Nationale parken van Engeland en Wales

Nationale parken van Engeland en Wales In Engeland en Wales bevinden zich 13 nationale parken. Hun opzet verschilt nogal van andere nationale parken over de wereld. Hier is het dagelijks leven van de lokale bevolking onderdeel van het park. Zo is er een grotere kans van slagen dat het natuurschoon en de culturele aspecten van een gebied behouden blijven. In Wales valt zelfs ongeveer twintig procent van het grondgebied onder de noemer nationaal park!

Nationale parken van Engeland en Wales

De nationale parken in Engeland en Wales hebben een andere opzet dan parken in de rest van de wereld (denkt u hierbij bijvoorbeeld aan Spanje of Frankrijk). In die landen is het grondgebied van het park vaak eigendom van de staat. In Engeland en Wales worden de ruim tien parken bewoond. De mens hoort in deze parken bij de leefomgeving. Grondgebied dat privé-eigendom is maakt dan ook onderdeel uit van het nationale park. Ruim twintig procent van het oppervlak van Wales valt onder een nationaal park. In Engeland is dat ruim tien procent.

De National Park Authority

De ruim tien parken hebben ieder een aparte bestuursvorm: de National Park Authority. Deze dient twee kerntaken te vervullen:
 • Instandhouding en vermeerderen van het unieke karakter van dit gebied. Dit houdt uitbouw in op het gebied van natuurschoon of cultuur.
 • Overtuigen van de bezoekers van het unieke karakter van dit gebied.
De authority heeft een grote invloed op de ruimtelijke ordening. Zij beheren namelijk het Local Development Framework voor hun park. Het moge duidelijk zijn dat zij op hun grondgebied zeer streng toezien op de milieu-effecten van iedere activiteit.

Inkomsten en organisatie

Ruwweg gesteld wordt ruim vijftig procent van de bestuursleden van ieder nationaal park geleverd door de autoriteiten in de regio. De overigen zijn aangesteld door de staatssecretaris van Milieubeheer, Voedselvoorziening en Plattelandszaken. Maar, ieder park heeft het weer op haar eigen manier geregeld. Tegenwoordig wordt het bestuur rechtstreeks betaald door de staat. Vroeger was er een soort verdeelsleutel waarbij een gedeelte door de regio en een gedeelte door de staat betaald werd.

Het belang van toerisme voor de Nationale parken van Engeland en Wales

Ruim honderd miljoen bezoekers trekken deze parken jaarlijks. De belangstellenden brengen geld in het laatje. Zoals in ieder aantrekkelijk toeristisch gebied kan een groot aantal bezoekers een aantal problemen veroorzaken. Positief is dat door het frequente bezoek de lokale economie gestimuleerd wordt. Ongeveer dertig procent van de oorspronkelijke bewoners verdient een goede boterham aan hun mooie leefomgeving. Denk hierbij aan hotels en eetgelegenheden. Een gevaar is dat een huis kopen voor de gewone dorpeling onbetaalbaar wordt. Met name forenzen uit de grote steden kunnen nu eenmaal meer voor een huis betalen. Daarnaast kan het rendement van een gewone supermarkten lager zijn dan souvenirwinkels en horecavoorzieningen. Van belang is dat de permanente bewoners voldoende voorzien worden in hun dagelijkse levensbehoeften. De bestuurders dienen dus niet alleen het gebied te ontwikkelen, maar oog te houden voor de lokale bevolking.

De maanden juli en augustus

De zomermaanden zijn een piekmoment. Houdt u hier rekening mee als u van plan bent de nationale parken te bezoeken. In de zomervakantie, op de zondagen en overige vrije dagen is het niet denkbeeldig dat u in de rij staat. Met name het Peak District en het Lake district zijn in de zomermaanden druk bezocht. Indien u naar het Peak District wil reizen met het vliegveld: vanaf Manchester Airport is er een buslijn naar het park.

Erosie en andere problemen

Door het recht van overpad (dat men over de paden van privé- bezit mag lopen) kan ook een aantal problemen veroorzaken. De favoriete routes hebben last van erosie. Met name four-wheel drives en paarden veroorzaken aanzienlijke schade. Het is dus van belang dat wandelaars niet van de paden afwijken en honden aangelijnd zijn om schade aan flora en fauna te beperken.

Lijst van nationale parken in Wales:

 • Brecon Beacons (Welsh: Bannau Brycheiniog)
 • Pembrokeshire Coast (Welsh: Arfordir Penfro)
 • Snowdonia (Welsh: Parc Cenedlaethol Eryri)

Lijst van nationale parken in Engeland:

 • Peak District
 • Dartmoor
 • De Broads
 • Exmoor
 • Lake District
 • New Forest
 • North York Moors
 • Northumberland
 • Pembrokeshire Coast
 • South Downs
 • Yorkshire Dales

Lees verder

© 2012 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Exmoor-pony: kenmerkenDe Exmoor-pony: kenmerkenDe exmoorpony is een pittige pony afkomstig uit Engeland die erg geschikt is als kinderpony. Hieronder worden zijn raske…
Paardenras: Dartmoor-ponyPaardenras: Dartmoor-ponyDe Dartmoor-pony komt van oorsprong uit uit de streek Dartmoor, deze streek bevind zich in Engeland. De Dartmoor werd da…
Brisbane, wat je moet zien: uitzichtpunten, parken en tuinenAustralië is het land waar je de vrijheid echt nog kunt proeven. Het is het land van de vele mogelijkheden. Ontdek de ou…
New Forest PonyNew Forest PonyDe New Forest pony komt oorspronkelijk uit New Forest, een natuurreservaat in Zuid-West Engeland. Er leven vandaag de da…

Spanje - Costa BlancaSpanje - Costa BlancaCosta Blanca klinkt voor de een als thuiskomen, voor de ander als ‘te mijden’. Maar eigenlijk hebben beiden ongelijk. Wi…
Fietsen, wandelen en lekker eten langs de GreenwayAan de westkust van Ierland is een meer dan honderd jaar oude spoorlijn verbouwd tot een schitterend wandel- en fietspad…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/National_parks_of_England_and_Wales
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 13-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.