Bergwandelen tijdens vakantie
Bergwandelen is wandelen in de bergen over meestal uitgestippelde paden die een zeker hellingspercentage hebben. Zodra niet meer gewandeld kan worden, omdat de helling te steil is en er hulpmaterialen nodig zijn, is er sprake van bergklimmen. Bergwandelen kan gewoonlijk plaatsvinden tot een hoogte van ongeveer 2.500 meter. Het tempo van bergwandeling ligt vanwege de helling lager dan gewoon wandelen. Omdat de paden meestal niet zo makkelijk begaanbaar zijn is het noodzakelijk om met goed schoeisel op pad te gaan. Dat kan ook blessures zoals het verstuiken van de voet voorkomen.
Eigen tempo tijdens bergwandelen
Bergwandelen wordt door allerlei liefhebbers beoefend. Gewoon in een rustig tempo met voldoende rust onderweg om van de natuur te genieten. Maar ook als sport waarbij het verbeteren van de lichamelijke conditie uitgangspunt is. En er zijn bergwandelaars die een combinatie van die manieren van actief bezig zijn kiezen. Daarnaast wordt door fanatieke sporters een manier van bergwandelen bedreven door hard te lopen wat ook wel berglopen wordt genoemd.
Schoenen en kleding en omslaan weer in de bergen
Omdat het weer in de bergen plotseling kan omslaan is het noodzakelijk daar goed op voorbereid te zijn. Dat begint met waterdicht schoeisel omdat wandelpaadjes na een fikse regenbui in moddergootjes kunnen veranderen. Ook voor het lopen over steenslag zijn goede schoenen belangrijk en tevens zorgen diepe profielen van de zolen voor grip. Extra kleding en regenkleding is eveneens een vereiste. Het best is ademende regenkleding vanwege de inspanning en soms regen bij toch hoge temperaturen. Maar ook kan het weer zodanig omslaan dat warme kleding noodzakelijk is omdat een tocht, die met mooi weer en felle zon begon, kan veranderen in een met hagel en sneeuwval.
Trainen voor een bergvakantie
Door veel bergwandelaars wordt voorkeur gegeven aan het gebruik van een of twee stokken ter ondersteuning en het lichter en veiliger maken van de wandeling. Een goed gebruik van de stokken kan ook de beenspieren en de kniegewrichten ontlasten. Een bergwandeling over steile hellingen vereist immers het nodige van de beenspieren en is tevens een nogal zware belasting van het hart en de longen. Vooraf trainen, voordat een bergvakantie wordt aangegaan, is daarom zeer aan te bevelen.
Geef de route door
Voor hoge bergwandelingen is het van belang de weerberichten te kennen en de weersontwikkeling in de gaten te houden. In het algemeen is vroeg vertrekken verstandig om in de loop van de middag terug te kunnen zijn omdat dan vaak onweer wordt verwacht. Ook bestaat bij een tijdig vertrek de mogelijkheid bij verdwalen of andere problemen nog voordat het donker wordt thuis te zijn. Voor sommige tochten kan het raadzaam zijn om aan thuisblijvers of campinghouder, hoteleigenaar of appartementenbeheerder door te geven welke route gewandeld gaat worden en wat ongeveer het tijdstip van terugkomst zal zijn. Ingeval er iets gebeurt kunnen dan hulpdiensten worden ingeschakeld.
Voldoende proviand en drinken mee in de rugzak
De meeste bergwandelaars maken gebruik van een rugzak waar alle spullen op een goed draagbare manier in kunnen worden meegenomen zoals warme kleding, regenkleding en proviand. Ook een landkaart of routekaart, fototoestel en eventueel een verrekijker vinden een plek in de rugzak. Wat proviand betreft is naast voedzame producten per persoon 1 liter drinken noodzakelijk.
Klimmeters en helling bepalen de zwaarte
Belangrijk is ook om tevoren de route goed te bestuderen op de kaart en daarbij zeker ook het hoogteverschil in aanmerking te nemen omdat in de bergen niet zozeer het aantal af te leggen kilometers de zwaarte van de tocht bepaalt maar vooral de klimmeters. Ga daarbij af op de ervaring van vorige bergwandelingen en plan vanuit die bekende ervaringen. Een geoefende bergwandelaar kan, afhankelijk van de steilte van de helling, 300 tot 400 meter hoogteverschil per uur halen. Een ongeoefende bergwandelaar zal zeker meer tijd nodig hebben.
Lees verder