Zomeractiviteiten: Wat te doen in de zomer?

Zomeractiviteiten: Wat te doen in de zomer? De zomer is voor veel mensen het leukste seizoen van het jaar. Voor de schoolgaanden volgt de ene vakantie op de andere. Veel ouders nemen dan ook af en toe vakantie om even thuis te zijn met hun kinderen. Omdat veel mensen bang zijn dat ze zich zullen gaan vervelen in deze korte periodes van rust komt een lijst met activiteiten vaak van pas.
Bron: Andreas160578, PixabayBron: Andreas160578, Pixabay

Gaan vissen

Vissen wordt gezien als één van de meest rustgevende activiteiten. Om te vissen heb je wel wat materiaal nodig, maar de meeste van deze benodigdheden kosten niet veel of zijn zelfs gratis in de natuur terug te vinden.

Maak een hengel met je kinderen

Heb je kinderen die graag eens willen gaan vissen, dan kun je hen eerst een eigen hengel laten maken. Zorg er wel voor dat je enkele vishaakjes en vistouw bij de hand hebt. Het is namelijk erg moeilijk om met gewone draad en een geïmproviseerde vishaak een vis te vangen. Als dobber kun je een afgesneden kurk gebruiken, of een erg klein stukje hout (een te groot stukje hout zou niet zinken als ze beet hebben). De hengelstok is het makkelijkste onderdeel. Een gewone tak is vaak voldoende. Indien je hier geen toegang toe hebt kun je ook steeds een bezemstok gebruiken.

Een goedkope hengel

Een tweede optie is het kopen van een goedkope hengel. Vaak valt de prijs van een gewone bamboehengel goed mee. Deze kunnen gevonden worden in visserswinkels en soms zelfs in supermarkten. (Alhoewel dit eerder de uitzondering is.)

Lokmiddel vinden

Vislokmiddel kan gewoon gekocht worden in de winkel. Er zijn echter enkele goedkopere alternatieven, die bijna het zelfde (of een beter) resultaat geven. Zo kun je oud brood gebruiken. Neem een klein stuk brood tussen je vingers en rol het tot een mooi balletje. Dit kun je dan op je vishaak plaatsen. Een andere optie is het gebruiken van maïs. Een derde, meer intensieve methode, is het zoeken van levende wormen. Indien je wormen wilt vangen kun je op zoek gaan naar een zachte, bij voorkeur natte, ondergrond. Begin met je vingers op de aarde te tikken. Er is een grote kans dat er na een tijdje enkele wormen boven de grond komen, die je daarna kunt vangen. (Of je graaft een put en plukt ze uit de grond.)

Sterren bestuderen

In de zomer is het erg aangenaam om 's nachts eens de sterren te bestuderen. Door de hogere temperatuur kun je soms zelfs 's nachts in een t-shirt of ander licht kledingstuk in je tuin gaan staan. Sterren bestuderen is het leukst als je een plaats vindt met zo weinig mogelijk lichtvervuiling.

Vallende sterren spotten

Veel mensen vinden het leuk om vallende sterren te spotten. Zeker in het gezelschap van enkele vrienden is dit erg tof. Daarnaast zorgt het zoeken naar vallende sterren er vaak voor dat de band tussen vrienden wordt versterkt. Zoek een goede, donkere plaats, ga samen in het gras liggen, (of op een veldbed of luchtmatras) en staar naar de hemel. Je zult merken dat er al snel toffe gesprekken zullen volgen, terwijl er af en toe iemand roept dat hij een vallende ster heeft gezien. Wil je echt veel vallende sterren zien, dan kan het lonen om rond 12 augustus (Perseïden) of rond 21 oktober (Orioniden) naar de lucht te kijken.

De beweging van sterren bestuderen

Als je elke nacht rond hetzelfde uur een foto neemt van de sterrenhemel kun je met behulp van een computer een erg mooie collage maken. Op deze manier merk je ook welke hemellichamen bewegen en welke op dezelfde plaats in de lucht blijven. Ook kun je proberen een sterrenkaart te maken van de zichtbare sterren. Neem pen en papier en probeer zo goed als mogelijk de zichtbare sterren neer te pennen. Ga eens op zoek naar de verschillende sterrenbeelden. Voor je het weet heb je een klein stukje kunst in je handen.

Hemellichamen zoeken

Een beetje zoals 'waar is Wally', maar dan moeilijker. Tussen al die kleine blinkende bolletjes zitten enkele planeten verstopt. Met een verrekijker (of een telescoop indien je er eentje hebt) kun je al heel wat meer van de hemel zien. Ga op zoek naar de verschillende planeten. Op het internet kun je vaak vinden welke planeet wanneer zichtbaar is, zodat je niet tevergeefs op zoek gaat. Probeer ook zeker eens het ISS te spotten.

In de tuin werken

Indien je een tuin hebt zal dit je wel bekend in de oren klinken. In de zomer moet er heel wat gebeuren in de tuin. Denk hierbij maar aan gras maaien, onkruid wieden, de haag scheren,... Gelukkig zorgen de warme temperaturen ervoor dat dit aangename taken kunnen worden.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay

Watersporten beoefenen

Wie dicht bij een openluchtzwembad of een vijver woont kan hier goed gebruik van maken. Sporten in de zomer kan erg lastig zijn, mede doordat het warmer begint te worden. Watersporten helpen bij het afkoelen van je lichaam, waardoor je langer en aangenamer kunt bewegen. Verschillende makkelijk te organiseren watersporten zijn: waterpolo, waterbasketbal, onderwaterhockey,.... (eigenlijk elke gewone sport, maar dan in of onder het water.) Indien je een bepaalde sport wilt doen in een publiek zwembad, vraag dan zeker eerst aan de uitbater of je hier toestemming voor krijgt en waar in het zwembad dit mogelijk is. Je wilt namelijk niet uit het zwembad worden gezet.

