Canillas de Albeida - Wit dorp verscholen tussen de bergen

Canillas de Albeida - Wit dorp verscholen tussen de bergen Canillas de Albaida is een bergdorpje gelegen in de streek Axarquía in Andalusë in Zuid-Spanje. Een pittoresk dorpje op een hoogte van ca. 575 meter in het hart van een ruig en bergachtig landschap. De afstand van de stad Málaga is 55 kilometer. De bergen Atalaya en Verde domineren het landschap en zijn de thuisbasis van de mooiste flora en fauna van Spanje.

De ligging van Canillas de Albaida

Cannillas de Albaida ligt in de streek Axarquía en is één van de witte dorpen "pueblos blancos" in Zuid-Spanje die hun karakteristieke Moorse uitstraling behouden hebben. Het dorp ligt aan de voet van het schitterende Parque Natural "Sierra La Tejada" en biedt een spectaculair uitzicht over de vallei. Canillas de Albaida ligt in het binnenland in een bergachtig gebied, 24 kilometer ten noorden van Torre del Mar, een reis die ongeveer 40 minuten in beslag neemt. De afstand naar Malaga is 55 kilometer, ongeveer een uur rijden.

Richting het noorden zie je de bergen met "La Maroma" op 2069 meter als hoogste punt en richting het zuiden kijkt men uit over de Middellandse Zee. Het grote natuurpark vlakbij het dorp is een thuisbasis voor de mooiste flora en fauna van Spanje.
De natuur is nog ongerept, de lucht zuiver en de prachtige omgeving daagt je uit om op ontdekkingstocht te gaan.

Het dorp

De naam Albaida betekent "wit" in het Arabisch. De Moorse invloed is duidelijk zichtbaar in de stijl van het dorp, een stijl die kenmerkend is bij veel van de witte dorpen van Andalusië. Moren waren islamitische Noord-Afrikanen die dit gebied in de 8e eeuw veroverden. De smalle steile straatjes, vol bloemen en planten in Andalusisch keramiek, vormen een waar labyrint. Het dorp gaat letterlijk door "berg en dal", vlakke wegen zijn er nauwelijks. Met de auto door het dorp rijden is vanwege de smalle straten ondoenlijk, dus te voet is een betere optie en je moet wel van een stevige wandeling houden. Maar het loont zeker de moeite.

Op het plein in het centrum staat de grootste kerk "Nuestra Señora de la Expectación" die in de 16e eeuw gebouwd werd. Ook heeft het dorp nog twee kapelletjes en een typisch Arabische brug.

Canillas dateert al van voor de 13e eeuw en heeft slechts 700 inwoners. Het heeft twee "Super Mercados" die werkelijk van alles verkopen. Je kunt het zo gek niet bedenken: van groente en fruit, brood, vlees en vleeswaren tot lampen en verf aan toe. Verder zijn er nog de noodzakelijke speciaal zaken zoals een slager, bakker en zelfs een apotheek.

Lokale gerechten

De typische gerechten voor deze streek bestaan uit venkelsoep (Potaje de Hinojos), koude knoflooksoep (Ajo blanco) en gebakken pompoen. Verder zijn er nog de heerlijke gerechten zoals lamsvlees met honing en kruiden, bloedworst met ui en rietsuiker en geitenkaas met amandelen. Er zijn in het dorp verschillende goede restaurants waar deze specialiteiten bereid worden.

Het klimaat

Canillas de Albaida heeft een sub-tropisch mediterraan klimaat, met hete zomers en warme winters. Door de omliggende bergen wordt het beschermd tegen de koele wind uit het noorden. De warmte kan in de zomer flink oplopen maar blijft voor het grootste deel comfortabel met een gemiddelde van 32 graden.

Fiestas in Canillas de Albeida

In het weekend het dichtst bij 17 januari is het feest van San Anton, de patroonheilige van Canillas de Albaida. Het feest begint op zaterdagmorgen met het luiden van de klok in de kapel van San Anton. Daarna begint de processie van de patroonheilige door de straten van het dorp richting kerk. Bij aankomst wordt er vuurwerk afgestoken. Op zondagmorgen begint men met de mis ter ere van San Anton gevolgd door een bedevaart. Hierbij lopen alle buurtbewoners met hun dieren in een optocht door het dorp en bij aankomst op het plein Llano de la Fuente begint de zegening van alle dieren. Paarden, honden, vogels, hamsters, alles wordt gezegend door de pastoor. Hilarisch om te zien! Daarna is er nog volop feest in het dorp waar je van alles kunt proeven. Er speelt een orkest, er wordt gedanst en het eindigt met een grote vuurwerk finale.

Op 24 juni: Fiesta de San Juan

Op de zondag het dichtst bij 7 oktober wordt Nuestra Señora del Rosario (Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans) aanbeden.

Nog meer dorpjes in de Axarquia die een bezoek waard zijn:

 • Alcaucin
 • Alfarnate
 • Alfarnatejo
 • Archez
 • Canillas de Aceituno
 • Colmenar
 • Comares
 • Cómpeta
 • Frigiliana
 • La Viñuela
 • Nerja
 • Periana
 • Sayalonga
 • Torrox

Lees verder

© 2011 - 2024 Liesmar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Axarquia - Een schitterende streek in Zuid-SpanjeDe Axarquía is een streek in het zuiden van Spanje gelegen tussen Rincon de la Victoria tot net iets voorbij Nerja, in d…
Archez - Het kleinste dorp in de AxarquiaArchez is het kleinste, meest pittoreske dorp in de Axarquía streek in het zuiden van Spanje, gelegen aan de voet van de…
Op vakantie naar MalagaOp vakantie naar MalagaDe stad Málaga is een ideale vakantiebestemming. De stad ligt aan de Zuidkust van Spanje, in Andalusië. Hoewel deze stad…
Vakantie in SpanjeSpanje is in de zomer zeer in trek, maar in de winter wordt dit vakantieland ook goed bezocht. Er zijn verschillende moo…

Regen in New York City, wat ga je dan doen?Regen in New York City, wat ga je dan doen?Een stedentrip is geweldig als het weer meespeelt, maar dat geluk heb je niet altijd. Sommige mensen houden ervan om in…
Sihanoukville, een kustplaats in CambodjaSihanoukville, een kustplaats in CambodjaSihanoukville ligt in het zuiden van Cambodja en is de belangrijkste (en eigenlijk de enige) badplaats van Cambodja. Het…
Bronnen en referenties
Liesmar (16 artikelen)
Laatste update: 13-05-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.