Sayalonga - Dorp in Zuid-Spanje met Arabische geschiedenis

Sayalonga is een dorp gelegen in de Axarquía streek met veel historie uit de tijd dat de Moren Andalusië veroverden. Er zijn vele monumenten te bezichtigen en ook is er een Moors Museum. Sayalonga is in deze streek ook bekend om zijn "Nisperos", oftewel de vrucht van de mispelboom. In mei wordt de oogst van deze vrucht binnengehaald en wordt er een groot feest gehouden, waar jaarlijks 7000 bezoekers naar toe komen. Ook heeft Sayalonga het enige ronde kerkhof van Spanje.

De Geschiedenis van Sayalonga.

De Romeinen vonden bij Sayalonga een goede plek om hun producten te laten groeien, vanwege de nabij gelegen rivier Algarrobo, de terrasvorming en het milde klimaat. Toen in de 7e eeuw de Arabieren de streek veroverden werd er eveneens gebruik gemaakt van deze gunstige omstandigheden. Eén van de belangrijkste overblijfselen van de Arabieren is het Ventorillo reservoir met een opslagcapaciteit van meer dan 90.000 liter. Uit de 12e eeuw stamt de minaret Corumbela, het geheel nog in oorspronkelijke staat. Ook is er nog een oude bron bewaard gebleven, "El Cid" genaamd. Een bezoek aan dit dorp geeft je het gevoel terug te gaan in de Arabische geschiedenis.

Het dorp

Sayalonga betekent: "lange rok" en waarschijnlijk zo genoemd omdat het dorp zeer wijduit loopt. Het is een schitterend Andalusisch dorpje op 40 km afstand van Málaga. Het ligt 9 km landinwaarts vanaf de Middellandse Zee. Het wordt omringd door de natuurparken Sierra Almijara, Sierra Tejede en Sierra Alhama. Een paradijs voor natuurliefhebbers in een ongerepte omgeving. De witte huizen en hun rode daken geven een fel contrast met het landschap van olijfbomen en amandelbomen, die de rand van het centrum domineren. Sayalonga telt1300 inwoners en ontelbare witte huisjes versiert met bloemen en planten. De smalle steegjes, trappen en pleintjes met hun schoonheid, eenvoud en elegantie zorgen ervoor dat iedere bezoeker onder de indruk raakt.

De bezienswaardigheden

Je kunt dit dorp niet verlaten zonder een bezoek gebracht te hebben aan de begraafplaats (Cementerio). Het enige ronde kerkhof van Spanje en een van de meest bezochte monumenten van de Axarquía. Als je hier een bezoek brengt, geniet dan ook meteen van het uitzichtpunt: Mirador del Cementerio, waar vandaan je een spectaculair uitzicht hebt over de bergen en dalen.

Ook is een bezoek aan het Moors museum, Meseo Morisco, de moeite waard, evenals de Iglesia de Santa Catalina. Voor nog meer geschiedenis brengt u een bezoek aan de belangsrijkste drinkwatervoorziening uit de tijd van de Arabieren "EL Cid".

Fiestas van Sayalonga

Het belangrijkste feest vindt plaats op de eerste zondag in mei: "Día de Nispero". De nispero een tropische vrucht van de mispelboom, die in de lente wordt geoogst. Deze boom komt oorspronkelijk uit China en werd in de 18e eeuw naar Europa gebracht als sierboom. De mispel, oftewel "nispero", is een vrucht met een dunne geel-oranje schil, ovaal en heel zoet als ze rijp zijn. De vrucht wordt aanbevolen voor diabetes en bij overgewicht vanwege het hoge gehalte aan water en vezels. Hij is rijk aan suiker maar calorie-arm. Net als andere vruchten is ook deze rijk aan antioxidanten. Wanneer de oogst wordt binnengehaald wordt dit met een groots opgezet feest gevierd, met zang en dans. Jaarlijks wordt dit feest bezocht door zo'n 7000 bezoekers en er worden wel 1000 kg nisperos uitgedeeld om te proeven.

28 februari - Dag van Andalusië.
juli - Zomerfeesten "Fiestas de Verano"
7 september - Lichtmis Dag "Fiesta de la Candelaria"
7 oktober - Bedevaart van Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans (beschermheilige van Sayalonga)

Nog meer dorpjes in de Axarquia die een bezoek waard zijn:

 • Alcaucin
 • Alfarnate
 • Alfarnatejo
 • Archez
 • Canillas de Aceituno
 • Canillas de Albeida
 • Colmenar
 • Comares
 • Cómpeta
 • Frigiliana
 • La Viñuela
 • Nerja
 • Periana
 • Torrox

Lees verder

© 2011 - 2024 Liesmar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op vakantie naar MalagaOp vakantie naar MalagaDe stad Málaga is een ideale vakantiebestemming. De stad ligt aan de Zuidkust van Spanje, in Andalusië. Hoewel deze stad…
De Andalusische Podenco ManetoDe Andalusische Podenco ManetoWie ooit in Andalusië geweest is heeft deze grappige hondjes wellicht al eens gezien op straat in een of ander wit dorpj…
Spaanse wijnen, geschiedenis algemeenSpaanse wijnen, geschiedenis algemeenIn Zuid Spanje bevinden zich de oudste wijngaarden van Europa. Ruim 3000 jaar geleden stichtten de Feniciers of Kathager…

Bolivië, het onbekende hart van Latijns-AmerikaBolivië, een land zonder kusten in het midden van het Zuid-Amerikaanse continent, wordt niet zo vaak als reisbestemming…
Mongolië, land van de "Eeuwige blauwe lucht"Mongolië, land van de "Eeuwige blauwe lucht"Mongolië is voor velen misschien niet een reisbestemming waar men snel aan denkt en toch heeft het land van de "Eternal…
Liesmar (16 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.