Cleveland Way in North Yorkshire: natuur en geschiedenis!

Cleveland Way in North Yorkshire: natuur en geschiedenis! Indien u de Cleveland Way in Engeland bewandelt komt u adembenemende vergezichten tegen. Ongeveer de helft van de route bevindt u zich op de moors, de andere helft loopt u langs de kust. U heeft niet alleen een ontmoeting met de natuur, maar komt ook door Robin Hood's Bay: een dorp met een gewelddadige smokkeltraditie. Een mooie wandelvakantie. In de buurt ligt York, een grote stad met een lange traditie. Indien u de voorkeur geeft aan groepsreizen: de Cleveland Way kunt u ook samen met anderen afleggen.

Globale routebeschrijving

De Cleveland way is een route die al ruim veertig jaar door het oude Cleveland in het noorden van Engeland voert. In het verleden was dit een graafschap. De route heeft een lengte van bijna honderdtachtig kilometer. Begin- en eindpunten vindt u in Helmsley en Filey. Het laagste punt vindt u op zeeniveau. Om op het hoogste punt te komen dient u ruim vierhonderdvijftig meter te overbruggen. Dit is de Urra Moor. De route is in de omgeving en in de buurt van het Nort York Moors National park. Daar de route een National Trail is wordt het pad aangeduid met een eikel. De route loopt in grofweg een halve cirkel rond het North York Moors National Park. Indien u graag wandelreizen boekt is dit misschien een optie. Wilt u per vliegtuig naar York: er liggen een aantal vliegvelden in de regio. Leeds/Bradford ligt ongeveer veertig kilometer van York vandaan. De regio Leeds samen met Bradford telt ruim zevenhonderdvijftigduizend inwoners.

Transport

U start in Helmsley. Indien u met de veerboot arriveert kunt u met de bus reizen naar het station. Daar neemt u de trein naar Scarbourough en de bus (128) naar Helmsley. Er zijn trouwens vele bedrijfjes die uw bagage kunnen vervoeren. Voor een up-to-date overzicht kunt u de website van de National Trail raadplegen.

Details route

De route is bijna honderdtachtig kilometer. Indien u van plan bent de hele route te bewandelen is het handig te weten dat de meesten hier ongeveer 9 dagen voor nodig hebben. U start in Helmsley, bij het kruis op het Marktplein. U eindigt aan de kust in Filey Brigg, dat ongeveer tien kilometer ten zuiden van Scraborough ligt. De route loopt rond het grootste veenland van Engeland. Een ander gedeelte van de route volgt de Heritage Coast die u over verweerde kliffen voert. Ruim tachtig procent van de route bevindt zich in het North York Moors National Park.

Helmsley Castle

Het dorp Helmsley is gelegen aan de rivier de Reye. Het kasteel, dat voor 1200 gebouwd is is het beroemdst. Het kasteel
is het eigendom geweest van veel verschillende families die kinderloos bleven. Op een bepaald moment is er een landhuis
naast gebouwd, dat veel comfortabeler was en is het kasteel verwaarloosd. In het nabijgelegen dorp Rievaulx, bevinden zich de ruïnes van de Rievaulx Abbey die ook rond die tijd is gebouwd. Door het losmaken van de Angelicaanse kerk van Rome, werden veel abdijen en ordes opgeheven. Dit speelde tussen de jaren 1535 en 1540.

Robin Hood's Bay

Dit pittoreske dorpje met een grote smokkeltraditie ligt ongeveer acht kilometer zuidelijk van Whitby in een baai. Het ligt aan de kust van North Yorkshire. Oorspronkelijk werd er door de dorpelingen in het levensonderhoud voorzien door middel van landbouw en visserij. Na 1050 werd dit gebied bezet door de Normandiers. Dit gebied heeft ook nog eens aan een Vlaming toebehoord. Uiteindelijk werd het verkocht aan de abt van het klooster in Whithby. Na 1500 was dit dorpje een drukke haven. Doordat na 1535 de kloosters hun bezittingen door Hendrik de VIII e werd ontnomen viel het land weer terug aan de kroon. Een aantal straten stammen nog uit deze tijd! Dit zijn bijvoorbeeld King Street en King's Beck. Er werd hier veel belasting ontdoken op alcoholische dranken, thee en tabak. Deze werden vanuit Frankrijk en Nederland(!) hier aan land gebracht en verder het land in gesmokkeld. Complete veldslagen met de belastingdienst hebben hier plaatsgevonden! Verder staat Robin Hood's Bay bekend om de fossielen die op het strand worden gevonden.

Lees verder

© 2012 - 2022 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cleveland Bay – het oudste paardenras van Groot-BrittanniëCleveland Bay – het oudste paardenras van Groot-BrittanniëDe Cleveland Bay is het oudste paardenras van Groot-Brittannië. Dit rij- en tuigpaard werd al in de 17de eeuw gefokt en…
Wolkenkrabbers in de VSDe Verenigde Staten zijn jarenlang het land geweest waar je de hoogste gebouwen ter wereld kon vinden. Het Empire State…
North Pole, Alaska: hier woont de kerstman!North Pole, Alaska: hier woont de kerstman!De kerstman woont in Rovaniemi, Finland. Of toch niet? Neen, voor de Amerikanen woont hij in North Pole, Fairbanks, Alas…

Spanje - Costa BlancaSpanje - Costa BlancaCosta Blanca klinkt voor de een als thuiskomen, voor de ander als ‘te mijden’. Maar eigenlijk hebben beiden ongelijk. Wi…
Fietsen, wandelen en lekker eten langs de GreenwayAan de westkust van Ierland is een meer dan honderd jaar oude spoorlijn verbouwd tot een schitterend wandel- en fietspad…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Cleveland_Way
  • http://www.nationaltrail.co.uk/ClevelandWay/text.asp?PageId=2
  • http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Robin_Hood% 27s_Bay & oldid = 498378525"
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 13-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.