Tower Bridge / Bron: Raw2Jpeg, PixabayTower Bridge / Bron: Raw2Jpeg, Pixabay

Tower Bridge en the Tower of London

Tower Bridge Experience

De opvallende Tower Bridge werd in 1894 over de rivier de Theems gebouwd. Het dankt zijn naam aan de nabijgelegen Tower of London. Tussen de twee in middeleeuwse stijl gebouwde torens aan de uiteinden van de brug ligt een ophaalbrug die binnen een minuut omhoog kan om grote schepen door te laten. In 1876 werd het ontwerp voor de brug van stadsarchitect Horace Jones gekozen omdat er dringend behoefte was aan een oeververbinding. De oorspronkelijke aandrijving voor het openen en sluiten van de legendarische brug was hydraulisch, door waterdruk via stoommachines. Tegenwoordig gebeurt dit elektrisch en gebeurt het openen en sluiten zo'n negenhonderd keer per jaar. Je kunt deze originele stoommachines tegenwoordig in een expositie bezichtigen.

Tower of London

In de Tower kun je een rondleiding kiezen met een van de Yeoman Warders en aldus een van de beroemdste versterkte bouwwerken ter wereld bezichtigen. Deze bewakers heten ook wel Beefeaters. In zijn negenhonderdjarige geschiedenis deed het gebouwencomplex dienst als koninklijk paleis en versterkte burcht, gevangenis en executieruimte, als muntgebouw, arsenaal, menagerie en juwelen-opslag. Het gebouw is al duizend jaar verbonden met de koninklijke familie. De kroonjuwelen zijn een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Tower en worden al sinds de veertiende eeuw hier bewaard. Ze zijn van heel dichtbij te bekijken.

Houses of Parliament

De Houses of Parliament heet ook wel het Palace of Westminster. Dit is het bolwerk van de Britse regering. In de centrale hal van de parlementsgebouwen staan levensgrote standbeelden van vroegere staatslieden en er zijn mozaïeken te zien van nationale heiligen. Toeristen kunnen in de zomer rondleidingen volgen waarbij je de House of Commons alsmede de House of Lords kunt bezichtigen. Ook kun je de parlementaire debatten volgen vanaf de Stranger's galleries in beide huizen. De House of Commons is populairder door het controversiële gescheld en geschreeuw, waardoor er meer kans is het House of Lords binnen te komen.

Houses of Parliament met Big Ben / Bron: Skeeze, PixabayHouses of Parliament met Big Ben / Bron: Skeeze, Pixabay

Big Ben

De Big Ben is de naam van de 13 ton zware bel van de slagklok in de toren van het Palace of Westminster en niet de naam van het hele gebouw, zoals vaak wordt gedacht. De klok behoort tot de zwaarste van de wereld en is vernoemd naar de politicus Sir Benjamin Hall die vanwege zijn forse bouw Big Ben werd genoemd. De toren is bijna honderd meter hoog en de klok werd er in 1858 in geplaatst. Hij slaat de volle uren en de kwartieren worden door vier kleinere klokken geluid. Na jaren van trouwe dienst kreeg de Big Ben een steeds sterkere reputatie. De BBC begon in 1923 op de Wereldomroep het luiden van de klokken uit te zenden en in de 2e Wereldoorlog was voor velen het luiden van de Big Ben een belangrijk dagelijks ritueel en een symbool voor hoop. Op wonderbaarlijke wijze wist de Big Ben de oorlog te ontsnappen aan een ramp, toen vlakbij een bom van een Duits bombardement insloeg. De klokkentoren is nu een wereldwijd symbool en niet uit Londen weg te denken.

Trafalgar Square

Het grote plein Trafalgar Square is een herinnering aan Nelson's overwinning van de zeeslag bij Trafalgar in 1805. De leeuwen van Lands eer sieren de voet van het monument Nelson's Column. Deze zuil is 54 meter hoog, hoewel het beeld van Admiraal Nelson slechts ruim vijf meter is. Nelson ligt begraven in St. Paul's Cathedral. Het plein is eveneens bekend om de honderden duiven die hier worden gevoerd.

Piccadilly Circus

Piccadilly Circus is een wereldberoemd plein bekend om zijn lichtreclames waarvan de eersten al uit 1895 stammen (Schweppes). Het is een belangrijk en ook chaotisch verkeersknooppunt in de uitgaanswijk Soho waar de rode dubbeldekkers af en aan rijden. Er staat een standbeeld van de Griekse liefdesgod Eros met een fontein aan de zuidwestkant van het plein. Onder het in 1819 aangelegde plein ligt het befaamde metrostation Piccadilly Circus dat ingangen heeft op elke hoek van het plein.

Wat is er te zien in Londen?

