Basisuitrusting voor bergwandelen
Wandelen wordt steeds populairder. Om een wandeling in Nederland te maken heb je niet een hele bijzondere uitrusting nodig, maar wel als je van plan bent om in de bergen te gaan wandelen. In de bergen krijg je te maken met veel meer natuurverschijnselen en onverwachte omstandigheden waar je altijd op voorbereid dient te zijn.
Een bergwandeling maken is iets heel anders dan een wandeling in Nederland. Voor een bergwandeling heb je een grotere uitrusting nodig dan bij een wandeling in Nederland. Uiteraard moet je in Nederland ook nooit zonder uitrusting op pad gaan.
Nederland
Nederland is een vrij vlak land. Echt grote hoogteverschillen kennen we hier niet. Wandelen in Nederland is daarom voor bijna iedereen geschikt. Nederland is een volgebouwd land en echt verdwalen zal je niet snel. Je komt altijd wel in een dorpje terecht en anders kom je onderweg wel iemand tegen. Toch moet je bij een simpele wandeling nooit zonder uitrusting op pad gaan, tenzij je een ommetje maakt. Als je een flinke wandeling gaat maken in Nederland, denk aan 20 kilometer, heb je wel een aantal dingen nodig aan uitrusting. Denk aan goede wandelschoenen, water, eten, tussendoortjes en een mobiele telefoon. En bij regen eventueel goede, ademende regenkleding. Ook een (wandel)kaart kan van pas komen.
Bergen
Voor een bergwandeling heb je een veel grotere uitrusting nodig. Deze uitrusting is ook een beetje afhankelijk van het soort wandeling dat je gaat maken. Een wandeling in een dal is lang niet zo intensief als een wandeling waarbij je naar de top wandelt. In deze laatste wandelsoort moet je al snel rekening houden met een lange dagtocht die wel 7 uur in beslag kan gaan nemen. Toppen van rond de 2.000 meter gaan vaak samen met een klim van 3 tot 4 uur. De paden kunnen soms deels weggeslagen zijn wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Ook kan je onverwachts een sneeuwveld tegenkomen. En niet te vergeten dat het weer in de bergen zeer snel kan omslaan. Allemaal omstandigheden om rekening mee te houden, aangezien je niet zomaar beneden bent.
De echte basisuitrusting bestaat uit:
- Goede bergwandelschoenen, deze hebben een goede grip op (los) gesteente.
- Wandelsokken
- Een rugzak
- Voldoende water, eten en tussendoortjes. Goede tussendoortjes zijn fruit en mueslirepen. In ieder geval iets wat energie levert. Druivensuikertabletten kunnen ook van pas komen
- Wandelkaart of gps
- Een mobiele telefoon en eventueel een reservebatterij of powerbank
- EHBO-set, dit lijkt onzinnig, maar een val is zo gemaakt en er zijn genoeg scherpe rotsen
- Een warme, winddichte, maar wel ademende jas bij koude temperaturen
- Een (fleece)vest, neem altijd een vest mee in je rugzak, ook als het zomers warm is. Boven op een berg is het vaak veel kouder en het weer kan zeer snel omslaan
- Regenjas en regenbroek, het weer kan zeer snel omslaan, ook als er mooi weer voorspeld is
- Een zonnebril bij veel zon
- Zonnebrand bij veel zon
- Bergstokken, als je over moeilijke paden gaat wandelen kunnen bergstokken een uitkomst zijn. Ze geven extra steun, waardoor je makkelijker je weg kunt zoeken.
- Sneeuwspikes, als je vroeg in het wandelseizoen gaat bergwandelen is er hoog in de bergen een grote kans dat je sneeuwvelden moet oversteken. Deze sneeuwvelden zijn vaak verraderlijk glad. Met goede bergschoenen kom je al een eind, maar sneeuwspikes geven je net dat beetje extra grip.
Al met al is de basisuitrusting toch een flinke paklijst geworden. Wat je precies meeneemt ligt ook helemaal aan het weer, het seizoen en het gebied. Als je echt gaat klimmen of klettersteigen heb je nog veel meer nodig aan uitrusting. Denk aan een klimgordel, veiligheidshaken, touwen, helm en nog veel meer dat bij een klimuitrusting hoort.