De Laugavegur in IJsland wandelen

De Laugavegur in IJsland wandelen IJsland is bekend als het land van vuur en ijs, waar vulkanische krachten het ijs ontmoet hebben om een eiland met een landschap te scheppen dat even desolaat als mooi is. Onder andere glinsterende gletsjers, weidse toendra en watervallen zijn de wonderen van de IJslandse wildernis. De beste manier om de extremen van het betoverende landschap te ontdekken is een lange wandeling maken in het hart van het eiland, op de beroemde Laugavegur trail. Deze trail is 55 kilometer lang en loopt van Landmannalaugar tot Thórsmörk en het is de meest bekende wandelroute van het land. De trekking van vier dagen neemt je mee langs kleurrijke bergen, warme hot-springs en diepe ravijnen terwijl je door het landschap in het zuidoosten van IJsland loopt. De trail trekt een gestage stroom wandelaars aan gedurende het seizoen (van juni tot en met augustus), maar het is lang genoeg om wat ruimte te kunnen bewaren tussen de andere wandelaars en jezelf. Op deze manier kun je de omgeving evengoed op een persoonlijk level ervaren mocht dat zijn wat je graag wil. De route is gemarkeerd met paaltjes. Sommige rivieren zijn overbrugd, maar er zijn er ook die te voet moeten worden doorwaad.

Wat neem je mee?

Bijna elke meter van de trail biedt een kans om een prachtige foto te maken, en als je een camera meeneemt zal je vast moeite hebben om het tijdens te wandeling op te bergen. Overweeg een camera mee te nemen die waterproof is en panoramafoto's kan maken om de betoverende weidse vergezichten te kunnen vastleggen in weer dat elk moment kan omslaan in mist. De trail is uitdagend en spreekt je uithoudingsvermogen aan met lange klimmen, steile paden en rotsige delen wachtend op de wandelaars die de uitdaging aangaan. Hoewel de trail alleen in de zomer open is moet je niet verwachten dat je vier dagen alleen maar zon hebt; het weer in IJsland kan onbestendig zijn en kan snel omslaan van zonneschijn naar dikke mist en regen.

Let erop dat je kleding geschikt is voor het maken van deze tocht. Belangrijk zijn: comfortabele wandelschoenen, een water- en winddichte jas en broek, thermohandschoenen en -muts en een zonnebril. Wees er zeker van dat je uitrusting van goede kwaliteit is en ga naar een outdoorkledingspecialist voor je vertrekt.

De trail is erg goed aangegeven, de paaltjes zijn goed zichtbaar als het goed weer is. Maar het weer is niet altijd goed en kan snel omslaan dus het kan een goed idee zijn om een gedetailleerde kaart van de omgeving mee te nemen. Daarnaast wordt geadviseerd een kompas en een GPS mee te nemen omdat het zicht bemoeilijkt kan worden door mist.

Overnachten

De wandeling duurt meerdere dagen en er zijn twee opties om te overnachten. De eerste en meest comfortabele optie is een bed in een van de zes hutten boeken die langs de trail liggen in Landmannalaugar, Hraftinnusker, Álftavatn, Hvanngil, Emstrur/Botnar en Langidalur in Thórsmörk. De tweede is kamperen op de campingplaatsen die bij elke hut liggen, deze hoef je niet van tevoren te boeken. Elke hut heeft bedden, stromend water en verwarming, het biedt een simpele maar comfortabele nachtrust. Door de grote vraag in het seizoen zijn er veel bezoekers die een pakket boeken om zich te verzekeren van een slaapplaats in de gewenste hutten en van het vervoer van en naar de trail.

De route

Als je de tent hebt opgezet of je plaats in de hut hebt gevonden kun je nog een avondwandeling doen als je wil. Er zijn bij elke overnachtingsplek verschillende korte routes die je kunt wandelen. Vraag ernaar bij de uitbater van de hut.

Dag 1: Landmannalaugar - Hraftinnusker

 • 12 kilometer, 4-5 uur
 • Hoogteverschil: 470 meter

Het startpunt is de hut in Landmannalaugar. Vanaf hier is het een makkelijke wandeling door het lavaveld van Laugahraun naar de kleurrijke bergen. Daar start de klim over de heuvels en bergen waarbij er verschillende mooie uitzichten te zien zijn en een breed spectrum van kleuren. Na 3-4 uur arriveer je in Stórihver, een geothermisch gebied met een hot spring (te heet om in te baden). Ongeveer op tweederde van de route heb je kans op sneeuw tot achterin de zomer. Op hoogte van ongeveer 1000 meter kan er plots mist ontstaan zonder waarschuwing of tekenen vooraf. De trail is goed aangegeven maar wandelaars moeten hier voorzichtig zijn. De hut van Hraftinnusker zal onverwacht en ineens te zien zijn, ongeveer 2 kilometer na het gedenkteken voor een Israëlische man die aan onderkoeling is gestorven op de trail.

