Een appartement huren aan de Belgische kust

De Belgische kust is nog steeds een populaire vakantiebestemming voor binnen- en buitenlanders. Kies je logies zorgvuldig uit om een zorgeloze vakantie te beleven! Nog steeds trekken elk jaar tienduizenden toeristen naar de Belgische Kust om er hun vakantie door te brengen. Badplaatsen als Oostende, Blankenberge, Nieuwpoort en het meer mondaine Knokke zijn populair bij zowel Belgen als reizigers uit onze buurlanden. Ook kleinere badsteden zoals Middelkerke en De Haan trekken jaarlijks grote aantallen bezoekers.

Wie liever meer ruimte heeft dan in een standaard hotelkamer, kan ervoor kiezen een appartement te huren. Het aanbod is enorm, van kleine studio’s tot grote appartementen en vakantiewoningen.

Toeristisch verhuurkantoor

Als je op zoek gaat naar een studio of appartement, kan je best de websites van verschillende toeristische verhuurkantoren raadplegen. Sinds 2008 moeten alle toeristische verhuurkantoren beschikken over een vergunning. Die vergunning wordt pas verleend wanneer het verhuurkantoor bewijst voldoende beroepskennis te hebben, solvabel te zijn, en verzekerd te zijn voor burgerlijke aansprakelijkheid en faillissement. Wie bij een vergund toeristisch verhuurkantoor een appartement huurt, kan er dus zeker van zijn dat zijn vakantie niet in het water zal vallen door moeilijkheden van het kantoor.

Sinds januari 2011 moeten alle vakantieverblijven die te huur aangeboden worden, aangemeld worden bij Toerisme Vlaanderen. Dit werd bepaald in het nieuwe logiesdecreet. Aangemelde woningen voldoen gegarandeerd aan de nodige comfort- en veiligheidseisen. Wie een appartement bij een toeristisch verhuurkantoor huurt, kan er dus zeker van zijn dat het appartement in goede staat zal verkeren.

Wanneer u via een toeristisch verhuurkantoor een appartement huurt om uw vakantie door te brengen, kan u er vaak ook voor kiezen om het appartement na uw vertrek te laten schoonmaken door de poetsdienst van het kantoor. Zo hoeft u op uw laatste dag niet te poetsen, en kan er achteraf geen discussie optreden over de staat van netheid waarin u uw logies hebt achtergelaten.

Particulier huren

Wie de verschillende advertentiesites afschuimt zal ook heel wat keuze vinden aan appartementen die rechtstreeks via hun eigenaar te huur aangeboden worden. In de meeste gevallen komt huren via een particulier goedkoper uit, maar daartegenover staat dat u minder waarborgen hebt. Zo dient u de verhuurder van het appartement toch enigszins uw vertrouwen te geven: zal hij het appartement niet dubbel verhuren? Zal hij u op tijd de sleutels bezorgen? Zal het appartement netjes zijn? En in het slechtste geval: bestaat het appartement wel?

Het internet bulkt van de slechte ervaringen met particuliere verhuringen voor vakantieperiodes. Helaas zien oplichters hier brood in en worden vaak onbestaande appartementen verhuurd, of appartementen die helemaal niet overeenstemmen met de omschrijving in de advertentie.

Als u er dus voor kiest om via een particulier persoon een appartement te huren, zorg dan voor concrete afspraken op papier. Laat een contract opmaken waarin u het eens wordt over het type en de staat van het appartement, de periode waarin u het appartement zal betrekken en de huurprijs. Maak ook duidelijke afspraken omtrent het verbruik: moet u de elektriciteitskosten later bijbetalen, of zijn deze inbegrepen in de huurprijs? Probeer ook af te spreken hoe en wanneer u de sleutels van de woning zal bekomen, en hoe u deze kan terugbezorgen aan de eigenaar.

Conclusie

Wie zeker wil zijn van een onbezonnen vakantie in een geschikt appartement, kan dus beter een appartement huren bij een vergund verhuurkantoor. De voordelen nog even op een rijtje:
  • Een ruim aanbod: diverse types, groottes en prijsklasses
  • Zekerheid: U hebt een contract en u kan erop vertrouwen dat uw vakantieverblijf in orde zal zijn
  • Dienstverlening: Als u toch problemen mocht hebben, kan u in een toeristisch verhuurkantoor steeds terecht voor advies en dienstverlening. Vaak kan u gebruik maken van een eindschoonmaak en bestaat de mogelijkheid om een annulatieverzekering af te sluiten.
© 2011 - 2020 Juliedr, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een appartement aan de kust inrichtenEen appartement aan de kust inrichtenEen tweede verblijf of vakantie-appartement aan de kust vraagt een andere inrichting dan een huis voor permanente bewoni…
Een appartement kopen aan de kust: hoe,waar en waarom?Een appartement kopen aan de kust: hoe,waar en waarom?Een appartement of studio kopen aan de kust kan een zeer interessante belegging zijn, waar je zelf ook plezier aan belee…

Reizen naar Azië: de beste reismaanden per land in AziëReizen naar Azië: de beste reismaanden per land in AziëMensen snakken vaak naar hun vakantie. Een oord ver weg lijkt in Nederland dan het paradijs. Mooi weer, eindelijk eens g…
Onze vakantie vroeg boeken of kiezen voor lastminute?Onze vakantie vroeg boeken of kiezen voor lastminute?We zitten nog altijd in hartje winter, maar nu al zijn vele landgenoten met de voorbereiding van hun zomervakantie bezig…

Reageer op het artikel "Een appartement huren aan de Belgische kust"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juliedr
Gepubliceerd: 01-02-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Schrijf mee!