Overige bezienswaardigheden Londen

 • London Eye (ook wel Millennium Wheel), hoogste observatierad ter wereld, gelegen aan de Theems, met gesloten cabines.
 • Hyde Park, het meer Serpentine en Speakers corner waar 's zondags sprekers op een 'zeepkist' hun mening verkondigen.
 • St.James's park, Koninklijk park geschikt voor picknicks.
 • British Museum, grootste en belangrijkste museum van Groot-Brittannië met onder andere beelden uit Griekenland, Egyptische mummies, kunstschatten uit Azië en historische Britse documenten.
 • Science Museum, museum voor wetenschap en techniek.
 • Natural History Museum
 • Kensington Palace, woning van wijlen Prinses Diana
 • Petticoat Lane, zondagmarkt met lage prijzen.
 • Tate Gallery en Tate Modern, museum voor moderne kunst, o.a. Picasso en Matisse.
 • Oxford Street, beroemde winkelstraat met o.a. Selfridges
 • Harrods, wereldberoemd warenhuis
 • Carnaby Street, winkelstraat
 • Madame Tussaud's en London Planetarium
 • Somerset House en Christmas Ice Rank
 • Museum of Londen, museum over de geschiedenis van Londen, gelegen aan de London Wall.
 • Regent's Park, een van de grootste en mooiste parken in Londen.
 • De London Dungeon, wereldberoemde horrorattractie gelegen aan Tooley Street.
 • National Gallery, museum voor schilderkunst, waaronder de Zonnebloemen van Van Gogh.
 • Portobello Road Market, de bekende antiekmarkt in de hippe wijk Notting Hill, bekend om de gelijknamige film.
 • Wembley, een van de bekendste stadions ter wereld.
 • Fortnum and Mason's, de beroemde etenswarenzaak, tevens de winkel van de Engelse koningin.
 • Greenwich Park, een van de acht Koninklijke parken van Londen, oase van rust.
 • Borough Market, een van de grootste voedselmarkten ter wereld, oorspronkelijk enkel groente en fruit, maar nu van alles.
 • 10 Downing Street, al drie eeuwen de ambtswoning van de Britse staatshoofden.
 • Sotheby veilinghuis
 • Camden, leuke alternatieve wijk.
 • Covent Garden met New Covent Garden Market, overdekte, historische hal met eettentjes en terrassen.
 • Royal Opera House, een van 's werelds meest toonaangevende podia voor opera.
 • Royal Albert Hall, wereldberoemd theater.
 • Leicester Square, met standbeeld van de Engelse toneelschrijver en dichter William Shakespeare.
 • Stamford Bridge, het stadion van voetbalclub Chelsea, gelegen in de wijk Fulham.
 • Battersea Park met Japanse pagode
 • Kenwood House Gardens, voormalig landgoed in Hampstead Heath.
 • Hamleys, vijf etages tellende speelgoedwinkel in Regent Street.
 • Charles Dickens Museum, gewijd aan de Britse schrijver Charles Dickens (1812-1870).
 • Hackney City farm voor kids
 • Electric Cinema, leukste bios van de stad.
 • London Zoo, de dierentuin van Londen.
 • Theaters op West End, voor de musicalliefhebbers.
 • Dali Universe, surrealistische ervaringstentoonstelling gewijd aan Salvador Dali.
 • Photographers' Gallery
 • China Town, Chinese wijk
 • Soho wijk, voor muziek en funky kleding.
 • Cruise over de Theems
 • Bar Rumba, een van de meest gewaardeerde danspaleizen van Londen.
 • Ritje in een Karma Kar, een bijzondere taxi ingericht in Indiase sfeer.
 • Queen's gallery, wisselende exposities met koninklijke kunst.
 • BBC Experience, waar je kunt ervaren hoe het er backstage aan toe gaat in een tv-studio. Vooraf reserveren.
 • Imperial War Museum, militair museum.

Bereikbaarheid Londen

Meerdere keren per dag zijn er rechtstreekse vluchten naar Londen. Londen heeft maar liefst vijf luchthavens variërend van veertien tot zestig kilometer buiten het centrum. Deze luchthavens zijn: London City (14 km), Heathrow (24 km), Gatwick (50 km), Luton (50 km) en Stansted (60 km). Vanaf de meeste vliegvelden rijdt er een express trein naar het centrum van Londen. Op Heathrow kun je ook de metro pakken. Je kunt ook naar Londen vliegen vanaf andere luchthavens dan Amsterdam, t.w. Eindhoven en Rotterdam. Boek je ruim van te voren een vliegticket, dan kun je heel goedkoop naar Londen.

Londen Underground

De Londense metro heet ook wel 'The Tube'. Om je in Londen snel te verplaatsen ontkom je beslist niet aan het uitgebreide metronetwerk. Je kunt een off-peak day Travelcard kopen waarmee je de hele dag onbeperkt gebruikt kunt maken van het openbaar vervoer. Het centrum van Londen ligt voornamelijk ten noorden van de rivier de Theems die de stad in tweeën verdeelt.

De ouderwetse dubbeldekker

De bekende dubbeldekker met conducteur en treeplank is nagenoeg uit Londen verdwenen op buslijnen 9 en 15 na. De 15 met open dak voert je langs de toeristische hoogtepunten zoals Tower Bridge, Trafalgar Square, Piccadilly Circus en St. Paul's Cathedral. Een enkele reis is niet duur en wie weinig tijd heeft in Londen kan snel een hoop zien.

"You find no man, at all intellectual, who is willing to leave London. No, Sir, when a man is tired of London, he is tired of life; for there is in London all that life can afford." ~ Samuel Johnson, Engels dichter, criticus en schrijver, 1709-1784

Lees verder

© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen in Londen?Wat te doen in Londen?Wat te doen in Londen? Londen trekt elk jaar weer erg veel toeristen aan. De stad biedt dan ook ontzettend veel beziensw…
Een stedentrip naar LondenLonden is de grootste stad van Europa, er is daarom genoeg te beleven en te zien voor een stedentrip.
Bezienswaardigheden LondenBezienswaardigheden LondenLonden is één van de grootste toeristen trekkende steden. Elk jaar komen er ruim 27 miljoen bezoekers de stad bewonderen…
Het culturele LondenLonden, een wereldstad waar zoveel valt te beleven. Je kunt er shoppen, je kunt Buckingham Palace of The Big Ben bezoeke…

Kaiserthermen in Trier, DuitslandKaiserthermen in Trier, DuitslandIn Trier, Duitsland zijn de Romeinse Kaiserthermen te bezichtigen. De overblijfselen van deze keizerlijke baden staan aa…
Parijs, levendige lichtstadParijs, levendige lichtstadParijs, ook wel de stad van de romantiek, biedt teveel om op te noemen. Een wandeling langs de Seine, het bekijken van k…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.