Reizen en recreatie: terug naar de basis

Reizen en recreatie: terug naar de basis Als we aan ontspannen denken, hebben we daar allemaal een ander beeld bij. Immers, iedereen ontspant op een wijze die bij hem of haar past. Waar de een juist luxe en verwennerij opzoekt, zal de ander eerder terug naar de basis gaan. Dat laatste is enorm in opkomst, want voor veel mensen geldt dat ze al zoveel luxe tijdens het normale leven ervaren, dat het meer primitieve juist aantrekkelijk is. Dat kan je geheel zelfstandig ondernemen of je laat een organisatie dit regelen. Maar wat verstaan we onder ‘terug naar de basis’ en wat zijn de mogelijkheden zoal?

De basis

Een basis heeft iedereen en die ligt bij de geboorte. Maar natuurlijk gaat de basis verder terug, want iedereen draagt ook iets van de voorouders met zich mee. Deze mensen hadden niet wat wij heden ten dagen allemaal ‘gewoon’ vinden. Enkele voorbeelden:
 • Warm en koud water uit de kraan. Koud water werd uit een put of gehaald of opgepompt met de hand. Om warm water te krijgen moest er vuur opgestookt worden met een volle waterketel erop.
 • Geïsoleerde huizen. Tijdens de winter nooit kou in huis. Beter geïsoleerde muren en in het hele huis dubbel glas, maakt dat het huis een ondoordringbare vesting voor kou wordt.
 • Verwarmde huizen. Het is tijdens de winter overal behaaglijk in huis. Tot half 20ste eeuw was er vaak maar één kachel in huis en die stond in de woonkamer (eerst hout, kolen en toen gas). De andere vertrekken en slaapkamers waren dus gewoon koud tijdens de winter.
 • Overal licht in huis. Tot de gloeilamp werd uitgevonden in de 19e eeuw was het niet zo vanzelfsprekend dat we overal licht hadden en als het er al was dan toch met de kaars of olielamp.
 • Snel verplaatsen van A naar B. Je snel verplaatsen met de auto, die bijna iedereen wel voor de deur heeft staan, is ook iets wat pas eind 20ste eeuw zijn intrede deed. Lopen, fietsen, de bus in of iemand uit de buurt die een auto had (grote luxe!) maakte dat je van A naar B kwam.

Populaire perioden

Tijd van uitvindingen

Voor steeds meer mensen is het dus leuk of interessant om tijdens een vrije periode terug te gaan naar de basis. Afhankelijk van de persoon die je bent, ga je heel ver terug of ga je minder ver terug in de tijd. Voor veel mensen blijkt de 19e eeuw heel interessant te zijn. Dat is ook de periode dat er veel uitvindingen gedaan zijn die er toe doen en de periode van dat kantelingsmoment is interessant om te herbeleven.

Bron: Jonathansautter, PixabayBron: Jonathansautter, Pixabay
Kastelen of campings?
Maar er zijn meer interessante periodes om te herbeleven, denk aan de periode dat kasteelheren en -dames of de ridders de boventoon voerden. Maar ook minder ver terug, waar de vakantie met het gezin al wel een rol speelde, maar we niet veel verder kwamen dan een eenvoudig tentje op de camping. Een camping die uiteraard niet te vergelijken is met de huidige en niet veel meer dan een grasveldje was, eventueel met een eenvoudig speeltuintje en hopelijk wat sanitair. We hebben het dan over de eerste campings van even voor en na de Tweede Wereldoorlog.

Wat zijn de mogelijkheden om terug naar de basis te gaan?

Wat wordt het moment voor ‘terug naar de basis gaan’? Je doet dit alleen, met familie of vrienden, en je gaat je bedenken wat je het meest aanspreekt. Er liggen immers al wat jaren achter ons en dus zijn er mogelijkheden te over. Een aantal voorbeelden, die georganiseerd of zelfstandig ingevuld kunnen worden:

Kamperen

Te beginnen bij de camping, want we kamperen al sinds de jaren twintig van de 20ste eeuw. De camping van toen is niet veel meer dan en grasveldje of een braakliggend stukje in de bossen. Nog geen speelweide of klimtoestellen en geen sanitaire voorzieningen. Gewoon met een winderig tentzeiltje op de grond of een hangmatje tussen twee bomen. Pas jaren later werden het echte campings tot wat ze nu zijn.

