Feesten in Frigiliana

Frigiliana is een klein dorpje in Zuid-Spanje, dat ongeveer 6 kilometer achter Nerja ligt op zo'n 400 meter hoogte. Het is één van de best bewaard gebleven Moorse plaatsjes van heel Andalusië en het stamt uit 1767. Het dorp kent, net als elk ander Spaans dorp, zijn jaarlijkse feesten. In juni is de jaarlijkse feria en in het laatste weekend van augustus, wordt er 4 dagen lang feest gevierd tijdens het festival 3 culturas. Dit is één van de belangrijkste feesten van het dorp. De straten en pleinen staan vol met kraampjes waar de Arabische en Moorse cultuur te zien en te proeven is. Een festival waar 3 culturen uit de Spaanse middeleeuwen samensmelten: de Islamitische, de Joodse en de Christelijke cultuur.

Festival 3 Culturas

Tijdens het laatste weekend van augustus bruist het in Frigiliana van de recreatieve en culturele activiteiten en is het een ontmoetingsplaats waar verschillende culturen samensmelten. De straten en pleinen staan vol met kraampjes en er zijn verschillende activiteiten voor iedereen, ongeacht leeftijd of oorsprong. Zo biedt het festival muzikale optredens van hoog artistiek niveau in een ontspannen sfeer over onderwerpen gerelateerd aan de drie culturen. Er zijn tentoonstellingen, culinaire activiteiten met een diversiteit aan gerechten, ook bij de verschillende bars in het plaatsje.

In de smalle, steile straatjes zijn heel de dag door activiteiten, waaronder: optochten met muziek, jongleren, fakirs, buikdansen en traditionele spel-activiteiten voor kinderen. Bij de marktkraampjes worden de originele producten van de 3 culturen aangeboden en de vele bezoekers vullen de straten en pleinen en zorgen voor een feestelijke sfeer.

Het festival werd voor de eerste keer gehouden in 2006 en werd meteen zo'n geweldig succes dat de gemeenteraad besloten heeft om het jaarlijks te laten terugkeren en steeds meer uit te breiden met activiteiten, concerten en marktkramen. Dit heeft tot gevolg dat het bezoekersaantal ook enorm is toegenomen en er nu jaarlijks 20.000 bezoekers gedurende het 4 dagen durende festival geteld worden.

3 culturen die samenkomen

Het festival is ontstaan uit het idee om 3 culturen uit de Spaanse middeleeuwen, die duidelijk hun sporen hebben achtergelaten, tot elkaar te laten komen: de Islamitische cultuur, de Joodse cultuur en de Christelijke cultuur. Tijdens een bezoek aan dit festival waant u zichzelf in de Middeleeuwen en kunt u slechts beamen dat dit de organisatie uitstekend gelukt is.

Mocht u tijdens uw vakantie in Spanje in de buurt zijn van dit pittoreske dorpje met zijn witte huisjes, smalle straatjes en bergen op de achtergrond, dan is een bezoek zeker de moeite waard en zeker als u dat bezoek kunt combineren met het bijwonen van het Festival 3 Culturas!

Feria in juni

Nog een belangrijk jaarlijks feest is de Feria in juni. Tijdens deze Feria worden stieren losgelaten in de smalle straten van Frigiliana, die afgezet zijn met stevige stalen rekken. Op zaterdagavond gaat de jeugd feesten tot zondagmorgen vroeg. Om 8:00 uur 's morgens, na het feesten, verdelen de jonge Spaanse mannen zich en wachten op de stieren. Bovenaan het dorp worden de stieren losgelaten en rennen de mannen voor de stieren uit. Als de stieren te dichtbij komen vluchten de jongens achter de rekken. Of ze gaan aan de, zo typische Spaanse, hekwerken voor de ramen hangen of aan de balkons.

Onderaan de de smalle straatjes is een doodlopend punt en als de stieren daar aangekomen zijn, wagen een paar stoere Spanjaarden zich dichterbij de stieren en gaan ze met rode lappen de stieren uitdagen om zo een gevecht te beginnen. Het zijn jonge stieren, niet zo heel groot, maar wel erg snel. Overigens worden de jonge stieren hierbij niet verwond of gedood. Een echte Spaanse traditie die de moeite waard is. Wel vroeg uit bed, want wil je nog een goed plekje bemachtigen dan moet je al voor 7 uur 's morgens in het centrum van Frigiliana zijn.

Lees verder

© 2012 - 2024 Liesmar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sayalonga - Dorp in Zuid-Spanje met Arabische geschiedenisSayalonga is een dorp gelegen in de Axarquía streek met veel historie uit de tijd dat de Moren Andalusië veroverden. Er…
Competa - Pittoresk dorp in AndalusieCómpeta. Een pittoresk bergdorp verscholen tussen de bergen in het hart van Andalusië. Hier proeft men nog het échte Spa…
Feestdagen en evenementen in AndalusiëReligieuze of wereldwijde feesten, in Andalusië maakt het niet uit wat voor feest het is. De beroemdste feesten van Anda…
Fiëstas in de AxarquiaIn de Axarquia kun je gedurende het hele jaar bijna wekelijks wel terecht voor een feria, fiësta of processie in een van…

Groenland; Het grootste eiland ter wereldGroenland; Het grootste eiland ter wereldGroenland. Voor veel mensen is het een onbekend gebied. Dit komt mede doordat het land maar zeer dun bevolkt is. Dit kom…
Verschillen tussen China en TaiwanVerschillen tussen China en TaiwanOp het eerste gezicht lijken deze twee landen misschien heel veel op elkaar, maar als bezoeker zul je toch verschillen m…
Liesmar (16 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.