Niet alleen wandelen? Probeer een wandelgroep of wandelpool

Niet alleen wandelen? Probeer een wandelgroep of wandelpool Wandelen is een goede manier om te bewegen, te ontspannen en te genieten. Wandelen is gezond en voor bijna iedereen toegankelijk. In Nederland en in het buitenland zijn veel mooie plekken om te wandelen en zo is er voor ieder wat wils. In je eentje wandelen kan prima, maar is niet altijd veilig en ook niet echt gezellig. Gelukkig zijn er vele mogelijkheden om wandelmaatjes te vinden.

Wandelen is gezond

Wandelen is een makkelijke manier om in beweging te komen, het is ook heel toegankelijk. Je kan beginnen met korte wandelingen en dit langzaam opbouwen tot langere wandelingen. Langzaam opbouwen voorkomt spierpijn en pijnlijke schenen. Wandelen is erg goed voor je. Je bent niet alleen in beweging, het is ook goed voor vele organen in je lichaam. Zo worden je hart en longen sterker en krijg je een betere hersenactiviteit. Wandelen zorgt ook voor goede bloedvaten en een juiste bloeddruk. Ook worden je botten en je spieren sterker. Wandelen heeft heel veel voordelen.

Wandelgroepen en wandelmaatjes

Wandelmaatjes

Er zijn genoeg mensen die wandelen niet leuk vinden en dat zorgt er nogal eens voor dat de wandelliefhebbers geen maatje hebben om mee te gaan wandelen. In je eentje wandelen kan ontspannen zijn, maar helemaal veilig is het natuurlijk niet. Er kan onderweg altijd iets gebeuren. In je eentje wandelen is ook niet heel gezellig, al zijn er genoeg mensen die het wel doen. Het is maar net wat je zelf prettig vind. Mocht je niet graag alleen gaan wandelen, dan is er gelukkig internet. Via internet kan je al snel in contact komen met mede-wandelaars. Er zijn diverse wandelforums en websites waar wandelmaatjes elkaar opzoeken.

Wandelgroepen

Er zijn ook een aantal wandelgroepen actief op internet. Op deze websites staan agenda’s met geplande wandelingen, de zogeheten wandelpools. Hier kan je je voor inschrijven. Op sommige websites is dit gratis en voor andere websites betaal je een kleine bijdrage. Een vrijwillige gids leidt de wandeling en zo hoef je je niet druk te maken of je de juiste route volgt.

Voor- en nadelen

Er hangen overal voor- en nadelen aan en dat geldt ook voor een wandelgroep. De voordelen zijn dat je niet in je eentje wandelt en je hoeft niet constant op de route te letten. Verkeerd lopen gebeurd zelden. Je bent met mensen die hetzelfde doel voor ogen hebben en meestal resulteert dat in een leuke en gezellige wandelgroep. Je leert nieuwe mensen kennen en hoort verhalen over andere wandelingen. De nadelen zijn echter wel dat je je aan moet passen aan de anderen. Verder is het zo dat als je met een groep wandelt dat je een groot deel van de tijd aan het kletsen bent en dus niet zo heel veel van de omgeving ziet. Ook zal je weinig wild zien. Sommige wandelgroepen zijn erg groot, waardoor het niet echt een rustige wandeling is.

Enkele websites

Hieronder volgen enkele websites waar je je kunt aanmelden voor een wandelpool.

De Wandelsite

Op de Wandelsite kun je met verschillende abonnementsvormen mee wandelen met een wandelpool. Het aanbod op deze website is erg uitgebreid. De Wandelsite is voor alle leeftijden, maar er zijn ook twee andere sites voor een bepaalde leeftijdscategorie. Ben je 18 tot 30 jaar dan kun je terecht bij 12Hike.nl en voor de leeftijd van 20-45 jaar bij Weekendhike.nl. Aanmelden bij deze websites is gratis en je ontvangt dan elke maand automatisch de wandelagenda. Wil je je inschrijven voor een dagtocht? Dan kost dat 1 strip. Bij aanmelding krijg je 2 strippen gratis om uit te proberen. Een 10 strippenkaart kost 24 euro, een 4 strippenkaart kost 12,50 euro en een onbeperkt lidmaatschap kost 28,50 euro.
Je kunt zelf ook een wandelpool uitzetten waarvoor je dan 1 strip krijgt. Op de Wandelsite worden ook regelmatig wandelvakanties georganiseerd waarvoor je je kunt inschrijven. Voor deze vakanties betaal je wel een x-bedrag aan de organisator.

Wandelpool

Met de Wandelpool heb je een lidmaatschap. Je betaalt voor een bepaalde periode. Dit kan 1 maand zijn, 2 maanden of een heel jaar. De kosten variëren van 3,75 euro tot 21 euro. Ook is er de mogelijkheid tot een proefabonnement. Met de Wandelpool kan je je gemakkelijk inschrijven voor een leuke dagtocht of een wandelvakantie.

Mooiste routes

Voor de website Mooiste Routes betaal je € 13,50 per jaar en kun je onbeperkt mee wandelen met wandelpools. Je kunt ook zelf een wandelpool organiseren. Ook vind je er een zeer groot aanbod van wandelroutes, fietsroutes en kanoroutes die je kunt uitprinten of waarvan je het gpx-bestand kunt downloaden naar je GPS. Maandelijks komen er nieuwe routes bij en je kunt zelf ook wandelroutes toevoegen. Ook is er een mogelijkheid om een review te plaatsen over een bepaalde wandeling.
© 2016 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met hardlopen met het C25K-programmaBeginnen met hardlopen met het C25K-programmaC25K staat voor Couch To 5 Kilometer, of in het Nederlands ‘van de bank naar 5 kilometer hardlopen'. Het is speciaal bed…
Afvallen met wandelenAfvallen met wandelenKun je afvallen met wandelen? Heel veel mensen vinden het heerlijk om te gaan lopen. Ze willen liever niet rennen en hop…
Wandelen en gewicht verliezenWandelen en gewicht verliezenDoor te wandelen kunnen we gewicht verliezen. Daarnaast is het een goede manier om aan je gezondheid te werken, zonder d…
Wandelen is voor iedereenWandelen is voor iedereenStrikt genomen kan niet iedereen wandelen in de zin van lopen, maar ook in de rolstoel is een ‘wandeling’ een verademing…

Zomeractiviteiten: Wat te doen in de zomer?Zomeractiviteiten: Wat te doen in de zomer?De zomer is voor veel mensen het leukste seizoen van het jaar. Voor de schoolgaanden volgt de ene vakantie op de andere.…
Reizen en recreatie: terug naar de basisReizen en recreatie: terug naar de basisAls we aan ontspannen denken, hebben we daar allemaal een ander beeld bij. Immers, iedereen ontspant op een wijze die bi…
Bronnen en referenties
  • www.mooisteroutes.nl
  • www.dewandelsite.nl
  • www.wandelpool.nl
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 25-03-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.