Voor veel mensen is er wel een periode tussen toen en nu die aantrekkelijk is. Maar ja, het echte ‘terug naar de basis’ ligt eerder bij begin 20ste eeuw dan bij het nu. Als je dan toch helemaal terug gaat, vergeet niet met aangepast vervoer van die tijd er naar toe te gaan!

Fietsen

De fiets dateert qua ontdekking ook al uit de 19e eeuw en is sinds halverwege 20ste eeuw in de basis niet echt heel anders geworden. Niet dat fietsen toen al geassocieerd werd met ontspanning, want het was op dat moment een voertuig dat je van A naar B bracht. Dat doet de fiets nog steeds en daarom is de fiets dan ook niet meer uit ons straatbeeld weg te denken.

Echter, de fiets is ook ontspanning geworden en met de fiets ontspanning zoeken is op zich niet terug naar de basis. Anders wordt het als datzelfde voertuig je naar je vakantiebestemming brengt. Dat kan de eerdergenoemde camping zijn, maar kan ook een herberg in Zuid-Frankrijk of Duitsland zijn. Natuurlijk zonder telefoon met routeplanner, maar gewoon met een papieren versie en mogelijk een kompas je weg zien te vinden.

Bron: Thomashendele, PixabayBron: Thomashendele, Pixabay
Voettocht
De voettochten kennen we wel, maar dan bijvoorbeeld de bekende pelgrimstocht die je naar Santiago de Compostella brengt. Doe dit niet ongeoefend, want voor een dergelijke prachtige tocht over de eeuwenoude voetpaden moet je enige oefening achter de rug hebben en het kost je enkele weken qua tijd (die niet iedereen zomaar heeft).

Je kunt met kortere routes beginnen of ga gewoon enkele keren per week een flink stuk wandelen in je directe omgeving. Goed voor de dagelijkse beweging en een prima oefening om iets dergelijk als deze pelgrimstocht te lopen. Voor deze voetreis zijn overigens verschillende routes beschikbaar.

Natuurlijk kan je ook een andere voetreis maken en niet een die je specifiek ergens brengt, maar die ‘slechts’ door mooie gebieden gaat en waar je een route kunt lopen die je iedere avond naar een eenvoudige herberg brengt. Je kunt de herberg ook achter je laten en slechts met een rugzakje mét tentje op pad gaan. Frankrijk is zo’n land dat vele routes kent die langs kastelen leiden of door wijngaarden. Wel handig om bij een dergelijk trip enige oefening gehad te hebben… en vergeet ook hier niet een goede landkaart met voetpaden.

Tot slot

Om terug naar de basis te gaan is ook altijd een kwestie van terug naar andere vervoersmiddelen dan de huidige. Bij voorkeur geen auto en al helemaal geen vliegtuig, maar afhankelijk van de periode is het lopen, fietsen, op de paardentram, koets of te paard (als dit binnen je mogelijkheden ligt). Maar ontspanning is altijd genieten van de reis en de bestemming!
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kamperen zonder creperenKamperen zonder creperenKamperen hoeft lang niet altijd primitief te zijn. Zeker niet als u kiest voor kampeervakanties in kant en klare accommo…
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…
Prettig kamperen aan de rand van Parijs: Huttopia VersaillesWie een bezoek aan Parijs wil brengen, kan een hotel of jeugdherberg overwegen. Is de stedentrip onderdeel van een lange…

Niet alleen wandelen? Probeer een wandelgroep of wandelpoolNiet alleen wandelen? Probeer een wandelgroep of wandelpoolWandelen is een goede manier om te bewegen, te ontspannen en te genieten. Wandelen is gezond en voor bijna iedereen toeg…
Basisuitrusting voor bergwandelenBasisuitrusting voor bergwandelenWandelen wordt steeds populairder. Om een wandeling in Nederland te maken heb je niet een hele bijzondere uitrusting nod…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
 • Kampioen / ANWB: “Primitief ontsnappen”
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fiets#Geschiedenis
 • http://www.pelgrimroutes.nl/
 • Afbeelding bron 1: Jonathansautter, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Thomashendele, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 15-03-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.