Kamperen (in je tuin)

Dit is de favoriet van veel kinderen. Kamperen in de tuin lijkt misschien belachelijk, maar hun fantasie zal hier een heel avontuur van maken.

Een tent

Allereerst moet er een tent worden opgezet. Dit is ook de ideale gelegenheid om je kinderen eens voor te tonen hoe dit in zijn werk gaat. Moedig hen aan om mee te helpen waar ze kunnen. Omdat het kamperen in je tuin gebeurt moet de tent niet per se van hoogstaande kwaliteit zijn, je kunt hem zelfs volledig improviseren. (Ze kunnen namelijk gewoon in huis vluchten moest het weer echt tegenvallen.)

Bron: SolGar, PixabayBron: SolGar, Pixabay
's Avonds
Indien je het geluk hebt een kampvuur te mogen maken in je tuin, dan kun je 's avonds een kampvuurtje maken. Breng eventueel marshmallows mee, om zo de dag op een erg cliché wijze te eindigen. Indien je geen kampvuur mag maken kun je allen gezellig in de tent kruipen en met behulp van een griezelig verhaal en wat lichteffecten de dag goed afsluiten.

Een festival meepikken

De zomer is ook het seizoen van de festivals. De grotere, maar ook duurdere festivals zijn echter niet voor iedereen een optie. Niet enkel door de hoge kostprijs, maar ook door het feit dat deze erg snel uitverkocht raken. Gelukkig zijn er in België en Nederland heel wat kleinere parkconcerten en festivals. Wie even zoekt op het internet vindt al snel een hele hoop mogelijke festivalletjes.

Wat meenemen?

Indien je een festival bezoekt zijn er enkele zaken die zeker van pas kunnen komen. Neem enkel mee wat je echt nodig lijkt die dag, want je wilt natuurlijk zo licht mogelijk gepakt gaan.
 • Cash geld (bankautomaten zijn niet altijd gegarandeerd)
 • Paspoort/ID
 • Indien er tickets zijn, deze zeker niet vergeten
 • Een regenjas
 • Oordopjes
 • Zonnebril

Bron: Blickpixel, PixabayBron: Blickpixel, Pixabay

Op een fietstocht gaan

Niets leuker dan een goede fietstocht in het midden van de zomer, zij het met een gewone of elektrische fiets. Vooral in Nederland staan alle locaties erg mooi aangeduid, vaak zelfs met de afstand tot de bestemming duidelijk vermeld. In België is het iets moeilijker en is het aangeraden om het knooppuntennetwerk te gebruiken. (Op het internet kun je mooie knooppuntroutes terugvinden.)

Neem tijdens je fietstocht zeker voldoende water mee, want bij warm weer zul je al snel heel veel dorst krijgen. Ook kan het erg leuk zijn om een dekentje en wat picknick mee te nemen. Als je dan je bestemming bereikt hebt kun je daar een uitgebreide picknick houden.

Als je op fietstocht gaat is het altijd aangeraden om wat extra geld mee te nemen, voor het geval je fiets ergens beschadigd raakt. Op die manier kun je steeds terecht bij een fietsenmaker.

Een BBQ houden

Dit is natuurlijk een klassieker. Het houden van een barbecue vraagt niet zoveel voorbereiding, op de aankoop van houtskool en vlees na. Maak een lekkere groentemengeling, laat het vlees lekker bakken op de barbecue en genieten maar. Zo zie je maar, er zijn heel wat dingen te doen in de zomer. Het belangrijkste van al: geniet van het mooie weer.
© 2016 - 2024 Herat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede manieren om calorieën te verbranden in de zomer?Goede manieren om calorieën te verbranden in de zomer?Je hoeft niet als een topsporter te trainen om fit te blijven in de zomer. Er zijn ruim voldoende activiteiten die je bu…
Zwaakse Weel: wandelen, vissen en kamperenZwaakse Weel: wandelen, vissen en kamperenDe Zwaakse Weel is een groot natuurgebied in de buurt van Kwadendamme. Deze oude kreekrest is een aantrekkelijke plek om…
Feesten in FrigilianaFrigiliana is een klein dorpje in Zuid-Spanje, dat ongeveer 6 kilometer achter Nerja ligt op zo'n 400 meter hoogte. Het…

De Laugavegur in IJsland wandelenDe Laugavegur in IJsland wandelenIJsland is bekend als het land van vuur en ijs, waar vulkanische krachten het ijs ontmoet hebben om een eiland met een l…
Niet alleen wandelen? Probeer een wandelgroep of wandelpoolNiet alleen wandelen? Probeer een wandelgroep of wandelpoolWandelen is een goede manier om te bewegen, te ontspannen en te genieten. Wandelen is gezond en voor bijna iedereen toeg…
Bronnen en referenties
 • https://www.spacepage.be/artikelen/waarnemen/planeten/het-waarnemen-van-planeten
 • http://trendbubbles.nl/de-festival-checklist-wat-neem-je-mee/
 • Afbeelding bron 1: Andreas160578, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Unsplash, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: SolGar, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Blickpixel, Pixabay
Herat (17 artikelen)
Gepubliceerd: 19-05-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.