Dag 2: Hraftinnusker - Álftavatn

 • 12 kilometer, 4-5 uur
 • Hoogteverschil: 490 meter

Het eerste deel neemt je mee door een vallei met een paar kleine ravijnen maar wees voorzichtig want er kan sneeuw liggen. Een korte steile klim loopt naar het hoogste punt van dit deel van de tocht. Daarna verlaat de trail de kleurrijke bergen en loopt het naar een gebied met donkere bergen en gletsjers. Je zal ook een toename zien in vegetatie. Op sommige plaatsen is de trail erg steil en je moet erg voorzichtig zijn op plaatsen waar je afdaalt. De laatste kilometers naar de hutten bij het meer Álftavatn zijn heel vlak.

Dag 3: Álftavatn - Emstrur (Botnar)

 • 15 kilometer, 6-7 uur
 • Hoogteverschil: 40 meter

De trail loopt over een heuvelrug richting het Hvangillravijn, het volgt een smalle rivier. In Hvangill zijn twee hutten, er is er eentje gebouwd voor schaapherders en een andere voor toeristen. Álftavatn en Hvangill liggen maar 5 kilometer van elkaar vandaan, Hvangill kan worden gebruikt als alternatieve locatie om te overnachten. Als je Hvangill verlaat kom je een brug tegen om een rivier over te steken. Na de brug is een een splitsing, de ene vertakking loopt richting weg F210, en de andere naar Emstrur, je moet de laatste kiezen. Daarna kom je al gauw een andere rivier tegen om doorheen te waden. De trail loopt een paar kilometer langs een weg waarna het opnieuw de wildernis in gaat, het is ook mogelijk om langs de weg te blijven lopen, je komt vanzelf een bordje tegen dat de weg naar de Emstrur hut aangeeft. Na nog een brug over een rivier loopt de trail over een vlak landschap en je ziet al gauw de hutten in Emstrur liggen.

Dag 4: Emstrur (Botnar) - Thórsmörk

 • 15 kilometer, 6-7 uur
 • Hoogteverschil: 300 meter

Na ongeveer 45 minuten op de trail leidt een steil pad je naar een kloof die met een spectaculaire brug kan worden overgestoken. Een touw helpt je om het steile laatste stuk te nemen dus wees voorzichtig. Het grootste deel van de route loopt door een heuvelachtig gebied. Richting het eind is er een rivier waar je doorheen moet waden, dit is de diepste rivier van de trail. Bij het waden is het goed om elkaars handen vast te houden en met de stroom mee te wandelen of stokken te gebruiken om je balans te houden. Na deze rivier verandert en landschap en de vegetatie, op ongeveer 30 minuten wandelen vanaf de rivier kom je door een klein bos aan de voet van een heuvel. Hier staan bordjes naar de verschillende hutten in Thórsmörk.

De Laugavegur trail biedt een prachtige maar uitdagende mogelijkheid om de wildernis van IJsland te ontdekken. De weidse landschappen en bergen kunnen je voor uren betoveren terwijl je wandelt. Als je jezelf graag lichamelijk wilt uitdagen en tegelijkertijd beloond wilt worden met de wonderen die het landschap te bieden heeft is de Laugavegur trail een aanrader om te wandelen.
© 2016 - 2024 Tennessee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zion National Park: Angels Landing trailZion National Park: Angels Landing trailZion National Park is een minder bekend nationaal park in het zuidwesten van de Verenigde Staten, maar toch zeker de moe…
Europese Autoroutes - Groot-BrittanniëEuropese Autoroutes - Groot-BrittanniëEuropa kent ontelbaar veel mooie plekjes. Met een uitgestippelde (auto)route kom je langs al deze plekjes. In Groot-Brit…
Hotel Santa Fe in Disneyland Resort ParisHotel Santa Fe in Disneyland Resort ParisHet Disneyland Park en de Walt Disney Studios zijn de twee themaparken die het Disneyland Paris Resort in Chessy, Frankr…
Cleveland Way in North Yorkshire: natuur en geschiedenis!Cleveland Way in North Yorkshire: natuur en geschiedenis!Indien u de Cleveland Way in Engeland bewandelt komt u adembenemende vergezichten tegen. Ongeveer de helft van de route…

Belang van vakantie en regels rond vakantiedagenBelang van vakantie en regels rond vakantiedagenVakantie is lekker, vakantie is ontspannend als het goed is en vakantie geeft je de mogelijkheid om lui te zijn. Het…
Zomeractiviteiten: Wat te doen in de zomer?Zomeractiviteiten: Wat te doen in de zomer?De zomer is voor veel mensen het leukste seizoen van het jaar. Voor de schoolgaanden volgt de ene vakantie op de andere.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Karsten Kettermann, Pixabay
 • http://fi.is/en/hiking-trails/laugavegurinn (geraadpleegd in juni 2016)
 • http://www.volcanohuts.com/laugavegur/book-laugavegur-package (geraadpleegd in juni 2016)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Laugavegur (geraadpleegd in juni 2016)
 • http://www.nat.is/travelguideeng/hiking_laugavegur.htm (geraadpleegd in juni 2016)
Tennessee (40 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.