Fietsen, wandelen en lekker eten langs de Greenway

Aan de westkust van Ierland is een meer dan honderd jaar oude spoorlijn verbouwd tot een schitterend wandel- en fietspad: The Greenway. Langs de route genieten fietsers en wandelaars niet alleen van het mooie landschap, maar maken ze ook kennis met de beste Ierse voedingsproducten van land en zee. De 42 kilometer lange route tussen Westport en Achill werd geopend op 18 juni 2011 en is een gigantisch succes. Het toerisme stimuleert de lokale economie. Ook de tewerkstelling vaart er wel bij, want maar liefst 130 mensen vonden een baan dankzij dat succes. Met het Greenway project heeft men in Ierland een interessante link weten te leggen tussen het verleden en het heden. De exploitatie van een veilig fiets- en wandelpad, op een oud spoortraject, is een originele manier om reizigers het mooiste van de westkust van Ierland te tonen.

Idyllische landschappen, cultuurhistorische bezienswaardigheden en sfeervolle stadjes

De Greenway is een niet te missen hoogtepunt tijdens een reis door het westen van Ierland. Je maakt kennis met het idyllische landschap en omdat het parcours op de vlakke bedding van een oude spoorlijn ligt, hoef je nooit recht op de trappers te staan. Je kan maximaal genieten van de spectaculaire Nephin Mountains bijvoorbeeld of van de panoramische vergezichten over de Clew Baai. Langs het fiets- of wandeltraject maak je ook kennis met cultuurhistorische bezienswaardigheden en sfeervolle stadjes, zoals de zeven bogen brug over de Black Oak rivier, het kasteel van Rockfleet of de Dominicaanse abdij uit de 17de eeuw. Sommige plaatsen langs het traject, zoals Mulranny, zijn omwille van hun toeristisch aanbod door de Europese Gemeenschap uitgeroepen tot Destination of Excellence. Wie 42 kilometer fietsen te veel vindt, kan kleinere stukken van de route fietsen. Huurfietsen kun je immers op tal van plaatsen ophalen of terug inleveren.

Gourmet Greenway

Langs de Greenway kan fietsen en wandelen gekruid worden met een heel aantrekkelijk extraatje. Namelijk de wonderlijke artisanale voedselproducten die in plaatsen als Mulranny, Newport, Westport en Achill op de menukaart staan of in winkels en boerderijen worden verkocht. De Greenway wordt op die manier de Gourmet Greenway.

De gastronomische route is uitgewerkt door het Mulranny Park Hotel, in samenwerking met de Mayo voedselproducenten. Langs het traject fiets of wandel je van de ene lekkernij naar de andere. In Newport kun je moeilijk voorbij aan Kelly’s Butchers waar sinds 1930 de heerlijkste worsten en de black & white puddings worden vervaardigd. In het dorpje Carrowholly, nabij Westport, ga je de kazen met notensmaak proeven en voor een langere stop zit je in het gezellige Port Mor Restaurant, in hartje Westport. Deze en tal van andere lokale, artisanale producten vind je op geregelde afstanden langs de Gourmet Greenway. Wie op zoek is naar een goede overnachtingsplaats kan terecht in het Mulranny Park Hotel waar je in het Nephin restaurant zal genieten van het mooie uitzicht op de zee. Dat restaurant staat trouwens in de Bridgestone Guide, bij de Top 100 restaurants van Ierland.

Sporten langs de Greenway

Langs de Greenway kun je fietsen of wandelen combineren met andere sporten. Op die manier is het zelfs mogelijk om een langere actieve vakantie te organiseren. Zin in vissen, kite surfen, zeilen, paardrijden, windsurfen, rotsklimmen, kajak of nog andere sporten? In de Mayo regio zijn er tal van plaatsen om deze activiteiten te beoefenen, je kunt er het nodige materiaal huren en er zijn professionele monitoren.
© 2012 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boston: the Big Dig, het weergaloze CA/T-projectBoston: the Big Dig, het weergaloze CA/T-projectHet is van de grootste infrastructurele werken die in de Verenigde Staten zijn uitgevoerd: de ‘Big Dig’ in Boston, een p…
Vlag van IerlandVlag van IerlandIs het de Italiaanse vlag die je daar in de verte ziet? Je kijkt beter. Nee, deze vlag is groen, wit, oranje. Even denk…
WK voetbal 1958Zweden heeft in 1958 de eer om het WK voor dat jaar te mogen organiseren. Het speelsysteem is voor de laatste keer aange…

Nationale parken van Engeland en WalesNationale parken van Engeland en WalesIn Engeland en Wales bevinden zich 13 nationale parken. Hun opzet verschilt nogal van andere nationale parken over de we…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.